13/12/2025
Μπάσκετ | Σάββατο 1 Απριλίου 2017 - 00:04

Άναψε… πράσινο για το πλεονέκτημα!

Τεράστια νίκη πανηγύρισε ο Παναθηναϊκός που επιβλήθηκε με 85-80 της ΤΣΣΚΑ στο κατάμεστο ΟΑΚΑ

Υπέροχη ατμόσφαιρα, πραγματικός θρίαμβος σ’ ένα φανταστικό βράδυ Παρασκευής (31/03) προέκυψε για τους «πράσινους». Το ΟΑΚΑ μετατράπηκε εκ νέου σε εκφοβιστική έδρα για κάθε αντίπαλο. Η Πρωταθλήτρια Ευρώπης και πρωτοπόρος της φετινής Ευρωλίγκας, ΤΣΣΚΑ δύσκολα θα «χαριζόταν» σε οποιοδήποτε αντίπαλο. Εντούτοις, ο Παναθηναϊκός στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων έστω και αν χρειάστηκε την παράσταση για να φτάσει σε σπουδαία νίκη με 85-80 δείχνοντας χαρακτήρα. Επομένως, εξασφαλίζει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό το πλεονέκτημα έδρας εν όψει play-offs -εφόσον- βέβαια περάσει νικηφόρα από το Τελ Αβίβ κόντρα στη Μακάμπι. Για τους «πράσινους» διέπρεψαν οι Ρίβερς – Καλάθης Τζέιμς, αλλά και οι συμπαίκτες τους έκαναν σπουδαία δουλειά.

Καλό ξεκίνημα

Ο Παναθηναϊκός κυριαρχούσε σε κατοχές και διεκδικήσεις μπάλας, όπως πράττει άλλωστε σε όλες τις τελευταίες εντός έδρας αναμετρήσεις του. Επίσης, διέθετε πλουραλισμό στο σκοράρισμα με τους Ρίβερς και Τζέιμς να φτάνουν τους 10 πόντους από την ανάπαυλα. Η ΤΣΣΚΑ έβρισκε λύσεις στο σκοράρισμα διαθέτοντας ένα πληθωρικό ρόστερ. Ωστόσο, οι Πρωταθλητές Ευρώπης υπήρξαν άστοχοι από τα 6.75 μ. σουτάροντας με ποσοστό 25%. Ο Τζέιμς δημιούργησε αρκετά «ρήγματα» στη ρωσική άμυνα διεισδύοντας με επιτυχία αρκετές φορές.

Στο μεταξύ, άλλαξαν οι ισορροπίες μόλις μπήκε ο Μπουρούσης εντός παρκέ. Σημείο αναφοράς στην «πράσινη» ρακέτα αποτέλεσε ο διεθνής σέντερ βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο την κατοχή μπάλας. Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος στα… σημεία και αποκόμισε διαφορά πέντε πόντων ακριβώς στην ανάπαυλα χάρη σε lay up του Καλάθη (45-40).

Έπεφταν «κορμιά»

Το ματς έγινε πιο κλειστό στο δεύτερο ημίχρονο. Παράλληλα, ο Παναθηναϊκός σταμάτησε να σπαταλά τις ευκαιρίες στο ανοιχτό γήπεδο και έφτανε σε εύκολα καλάθια. Έτσι, οι Κυπελλούχοι Ελλάδας διατηρούσαν έστω ισχνό προβάδισμα στο σκορ. Στα αξιοσημείωτα συγκαταλέγονται τα τέσσερα φάουλ που συμπλήρωσαν Γκιστ και Χάινς εκατέρωθεν.

Ο Ντε Κολό πέρασε στο παρκέ και όλες οι μικρές διαφορές που έπαιρναν οι «πράσινοι» εξανεμίζονταν από προσωπικούς πόντους είτε δημιουργίες του Γάλλου άσου. Τα πράγματα έγιναν δύσκολα στην άμυνα και η ελληνική πλευρά χρειαζόταν τον Παππά προκειμένου να βρει λύσεις στο σκοράρισμα με ¾ βολές στο φινάλε του γ’ δεκαλέπτου.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο ακολούθησε ακόμη εντονότερη πίεση στην άμυνα. Ένα τρίποντο του Ντε Κολό έδωσε «ανάσα» στην ΤΣΣΚΑ (63-67). Ο Παναθηναϊκός έβρισκε τον τρόπο να παραμένει «ζωντανός» με τον Τζέιμς να πετυχαίνει ένα θαυμάσιο   lay up περίπου δύο λεπτά πριν το φινάλε (71-70). Ο Τεόντοσιτς σκόραρε σε ένα τρίποντο εκτός λογικής αφήνοντας την προσωπική του κλάση να κάνει τη διαφορά, 37 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε.

Ο «νόμος» του ΟΑΚΑ

Δύο βολές αρκούσαν για τον Καλάθη προκειμένου να ισοφαρίσει ξανά ο Παναθηναϊκός (73-73). Κατόπιν, ο διεθνής γκαρντ εξώθησε τον Ντε Κολό σε βήματα δίνοντας μία νέα επίθεση για τον Παναθηναϊκό. Ο Μπουρούσης έχασε τη μπάλα στην επαναφορά και τα δεδομένα άλλαξαν με την ΤΣΣΚΑ να έχει μία επίθεση 17.7’’ που πήγε στράφι.

Ο ρυθμός υπήρξε εξουθενωτικός στην παράταση, όπου ο Παναθηναϊκός έστελνε άκοπα την ΤΣΣΚΑ στις βολές. Και εκεί συνέβη ένα απρόοπτο κρίνοντας από το 96% που διάθετε ο Ντε Κολό στις βολές χάνοντας μία. Ένα απίθανο τρίποντο του Ρίβερς έδωσε προβάδισμα στον Παναθηναϊκό (82-78) και ο Γκιστ τελείωσε τη… δουλειά με κάρφωμα στον αιφνιδιασμό!

Τα δεκάλεπτα: 20-17, 45-40, 58-55, 73-73, 85-80 παράταση

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 13, Νίκολς 5, Ρίβερς 17, Τζέιμς 13, Παππάς 8, Φελντέιν 2, Γκιστ 6, Γκάμπριελ 3, Μπουρούσης 6, Καλάθης 12.

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Δημήτρης Ιτούδης): Ντε Κολό 15, Τεόντοσιτς 15, Όγκουστιν 14, Φριντζόν 4, Τζάκσον 3, Αντόνοφ, Φρίλαντ, Βοροντσέβιτς 14, Χίγκινς 8, Χριάπα 2, Κουρμπάνοφ, Χάινς 5.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ LIVE

Μοιραστείτε το: