Η Ελλάδα κέρδισε τον… τελικό με την Πολωνία (95-77) και προκρίθηκε στους «16» *Επόμενος αντίπαλος η Λιθουανία *Ρεκόρ πόντων από τους Καλάθη και Σλούκα
Έσωσε την παρτίδα... Η Εθνική έδειξε στοιχειώδη σοβαρότητα στο άτυπο νοκ – άουτ της Τετάρτης (6/9). Έτσι, κατόρθωσε να βγει… ζωντανή από τον πρώτο όμιλο του Ευρωμπάσκετ, όπου έπνεε τα λοίσθια μέχρι πρότινος και προκρίθηκε στους «16» της διοργάνωσης. Οι παίκτες του Κώστα Μίσσα έκαναν λάθη, αλλά ανέβασαν «στροφές» βελτιώνοντας ορισμένα παιδαριώδη λάθη των προηγούμενων ματς για να υπερτερήσουν με 95-77 των κατώτερων ποιοτικά Πολωνών. Εξάλλου, ενδεχόμενος αποκλεισμός θα έφερνε το ελληνικό μπάσκετ πολλά χρόνια πίσω… Ο Νικ Καλάθης «έλαμψε» κάνοντας νταμπλ – νταμπλ με 24 πόντους και 10 ασίστ συνεπικουρούμενος από τον καταπληκτικό Κώστα Σλούκα που σκόραρε 26π. (5/6 τρίποντα), ενώ ο Γιώργος Παπαγιάννης εμφανίστηκε με πάταγο στη ρακέτα την κατάλληλη στιγμή. Το Σάββατο (9/9) ακολουθεί η νοκ άουτ αναμέτρηση με αντίπαλο τη Λιθουανία στην Κωνσταντινούπολη, όπου απομένει να οριστικοποιηθεί η ακριβής ώρα διεξαγωγής.
Κακό ξεκίνημα και βελτίωση
Μία από τα ίδια στην πρώτη περίοδο. Η Ελλάδα προβλημάτισε με την περιφερειακή της άμυνα. Εξάλλου, έχει χάσει το συγκεκριμένο δεκάλεπτο στα τέσσερα πρώτα ματς με συνολική διαφορά 37 πόντων. Η αρχική ευστοχία από τα 6.75 έδωσε προβάδισμα στη «γαλανόλευκη» που έκανε σερί 9-0 έπειτα από διαδοχικά τρίποντα των Καλάθη και Παπανικολάου στη β’ περίοδο.
Έκτοτε ακολούθησαν πέντε προσωπικοί πόντοι από τον άσο του Ολυμπιακού ο οποίος έστειλε την Εθνική στο +6 (37-31). Οι Πολωνοί αντέδρασαν έχοντας σε εξαιρετική ημέρα των Κούλιγκ και τον Πονίτκα επαναφέροντας την απόσταση στο καλάθι (39-37). Οκτώ λάθη στα πρώτα 17 λεπτά μετρούσαν οι αθλητές του Κώστα Μίσσα παραμένοντας μπροστά στο σκορ έπειτα από υπέροχες προσωπικές ενέργειες των Πρίντεζη και γκολ – φάουλ του Σλούκα (49-41) στο φινάλε του β’ δεκαλέπτου. Η Ελλάδα μπορούσε κάλλιστα να είχε αποτρέψει πολλά εύκολα πολωνικά καλάθια έχοντας αποφύγει τα λάθη στην κυκλοφορία της μπάλας. Παράλληλα, υπήρξε αξιοσημείωτη ευστοχία στα τρίποντα (7/10, 70% έναντι 33% των προηγούμενων ματς) σε επίπεδο α’ ημιχρόνου και σαφής βελτίωση στην άμυνα.
Έκανε τα στοιχειώδη και νίκησε
Η διάρκεια αποτελούσε το επόμενο ζητούμενο για την επίσημη αγαπημένη. Ωστόσο, οι διεθνείς μας έκαναν τέσσερα φάουλ σε διάστημα δυόμιση λεπτών, απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν συγκαταλέγεται και στα... θηρία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Οι Πολωνοί έκαναν αντεπίθεση διαρκείας ισοφαρίζοντας αρκετές φορές έχοντας σε εξαιρετική ημέρα τον Κούλιγκ. Ένα τρίποντο του Κόζαρεκ έφερε τους αντιπάλους μας μπροστά στο σκορ (59-58) έπειτα από 25 λεπτά αγώνα.
Σε εξαιρετική ημέρα βρισκόταν ο Καλάθης δίνοντας εκ νέου προβάδισμα στην Εθνική και αμέσως μετά έδωσε την όγδοη ασίστ του ματς με τον Παπαπέτρου να καρφώνει με δύναμη (62-59). Το δεύτερο σερί τρίποντο του Κόζαρεκ αποκατέστησε τις ισορροπίες (62-62). Στο μεταξύ, ο Κούλιγκ έδειχνε ασταμάτητος καταρρίπτοντας το προσωπικό του ρεκόρ ως στέλεχος της Εθνικής Πολωνίας με 26 πόντους.
Ο Σλούκας υπήρξε καταλυτικός κατά διαστήματα όντας ιδιαίτερα εύστοχος για να κερδίσει μία έξτρα κατοχή στην τελευταία επίθεση του τρίτου δεκαλέπτου. Η Εθνική ήλεγχε τα ριμπάουντ (23-16), μοιράζοντας 16 ασίστ και σουτάροντας με 57% συνολικά έχοντας ακόμη 8/13 τρίποντα. Στην άμυνα πάντως χρειαζόταν κάτι παραπάνω.
Ένα προσωπικό σερί 5-0 του Μπουρούση διατηρούσε την πρωτοπορία για την Ελλάδα (72-67) στο ξεκίνημα του τέταρτου δεκαλέπτου. Οι Πολωνοί δεν έδιναν βοήθειες στα μαρκαρίσματα κοντά στο ζωγραφιστό και ο Καλάθης έφτασε στους 18 πόντους (74-69). Κατόπιν, «πυροβόλησε» από τα 6.75 για το 77-71, όπως έπραξε και ο έτερος κορυφαίος Σλούκας (80-71) στο 35ο λεπτό.
Το +9 παρέμεινε μετά από φόλοου καλάθι από τον Παπαγιάννη (82-73) και η απόσταση διατηρούταν στη μέγιστη τιμή της. Ο σέντερ των Νικς αποτελούσε απειλή για την πολωνική ρακέτα καρφώνοντας με δύναμη έπειτα από κάρφωμα σε νέα ασίστ του Καλάθη και αμέσως μετά ακολούθησε τρίποντο του Πρίντεζη για το +12 (87-75) κρίνοντας ουσιαστικά το ματς. Δύο τρίποντα από τους κορυφαίους Καλάθη και Σλούκα μεγιστοποίησαν τη διαφορά με τον δεύτερο να κάνει ρεκόρ καριέρας στην Εθνική διαμορφώνοντας το τελικό 95-77.
Τα δεκάλεπτα: 23-29, 49-43, 70-67, 95-77.
ΕΛΛΑΔΑ (Κώστας Μίσσας): Καλάθης 24 (10ασ.), Μπουρούσης 10, Σλούκας 26 (5/6τρ.), Παππάς 3, Παπαγιάννης 8 (8ρ.), Πρίντεζης 14, Παπανικολάου 8, Μάντζαρης, Αγραβάνης, Παπαπέτρου 2, Αντετοκούνμπο.
ΠΟΛΩΝΙΑ (Μάικ Τέιλορ): Σοκολόβσκι 2, Τσελ 0/6σ., Κούλιγκ 26 (10/13σ., 7ρ.), Ζαμόσκι 5, Πονίτκα 8, Βατσίνσκι 17 (6ασ.), Κόζαρεκ 12 (9ασ.), Γκίελο, Καρνόβσκι 7.

