26/04/2024
ΓΓΑ | Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 - 22:35

Στη Βουλή οι τροποποιήσεις του αθλητικού νόμου για την ΕΠΟ

Τι αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση * Τα είπαν Βασιλειάδης και Τόσκας για την πάταξη της βίας

Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα γίνει την Παρασκευή (23/6) και το θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι οι τροποποιήσεις στον υπάρχοντα αθλητικό νόμο, τον 2725/1999 δηλαδή, και σε θέματα που αφορούν την ΕΠΟ.

Οι τροποποιήσεις που θα γίνουν αποβλέπουν στο να είναι νόμιμη η προγραμματισμένη για τις 30 Ιουνίου τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ με βάση το καταστατικό της Ομοσπονδίας και όχι με βάση τον αθλητικό νόμο.

Συγκεκριμένα, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι «δρομολογείται η ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής Εξομάλυνσης που όρισε η FIFA στην ΕΠΟ με σκοπό μεταξύ άλλων και τη θεσμική αναμόρφωση των καταστατικών λειτουργιών της ΕΠΟ.

Ήδη με το νόμο 4431/2016 ρυθμίστηκε ο τρόπος λειτουργίας της Επιτροπής Εξομάλυνσης ενώ με την προτεινόμενη ρύθμιση θωρακίζεται νομικά η σύγκληση και η συγκρότηση της καταστατικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ σύμφωνα με το καταστατικό της ώστε να ψηφιστούν οι απαιτούμενες καταστατικές τροποποιήσεις και εν συνεχεία να προκηρυχθούν εκλογές για την ανάδειξη φυσικής ηγεσίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Ειδικότερα, στο άρθρο 1 αναφέρεται: «Για τη σύγκληση, συγκρότηση και λειτουργία της ΓΣ της ΕΠΟ, πλην της περίπτωσης διεξαγωγής αρχαιρεσιών, εφαρμόζεται κατ' εξαίρεση οι διατάξεις του καταστατικού της».

Στο άρθρο 3 προβλέπεται η παράταση όσον αφορά στον χρόνο έναρξης της «κάρτας φιλάθλου» από 31/3 2017 σε 31/12 2017 «για να αντιμετωπιστούν προβλήματα τεχνικής φύσεως και πρακτικής εφαρμογής».

Στα άρθρα 4 - 8 προβλέπεται η αλλαγή ως προς τη διαδικασία της έκδοσης άδειας καταλληλότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων. Το νομοσχέδιο εισάγει τη διάκριση των αθλητικών εγκαταστάσεων σε κατηγορίες ανάλογα με το είδος, το μέγεθος, τη δυναμικότητά τους και την κατηγορία των αγώνων που φιλοξενούν.

Κάποιες από αυτές θα αδειοδοτούνται απευθείας από τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού (για το ΟΑΚΑ, το ΣΕΦ, το Καυταντζόγλειο και τον Άγιο Κοσμά), άλλες από τον δήμαρχο και άλλες από τον περιφερειάρχη, ενώ θα υπάρχουν και κάποιες που θα λειτουργούν με βάση βεβαιώσεις φορέων και ομοσπονδιών.

Όπως αναφέρεται, ουδεμία αθλητική συνάντηση θα διεξάγεται χωρίς ο χρήστης της αθλητικής εγκατάστασης να έχει εξασφαλίσει άδεια διεξαγωγής της συνάντησης σε διάστημα δύο μηνών από την έναρξη ισχύς του νόμου. Οι υπεύθυνοι για τη χρήση εγκαταστάσεων χωρίς άδεια (ο ιδιοκτητης ή ο χρήστης) θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών και πρόστιμο τουλάχιστον 50.000 ευρώ. Η ίδια ποινή θα επιβάλλεται και στους προέδρους των αθλητικών σωματείων που μετέχουν στη συνάντηση.

Τέλος, στο άρθρο 10 προβλέπεται ότι η νέα αθλητική ανώνυμη εταιρεία που θα συσταθεί από ιδιωτικό σωματείο και θα πάρει τη θέση της προηγούμενης ΑΑΕ (ΠΑΕ και ΚΑΕ), η οποία τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης είτε λόγω του υποβιβασμού από την κατώτερη επαγγελματική κατηγορία είτε λόγω αναδιάρθρωσης των επαγγελματικών κατηγοριών είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο, η νέα αυτή ΑΑΕ διαδέχεται αυτοδικαίως από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2016-17 την προηγούμενη ΑΑΕ σε όλες εν γένει τις υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο, τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και προς οποιονδήποτε τρίτο.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη (22/6) ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης συναντήθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και το βασικότερο αντικείμενο συζήτησης ήταν οι τρόποι αντιμετώπισης της βίας στα ελληνικά γήπεδα.

Αμφότεροι συμφώνησαν ότι η επιλογή της Πολιτείας να υπογράψει συμφωνίες με στελέχη της ΟΥΕΦΑ που έχουν την τεχνογνωσία αντιμετώπισης περιστατικών βίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, συμφωνίες που εκτιμάται ότι θα αποδώσουν καρπούς από την επόμενη σεζόν κιόλας.

Τέλος, τη Δευτέρα (26/6) θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βούλης το σχετικό σχέδιο νόμου.

Μοιραστείτε το: