26/04/2024
Αρχείο | Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018 - 11:18

All Stars Game AEK 2018!

Ρεσιτάλ: Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη: Άλλοι προτίμησαν το Λος Άντζελες, άλλοι… το Ηράκλειο! Άλλοι την γιορτή του ΝΒΑ, άλλοι την αγωνιστική φιέστα του 43ου Τελικού Κυπέλλου Ελλάδος, όπου η ΑΕΚ χάρη στον Χάρρι, νίκησε τον Ολυμπιακό, με 88-82, κατέκτησε το τρόπαιο, μετά από 17 χρόνια και τίμησε την Επέτειο του 1968! ** Το «Α-Ω», σε αυτή την έκτακτη κυριακάτικη εμφάνιση του, είναι αφιερωμένο, από την αρχή ως το τέλος, στον «κιτρινόμαυρο» θρίαμβο, που κατά πολλούς ερμηνεύεται ως η πραγματική επιστροφή της «Βασίλισσας» στα σαλόνια, που έχουν μονοπωλήσει πανάξια οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός!

«Βασίλισσα» όχι σε καρναβαλίσιο άρμα, αλλά στο τερέν του «Δύο Αοράκια»!

ANTI για το Λος Άντζελες, όπου διεξάγεται το All Stars Game του ΝΒΑ, στο Ωλ Σταρς Γκέιμ της ΑΕΚ, στο Ηράκλειο! ** Στην Αμερική η Γιορτή των αστεριών του κορυφαίου μπασκετικού πρωταθλήματος στον πλανήτη, με παρόντα τον Γιάννη Αντεντοκούμπο ** Στην Κρήτη η Φιέστα του 43ου Τελικού Κυπέλλου Ελλάδος, όπου η «βασίλισσα» ξαναφόρεσε την στολή και το στέμμα της, όχι επειδή επρόκειτο για το τελευταίο Σάββατο των Αποκριών, αλλά γιατί με την αγωνιστική αξία της πήρε το 14ο Τρόπαιο στην ιστορία της, από τα χέρια μιας αδιαφιλονίκητα ευρωπαϊκής Μεγαλοδύναμης, του Ολυμπιακού!

*** «Βασίλισσα ξανά», όχι σε άρμα Καρναβαλιού, αλλά με αγωνιστική παρέλαση στο παρκέ του γηπέδου «Δύο Αοράκια», που δυστυχώς δεν είχε αυθεντικούς θεατές-φίλους του μπάσκετ, αλλά κάποια πιτσιρίκια, που κουβαλήθηκαν- «μασκαρεμένα» σε φιλάθλους * Θλιβερό γεγονός, που σε τέτοια Επετειακή Στιγμή, για την ΑΕΚ, «αν το έβλεπε» το 80χιλιαροπλημμυρισμένο Καλλιμάρμαρο «θα έβγαζε κραυγή απόγνωσης»… *Αυτό- το τελευταίο- γιατί το «Α-Ω» δεν υποκρίνεται, ούτε μασάει τα λόγια του!

Επέστρεψε στα σαλόνια παρέα ξανά με ΠΑΟ, ΟΣΦΠ

1857271«ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ» ξανά με την αξία της, όπως παραδέχτηκαν άπαντες, όσοι είδαν τον Τελικό, άλλωστε ο πλέον έγκυρος για να εκφράσει σχετική γνώμη ήταν ο Γιάννης Σφαιρόπουλος * Ο πολύ μεγάλος, σε αξία, ηττημένος κόουτς, ο οποίος σε κανένα σημείο, κατά τις δηλώσεις του, μετά τη λήξη, άφησε την παραμικρή αιχμή, για την καθαρότητα του αποτελέσματος. Ο Ευρωλιγκάτος τεχνικός έδωσε σημασία, ότι το πανίσχυρο αμυντικό κάστρο του Ολυμπιακού, που δεν κυριεύτηκε πρόσφατα ούτε από τη Ρεάλ, από την στιγμή, που δέχτηκε 88 πόντους, σε συνδυασμό με κάποια αβίαστα λάθη, προκάλεσαν την ήττα ** Και ο Ντράγκαν Σάκοτα έδωσε έμφαση σε αυτό το αγωνιστικό στοιχείο, πως με 88 πόντους, σε βάρος μιας καταξιωμένης ευρωπαϊκής δύναμης, η οποία το πολύ δέχεται 73 πόντους, δικαιούσαι να νικήσεις και να κατακτήσεις το Κύπελλο.

*** Χωρίς την παραμικρή σκιά, λοιπόν, πεντακάθαρα και πανάξια η ΑΕΚ επέστρεψε στα σαλόνια, τα οποία έχουν μονοπωλήσει δίκαια στις τελευταίες δεκαετίες οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός.

Έκανε πανελλήνια αίσθηση

ΓΕΓΟΝΟΣ και μάλιστα όπως εξελίχθηκε ο 43ος Τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος, που δημιούργησε εξαιρετική αίσθηση. Απόδειξη μία, από τις πολλές, ότι συμπεριλήφθηκε τα νυκτερινά δελτία ειδήσεων όλων των Καναλιών. Χαριτόλογημα, πως, αν δεν ήταν βιντεοσκοπημένη εκπομπή η «Στην υγειά μας, ρε παιδιά», με τον Σπύρο Παπαδόπουλο, ακόμη και αυτή θα διακοπτόταν, για να μετέδιδε το αποτέλεσμα. Είναι, που είναι φίλαθλος και δεδηλωμένος «ερυθρόλευκος» πιστός, ο Σπύρος, αλλά στην κλασική εκπομπή του καλεί από όλο τον κόσμο και όλα τα συλλογικά χρώματα ** Η αποθεωτική κατάκτηση της ΑΕΚ επηρέασε ακόμη τη νέα αποφασιστική εκτός έδρας νίκη του ΠΑΟΚ, αυτή την φορά στη Λαμία. Δεν της δόθηκε μεγάλη έκταση, δικαιολογημένα, βέβαια, αφού το Σαββατιάτικο γεγονός ήταν η νίκη του αουτσάιντερ του Τελικού και όχι το 2-0 (μέσα σε …λίγα λεπτούλια, 56’-61’, με κεφαλιές Πέλκα, Μαουρίτσιο) του φαβορί ΠΑΟΚ.

Ανέθεσε στους Αμερικανούς!

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ η σύνθεση, στην οποία στηρίχτηκε ο Ντράγκαν Σάκοτα από εκείνη του Γιάννη Σφαιρόπουλου * Ο Σερβοέλληνας βασίστηκε στους Αμερικάνους, Χάρρι- Πάντερ- Γκριν –Τζέϊμς-Χάντερ. Τους οποίους πλαισίωσαν οι Έλληνες Λαρεντζάκης, Σάκοτα, Μαυροειδής, Καββαθάς, Ξανθόπουλος ** Ο «ερυθρόλευκος» κόουτς στους κλασικούς του Έλληνες, Σπανούλη- Πρίντεζη- Παπανικολάου- Μάντζαρη- Παπαπέτρου και από τους ξένους στους Μιλουτίνοβ- ΜακΛιν-Στρέλιενκς, ενώ δόθηκε πολύ λιγότερος χρόνος στους Ρόμπερτς, Ουίλτζερς.

*** ΕΔΩ μπορεί να παίχτηκε , κατά μέγα μέρος, «η ρουλετιά» για την αλλαγή δεδομένων, που ήταν υπέρ του Ευρωλιγκάτου Ολυμπιακού. Εδώ να θεμελιώθηκε η ιστορική για τη μπασκετική ΑΕΚ ανατροπή. Να διαψεύστηκαν οι προβλέψεις της πλειοψηφίας ** Να ήταν η απόφαση του Ντράγκαν και των συνεργατών του (από τους οποίους ουσιαστική συμμετοχή έχει ο Φαλέκας) να αναθέσουν την πρώτη γραμμή της μάχης στους Αμερικανούς!

Χάρη στον… Μ.V.P. Χάρρι!

1857373ΕΙΧΑΝ πλήρη ανταπόκριση σε ό,τι τους ζητήθηκε οι Αμερικανοί της Κυπελλούχου. Υπέρ αυτών, ότι είχαν άγνοια του κινδύνου από τους «ερυθρόλευκους» Έλληνες.* Με τον ένα, από τους Αμερικανούς «μπασκετοπεζοναύτες» ο Πάντερ, που αντικατέστησε τον Μπάρλου πριν από τον νικηφόρο αγώνα στο Ρέθυμνο, είχε τεράστια συμβολή για το «88-82» ** Θετικότατοι οι Τζέιμς, Χάντερ, Γκριν ** Αλλά «ΝΒΑεϊρικός» ήταν ο Μάνις Χάρρι… * Χάρη σε αυτόν, τον Μάνις, που ανακηρύχθηκε «Μ.V.P.» του Τελικού, η ΑΕΚ βρήκε λύσεις σε καίριες «κούρμπες» του αγώνα. Προπάντων στα τελευταία 13΄΄ αυτός λειτούργησε με την 100% … «τρελοαμερικάνικη» νοοτροπία και πήρε πάνω του την προσπάθεια «ταν ή επί τας», την «νίκη ή ήττα»! Και πέτυχε το καλάθι- όχι απλά μαξιλαράκι, αλλά ολόκληρο στρώμα, για την εξασφάλιση του αποτελέσματος.

Παρά λίγο να ήταν εκτός Ελλάδος!

ZHTHΜΑ, που γνωρίζουν όσοι είναι κοντά στην «κιτρινόμαυρη» ομάδα. Είναι σχετικό με το Μάνις Χάρρι ** Ο Αμερικανός παρά λίγο να μη ήταν , Σάββατο βράδυ, στο Ηράκλειο, αλλά ούτε καν στην Ελλάδα * Πριν από λίγες εβδομάδες θα είχε απομακρυνθεί από την ΑΕΚ. Γιατί του καταλογιζόταν αγωνιστική απειθαρχία. Υπερβολικός ατομισμός. Πως αγνοούσε ακόμη και… το άλλο χέρι του, δεν έδινε τη μπάλα από το δεξί στο αριστερό ** Θεωρούταν, πως ο υπερβολικός εγωισμός του ήταν επιζήμιος για τους συμπαίκτες του (προπάντων για τον οργανωτή του παιχνιδιού Γκριν) και γενικά για την ομάδα ** Η περίπτωση του ενοχλούσε ιδιαίτερα τον Ντράγκαν Σάκοτα, φυσιολογικά όπως θα γινόταν με οποιονδήποτε κόουτς. Έγιναν συζητήσεις επί συζητήσεων, για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Κι αποφασίστηκε να του δοθεί «διάστημα χάρητος»! ** Σωτήρια, ουρανόπεμπτη απόφαση.

Πως ανταπέδωσε «ο ήρωας του Τελικού»

ΗΤΑΝ η πιο ώριμη απόφαση, που μπορούσε να είχε παρθεί από την τεχνική και διοικητική ηγεσία της ΑΕΚ! * Γιατί χάρη στον Χάρρι η «κιτρινόμαυρη» ομάδα πέτυχε σημαντικές νίκες και πριν από τον Τελικό του Ηρακλείου ** Στο Ρέθυμνο, κατά το νικηφόρο 90-95 της περασμένης Τρίτης, πέτυχε 23 πόντους ** Και αφού προερχόταν από ενέργεια χαρακτηριστική της μπασκετικού ταλέντου και ευφυΐας του ** Την τελευταία επίθεση, στο απόλυτα κρίσιμο παιχνίδι, με τη γερμανική Μπαϊρότ, που παίχθηκε κορώνα-γράμματα η πρόκριση στην 16άδα του Τσάμπιονς Λιγκ, στα ελάχιστα δευτερόλεπτα, που απέμειναν, η ΑΕΚ είχε μια επίθεση ** Ο Ντράγκαν πείστηκε από τον γιό του, Ντούσαν, αυτός να κάνει το σουτ- πρόκριση ή αποκλεισμός ** Λογικά το κατέβασμα της μπάλας θα έπρεπε να είχε ανατεθεί στον βασικό πλέι μέικερ, τον Γκριν. Όμως, ο κόουτς είχε δύο περιπτώσεις, σε προηγούμενους αγώνες, που ο Γκριν δεν τελείωσε τις φάσεις με καθαρό μυαλό *Έτσι αποφάσισε, κατά της Μπαϊρότ, την έκπληξη. «Η μπάλα στον Χάρρι»! ** Ο Αμερικανός κατέβηκε στην γερμανική περιοχή, τράβηξε πάνω του τρεις αντιπάλους, γιατί είχε νομιστεί, ότι θα επιχειρούσε διείσδυση αλά-Γκριν. Ο Μάνις δεν έκανε αυτό. Αφού είδε, πως είχε χτιστεί τείχος μπροστά του, ποδοπάτησε κάθε ίχνος ατομισμού! Διέκρινε ελεύθερο τον Ντούσαν. Του μεταβίβασε τη μπάλα. Και ο διεθνής, με την Εθνική μας, εξαπέλυσε την τρίποντη «βόμβα», με την οποία μπήκε «η οροφή» στη νίκη-πρόκριση, με επόμενο αντίπαλο τη μόνιμη πρωταθλήτρια της Τσεχίας.

*** Αυτός είναι «ο ήρωας του 43ου Τελικού», ο Μάνις Χάρρι.

Αλληλένδετοι κρίκοι

ΘΕΜΑ έγινε αυτό το σουτ, το περίπου «μπάζερ μπάτε» του Ντούσαν Σάκοτα στη ρεβάνς με τη Μπαϊρότ, στο ΟΑΚΑ * Με τον σπουδαίο σκόρερ μέσα στη χαρά του να δηλώνει: «Έτσι και στον Τελικό του Κυπέλλου»… * Όμως, δεν είχε τέτοια ευκαιρία. Όπως προαναφέραμε, το χρυσό καλάθι του Χάρρι στα 13΄΄ πριν από τη λήξη ήταν, κατά την έκφραση «όλα τα λεφτά»!

*** Απέμεναν, μετά το καλάθι- Χάρρι, δευτερόλεπτα, στα οποία ο Ολυμπιακός θα εξαντλούσε την απίθανη περίπτωση, η οποία πάντοτε ανασαίνει πριν από την τελευταία κόρνα από τη γραμματεία ** Στα 0.10΄΄ ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος είχε την αποστολή, που του ανατίθεται συνήθως, λόγω σωματοδομής, τεχνικής, εμπειρίας. Η άμυνα στον αντίπαλο, που θα επιχειρήσει το σουτ. Όπως συνέβη και με τη Μπαϊρότ και ο διεθνής παίκτης υψώθηκε, στην αριστερή πλευρά της αντίπαλης επίθεσης κι ανέκοψε τον σουτέρ, για να λήξει το νικηφόρο ματς ** Τέσσερις πόντους προηγούταν η ΑΕΚ στα τελευταία 10΄΄ του Τελικού. Ο Λετονός του Ολυμπιακού σηκώθηκε για το σουτ, ο Βασιλόπουλος έχασε την σταθερότητα στο άλμα του, έπεσε στον αντίπαλο, υπέπεσε σε φάουλ! Ήταν για τρείς ή δύο βολές; Η τηλεπεριγραφή το έκανε θέμα, οι διαιτητές απευθύνθηκαν στο βίντεο, διαπιστώθηκε , πως ήταν φάουλ για δύο βολές, ο «ερυθρόλευκος» πέτυχε τη μια (86-83), η ΑΕΚ το ριμπάουντ και ο επίλογος με κερδισμένο φάουλ ο Τζέιμς, για το εύστοχο σφράγισμα του τελικού σκορ «88-83».

*** Λεπτομερήσαμε σε αυτό το θέμα, λόγω Παναγιώτη Βασιλόπουλου, που έχει κερδίσει Κύπελλα ως παίκτης του Ολυμπιακού και ο οποίος μόλις πριν από λίγο καιρό φορούσε την φανέλα του Άρη ** Ήταν, λοιπόν, και ο Βασιλόπουλος από τα πρόσωπα του 43ου Τελικού.

Η επιλογή Μάκη για Ντράγκαν

1857236ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ αναφορά δικαιούται και ο Μάκης Αγγελόπουλος. Στον οποίοι όλοι οι νικητές, με επικεφαλής τον Ντράγκαν Σάκοτα σε αυτόν αφιέρωσαν την επιτυχία, τα βασικά εγκώμια και οι ευχαριστίες τους ήταν για τον μετοχοδιοικητικό ηγέτη.

*** Ο Ντράγκαν περισσότερο από όλους, δικαιολογημένα.

*** Γιατί ήταν προσωπική επιλογή του προέδρου η επιστροφή του Σερβοέλληνα στον «πάγκο», μετά την λύση της συνεργασίας με τον Σωτήρη Μανωλόπουλο.

*** Ο «κιτρινόμαυρος» ηγέτης έλαβε υπόψη του, πως ο Ντράγκαν είναι ο τελευταίος προπονητής της ΑΕΚ συνδεδεμένος με την κατάκτηση πρωταθλήματος (το 2002, με ανατροπή του «ερυθρόλευκου» σε 3-2 από την ΑΕΚ). Επίσης, ότι ο Ντράγκαν, όταν αντικαταστάθηκε από τους Ζντόβτς- Μανωλόπουλο δεν απομακρύνθηκε από το τμήμα, είχε άλλη αρμοδιότητα. Ακόμη, πως ήταν ανελλιπώς στο ΟΑΚΑ και είχε πλήρη εικόνα της ομάδας, άρα δεν θα χρειαζόταν διάστημα προσαρμογής ** Μαζί με όλα αυτά, πως είναι αποδεδειγμένα πετυχημένος προπονητής , ακόμη και με κατάκτηση Κυπέλλου Κυπελλούχων, με τον ΠΑΟΚ του Νίκου Βεζυρτζή και των Παναγιώτη Φασούλα, Μπάνε Πρέλιεβιτς στην Ελβετία.

*** Αποκλειστικά στο ενεργητικό του Μάκη Αγγελόπουλο η εμπιστοσύνη, προς τον Ντράγκαν. Με τη δικαίωση να τονίζεται «στην στάση με το Κύπελλο». Όπως πρωτοτύπησε, στη δήλωση του, ο Μάκης, «ήταν στάση και όχι σταθμός», υπολογίζοντας, πως η ΑΕΚ θα προχωρήσει και στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Επιπέδου Ίβκοβιτς, Ιωαννίδη!

ΚΑΤΑ τη δημοσιογραφική καριέρα μας και με κατατιθέμενα τα γραπτά μας και για το μπάσκετ, συνέπεσε να έχουμε παρακολουθήσει από κοντά   τον Ντράγκαν Σάκοτα, στη βραδιά, που με τον ΠΑΟΚ αναδείχθηκε ευρωνικητής (= ο ίδιος αποκάλεσε, μετά τη λήξη του 43ου Τελικού, πως επρόκειτο για το «Κύπελλο Κόρατς»…). Επίσης, στη βραδιά, στο ΟΑΚΑ, που με την τρίτη νίκη, επί του Ολυμπιακού, η ΑΕΚ στέφθηκε για τελευταία φορά πρωταθλήτρια Ελλάδος ** Στην τωρινή πορεία, που κάνει με την ΑΕΚ, είμαστε από τους συχνά παρόντες στο ΟΑΚΑ, απόντες από τον εξεδριακά… «παιδότοπο» του «Δύο Αοράκια», αλλά από την τηλεόραση δεν χάσαμε λεπτό…

*** Με την δική μας ματιά και χωρίς να διεκδικούμε παράσημα ή δάφνες, ούτε καν ονοματοποίηση «ειδικού περί το μπάσκετ», ο Ντράγκαν Σάκοτα αρίστευσε! ** Τουλάχιστο για τον «πάγκο» της ΑΕΚ, ο Ντράγκαν της 17ης Φεβρουαρίου 2018, ήταν επιπέδου Ντούσαν Ίβκοβιτς και Γιάννη Ιωαννίδη!

Να ακουστεί το όνομα του

1857234ΛΕΜΕ-γράφουμε ακόμη για τον Ντράγκαν Σάκοτα, ότι: Επιτέλους ξόρκισε την κατάρα προηγούμενων «Ενωσιτών» συναδέλφων του, που κατά το τελευταίο 2λεπτο, οπότε «παίζεται όλο το ματς», ο Ντράγκαν παρέμεινε νηφάλιος και το μόνο, που δεν θα έκανε ποτέ θα ήταν «να ξεσπούσε με κλωτσιές στον πάγκο», αλά- Ζντόβτς, όταν ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος έχασε την ισορροπία του και υπέπεσε σε φάουλ, που θα μπορούσε να εξελισσόταν σε «ρωσική ρουλέτα», για την ανάδειξη του τελικού νικητή.

*** Και αυτός, ο νικητής κόουτς του 43ου Τελικού, αξίζει στην αμέσως επόμενη αγωνιστική παρουσία της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ να χειροκροτηθεί ιδιαίτερα και να ακουστεί, σαν ιαχή, το όνομα του, ακόμη και από οπαδούς, που πράγματι είχαν διαφωνήσει με την απόφαση του Μάκη!

Η αποθέωση στο ΟΑΚΑ

ΜΕΓΑΛΟ απόγευμα θα περάσουν οι Κυπελλούχοι Ελλάδος αυτή την Κυριακή, στο ανοικτό ΟΑΚΑ, ως προσκαλεσμένοι της ΠΑΕ. Σίγουρα θα αποτελέσουν και πόλο έλξης για περισσότερους «Ενωσίτες» στο στάδιο, ανεξάρτητα με το άμεσο ενδιαφέρον, που θα έχουν για το αγωνιστικό αποτέλεσμα, στο κυνήγι, που κάνουν στον ΠΑΟΚ.

*** Αξίζει εδώ να σημειωθεί, πως ο Ντράγκαν έχει αδελφική φιλία με τον Μπάγεβιτς, με αλληλοθαυμασμό. Ο Ντούσαν κάποτε παρακολουθούσε συχνότατα και αγώνες της «κιτρινόμαυρης» ομάδας μπάσκετ, στο «Γιώργος Μόσχος».

*** Όπως δεδηλωμένος φιλομπασκετικός είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Με ανάμιξη στον Ιωνικό Νικαίας.

*** Ποδοσφαιριστές της τωρινής ομάδας της ΑΕΚ πηγαίνουν στο κλειστό ΟΑΚΑ, με πιο πρόσφατη την παρουσία και του αρχηγού Πέτρου Μάνταλου * Υπάρχουν κι άλλοι, που αγαπάνε το μπάσκετ, αλλά αυτό, που έγινε στα Σπάτα, κατά την παρακολούθηση μέρους από τον Τελικό, ήταν από τα πιο εκφραστικά.

«Να το συνδέσω με την «Αγια-Σοφιά»

ΝΕΑ Φιλαδέλφεια συγκεντρώθηκαν «κιτρινόμαυροι» οπαδοί, για τα επινίκια. Βεβαιότατα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Γιατί εκεί αισθάνονται όπως στο σπίτι τους, όπως στην εκκλησία τους ** Όποτε θέλουν να εκφραστούν συγκεντρώνονται στα εδάφη, που γεννήθηκε η ΑΕΚ ** Επομένως και αυτό το Σάββατο, από τα πιο ιστορικά για την Ενωσιτο-ύπαρξη, μαζεύτηκαν στην φάτνη τους… Και είχαμε τηλεφωνήματα πάρα πολύ χαρακτηριστικά, ένα από τα οποία ήταν του Φύκιρη Παντάζη ** Άλλοτε διοικητικού παράγοντα και τώρα μονίμως παρόντα σε ό,τι συσχετίζεται με την ποδοσφαιρική ΑΕΚ και με πολλά, από τα αγωνιστικά της μπασκετικής .

*** Ο Φύκιρης θέλησε με το «Α-Ω» να επικοινωνήσει, για να εκφραστεί ως εξής: «Με το που έληξε ο Τελικός δεν περίμενα να δω ούτε την απονομή. Με κυριάρχησε ένα εκπληκτικό συναίσθημα. Ήθελα να φύγω- και πράγματι έφυγα- όσο πιο γρήγορα για να έλθω στη Νέα Φιλαδέλφεια και να πλησιάσω όσο πιο κοντά στο εργοτάξιο της «Αγιας-Σοφιάς». Μη με παρεξηγήσεις, έχω ολοκάθαρη σκέψη, είμαι σε πλήρη διαύγεια, ούτε είμαι κανένας πιτσιρικάς. Ήλθα εδώ, για να αισθανθώ, ως Κυπελλούχος στο μπάσκετ, πως ο αποψινός θρίαμβος έχει και κάτι από «Αγια-Σοφιά»! Γιατί και ο ποδοσφαιρικός μας «ναός» σε τέτοιες βραδιές θα σημάνει τις καμπάνες του»!

Με παρόντα τρία «δίδυμα»

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ θα μείνει από την ΑΕΚοβραδιά στο Ηράκλειο, ότι στην θριαμβεύτρια ομάδα ηγετικούς ρόλους είχαν ένας πατέρας και ο γιός του… Ο προπονητής και ο αρχηγός * Σάκοτα και Σάκοτα, Ντράγκαν καικ Ντούσαν! ** Δεν θυμόμαστε κάποιο παρόμοιο προηγούμενο στη μπασκετική ΑΕΚ ** Στην ποδοσφαιρική οι παλαιότεροι ξέρουν για τον προπονητή Γιώργο Νταϊσπάγγο και τον γιό του, Αλέκο, που έπαιζε μέσος και ήταν τεχνίτης. Ο Αλέκος ζει, έχει πρακτορείο ΠΡΟΠΟ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, δίπλα στου Λύσσανδρου Γεωργαμλή το φαγάδικο. Είναι και κάτοχος του καταπληκτικού αρχείου-ΑΕΚ, πού διατήρησε ο πατέρας του* Επίσης στην ίδια δεκαετία του ΄60, η ποδοσφαιρική ΑΕΚ είχε τον πατέρα Αργυρόπουλο, διευθυντή του σταδίου, και τον γιο, τον επιθετικό, γκολτζή και συμπαίκτη του Στέφανου Δεμίρη (από την Καβάλα, που μεταπήδησε στον Άρη).

*** Εκτός από τους δύο Σάκοτα, στα «Δύο Αοράκια» ήταν τέσσερις Αγγελοπουλέοι! * Οι ηγέτες του Ολυμπιακού, Γιώργος και Παναγιώτης, από δε την ΑΕΚ οι Μάκης και Βαγγέλης.

Σαν σε ρόλο της «300 Σπαρτιάτες»!

ΟΠΩΣ είπε ο Καββαθάς, στις δηλώσεις του μετά τη λήξη «Όταν πρωτοξεκίνησε ο Τελικός, από τις φωνές, που έβγαιναν από τις εξέδρες, καταλάβαμε, πως τα περισσότερα παιδιά ήταν με τον Ολυμπιακό…» ! ** Ο μπαρουτοπνισμένος παίκτης, ο ένας από τους τρεις πρώην Αρειανούς της Κυπελλούχου (= Βασιλόπουλος και Ξανθόπουλος οι άλλοι), αλλά και με πέρασμα από τον Ολυμπιακό (= όπως και ο Βασιλόπουλος), αφιέρωσε το Κύπελλο «στον κόσμο της ΑΕΚ»!

1857511*** Ο Γιάννης Ξανθόπουλος δήλωσε κάτι το πολύ πιασιάρικο: «Εγώ δεν είμαι οπαδός της ΑΕΚ. Αλλά, όταν παρακολούθησα την ταινία «1968», συγκινήθηκα. Επηρεάστηκα. Θα ήταν ακόμη καλύτερα, αν μας είχαν πάει στον κινηματογράφο παραμονή του Τελικού»! ** Από τα λόγια του επίσης πάρα πολύ έμπειρου Ξανθόπουλου η παρακολούθηση της ταινίας, παραγωγής Μάκη Αγγελόπουλου, σκηνοθεσίας Τάσου Μπουλμέτη, έπαιξε ρόλο, στα συναισθήματα, στην ψυχολογία των «Ενωσιτών» μαχητών, όπως άλλους, όταν είχαν παρακολουθήσει την «300 Σπαρτιάτες»! ** Όσο για την αξιοθαύμαστη ειλικρίνεια του πάρα πολύ συνετού στο παιχνίδι της μοιρασιάς της μπάλας, Ξανθόπουλου, πως δεν είναι οπαδός της ΑΕΚ, γνωστό, ότι προέρχεται από τον Παναθηναϊκό.

Οι τηλεπρωταγωνιστές 5ωρου μαραθωνίου

ΠΕΝΤΕ ώρες διέθεσε η ΕΡΤ1 για την πλήρη κάλυψη του 43ου Τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος στο μπάσκετ * Το δημοσιογραφικό και τεχνικό επιτελείο της κρατικής τηλεόρασης δεν άφησε εκτός μικρής οθόνης ούτε στιγμή-για στιγμή από ό,τι προηγήθηκε, συνεχίστηκε και κατέληξε με την ΑΕΚ νικήτρια του Ολυμπιακού, με 88-83 (45-42).

*** Ο Βαγγέλης Ιωάννου έκανε την περιγραφή, ήτοι απουσίασε ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου, που ακολουθεί σχεδόν όλα τα εφετινά μεγάλα ματς της «Ένωσης». Τουλάχιστο για την άποψη του «Α-Ω», η απουσία του Δημήτρη ήταν αισθητή και θα τη δικαιολογούσαμε μόνο, αν βρισκόταν στο Λος Άντζελες, για το «Ολ Σταρς Γκέϊμ του ΝΒΑ».

*** Ο Ιω.Β. είχε για παρτενέρ, ως σπέσιαλ σχολιαστή, τον πλέ μέικερ του Ρεθύμνου, τον Χριστόφορο Στεφανίδη, που έχει εμπειρία Τελικού, ως παίκτης του Αμαρουσίου, εναντίον του Παναθηναϊκού * Ο Βαγγέλης δεν είχε μαζί τον Νίκο Λινάρδο ή τον Γιώργο Λημνιάτη, που χρησιμοποιεί κατά κόρον, για το σχόλιο. Ίσως προτιμήθηκε ένας «ντόπιος», από το νησί, για να μη υπάρξουν έξοδα μετακίνησης…

*** Ρεπόρτερς «πάγκων» ήταν δύο καταξιωμένοι στον μπασκετικό χώρο, ο Κώστας Σωτηρίου, για τον «κιτρινόμαυρο», ο Κώστας Χαλβατσιώτης για τον «ερυθρόλευκο». Οι δύο σήκωσαν και όλο το βάρος των δηλώσεων, μετά την λήξη του αγώνα ** Κι εδώ θα σημειώσουμε για μια μη αναμενόμενη απουσία. Ήτοι της Κατερίνας Αναστασοπούλου, για την οποία προτιμήθηκε να μείνει στο στούντιο, για την εκφώνηση των αθλητικών στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 * Αγοροκρατία στα «Δύο Αοράκια»…

Πρωταγωνιστής και ο σκηνοθέτης

ΡΙΓΗ συγκίνησης κυριάρχησαν τον επίλεκτο σκηνοθέτη, Τάσο Μπουλμέτη, που ήταν από τους επίσημους προσκαλεσμένους του Μάκη Αγγελόπουλου και μάλιστα στο τέλος φόρεσε και την Κυπελλοφανέλα, που έγραφε «Βασίλισσα ξανά» και στο βάθρο των νικητών ανέβηκε (…δεν διακρίναμε, αν του δώσανε και μετάλλιο)! ** Εκμυστηρεύτηκε, ο σκηνοθέτης της «1968»: «Στο τελευταίο τρίλεπτο, από την αγωνία μου, πράγματι βούρκωσαν τα μάτια μου. Διαισθανόμουν, ότι η νίκη δεν θα χανόταν. Δάκρυσα…» ! * Ο κ. Μπουλμέτης έχει πλέον πολύ-πολύ συγγενικό μέλος της μπασκετικής ΑΕΚ *Άξιος.

*** Αλλά, δεν πρέπει να παραλείψουμε κι αυτά τα λόγια του σκηνοθέτη: «Ο κόσμος της ΑΕΚ δεν πηγαίνει να δει την ταινία «1968». Έρχονται κάποιοι κουλτουριάρηδες»…

Να γεμίσουν οι εξέδρες!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ στοιχείο, που συνδέθηκε με τον Κυπελλοθρίαμβο της ΑΕΚ τα παράπονα, που ακούστηκαν, ότι οι «κιτρινόμαυροι» οπαδοί δεν μαζεύονται στο ΟΑΚΑ. Ελάχιστοι πηγαίνουν. Και ότι όνειρο του Μάκη Αγγελόπουλου είναι να δει, έστω για μια βραδιά, γεμάτες τις εξέδρες. ** Θα συμφωνεί ο «Ενωσίτης» πρόεδρος , ότι το ΟΑΚΑ για πολλούς και διαφόρους λόγους δεν ταιριάζει για έδρα της ΑΕΚ ** Είναι «παγωμένοι» ακόμη και από την ονομασία, που ετσιθελικά δόθηκε από τον Σταυρό Κοντονή και κακοσυμβούλους του. Αυτό το γήπεδο δεν έχει καμία σχέση ο Νικ Γκάλης, αλλά και όταν οι ΑΕΚ και Παναθηναϊκούς, που χρησιμοποιούν το ΟΑΚΑ έχουν τα δικά τους «ιερά τέρατα», που άξιζαν γι΄αυτή την τιμή.

Η πρωτοβουλία του Μαυροειδή!

1857283ΤΟ δίκτυ από το καλάθι, στο οποίο έβαλε τους πόντους η ομάδα του, στο β’ ημίχρονο, έκοψε ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης. Και το πέρασε στον λαιμό του ** Μια ακόμη πολύ ωραία εικόνα, από τις πολλές, που συνέθεσαν οι «Ενωσίτες».

*** Ο Δημήτρης Μαυροειδής με διπλή χαρά, γιατί στέφθηκε Κυπελλούχος στην ιδιαίτερη πατρίδα του * Είναι Ηρακλειώτης ή από άλλο νομό του μεγάλου νησιού;

*** Ενέργεια με πάρα πολύ νόημα, για όσους ξέρουν κάποια ντεσού της ομάδας. Ο Μαυροειδής πήρε το Κύπελλο από τα χέρια συμπαίκτη του και το πήγε στον Ντράγκαν Σάκοτα! ** Πάρα πολύ συμβολική πράξη. Με βαθύ νόημα. Η αντίδραση του κόουτς: συγκινήθηκε και πιο πολύ φρόντισε, από το να κρατήσει το τρόπαιο, το να δώσει το χέρι στον γιατρό- άσο και μετά να τον ασπασθεί!

Μόνο ο Σφαιρόπουλος μίλησε

ΥΠΑΡΧΟΥΝ πολλά ακόμη, από όσα έπεσαν στην αντίληψη του «Α-Ω».

*** Μόνο ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, στις αναγκαστικές δηλώσεις, κατά την Συνέντευξη Τύπου, μίλησε από τους «ερυθρόλευκους». Και χωρίς πολλά- πολλά * Οι δύο ρεπόρτερς της ΕΡΤ1 δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν δήλωση από κανένα παίκτη. Μόνο από τους νικητές, από τους οποίους δεν άφησαν σχεδόν κανένα ** Ο Μίλαν Τόμιτς είχε μιλήσει, πριν από την έναρξη, ήταν φυσικά αισιόδοξος, από το παιχνίδι της ΑΕΚ, ότι θα υπολογιζόταν περισσότερο οι αιφνιδιασμοί.

*** Η αποστολή του Ολυμπιακού, αντίθετα από την «Ενωσίτικη», δεν επέστρεψε το Σάββατο βράδυ.

Το όνειρο της Πέπης!

«ΦΟΒΕΡΗ» η Πέπη Αμερικάνου. Η σύζυγος του αξέχαστου «Παγκόσμιου». Λίγη ώρα, μετά τη λήξη του Τελικού, επικοινώνησε με το «Α-Ω»…

*** «Ήμουν σε συχνή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο. Του είχα εκφράσει την πίστη μου για το αποτέλεσμα. Ξέρεις κάτι; Είχα δει ένα καταπληκτικό όνειρο. Τον Γιώργο και τον αδελφό του, τον Στέλιο, που έχει παίξει στον Ολυμπιακό. Ο άντρας μου ζήτησε επιτακτικά, από τον Στέλιο, από «τη Μπαλού», όπως θυμάσαι, ότι ήταν το παρατσούκλι του… Τι του ζήτησε; Να βγάλει ένα κόκκινο καπελάκι, πλου φορούσε. Και ο Στέλιος δεν του χάλασε το χατίρι… Ερμήνευσα το όνειρο, πως η ΑΕΚ κάτι θα πάρει από τον Ολυμπιακό, όπως ο Γιώργος πήρε από τον Στέλιο…»!

Τρόντζος: «Επιλέγουν τα ματς»!

a-fk-18218-aΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ, φυσικά, ο Γιώργος Τρόντζος, όσο άξιζε από το γεγονός του Ηρακλείου. Επικοινωνήσαμε μαζί του, για να σημειώσουμε τις εντυπώσεις του από τον Τελικό. Μας είπε:

*** «Δεν μπόρεσα να έχω ολοκληρωμένη θέαση του αγώνα, γιατί ο διάβολος έβαλε την ουρά του και από βραχυκύκλωμα είχαμε διακοπή ρεύματος. Είδα από την αρχή και μετά το τελευταίο επτάλεπτο. Από αυτά τα λίγα η κεντρική διαπίστωση μου, όπως και τις άλλες φορές. Οι ξένοι, τουλάχιστο μιλάω για αυτούς της ΑΕΚ, επιλέγουν τα ματς, που επικαλούνται τις πραγματικές δυνατότητες τους και φορτσάρουν. Αυτούς τους ίδιους, που απόψε τους θαύμασαν όλοι, καθόλου παράξενο, αν σέρνονται, απέναντι στον Κόροιβο ή στην Κύμη»!

Πώ, πώ, κάτι «ραβέρσες» ο Τρόντζος!

ΨΗΛΑ στον θαυμασμό του πιο ψηλού Έλληνα άσου, που μεγαλούργησε στην ΑΕΚ, ο Μάκης Αγγελόπουλος ** Για τον Γιώργο Τρόντζο, που παραμένει «ενεργός θεατής» των αγώνων της ομάδας του, στο ΟΑΚΑ, ο «κιτρινόμαυρος» διοικητικός ηγέτης είναι: «Από τους κορυφαίους αναμορφωτές στην ιστορία της ΑΕΚ. Η αποψινή ‘‘ανάσταση’’ είναι δικό του κατόρθωμα. Πήρε την ομάδα από «τα καλύβια», για να μη πω από «τα κοτέτσια», που την είχαν υποβιβάσει «τρίβολοι και διάβολοι» , και την επανέφερε στο κατώφλι του Καλλιμάρμαρου. Θεωρώ, πως είναι «σημάδι του Θεού», πως ο Μάκης Αγγελόπουλος στην πενηντάχρονη Επέτειο του ελληνικού θαύματος του 1968 και την ταινία- ιστορικό σταθμό προσέφερε στην ΑΕΚ και ξανάκανε την ομάδα ικανή να υποτάσσει τα δύο πραγματικά θηρία, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό»!

*** Αλλά προσέξτε και πώς έκλεισε την κουβέντα μας ο παλαίμαχος Μεικτοευρωπαίος και Ευρωκυπελλούχος «2 μέτρα και 16 εκατοστά»: - Ευτυχή συγκυρία για την ΑΕΚ το δίδυμο Μάκη Αγγελόπουλου και Δημήτρη Μελισσανίδη, με τον ένα να ενώνει με χρυσούς κρίκους «1968-2018» και τον άλλο να γεφυρώνει «Νέα Φιλαδέλφεια – Αγια Σοφιά»!

*** Γιώργο Τρόντζο, «τι ραβέρσες σου ήταν αυτές»!

Οι Αμερικανοί και ο Γ. Αμερικάνος!

ΩΜΕΓΑ σταθερά «μέσα από το Κύπελλο», που κατέκτησε η μπασκετική ΑΕΚ, ύστερα από την μακρόκροχρονη, 17ετή, αποξένωση τους από τελικές κατακτήσεις:

*** Η ΑΕΚ στα «Δύο Αοράκια» είχε για σπονδυλική στήλη τους Αμερικανούς παίκτες της, με επικεφαλής τον Μάνις Χάρρι ** Η ΑΕΚ, πού έχουμε ζήσει οι παλαιοί, είχε για «καρδιά της» τον Αμερικάνο…

*** Η ιστορία επαναλαμβάνεται, βέβαια με κάποιες αναπόφευκτες διαφορές, γιατί άλλο …Αμερικανάνια, που αύριο-μεθαύριο φυσιολογικά θα αποτελούν παρελθόν, από την ομάδα, από τον σύλλογο. Και άλλο ο μόνιμα «παρών» Γιωργο-Αμερικάναρος, ο διαχρονικά «Παγκόσμιος» και από κάποιο σημείο και μετά «Πανουράνιος» - όπως θεϊκή ήταν η έμπνευση, που …μας έκανε ασίστ πάσα, ενώ βρισκόμασταν σκυφτά-προσηλωμένοι πάνω στο χειρόγραφο, ώστε εμείς προσωπικά έτσι να τον βαφτίσουμε.

*** Αν ήταν με κάποιον να συνδέαμε την δοξασμένη Ηρακλειώτικη βραδιά της ΑΕΚ, αυτός θα ήταν ο Γιώργος Αμερικάνος! * Ο «αιώνιος Ολ Σταρ 10 της ΑΕΚ»!
1857184

Μοιραστείτε το: