20/04/2024
SPECIAL | Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017 - 17:15

Tέκνα ποδοσφαιρικών «αστέρων» των 90’s

Το a-sports.gr προχώρησε στη σχετική αναζήτηση και εντόπισε αρκετές περιπτώσεις από ποδοσφαιρικές οικογένειες που μοιάζουν έτοιμες να κάνουν τη… διαφορά και τους μπαμπάδες υπερήφανους

Ρετιρέ, Νirvana, Oasis, μπόλικη metal, πλήθος ελληνικών σήριαλ στις τηλεοπτικές οθόνες, «κάψιμο» με SNΕS, GameBoy, Mega Drive και Playstation (ναι, το 1!). Οι περισσότεροι άνω των 25 ετών πιθανόν ν’ αναπολείτε εκείνη την εποχή, έτσι δεν είναι; Ρητορική η ερώτηση!

Και σίγουρα θα θυμάστε διάφορους ποδοσφαιριστές που μεσουρανούσαν την ίδια χρονική περίοδο. Ακριβώς, αναφερόμαστε στη δεκαετία του ’90! Επιγραμματικά θα αναφέρουμε μερικά ονόματα, όπως εκείνα των Μαλντίνι, Σμάϊχελ, Ρεδόνδο, Σιμεόνε, Ριβάλντο, Ζιντάν και πολλών άλλων.

Λοιπόν, θα σας πω ένα μυστικό… Μεγαλώσατε! Μη νιώθετε άσχημα. Απλώς, αρκετά «αστέρια» εκείνης της εποχής έγιναν οικογενειάρχες-χρόνια τώρα- και μετέδωσαν το ταλαντούχο… DNAστα τέκνα τους. Αρκετά, κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε επίπεδο επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ορισμένοι τα καταφέρνουν, άλλοι όχι και τόσο καλά.

ΜΑΛΝΤΙΝΙ: Τι να πεις γι’ αυτή την οικογένεια;! OΤσέζαρε Μαλντίνι είχε αγωνιστεί από το 1954 μέχρι το 1966 στη Μίλαν ως αμυντικός. Σε σαφώς βέλτιστη εκδοχή εκτυλίχθηκε ο γιός του Πάολο Μαλντίνι μετρώντας 647 εμφανίσεις με τους «ροσονέρι» αγωνιζόμενος μέχρι τα 41 του. Σε συλλογικό επίπεδο κατέκτησε μεταξύ άλλων 7 Πρωταθλήματα Ιταλίας και 5 φορές υπήρξε Πρωταθλητής Ευρώπης σε επίπεδο ChampionsLeague. Εξίσου λαμπρή παρουσία μπορεί να χαρακτηριστεί και εκείνη με την Εθνική Ιταλίας με 126 παρουσίες –μεταξύ- άλλων στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994 και εκείνη στο Euro 2000 δίχως να έρθει ο πολυπόθητος τίτλος για την Εθνική Ιταλίας. Το 2009 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, όπως ακριβώς συνέβη στη φανέλα με το «Νούμερο 3» προς τιμήν του. Λιγότερο δημοφιλής παραμένει –προς το παρόν- ο Κρίστιαν Μαλντίνι. Κατά κύριο λόγο αγωνίζεται ως αριστερός μπακ και κατά δεύτερο σε ρόλο στόπερ, ενώ ανήκει στη Μίλαν. Στην παρούσα φάση παραχωρείται διαρκώς δανεικός σε συλλόγους της Σέριε Β, ώστε να επιστρέψει πιο έτοιμος στην ομάδα της… οικογένειάς του. Στις πλάτες του νεαρού έχει πέσει αρκετό βάρος, δε νομίζετε;

ΖΙΝΤΑΝ: Δεν θα αποφύγω το… κλισέ! Ένα όνομα – μια ιστορία. Ο πατέρας Ζινεντίν είχε κατακτήσει τα πάντα στον διάβα του όντας μεταξύ άλλων Πρωταθλητής Ευρώπης και Κόσμου μεταξύ άλλων έχοντας διαπρέψει στις Κάννες, την Μπορντό, ενώ ξεχώρισε στο υψηλότερο ποδοσφαιρικό επίπεδο του πλανήτη αγωνιζόμενος σε Γιουβέντους και Ρεάλ Μαδρίτης. Ό, τι και να πούμε είναι πολύ λίγο για έναν πραγματικό άσο τέτοιου διαμετρήματος. Για την ώρα ο «Ζιζού» προσπαθεί ν’ ανταπεξέλθει στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στους «μερένχες». Αναρωτιέμαι πόσα μπορεί να «κληρονόμησε» ο 18χρονος Λούκα Ζιντάν – Φερνάντες που αγωνίζεται ως τερματοφύλακας (!) στην Καστίγια. Ο 21χρονος Έντσο βαδίζει στα… πατρικά «χνάρια» ως κεντρικός χαφ, ενώ το όνομά του προήλθε μετά από έμπνευση και θαυμασμό του πατρός Ζιντάν προς τον διάσημο Ουρουγουανό σταρ, Έντσο Φραντσέσκολι. Στις ακαδημίες της Ρεάλ υπάρχουν ακόμη δύο Ζιντάν. Πρόκειται για τους Ελιάζ (11 ετών) και Τέο (13 ετών) αμφότεροι μέσοι… Μιλάμε για δυναστεία!

ΣΙΜΕΟΝΕ: Ο πατέρας Ντιέγκο έκανε σπουδαία καριέρα ως αμυντικός χαφ κυρίως αγωνιζόμενος σε Βελέζ, Σεβίλλη, Ατλέτικο Μαδρίτης (δύο θητείες), Ίντερ, Λάτσιο, Ρασίνγκ Κλουμπ. Επιπλέον, κατέκτησε δύο Κόπα Αμέρικα και συμμετείχε σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα στις 106 διεθνείς συμμετοχές του ως στέλεχος της Εθνικής Αργεντινής. Ο δυναμικός χαφ μεγάλωσε και μετατράπηκε σε έναν από τους κορυφαίους προπονητές της υφηλίου. Αναμφίβολα, οι περισσότεροι γνωρίζετε τα επιτεύγματά του. Ο Τζιοβάνι Πάμπλο Σιμεόνε πάντως είναι 21 ετών και προσπαθεί να κάνει καριέρα ως επιθετικός διαθέτοντας κοινό μπόϊ (1.80 μ.). Προς το παρόν ανήκει στην Τζένοα, όπου έχει γίνει βασικός μετρώντας έξι συμμετοχές στο ξεκίνημα του ιταλικού πρωταθλήματος, ενώ έχει ήδη πετύχει τέσσερα γκολ. Λέτε να έχουμε μελλοντική συνεργασία πατέρα και γιού;

KIEZA: Ο… πρεσβύτερος Ενρίκο αποτέλεσε έναν εκ των δυναμικότερων και πιο θεαματικών επιθετικών που μεσουρανούσα στα ‘90sτουλάχιστον για το ιταλικό ποδόσφαιρο. Ήταν εκείνη η περίοδος, όπου η Σέριε Α αξιολογούταν ως κορυφαίο πρωτάθλημα στην υφήλιο. Ο Φάμπιο Καπέλο είχε αποκαλέσει τον Ενρίκο Κιέζα ως έναν από τους πλέον ολοκληρωμένους επιθετικούς που έχουν εμφανιστεί ποτέ στο κάλτσιο και χαρακτηρίστηκε ως… κράμα μεταξύ Τζίτζι Ρίβα και Πάολο Ρόσι. Το αριστερό πόδι είχε αποδειχθεί πολλάκις «φαρμακερό» από εκτελέσεις φάουλ για κάθε εστία και τερματοφύλακα. Και όλα τα παραπάνω συνδυάζονταν από άψογη τακτική συμπεριφορά πάνω στο χορτάρι, ενώ ο οπορτουνισμός αποτελούσε αναπόσπαστο στοιχείο για κάθε Ιταλό στράικερ που σέβεται εαυτόν. Σε σύνολο 503 συμμετοχών σκόραρε 171 σε επίπεδο πρωταθλημάτων. Σε 22 περιπτώσεις φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο βρίσκοντας δίχτυα 7 φορές. Όσον αφορά τον 19χρονο Φεντερίκο κάνει τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα και αγωνίζεται επίσης ως σέντερ φορ. Τις προάλλες ξελάσπωσε τόσο την Φιορεντίνα όσο και τον… ΠΑΟΚ σκοράροντας το νικητήριο γκολ στο Μπακού κόντρα στην Καραμπάκ για το Γιουρόπα Λιγκ. Ήταν το παρθενικό του επαγγελματικό γκολ για ν’ αποβληθεί στη συνέχεια του αγώνα.

ΡΙΒΑΛΝΤΟ: Απίθανα «ψαλιδάκια», τρομερά γκολ, φοβερές ντρίπλες «στοιχειώνουν» τις προσωπικές ποδοσφαιρικές σκέψεις του υποφαινόμενου αθλητικού συντάκτη. Και μέσα σε όλα αυτά κατακτήσεις τίτλων με την Μπαρτσελόνα και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002. Ο Βίτορ Μπόρμπα Φερέϊρα όπως είναι το πλήρες του όνομα μας έκανε τη… χάρη και ήρθε στα ελληνικά γήπεδα διαπρέποντας με Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Κατόπιν, αγωνίστηκε σε διάφορα απίθανα πρωταθλήματα (Ουζμπεκιστάν, Ανγκόλα), ενώ πρόλαβε ν’ αγωνιστεί μαζί με το γιό του σκοράροντας αμφότεροι σε αγώνα της Β’ Βραζιλίας! Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πλανήτη για το 1999 είναι ιδιοκτήτης της Μότζι Μίριμ, όπου είχε ξεκινήσει την καριέρα του μεταξύ άλλων και ο Ζιοβάνι Σίλβα Ντε Ολιβέϊρα. Σίγουρα οι περισσότεροι δεν θα γνωρίζετε τον 21χρονο Ριβαλντίνιο. Πέρυσι έκανε την ευρωπαϊκή απόπειρα η οποία δεν «κόλλησε» με την Μποαβίστα, όπου απλώς έμεινε σε μία συμμετοχή. Στην παρούσα φάση ανήκει στη δεύτερη ομάδα της Ιντερνασιονάλ.

ΡΕΔΟΝΔΟ: Στα ποδοσφαιρικά highlightsθα μπορεί πάντοτε να συμπεριλαμβάνεται η περίφημη ντρίπλα του Φερνάντο Ρεδόντο πάνω στον δύστυχο Χένινγκ Μπεργκ στην αναμέτρηση Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ – Μπαρτσελόνα. Τα επιφωνήματα της στιγμής έμειναν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη μας. Όσον αφορά τις ικανότητες περιελάμβαναν άψογο «διάβασμα» των φάσεων, διορατικότητα και φυσικά αρκετές… υδραυλικές κινήσεις. Ας όψονται οι καταραμένοι τραυματισμοί σε μία καριέρα που περιείχε Μίλαν, Ρεάλ Μαδρίτης και Εθνική Αργεντινής. OΡεδόνδο Τζούνιορ διανύει το 20 έτος της ηλικίας του και αγωνίζεται μερικά μέτρα προς τα εμπρός σε ρόλο επιτελικού χαφ. Μέχρι στιγμής αγωνίζεται στην Τίγκρε όπου αρχικά επελέγη από τον Ροδόλφο Αρουαμπαρένα.

ΣΜΑΪΧΕΛ: Ο πατέρας Πίτερ υπήρξε από τους κορυφαίες τερματοφύλακες στην ιστορία του ποδοσφαίρου ειδικά εάν αναφερόμαστε στον προηγούμενο αιώνα. Σύμφωνα με το Reuterψηφίστηκε ως καλύτερος όλων μπροστά από θρύλους, όπως ήταν ο Άγγλος Γκόρντον Μπανκς και ο Λεβ Γιασίν της Ε.Σ.Σ.Δ. Πέραν των απίθανων αποκρούσεων και της σιγουριάς που ενέπνεε στα μετόπισθεν της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ κατέκτησε το Euroτου 1992 ως βασικός στην Εθνική Δανίας, πέντε πρωταθλήματα, τρία κύπελλα στην Αγγλία και το απίθανο trebleτης σεζόν 1998/1999 με το Τσάμπιονς Λιγκ. Οι τίτλοι ξεκίνησαν από τη Δανία με την Μπρόντμπι και έφτασαν μέχρι το 2000 όπου είχε μετακομίσει στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Επί πορτογαλικού εδάφους ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο και ο μικρός Κάσπερ που είχε ως πρότυπο τον… μπαμπά και αρχικά αγωνίστηκε η Εστορίλ. Αμφότεροι έχουν κοινή ρότα για να ξενιτευτούν εκ νέου στην Αγγλία για λογαριασμό της Μάντσεστερ Σίτι. Ο πατέρας ολοκληρώνει την καριέρα του, ενώ ο μικρός μετρά πέντε (!) δανεισμούς, αλλά ουδέποτε στέριωσε στον Βορρά της χώρας. Κατόπιν, ακολουθεί η αρχαιότερη ομάδα της Ευρώπης (σ.σ. Νοτς Κάουντι), όπου καθιερώνεται για τη σεζόν 2009-2010 μέχρι να πάρει μεταγραφή στην Λιντς. Το 2011 ενσωματώνεται στην Λέστερ, όπου συνετέλεσε καταλυτικά στην κατάκτηση της PremierLeagueτον περασμένο Μάϊο. Μεγαλεία!

ΖΑΧΟΒΙΤΣ: Περίφημος μεσοεπιθετικός με αρτιότατη τεχνική κατάρτιση και σπουδαία παρουσία στην Πόρτο. Ο Σλοβένος άσος είχε μετακομίσει στον Ολυμπιακό εκείνο το μακρινό καλοκαίρι του 1999 μαζί με τον Ζιοβάνι προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στους οπαδούς των «ερυθρόλευκων». Αγωνίστηκε ελάχιστα προσφέροντας λίγα από όσα μπορούσε και είχε πληρωθεί αδρά επί ημερών Κόκκαλη στο μεγάλο λιμάνι. Βέβαια, ουδέποτε ήθελε ν’ αγωνιστεί στην Ελλάδα για να ακολουθήσουν επικοί καβγάδες με τον Αλμπέρτο Μπιγκόν και όχι μόνο.Αγωνίστηκε ακόμη σε Βαλένθια και Μπενφίκα. Με την Εθνική Σλοβενίας ξεχώρισε δίχως αμφιβολία πραγματοποιώντας εντυπωσιακές εμφανίσεις. Στην ίδια θέση αγωνίζεται και ο μικρός, Λούκα όντας ήδη διεθνής με την Εθνική ομάδα της πατρίδας του. Σε πρώτη φάση ξεκίνησε από την Μάριμπορ, όπου ο πατέρας του εργάζεται πλέον ως τεχνικός διευθυντής. Πέρυσι το καλοκαίρι είχε μετακομίσει στην Χέρενφεν έναντι 700.000 ευρώ. Στην Ολλανδία δεν «έπιασε» και επέστρεψε στην Μάριμπορ, όπου στη σεζόν 2014-2015 είχε σκοράρει στο επίσημο ντεμπούτο του στο ChampionsLeagueκόντρα στην Σπόρτινγκ περνώντας ως αλλαγή.

ΚΟΟΥΛ: Το δεύτερο συνθετικό ενός εκ των πλέον γνώριμων επιθετικών διδύμων (σ.σ. Γιορκ – Κόουλ) που έσπερναν τον πανικό σε κάθε πιθανή αμυντική διάταξη. Όλα αυτά ίσχυσαν στη δεκαετία του 90’sγια να τερματιστούν οριστικά το 2000, όταν και αποκτήθηκε ο Φαν Νίστελροϊ. Στο 4-4-2 του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έκαναν τη διαφορά. Ο Άντι Κόουλ υπήρξε και στέλεχος της Εθνικής Αγγλίας. Ο γιός του, Ντεβάντε είναι 21 ετών επιθετικός και κάνει καριέρα στην League 1 για λογαριασμό της Φλίτγουντ. Έναν χρόνο νωρίτερα είχε λάβει μέρος στην καλοκαιρινή προετοιμασία της Μάντσεστερ Σίτι.

ΙΝΣ: Ο Πολ Ινς έκανε μία σημαντική καριέρα ως κεντρικός μέσος αγωνιζόμενος κατά σειρά στις Γουέστ Χαμ, Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, Ίντερ, Μίντλεσμπρο, Γουλβς και στη συνέχεια αποσύρθηκε σταδιακά αγωνιζόμενος σε μικρότερες κατηγορίες της Αγγλίας. Μεταξύ άλλων κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων. Ο 24χρονος Τομ ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην Λίβερπουλ για ν’ ακολουθήσουν αρκετοί δανεισμοί, ενώ δείχνει να καθιερώνεται στην Ντέρμπι. Πρόκειται για έναν all-aroundμεσοεπιθετικό που υπήρξε διεθνής με τις μικρότερες εθνικές ομάδες της Αγγλίας.

ΧΑΤΖΙ: OΓκεόργκι Χάτζι υπήρξε «δεκάρι» παλιάς… κοπής. Μποέμ στυλ ως ποδοσφαιριστής με ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία και ταμπεραμέντο που συναντάμε σπάνια. Τα περάσματα από Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης δεν υπήρξαν τα πλέον προσοδοφόρα, αλλά ακόμη και εκεί κατέκτησε από ένα Σούπερ Καπ. Το «μπαμ» έγινε το 1988, όταν η Στεάουα αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης στον τελικό με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα. Την ίδια σεζόν ήταν πρώτος σκόρερ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και φυσικά κορυφαίος Ρουμάνος ποδοσφαιριστής. Το 2000 επαναλαμβάνει κάτι αντίστοιχο στο Κύπελλο Ουέφα ως ηγετική μορφή της Γαλατασαράϊ. Στις ημέρες μας υπάρχει ποδοσφαιρικά ο 17χρονος Ιάνις Χάτζι που αγωνίζεται σε ρόλο επιτελικού χαφ και εξτρέμ. Το περασμένο καλοκαίρι μετακόμισε στην Τοσκάνη για λογαριασμό της Φιορεντίνα.

ΠΑΣΙΕΝΣΙΑ: Ακόμη μία οικογένεια επιθετικών. Ο Ντομίνγκος αγωνίστηκε κυρίως στην Πόρτο μετρώντας δύο θητείες (1987-1997 και 1999-2001). Ενδιάμεσα είχε μετακομίσει στην Τενερίφη για λογαριασμό της ομώνυμης ομάδας έχοντας συνολικό απολογισμό 313 συμμετοχών και 112 γκολ. Στον Ολυμπιακό αγωνίστηκε ο Γκονσάλο Πασιένσια μετρώντας μία συμμετοχή. Στην προκειμένη περίπτωση κληρονομήθηκαν και κάποια προβλήματα καρδιακής φύσεως… Ο νεαρότερος Πασιένσια θα επιστρέψει στην Πόρτο προκειμένου να παραχωρηθεί εκ νέου δανεικός.

Οι δύο ελληνικές περιπτώσεις

Όσον αφορά τους… δικούς μας ξεχωρίζουμε τις οικογένειες Δώνη και Στρακόσια. Και κατά φοβερή σύμπτωση οι «πρεσβύτεροι» αγωνίζονταν σε παρεμφερείς θέσεις με τα… βλαστάρια τους.

ΔΩΝΗΣ: Το επονομαζόμενο «τρένο» που διέπρεψε με τις ατελείωτες κούρσες σε πολύ υψηλή ταχύτητα. Αλήθεια, ποιος μπορεί να ξεχάσει εκείνη του Άμστερνταμ κόντρα στον Άγιαξ από την οποία σκόραρε ο Κριστόφ Βαζέχα; Το 1995 είχε μετακομίσει στην Μπλάκμπερν έπειτα από μία «λαμπρή» πορεία στον Παναθηναϊκό και ένα πέρασμα από την ΑΕΚ. Στην αγγλική πόλη γεννήθηκε ο μικρότερος γιός του, Τάσος. Ο 20χρονος μεσοεπιθετικός ανήκει στην Γιουβέντους και το περασμένο καλοκαίρι παραχωρήθηκε στη Νις. Παράλληλα, ο Χρήστος Δώνης που αγωνίζεται κυρίως ως κεντρικός χαφ έχει παραχωρηθεί δανεικός στον ΠΑΣ Γιάννινα από τον Παναθηναϊκό. Ομοίως είχε πράξει συμπτωματικά και ο πατέρας του κατά την αγωνιστική περίοδο 1990-1991!

ΣΤΡΑΚΟΣΙΑ: Το 1990 με την κατάρρευση του καθεστώτος Μπερίσα είχε έρθει στην Ελλάδα ένας νεαρός τερματοφύλακας. Μετέπειτα κατόρθωσε να γίνει βασικός και αναντικατάστατος στην Εθνική Αλβανίας. Στην Ελλάδα έκανε σημαντική καριέρα αγωνιζόμενος σε ΠΑΣ Γιάννινα, Εθνικό, Ολυμπιακό, Πανιώνιο (2 φορές), Ιωνικό, Καλλιθέα, Εθνικό Αστέρα και Προοδευτική. Ο γιός του, Θωμάς Στρακόσια (13/12/1995), υπερασπίζεται τα γκολπόστ της Λάτσιο και ήδη φέτος δείχνει να καθιερώνεται μετρώντας τρεις σερί συμμετοχές στο ιταλικό πρωτάθλημα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΙΜΑΡΗΣ

Μοιραστείτε το: