29/05/2025
Μπάσκετ | Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 - 13:46

«Η Ελλάδα θρηνεί την απώλεια του μπασκετικού γίγαντα Παύλου Γιαννακόπουλου»

Μακροσκελής συλλυπητήρια ανακοίνωση της ΦΙΜΠΑ για τον θάνατο του εμβληματικού παράγοντα

H προσωπικότητα του Παύλου Γιαννακόπουλου ξεπερνούσε τα ελληνικά σύνορα και η είδηση της απώλειάς του δεν θα μπορούσε να μην προκαλέσει θλίψη και εκτός Ελλάδας.

Ο εμβληματικός παράγοντας είχε κερδίσει τον σεβασμό όλων και η ΦΙΜΠΑ θέλησε αν αποτίσει τον δικό της φόρο τιμής, εκδίδοντας μια μακροσκελή συλλυπητήρια ανακοίνωση της Δευτέρα (11/6).

Σε αυτή γίνεται αναφορά στις επιτυχίες που βίωσε ο Παναθηναϊκός επί των ημερών του και τους σπουδαίους παίκτες που έφερε, καθώς και στη ζωή του, ενώ στον τίτλο ο εκλιπών αποκαλείται «γίγαντας».

«Το ευρωπαϊκό μπάσκετ θρηνεί την απώλεια του Παύλου Γιαννακόπουλου την Κυριακή, μίας από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες της ηπείρου. Ήταν 89 ετών.

Ο Γιαννακόπουλος θα μείνει πάντα στη μνήμη για τις επιτυχίες του με τον Παναθηναίκό την 25ετία που βρέθηκε στην ομάδα (1987-2012) ως Πρόεδρος της ομάδας. Υπό την ηγεσία του - και με την βοήθεια του αδελφού του Θανάση - οι "πράσινοι" κέρδισαν 13 πρωταθλήματα, 9 Κύπελλα, 6 τίτλους της Ευρωλίγκας και 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο.

Έφερε στον Παναθηναϊκό μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα - τόσο παικτών όσο και προπονητών - του ευρωπαίκού και του παγκόσμιου μπάσκετ, συμπεριλαμβανομένων των Ντέγιαν Μποντίρογκα, Δημήτρη Διαμαντίδη, Νίκου Γκάλη, Παναγιώτη Γιαννάκη, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Μάικλ Κοχ, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Ζάρκο Πάσπαλι, Νίκολα Πέκοβιτς, Ντίνο Ράτζα, Βασίλη Σπανούλη, Μπάιρον Σκοτ και Ντομινίκ Ουίλκινς.

Ο γιος του Γιαννακόπουλου, Δημήτρης, ανέλαβε την προεδρία του Παναθηναϊκού μετά την αποχώρηση του πατέρα του.

Γεννημένος στην Πελοππόνησο το 1929, ο Γιαννακόπουλος είχε ταπεινή καταγωγή, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε. Με την βοήθεια των αδελφών του έχτισε μία αυτοκρατορία από το μηδέν. Ξεκίνησε έχοντας φαρμακείο στο κέντρο της πόλης και ανέβηκε σκαλί-σκαλί μέχρι την κορυφή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας με την ΒΙΑΝΕΞ. Έγινε θρύλος και κέρδισε τον σεβασμό όλων των φιλάθλων στην Ελλάδα και εκτός αυτής, όχι μόνο του Παναθηναϊκού».

Σχετική δήλωση έκανε και ο Γραμματέας της ΦΙΜΠΑ και μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής, Πάτρικ Μπάουμαν, σημειώνοντας: «Εκ μέρους της ΦΙΜΠΑ θα ήθελα να δώσω τα συλλυπητήριά μου και την συμπάθειά μου στην οικογένεια του Παύλου Γιαννακόπουλου και τους αγαπημένους του, οπως και στον σύλλογο του Παναθηναϊκού και όσους εμπλέκονται με το ελληνικό μπάσκετ. Η επίδραση και η προσφορά του στο άθλημά μας ήταν απίστευτες και θα τον θυμόμαστε για πάντα".

Η 10η Ιουνίου ήταν μία συμβολική ημερομηνία για τον Γιαννακόπουλο και την σύνδεσή του στον Παναθηναϊκό. Ήταν αυτή την ημερομηνία το 1971 όταν συμφώνησε να γίνει μέλος του Δ.Σ της ποδοσφαιρικής ομάδας του συλλόγου. Τότε, την ίδια ημερομηνία το 1987 ήταν που ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου του συλλόγου σε όλα τα αθλήματα εκτός του ποδοσφαίρου.

Ο Παναθηναϊκός αποχαιρέτησε ως μία δύναμη που “άλλαξε την πορεία της ιστορίας στο ελληνικό μπάσκετ και τον ελληνικό αθλητισμό”».

 

Μοιραστείτε το: