29/03/2024
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ | Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017 - 09:01

Όλα στη… φόρα από την ΠΑΕ Ολυμπιακός

Οι «ερυθρόλευκοι» έδωσαν απαντήσεις για τα οικονομικά θέματα του συλλόγου * Τα χρήματα που έχει βάλει ο Μαρινάκης, η «χασούρα», τα έξοδα και τα χρήματα των μεταγραφών * Ποια λάθη παραδέχτηκαν

Απαντήσεις όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα στον Ολυμπιακό έδωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ μιλώντας με αριθμούς.

Ο Γιάννης Βρέντζος, έχοντας στο πλευρό του τους Μιχάλη Κουντούρη, Γιώργο Παύλου και Κώστα Καραπαπά, αποκάλυψε όλα τα οικονομικά στοιχεία, όπως προκύπτουν από τους ισολογισμούς που έχουν ελέγξει οι Deloitte και PwC.

Οι Πειραιώτες θέλησαν έτσι να απαντήσουν στην κριτική που δέχεται ο Βαγγέλης Μαρινάκης για τις επενδύσεις και τις πωλήσεις που έχει κάνει τα επτά χρόνια που βρίσκεται στον προεδρικό θώκο, αποκαλύπτοντας, όπως άλλωστε έχουν αναφέρει και στο παρελθόν, ότι ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ έχει βάλει περισσότερα χρήματα από όσα έχει βγάλει.

Τα βασικά στοιχεία που προκύπτουν, λοιπόν, είναι τα εξής:

- Από το 2010 που ανέλαβε, ο Μαρινάκης έχει βάλει στην ΠΑΕ περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται κι άλλα περίπου 15 που έχει επενδύσει για το «Γ. Καραϊσκάκης» και το προπονητικό κέντρο του Ρέντη, χωρίς να έχει πάρει πίσω ούτε ευρώ. Άλλωστε, είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι στόχος του δεν είναι το κέρδος, αλλά ένας αυτάρκης Ολυμπιακός σε όλα τα επίπεδα.

- Όταν παρέλαβε τον Ολυμπιακό τα χρέη ξεπερνούσαν τα 40 εκατομμύρια, ενώ παρέλαβε και έλλειμμα άλλων 40 εκατ. ευρώ, μιας και η ομάδα δεν αγωνίστηκε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ είχε προεισπράξει τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, οικονομικά η κατάσταση ήταν πιο δύσκολη από την αντίστοιχη της ΑΕΚ το 2013 που την οδήγησε σε πτώχευση, αλλά και από την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού το 2012 που τον ανέλαβε ο Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος πέντε χρόνια μετά, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, μειώνει πάλι το μπάτζετ κάτω από τα 10 εκατ. ετησίως.

- Τα έξοδα στο διάστημα της επταετίας είναι περισσότερα από τα έσοδα και η εταιρεία έχει κάθε χρόνο ζημιές. Στο αυτό το διάστημα, οι ζημιές έχουν καλυφθεί προσωπικά, όπως και τα χρέη, από τον πρόεδρο της ΠΑΕ.

- Όσον αφορά τα έσοδα από πωλήσεις παικτών την τελευταία διετία το ποσό που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είναι 50 εκατομμύρια ευρώ. Στο ίδιο διάστημα υπήρξαν αγορές παικτών και δανεισμοί που φτάνουν τα 34 εκατομμύρια. Σε αυτό το ποσό, θα πρέπει να συνυπολογιστεί το 5% που καταβάλλεται στην ΕΠΟ και ξεπερνά τα 2 εκατ., καθώς και τα ποσοστά των μάνατζερ για όλες αυτές τις μεταγραφικές υποθέσεις που υπολογίζονται στα 4 εκατ. ευρώ. Έτσι, η συνολική διαφορά είναι γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς, αντιστοιχούν σε περίπου 5 ανά έτος.

- Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει οργανικά έσοδα (εισιτήρια, τηλεοπτικά, χορηγίες), τα οποία έχουν περιοριστεί σημαντικά την τελευταία 5ετία, έσοδα από τη συμμετοχή στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ και από πωλήσεις ποδοσφαιριστών, τα οποία έχουν πληγεί σημαντικά από τις αυξήσεις της φορολογίας και του ΦΠΑ, τις μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων, αλλά και στα τηλεοπτικά δικαιώματα. Συγκεκριμένα, το 2010 οι Πειραιώτες εισέπραξαν από τα εισιτήρια πάνω από 20 εκατομμύρια και τη φετινή σεζόν θα προσεγγίσει τα 6!

- Συνοπτικά, τα συνολικά έξοδα της ΠΑΕ ανέρχονται σε 70 εκατομμύρια ετησίως, με τα 45 να αφορούν το κόστος του ποδοσφαιρικού τμήματος. Επίσης, υπάρχει το κόστος μισθοδοσίας του προπονητή, των συνεργατών του και των 150 υπαλλήλων της ΠΑΕ που φτάνουν τα 9 εκατ. Άλλα 2,5 είναι το κόστος (μίσθωμα) του «Γ. Καραϊσκάκης» ετησίως, 3 το κόστος συντήρησης και επέκτασης του αθλητικού κέντρου στου Ρέντη, ενώ άλλα 2 εκατ. ευρώ είναι τα έξοδα της Ακαδημίας. Η ενίσχυση του Ερασιτέχνη υπερβαίνει το 1,5 το χρόνο, ενώ οι φιλανθρωπικές δράσεις, όπως για παράδειγμα η UNICEF ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και τα λοιπά λειτουργικά (ταξίδια, ασφάλεια, έξοδα αγώνων), αφού ανάμεσα σε όλα ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα που χρησιμοποιεί τσάρτερ σε όλες τις μετακινήσεις.

- Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει πληρώσει τα τελευταία επτά χρόνια στο Δημόσιο φόρους και εισφορές άνω των 110 εκατομμυρίων ευρώ.

- Στον ισολογισμό της προηγούμενης σεζόν (2015-2016) υπήρξε ζημία 8.524.202 ευρώ, παρά το γεγονός ότι η ΠΑΕ εισέπραξε 34.003.000 ευρώ από τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τη φετινή σεζόν, παρά τις πωλήσεις παικτών, η ζημία θα είναι άνω των 10 εκατομμυρίων ποσό που θα καλυφθεί από τον μεγαλομέτοχο Μαρινάκη.

- Αν δεν είχαν πουληθεί ποδοσφαιριστές το καλοκαίρι και τον Ιανουάριο, η ΠΑΕ θα εμφάνιζε ζημιές άνω των 30 εκατομμυρίων, λόγω μη συμμετοχής στο Τσαμπιονς Λιγκ, κάτι που θα την έβαζε σε καθεστώς επιτήρησης από το Financial Fair Play και θα υπήρχε πιθανότατα τιμωρία, αφού τα όρια είναι πολύ αυστηρά. Αν αφαιρέσουμε από τα περσινά έσοδα του Τσάμπιονς Λιγκ τα περίπου 6 εκατομμύρια που έχει εισπράξει φέτος για το Γιουρόπα Λιγκ, το έλλειμμα από τον αποκλεισμό είναι γύρω στα 28 εκατομμύρια, ενώ από τις πωλήσεις Ιντέγιε, Μιλιβόγεβιτς τα έσοδα ήταν 23 (11 και 12 αντίστοιχα, χωρίς να υπολογίζονται οι προμήθειες των μάνατζερ).

- Όσον αφορά τον Ιντέγιε είναι γνωστό ότι ο Ολυμπιακός είπε πέρυσι «όχι» σε πρόταση 15 εκατ. ευρώ από την Κίνα, γεγονός που επηρέασε την απόδοσή του στο β’ μισό της περιόδου. Φέτος πίεσε ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που του προτάθηκαν 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλες δύο προτάσεις (8 και 10 εκατομμυρίων) απορρίφθηκαν πέρυσι και πρόπερσι το καλοκαίρι για τον Μιλιβόγεβιτς. Στην Κρίσταλ Πάλας υπέγραψε με ετήσιες απολαβές άνω των 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως συν 1,5 εκατ. ευρώ ως  πριμ υπογραφής! Όπως αναφέρουν τα στελέχη της ερυθρόλευκης ΠΑΕ,  για τον Σέρβο απορρίφθηκε πρόπερσι το καλοκαίρι πρόταση ύψους 8 εκατομμυρίων από τη Φενερμπαχτσέ και πέρυσι από την ισπανική Μάλαγα ύψους 10 εκατομμυρίων!

- Με βάση όλα τα παραπάνω στον Ολυμπιακό θεωρούν ότι αποτελεί υπέρβαση και... τρέλα του Μαρινάκη το να έχει διατηρηθεί το μπάτζετ σε τόσα υψηλά -και ουσιαστικά μη βιώσιμα- επίπεδα για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου, με τον δεύτερο ΠΑΟΚ να έχει τουλάχιστον τρεις φορές χαμηλότερο και να έχει πουλήσει περιουσιακά του στοιχεία με 2 και 3 εκατομμύρια, ενώ κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και με τον Παναθηναϊκό στην υπόθεση του Καρέλη.

- Πάντως, η διοίκηση παραδέχεται για τη φετινή χρονιά ότι η ευθύνη της εντοπίζεται στο ότι το ύψος του μπάτζετ δεν αντικατοπτρίζεται στην αγωνιστική επίδοση της ομάδας. Όπως είπαν χαρακτηριστικά «χάσαμε από τον Πανιώνιο που το ετήσιο μπάτζετ του μπορεί να μην ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια». Επίσης, παραδέχονται ότι υπήρξαν λάθη και στον σχεδιασμό του καλοκαιριού, αλλά και στη διαχείριση. Υπήρξαν παιχνίδια που λόγω των επιλογών του Μπέντο) παίκτες οι οποίοι κοστίζουν στην ΠΑΕ πάνω από 10 εκατομμύρια έβλεπαν τα ματς από την εξέδρα ή το σπίτι τους.

Στόχος, λοιπόν, εν όψει καλοκαιριού είναι η καλύτερη αξιοποίηση του διαθέσιμου ποσού ώστε να δημιουργηθεί μια ακόμη πιο ισχυρή ομάδα με ελληνικό κορμό και ξένους ικανούς να κάνουν τη διαφορά.

Μοιραστείτε το: