19/10/2018
Διοικητικά - Δικαστικά | Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017 - 22:21

Δίκη χωρίς εγκληματική οργάνωση…

Στο ακροατήριο παραπέμπεται η… πολυδιαφημισμένη υπόθεση διαφθοράς για στημένους αγώνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο * Μαρινάκης και άλλοι 27 καλούνται να αποδείξουν την αθωότητά τους σε κατηγορίες που είναι σχεδόν απίθανο να αποδειχθούν * Περιέργως το βούλευμα είχε διαρρεύσει μερικώς προ ημερών σε συγκεκριμένα δημοσιογραφικά γραφεία * Γιατί δεν κινδυνεύει ο Ολυμπιακός

Στη τελική ευθεία μπαίνει πλέον η περιβόητη υπόθεση διαφθοράς με στημένους αγώνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο που παρουσιάστηκε -για πολύ καιρό και από συγκεκριμένους εσκεμμένα- ως το σκάνδαλο του αιώνα στο χώρο του «βασιλιά των σπορ» στη χώρα μας.

Και όλα αυτά προκύπτουν από την είδηση ότι 28 πρόσωπα του ελληνικού ποδοσφαίρου, με κατά πλειοψηφία βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, παραπέμπονται σε δίκη.

Ωστόσο, η πρώτη απογοήτευση σε όσους επένδυσαν στην υπερβολή είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά και για κανέναν η κατηγορία περί «εγκληματικής οργάνωσης».

Ανάμεσα στους 28 συμπεριλαμβάνεται και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος, όπως είναι λογικό, συγκεντρώνει, λόγω της θέσης του, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Τα δεδομένα όμως για τον διοικητικό ηγέτη των πρωταθλητών (και προς απογοήτευση των ορκισμένων αντιπάλων του) είναι καλά, αφού απαλλάσσεται πριν την ακροαματική διαδικασία από βασικές κατηγορίες που του είχαν αποδοθεί αρχικά στο στάδιο της προδικασίας.

Συγκεκριμένα για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, δεν υφίσταται πια κατηγορία ότι ο ίδιος υπήρξε «επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης» και επίσης δεν υπάρχει η βαριά κατηγορία για ηθική αυτουργία σε βομβιστική επίθεση (υπόθεση φούρνου Κωνσταντινέα). Όπως, παράλληλα και για τις κακουργηματικές κατηγορίες της εκβίασης και της απάτης, οι οποίες πλέον δεν ισχύουν για κανέναν.

Αντίθετα ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, καλείται να αποδείξει την αθωότητά του για την κακουργηματικής φύσεως κατηγορία της αλλοίωσης αποτελεσμάτων στο ποδόσφαιρο και την πλημμεληματικού τύπου κατηγορία της σύστασης συμμορίας με σκοπό την αλλοίωση αποτελεσμάτων.

Αυτές οι κατηγορίες, ωστόσο, τόσο για τον Μαρινάκη όσο και για τους υπόλοιπους 27 είναι σχεδόν απίθανο να αποδειχθούν έτσι ώστε να καταδικαστούν, αφού θα πρέπει να κατατεθούν στη δίκη ποσά, λογαριασμοί, και συγκεκριμένα χώροι που τελέστηκαν τα αδικήματα.

Kαι φυσικά δεν υπάρχει και καμία προφυλάκιση για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, όπως... φώναζαν και ζητούσαν πολλοί και διάφοροι εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Εκτός του Βαγγέλη Μαρινάκη οι άλλοι 27 που παραπέμπονται σε δίκη είναι οι:

2. Γιάννης Κομπότης (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Λεβαδειακός)

3. Γιώργος Σπανός (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Ατρόμητος)

4. Γιώργος Αρβανιτίδης (πρώην μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Βέροια)

5. Γιώργος Λαναρής (πρώην γενικός αρχηγός ΠΑΕ Βέροια)

6. Γιάννης Αγγελόπουλος (γενικός αρχηγός ΠΑΕ Ατρόμητος)

7. Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ)

8. Θεόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ)

9. Άρης Σταθόπουλος (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ)

10. Γιάννης Παπακωνσταντίνου (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ)

11. Νίκος Προύντζος (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ)

12. Γιώργος Δούρος (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΚΕΔ)

13. Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος ΔΣ ΚΕΔ)

14. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (διαιτητής Σούπερ Λίγκας)

15. Απόστολος Αμπάρκιολης (διαιτητής Σούπερ Λίγκας)

16. Ιωάννης Κάμπαξης (διαιτητής Σούπερ Λίγκας)

17. Αλέξανδρος Δημητρόπουλος (διαιτητής Σούπερ Λίγκας)

18. Αθανάσιος Γιάχος (διαιτητής Σούπερ Λίγκας)

19. Ηλίας Σπάθας (διαιτητής Σούπερ Λίγκας)

20. Χαράλαμπος Παυλίδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

21. Κώστας Μπάρμπας (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

22. Ηλίας Ιωάννου (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

23. Δημήτρης Αμαραντίδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

24. Δημήτρης Μάνος (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

25. Γιώργος Σκαθαρούδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

26. Αλέξανδρος Καλογέρης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

27. Ρικάρντο Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρομήτου)

28. Γκιγιέρμο Πέρεθ (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας).

Για το πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας παραπέμπονται:

1. Βαγγέλης Μαρινάκης (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Ολυμπιακός)

2. Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ)

3. Θεόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ)

4. Άρης Σταθόπουλος (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ)

5. Γιάννης Παπακωνσταντίνου (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ)

6. Νίκος Προύντζος (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ)

7. Γιώργος Δούρος (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΚΕΔ)

8. Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος ΔΣ ΚΕΔ).

Όλοι οι παραπάνω πάνε σε δίκη με τις δύο ψήφους της εισηγήτριας Αριστέας Ρουσσέα και της εφέτη Αργυρώς Κανελλοπούλου, ενώ αντιθέτως ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εφετών, Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος, πρότεινε να μη παραπεμφθεί σε δίκη κανένας από τους εμπλεκομένους στην υπόθεση.

Πάντως, ήδη 7 πρόσωπα που αρχικά ήταν στη δικογραφία της εν λόγω υπόθεσης απαλλάχθηκαν από κάθε κατηγορία.

Πρόκειται για τους: Παυσανία Παπανικολάου (πρώην εκτελεστικός γραμματέας της ΕΠΟ), Χρήστο Υφαντή (πρώην αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της ΕΠΟ), Γιώργο Βλάσση (πρώην μέλος της Επιτροπής Εφέσεων), Μαρία Αναστασάκη (πρώην μέλος της Επιτροπής Εφέσεων), Χαρίλαο Ζυγογιάννη (πρώην μέλος Πειθαρχικής Επιτροπής της Ένωσης Β' Εθνικής), Ιωάννα Παντελοπούλου (πρώην μέλος Πειθαρχικής Επιτροπής της Ένωσης Β' Εθνικής). Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τον πρώην πρόεδρο της Πειθαρχικής Επιτροπής της Ένωσης Β' Εθνικής, Ελευθέριο Ζάμπρα, ο οποίος έχει φύγει από την ζωή.

Προκαλεί, βέβαια, μεγάλη εντύπωση ότι λίγες ημέρες πριν, το βούλευμα μερικώς είχε διαρρεύσει σε συγκεκριμένα δημοσιογραφικά γραφεία, που άφηναν υπονοούμενα...

Πρακτικά, η παραπομπή σε δίκη στην περίπτωση του Μαρινάκη οδηγεί στην τυπική μη παρουσία του ως προέδρου της ΠΑΕ, αλλά και ως μετόχου (αν και για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει νομική διχονομία) εξαιτίας της κατηγορίας κακουργηματικού χαρακτήρα.

Να σημειωθεί ότι η δίκη ενδέχεται να γίνει το 2018 χωρίς να μπορεί να αποκλείστει και το 2019 (σε μια τέτοια προοπτική τα πλημμελήματα θα παραγραφούν πιθανότατα λόγω 5ετίας).

Από εκεί και πέρα, ο Ολυμπιακός στην πραγματικότητα δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο υποβιβασμού, κάτι τέτοιο θα ίσχυε μόνο αν μπορούσε να αποδειχθεί ότι το ματς με τον Ατρόμητο, που εμπεριέχεται στη δικογραφία ήταν «στημένο». Αντιθέτως, το πολύ πολύ να υπάρξει άσκηση πειθαρχικής δίωξης από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα, ώστε να κινηθεί η διαδικασία και να βρεθούν οι Πειραιώτες απολογούμενοι στον Αθλητικό Δικάστη. Κάτι αντίστοιχο, πάντως, συνέβη για το ματς Ολυμπιακός - Βέροια, στο οποίο οι πρωταθλητές απαλλάχθηκαν πανηγυρικά.  

Μοιραστείτε το: