Ο γνωστός ποινικολόγος ξεκαθάρισε τι λέει η προκήρυξη και εξήγησε τι συμβαίνει στο συγκεκριμένο θέμα με τον «Γηραιό», ο οποίος δεν έχει αδειοδοτηθεί
Μπορεί να έχουμε μπει στον Ιούνιο και να ολοκληρώθηκαν ακόμη και τα πλέι οφ, όμως, εξακολουθεί να είναι ανοιχτό το ποια ομάδα από τους Ηρακλή και Λεβαδειακό θα υποβιβαστούν στη Β' Εθνική.
Από τη στιγμή που ο «Γηραιός» δεν έχει πάρει άδεια, δεν γλιτώνει ακόμη και εάν ο ίδιος το παλέψει μέσω του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Ωστόσο, επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος εξήγησε τι λέει η προκήρυξη και τι συμβαίνει μετά την απόφαση που είχε παρθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Σούπερ Λίγκας. Μέσω των δηλώσεών του στο Metropolis αναφέρθηκε ακόμη και στο ακραίο σενάριο υποβιβασμού και των δύο ομάδων.
Αναλυτικά:
«Εγώ ήμουν αυτός που ανακίνησε το θέμα της αφαιρέσεως βαθμών. Όταν η Λάρισα κινδύνευε με υποβιβασμό και όταν ο Ηρακλής μετατράπηκε σε Μπαρτσελόνα και κέρδιζε, εμάς κανένας δεν μας χάριζε βαθμούς.
Τότε ανακίνησα το θέμα, όταν προέκυψε το θέμα με τον Πουρτουλίδη, για την αφαίρεση των βαθμών. Το διάστημα εκείνο είχα πρόταση να αναλάβω την υπεράσπιση του Ηρακλή από τον Παπαθανασάκη, όμως ποτέ δεν συναντηθήκαμε και αντιθέτως από τον Λεβαδειακό για να αναλάβω την ομάδα της Λιβαδείας.
Δεν θα ήταν παράλογο μια ομάδα που έστω και στο τέλος, τακτοποίησε το πρόβλημα που είχε με τον ποδοσφαιριστή της και ο ίδιος εν τέλει είπε ότι δεν είχε πρόβλημα, να του αφαιρεθούν βαθμοί;
«Πιθανώς είναι ανήθικο. Το δίκαιο και η ηθική όμως δεν συμπίπτουν. Αγωνιστικά είναι ανήθικο. Το σημαντικό είναι ότι δικαιώθηκε. Αυτοί που ψήφησαν υπέρ του υποβιβασμού του Ηρακλή ήταν ο νομικός σύμβουλος της Σούπερ Λιγκ και μια σειρά νομικών. Εγώ είχα συγκρουστεί με την εισήγηση του νομικού συμβούλου της Λίγκας. Φτηνή δικαιολογία είναι αυτή που λένε ότι ψήφισαν με βάση την εισήγηση της Λίγκας και επειδή δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς».
Λήφθηκε μια απόφαση από την Λίγκα αλλά δεν έχει περάσει ούτε στον κανονισμό ούτε στην προκήρυξη. Εδώ πέρα έχουμε να κάνουμε με θέμα ερμηνείας;
«Η προκήρυξη δεν περιλαμβάνει υποβιβασμό. Αυτό αν ήταν σκόπιμο ή όχι, δυστυχώς η ομάδα μου δεν συμμετείχε σε αυτή την προκήρυξη, γιατί εμείς πήραμε αδειοδότηση τέλος Ιουλίου. Έχουμε μια απόλυτη απόφαση που δεν διαφώνησε κανείς στον υποβιβασμό για την μη αδειοδότηση, ούτε ο Ηρακλής διαφώνησε».
Οι δικαστές που θα αποφασίσουν, τι θα λάβουν υπόψη τους; Την απόφαση ενός διοικητικού συμβουλίου της Λιγκας ή το τι υπάρχει στον κανονισμό και στην προκήρυξη;
«Υπάρχει κάτι άλλο. Ενώ δεν περιλαμβάνεται στον κανονισμό και την προκήρυξη αυτή η ποινή, στην περίπτωση μη αδειοδοτήσεως, έχει πάρει μια απόφαση παμψηφεί το συμβούλιο της Λιίγκας και ο Ηρακλής μαζί και συγχρόνως αυτό έχει γίνει δεκτό και από την εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ, όπου ο κανονισμός ο ΚΑΠ λέει: Οι αποφάσεις της εκτελεστικής επιτροπής δεν επιδέχονται κανένα ένδικο μέσο. Κανείς δεν μπορεί να προσφύγει πουθενά. Δεν θα διακινδυνεύσω πρόβλεψη για το τι θα γίνει στον Ηρακλή. Πιθανολογώ ότι και πάλι θα είμαι νομικός σύμβουλος του Λεβαδειακού. Υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα εδώ. Μπορεί τελικώς ο Ηρακλής να υποβιβαστεί και να μην σωθεί ο Λεβαδειακός.
Υπάρχει θεωρητικό ενδεχόμενο, στην θέση του Ηρακλή, αν τελικώς επικρατήσει η απόφαση της εκτελεστικής να μην είναι ο Λεβαδειακός και να είναι ο Άρης. Η άποψη μου είναι ότι τελικώς θα είναι ο Λεβαδειακός».
Μπορεί μια ομάδα που υποβιβάζεται να εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι μια άλλη ομάδα της κατηγορίας έχει πρόβλημα με την αδειοδότηση και να μένει στην κατηγορία. Δεν θα έπρεπε το πλεονέκτημα να το παίρνει ο τρίτος της παρακάτω κατηγορίας;
«Εγώ θα είχα μπλοκάρει την επικύρωση της βαθμολογίας αν ήμουν νομικός σύμβουλος στον Άρη. Θα μπορούσε να το είχε κάνει. Το μεγάλο νομικό ανάχωμα του Λεβαδειακού ήταν η επικύρωση της βαθμολογίας η οποία έχει επικυρωθεί».