28/03/2024
SPECIAL | Κυριακή 15 Ιουλίου 2018 - 09:01

Γαλλία vs Κροατία: Νταμπλ ή όνειρο μέχρι τέλους; (videos & pics)

«Τρικολόρ» και «βατρένι» συγκρούονται στον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το a-sports.gr σας βάζει στο κλίμα της σπουδαίας αναμέτρησης

Περιμέναμε τέσσερα χρόνια, αλλά η μεγαλύτερη ώρα στη... μεγαλύτερη διοργάνωση έφτασε. Έπειτα από 63 ματς γεμάτα συγκινήσεις, εκπλήξεις, θέαμα, γκολ και στιγμές που μας σημάδεψαν, το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας είναι έτοιμο για την τελευταία παράσταση.

Στις 18.00 της Κυριακής (15/7) Γαλλία και Κροατία διασταυρώνουν τα ξίφη τους με στόχο το πολυπόθητο τρόπαιο. Οι «τρικολόρ» θέλουν το... νταμπλ μετά το 1998, ενώ οι «βατρένι», στον πρώτο τους τελικό, θέλουν να πάνε μέχρι τέλους την έκπληξη, ζητώντας... εκδίκηση για τον προ 20ετίας αποκλεισμό τους στα ημιτελικά του θεσμού.

Αυτή την κούπα, λοιπόν, ποιος θα την πάρει; Το a-sports.gr σας βάζει στο κλίμα του σπουδαίου ματς.

Θα τα δει... διπλά;

Πριν ξεκινήσει η διοργάνωση, θεωρούταν ένα από τα φαβορί. Η Γαλλία, πλέον, βρίσκεται μια ανάσα από το να επιβεβαιώσει τον τίτλο. Οι «τρικολόρ» δίνουν το παρών στον τρίτο τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου στην ιστορία τους, με στόχο να κατακτήσουν για δεύτερη φορά το βαρύτιμο τρόπαιο μετά το 1998 (BINTEO 1) και να μην την... πατήσουν όπως κόντρα στην Ιταλία το 2006 (BINTEO 2).

Ήταν αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο σταθερές ομάδες του τουρνουά και αυτό αποδεικνύεται και με τη γλώσσα των αριθμών. Από το ξεκίνημα, η Γαλλία έχει βρεθεί να κυνηγάει το σκορ μόλις... εννέα λεπτά συνολικά, ενώ ο Ούγκο Γιορίς αποτελεί αξιόπιστη λύση κάτω από τα δοκάρια, καθώς έχει αποκρούσει και τις τελευταίες επτά μπάλες με κατεύθυνση προς το τέρμα του.

Παράλληλα, οι «τρικολόρ» μετρούν 8 νίκες στα τελευταία 11 ματς τους, ποσοστό 73%, το οποίο κάνει τον Ντιντιέ Ντεσάν τον πιο επιτυχημένο προπονητή της διοργάνωσης που έχει τουλάχιστον δέκα ματς στο ενεργητικό του στον θεσμό.

Η Γαλλία βασίζει πολλά και στο ομαδικό πνεύμα που τη διακρίνει, προκειμένου είκοσι χρόνια μετά να ανέβει ξανά στην κορυφή!

Η πιθανή σύνθεση: Γιορίς, Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Ερνάντες, Πογκμπά, Καντέ, Εμπαπέ, Γκριεζμάν, Ματουιντί, Ζιρού.

acroatiafrance

Η πορεία προς τον τελικό

3ος όμιλος

Γαλλία – Αυστραλία 2-1

Αν και θεωρητικά φαβορί, η Γαλλία τα βρήκε... σκούρα ήδη από το πρώτο της ματς κόντρα στην Αυστραλία. Ο Αντουάν Γκριεζμάν κέρδισε το πρώτο πέναλτι στην ιστορία του θεσμού που καταλογίστηκε μέσω VAR και δεν αστόχησε, αλλά ο Γέντινακ έφερε το ματς στα ίσα, πριν το γκολ του Πογκμπά στο 81ο λεπτό της δώσει τελικά τη νίκη με 2-1.

Γαλλία – Περού 1-0

Το γκολ του Εμπαπέ ήταν αρκετό για τους «τρικολόρ» για να πάρουν τη νίκη με 1-0 σε βάρος του Περού και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουν και την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση.

Δανία – Γαλλία 0-0

Με το ματς να έχει σημασία για τους Γάλλους μόνο όσον αφορά την πρώτη θέση, το 0-0 ήταν αρκετό για την κορυφή του 3ου ομίλου και το... ραντεβού με την Αργεντινή στους «16».

Φάση των «16»

Γαλλία – Αργεντινή 4-3

Για πολλούς αποτελεί το καλύτερο ματς της φετινής διοργάνωσης και το τελικό σκορ ανάμεσα σε ομάδες τέτοιου βεληνεκούς το αποδεικνύει. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Εμπαπέ που πέτυχε δύο γκολ, η Γαλλία ξεπέρασε και το εμπόδιο της παρέας του Λιονέλ Μέσι, παίρνοντας «χορταστική» νίκη – πρόκριση με 4-3.

Προημιτελικά

Ουρουγουάη – Γαλλία 0-2

Το τραγικό λάθος του Μουσλέρα επέστρεψε στον Γκριεζμάν να σκοράρει και σε συνδυασμό με το γκολ του Βαράν που είχε προηγηθεί, οι «τρικολόρ« εξασφάλισαν την παρουσία τους στον έκτο τους ημιτελικό στον θεσμό και πρώτο από το 2006.

Ημιτελικά

Γαλλία – Βέλγιο 1-0

Η κεφαλιά του Ουμτιτί αποδείχθηκε αρκετή για να οδηγήσει τη Γαλλία στον τρίτο τελικό στην ιστορία της...

afrance

Θέλει να το πάει μέχρι τέλους

Ένα όνειρο τρελό, από το οποίο οι Κροάτες δεν θέλουν να ξυπνήσουν απότομα. Αν και στα τελευταία τους ματς αγχώθηκαν, έχοντας παίξει ουσιαστικά... ένα ματς περισσότερο από τους αντιπάλους τους αν αθροίσουμε τις τρεις παρατάσεις και τα πέναλτι, άντεξαν και επάξια βρίσκονται στον μεγάλο τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Η ομαδική προσπάθεια διακρίνει και τους «βατρένι», όπως και το... πείσμα. Αν και βρέθηκαν τρεις φορές να κυνηγούν το σκορ, κόντρα σε Δανία, Ρωσία και Αγγλία, έδειξαν χαρακτήρα και πήραν στο τέλος αυτό που ήθελαν.

Ο Ντάλιτς βασίζει πολλά στην εμπειρία των παικτών του, η οποία... ρέει άφθονη με τον ηλικιακό μέσο όρο στα 27 χρόνια και 10 μήνες. Ο Μόντριτς θα μπορούσε να αναδειχθεί MVP του τουρνουά, έχοντας και άξιους συμπαραστάτες τους Ράκιτιτς, Μάντζουκιτς, Πέρισιτς, Λόβρεν και Κόβασιτς μεταξύ άλλων.

Θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τον άθλο;

Η πιθανή σύνθεση: Σούμπασιτς, Βρσάλικο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς, Ράκιτιτς, Μπρόζοβιτς, Ρέμπιτς, Μόντριτς, Πέρισιτς, Μάντζουκιτς.

Η πορεία προς τον τελικό

4ος όμιλος

Κροατία – Νιγηρία 2-0

Αν και δεν εντυπωσίασε στην πρεμιέρα της, η Κροατία ξεκίνησε νικηφόρα, επικρατώντας 2-0 της Νιγηρίας χάρη σε ένα αυτογκόλ και μια εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μόντριτς.

Αργεντινή – Κροατία 0-3

Οι Κροάτες σόκαραν την Αργεντινή παίρνοντας επιβλητική νίκη με 3-0 χάρη στα γκολ των Ρέμπιτς, Μόντριτς και Ράκιτιτς και ουσιαστικά εξασφάλισαν την πρόκριση από τη δεύτερη αγωνιστική.

Ισλανδία – Κροατία 1-2

Οι Ισλανδοί αποδείχθηκαν... σκληρά καρύδια, καθώς ο Γκίλφι Σίγκουρντσον ισοφάρισε από το σημείο του πέναλτι το γκολ του Μπαντέλι, αλλά ο Πέρισιτς που μπήκε αλλαγή επέτρεψε στην Κροατία να περάσει με το απόλυτο στους «16».

Φάση των «16»

Κροατία – Δανία 3-2 στα πέναλτι (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση)

Από νωρίς στα... δύσκολα η Κροατία, καθώς το γκολ του Ματίας Γιόργκενσεν τη σόκαρε, αλλά ο Μάντζουκιτς απάντησε σχεδόν άμεσα. Το 1-1 έμεινε μέχρι το τέλος του ματς, ο Μόντριτς αστόχησε από την άσπρη βούλα στην παράταση, αλλά στη διαδικασία των πέναλτι ο Σούμπασιτς ήταν ο μεγάλος ήρωας, καθώς σταμάτησε τρεις προσπάθειες αντιπάλων, χαρίζοντας στην ομάδα του την πρόκριση.

Προημιτελικά

Ρωσία – Κροατία 4-3 στα πέναλτι (1-1 κανονική διάρκεια, 2-2 παράταση)

Δεύτερο συνεχόμενο... θρίλερ για τους Κροάτες. Κόντρα στη διοργανώτρια Ρωσία βρήκαν απάντηση στο γκολ του Τσερίσεφ στην κανονική διάρκεια του ματς με τον Κράμαριτς, ενώ στην παράταση ο Βίντα έδειχνε να φέρνει την πρόκριση, αλλά ο Φερνάντες είχε άλλα σχέδια λίγο πριν το φινάλε. Στα πέναλτι ο Σούμπασιτς σταμάτησε τον Σμόλοφ και ο Φερνάντες αστόχησε, με τους Κροάτες να βρίσκονται για δεύτερη φορά στα ημιτελικά μετά τη διοργάνωση της Γαλλίας το 1998.

acroatiapan

Ημιτελικά

Κροατία – Αγγλία 2-1 στην παράταση (1-1 κανονική διάρκεια)

Οι Άγγλοι πήραν από νωρίς προβάδισμα, αλλά η Κροατία βρήκε απάντηση με τον MVP, όπως αποδείχθηκε, του ματς, Πέρισιτς. Οι δύο ομάδες κλήθηκαν να λύσουν τις διαφορές τους στην παράταση και ενώ φαινόταν ότι οι Κροάτες θα αναγκάζονταν να περάσουν ξανά από τη διαδικασία των πέναλτι, το γκολ του Μάντζουκιτς στο 109ο λεπτό τους... γλίτωσε από τον κόπο και τους έστειλε στον πρώτο τελικό της ιστορίας τους!

Ήξερες ότι...

- Ο Ντιντιέ Ντεσάν μπορεί να γίνει μόλις ο τρίτος που κατακτά το τρόπαιο και ως παίκτης και ως προπονητής; Ο Γάλλος τεχνικός σήκωσε την κούπα ως αρχηγός το 1998 και τώρα μπορεί να το κάνει και από τον πάγκο.

adeschamps

Στις 20 διοργανώσεις, μόλις δύο το έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής. Ο ένας είναι ο Μάριο Ζαγκάλο που ως παίκτης αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου με τη Βραζιλία το 1958 και το 1962. Μόλις οκτώ χρόνια αργότερα, ως προπονητής πλέον, οδήγησε τη «σελεσάο» στην κορυφή στο Μεξικό.

Ο έτερος είναι ο Φραντς Μπεκενμπάουερ. Κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο το 1974, βίωσε την απογοήτευση στο Μεξικό το 1986, αλλά τα χαμόγελα επέτρεψαν στην επόμενη διοργάνωση, καθώς το 1990 οδήγησε τα «πάντσερ» στον τρίτο νικηφόρο τελικό τους. Μάλιστα, η ομάδα του στην Ιταλία δεν έχασε ούτε ματς, πετυχαίνοντας 15 γκολ!

Θα ξεπεράσει, άραγε, ο Ντεσάν την απογοήτευση του χαμένου τελικού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος δύο χρόνια πριν για να τριτώσει το... καλό για τους παίκτες-προπονητές;

- Και οι δύο τερματοφύλακες του τελικού, Ούγκο Γιορίς και Ντάνιελ Σούμπασιτς, έχουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό σωτήριων επεμβάσεων στη διοργάνωση; Το... αξιοσημείωτο 71,4%.

- Στον τελικό βρίσκουμε και τους πέντε παίκτες που έχουν διανύσει τα περισσότερα χιλιόμετρα στη φετινή διοργάνωση; Όπως είναι λογικό, οι Κροάτες, με τρεις παρατάσεις στο ενεργητικό τους, έχουν την πρωτοκαθεδρία με τέσσερις στους πέντε.

Ο Μόντριτς είναι ο πρώτος στη σχετική λίστα με 63 χιλιόμετρα (605'), με τον Ράκιτιτς να ακολουθεί με 62,8 (548'). Στην τρίτη θέση παρεμβάλλεται ένας Γάλλος, ο Καντέ με 62,7 χιλιόμετρα (540') και επιστρέφουμε στους Κροάτες με τους Πέρισιτς με 62,4 (538') και Βρσάλκο με 58,4 (517').

- Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί πέντε φορές, με την παράδοση να είναι ξεκάθαρα υπέρ των Γάλλων, καθώς μετρούν τρεις νίκες, μία ήττα, ενώ δύο ματς έληξαν ισόπαλα;

Η μοναδική φορά στα πλαίσια του θεσμού ήταν πριν 20 χρόνια επί γαλλικού εδάφους στα ημιτελικά. Όπως και τώρα, η Κροατία είχε κάνει την έκπληξη να φτάσει μέχρι τους τέσσερις, ξεπερνώντας με το επιβλητικό 3-0 το εμπόδιο της Γερμανίας τότε στα προημιτελικά.

Η Γαλλία ήταν πιο... άνετη, έχοντας φτάσει στα ημιτελικά με μόλις ένα γκολ παθητικό. Ο Νταβόρ Σούκερ άνοιξε το σκορ για τους Κροάτες, αλλά ο Λιλιάν Τουράμ έφερε άμεσα το ματς στα ίσα με το πρώτο του γκολ με τη φανέλα με το εθνόσημο. Ήταν αυτός που πέτυχε και το νικητήριο τέρμα στο 70ό λεπτό, διαμορφώνοντας το τελικό 2-1 (BINTEO 3) που έστειλε τους «τρικολόρ» στον τελικό, στον οποίο θριάμβευσαν με 3-0 επί της Βραζιλίας για το μοναδικό – μέχρι στιγμής – Παγκόσμιο Κύπελλό τους.

athuram

- Το συγκεκριμένο σκορ (2-1), μάλιστα, είναι το δεύτερο πιο συνηθισμένο στη φετινή διοργάνωση, καθώς απαντήθηκε 14 φορές, μετά το 1-0 που ήταν το τελικό σκορ 15;

- Aξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο Τουράμ, αν και κατέγραψε 142 εμφανίσεις με την Εθνική, πέτυχε τα δύο μοναδικά του γκολ σε αυτόν τον ημιτελικό κόντρα στην Κροατία;

- Η «λευκή» ισοπαλία στο ημίχρονο... φορέθηκε αρκετά στα γήπεδα της Ρωσίας, καθώς 22 ματς, το 35% δηλαδή, δεν είχαν γκολ μέχρι την ανάπαυλα. Συνολικά στο πρώτο μέρος επετεύχθησαν 61 τέρματα, ενώ στο δεύτερο 97;

- Οι πρόσφατοι τελικοί της διοργάνωσης είχαν πολύ... δράμα, αφού ο τελευταίος που δεν κρίθηκε στην παράταση ή τα πέναλτι ήταν 16 χρόνια πριν, το 2002, όταν η Βραζιλία επικράτησε στην κανονική διάρκεια με 2-0 της Γερμανίας; Οι δύο τελευταίοι έληξαν 1-0 στην παράταση, με τον Μάρκο Ματεράτσι να είναι ο τελευταίος παίκτης που σκόραρε μέσα στο 90λεπτο, στον τελικό της Ιταλίας κόντρα στη Γαλλία το 2006, που τελικά κρίθηκε στα πέναλτι.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Μοιραστείτε το: