10/07/2025
Διοικητικά - Δικαστικά | Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 - 11:37

Έπαιξαν με τις λέξεις και έβγαλαν την απόφαση έκτρωμα

Η Επιτροπή Εφέσεων επικαλέσθηκε τη... γραμματική στο σκεπτικό της για να δικαιολογήσει την αντικανονική και αστήριχτη μη αφαίρεση βαθμών από τον ΠΑΟΚ στο ματς με τον Ολυμπιακό

Παίζουν με τη νοημοσύνη μας και προκαλούν... Το φως της δημοσιότητας είδε το σκεπτικό της απόφασης – έκτρωμα με την οποία τελικά ο ΠΑΟΚ γλίτωσε το -3 και τις δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών για τα όσα έγιναν στο ματς με τον Ολυμπιακό και τον τραυματισμό του Όσκαρ Γκαρθία, με την Επιτροπή Εφέσεων να παίζει με τις λέξεις.

Ο πρόεδρος Δημήτρης Σκουτέρης θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός της έννοιας «διακοπή αγώνα» και «μη έναρξη αγώνα», γι' αυτό και αποφασίστηκε να επιστραφούν οι 3 βαθμοί στους Θεσσαλονικείς, αφού ο τραυματισμός του Γκαρθία σημειώθηκε πριν ο διαιτητής σφυρίξει για τη σέντρα.

Βέβαια, αυτό που θα πρέπει να... πονηρέψει άπαντες είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο λεκτικό τρικ το χρησιμοποίησε η υπεράσπιση του ΠΑΟΚ! Συγκεκριμένα, το είχε υπογραμμίσει ο δικηγόρος των «ασπρόμαυρων», Λάκης Σημαιοφορίδης και η Επιτροπή Εφέσεων κατά παράβαση των κανονισμών το εφάρμοσε στην απόφαση - έκτρωμα κάνοντας κοπτοραπτική και ξεπερνώντας κάθε όριο αυθαιρεσίας προς όφελος του «Δικεφάλου του Βορρά».

Με το σκεπτικό, ωστόσο, η Δευτεροβάθμια Επιτροπή, πουλάει και... πνεύμα προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα και τη νοημοσύνη, εκδίδοντας μία απόφαση που δεν θα ήταν υπερβολή να τη χαρακτηρίσουμε... τραβεστί!

Αναλυτικά το σκεπτικό: «Από τη γραμματική διατύπωση της διατάξεως του άρθρου 15 πργ. 3 περ. ε' του Π.Κ. συνάγεται με σαφήνεια ότι οι επιπρόσθετες (πέραν της χρηματικής ποινής) κυρώσεις επιβάλλονται μόνον σε περιπτώσεις που "υπάρξει οριστική διακοπή αγώνα". 

Ο όρος "οριστική διακοπή του αγώνα" σημαίνει μη συνέχιση αγώνα ο οποίος άρχισε. Αντίθετα μη έναρξη αγώνα σημαίνει αγώνας που δεν άρχισε. Το ότι διαφορετική έννοια είναι αυτή της διακοπής και διαφορετική της μη έναρξης του αγώνα συνάγεται αναμφισβήτητα, πέρα από τη γραμματική διατύπωση της ρυθμίσεως και από τις ακόλουθες σκέψεις. 

Η ίδια η διάταξη του άρθρου 15 πργ. 3 περ. ε' αντιμετωπίζει δύο περιπτώσεις: την "οριστική διακοπή του αγώνα" (εδ. β') και την άλλη (εδ. α'), την οποία προσδιορίζει χρονικά σε σχέση με τον αγώνα. Η άλλη αυτή περίπτωση του εδ. α' δεν μπορεί να αφορά αγώνα που δεν άρχισε, αφού το μετά την έναρξη στάδιο καλύπτει το εδ. β' με τον όρο ¨οριστική διακοπή του αγώνα". 

Η όλη δομή του άρθρου δεν καταλείπει αμφιβολία (κλιμακωτή ένταση των ποινών) για τη διαφορά "διακοπής" και "μη ενάρξεως" - κάτι που ενισχύεται και από την (συμβαδίζουσα με την κλιμάκωση των ποινών) ετερότητα της ουσιαστικής βαρύτητας. Άλλωστε η διάταξη του άρθρου 15 παρ. 4 περ. β' του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ κάνει σαφή (γραμματική) διάκριση ανάμεσα σε αγώνα που "δεν άρχισε" και σε "αγώνα που διακόπηκε οριστικά" - πράγμα που δεν θα έκανε εάν ο όρος "διακοπή" κάλυπτε και την περίπτωση αγώνα "που δεν άρχισε"».

Μοιραστείτε το: