24/04/2024
SPECIAL | Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016 - 05:48

Η άγνωστη σχέση Ερντογάν και Σουκούρ (pics)

Υπήρξαν συνοδοιπόροι στο χώρο της πολιτικής και όχι μόνο... * Το a-sports.gr σας παρουσιάζει τις άγνωστες πτυχές

Από σύντροφοι στο στίβο της πολιτικής μετατράπηκαν σε άσπονδους εχθρούς. Ο λόγος για τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χακάν Σουκούρ, δύο πασίγνωστες προσωπικότητες της Τουρκίας, κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Η περίφημη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί μέχρι πρότινος φίλοι ή συνεργάτες να χωριστούν βίαια, απόρροια του πογκρόμ που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση.

Ερντογάν και Σουκούρ είχαν επέλθει, επισήμως, από πιο παλιά (16 Δεκεμβρίου 2013) σε ρήξη, όταν ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής υπέβαλε την παραίτησή του από το ΑΚP (μετ. Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), εξαιτίας μιας έρευνας κατά του προέδρου και του κύκλου του για μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς.

Έκτοτε, ο «ταύρος του Βοσπόρου» ή «βασιλιάς», όπως είναι τα προσωνύμιά του, συνέχισε την πολιτική του ζωή για ένα μικρό χρονικό διάστημα ως ανεξάρτητος βουλευτής, μην κρύβοντας τις διασυνδέσεις του με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, κατηγορούμενο για υποκινητή του πραξικοπήματος από το κυβερνών κόμμα.

Κατά συνέπεια, έμελλε να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους δύο άνθρωποι με πολιτική ταύτιση, λαϊκό έρεισμα και πολλά κοινά βιώματα.

Κατ' αρχάς, ούτε η οικογένεια του Ερντογάν ούτε εκείνη του Σουκούρ ήταν αμιγώς τουρκικές, αφού εκείνη του προέδρου είχε ρίζες από τη Γεωργία, ενώ αυτή του πρώην ποδοσφαιριστή ήταν αλβανικής καταγωγής από το Κόσοβο.

Όσοι πιστεύουν ότι μόνο ο «ταύρος του Βοσπόρου» είχε ταλέντο με την μπάλα στα πόδια είναι γελασμένοι, αφού στα νιάτα του (1η ΦΩΤΟ) ο ηγέτης του AKP υπήρξε άσος της Ρίζεσπορ και της Κασίμπασα, το γήπεδο της οποίας μάλιστα φέρει το όνομά του.

Τον Ιούλιο του 1995, αρκετά χρόνια δηλαδή μετά την απόσυρσή του από τον αθλητισμό και αφού είχε εκλεγεί δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν πάντρεψε τον Σουκούρ με την πρώτη του σύζυγο, την όμορφη φοιτήτρια της φαρμακευτικής Εσρά Ελμπιρλίκ (2η ΦΩΤΟ).

Τι ειρωνεία. Μάρτυρας, ρόλος που ισοδυναμεί με κουμπάρο στους τουρκικούς γάμους, ήταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ενώ η τότε πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ είχε «ανοίξει» την εντυπωσιακή τελετή με λόγο.

Μόλις τέσσερις μήνες αργότερα, ο Σουκούρ χώρισε με την Ελμπιρλίκ, η οποία σκοτώθηκε μαζί με τους γονείς της στο φονικό σεισμό του Ιζμίτ, στις 17 Αυγούστου 1999.

Είκοσι τέσσερις ημέρες νωρίτερα, ήτοι στις 24 Ιουλίου 1999, ο Ερντογάν είχε εκτίσει την ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε στις αρχές του έτους επειδή με την απαγγελία ενός ποιήματος Τούρκου εθνικιστή ποιητή σε διαδήλωση, «προέτρεψε το κοινό σε τέλεση αδικήματος και υποκίνησε σε θρησκευτικό ή φυλετικό μίσος», σύμφωνα με το δικαστήριο.

Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς, ένα ακόμα κοινό στοιχείο των δύο ανδρών είναι οι περιπέτειες με τη Δικαιοσύνη, δεδομένου ότι τον περασμένο Ιούνιο ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής δικάστηκε ερήμην του, με την κατηγορία ότι εξύβρισε τον πρόεδρο στο Twitter.

Πριν από ένα μήνα, ο Σερμέτ Σουκούρ, πατέρας του Χακάν, τέθηκε υπό κράτηση από τις Αρχές (3η ΦΩΤΟ), καθώς κατηγορείται ότι χρηματοδοτούσε το κίνημα του Γκιουλέν, ενώ για τον «ταύρο του Βοσπόρου» εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης.

Τότε, τουρκικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η περιουσία της οικογενείας, ύψους περίπου 200.000.000 δολαρίων, η οποία αφορά κυρίως σε ακίνητα σε Κωνσταντινούπολη και Σακάρια, δεσμεύθηκε από την κυβέρνηση, ωστόσο αυτό διαψεύστηκε από τον ίδιο τον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή μόλις πριν από λίγες ημέρες.

«Πρόκειται για ένα υπερβολικό ποσό και δεν είναι αλήθεια», έγραψε χαρακτηριστικά στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής Τουρκίας με 51 γκολ.

Από τις 18 Ιουνίου 2011, όταν ο άλλοτε διεθνής άσος εξελέγη βουλευτής με την παράταξη του AKP, μέχρι τις ημέρες μας, έχουν αλλάξει πολλά. Όπως, επί παραδείγματι, ο τόπος διαμονής του, αφού από τον Δεκέμβριο κατοικεί στις ΗΠΑ με τη δεύτερη σύζυγό του και τα τρία παιδιά τους. Ίσως τελικά να έχει περισσότερα κοινά στοιχεία με τον αυτοεξόριστο στην ίδια χώρα Γκιουλέν, παρά με τον Ερντογάν… (4η ΦΩΤΟ)

Η ιστορία έχει αποκτήσει και… συλλογικές προεκτάσεις, αφού το διοικητικό συμβούλιο της Γαλατασαράι θα συνεδριάσει εντός του μήνα και δεν αποκλείεται να διαγράψει από μέλος της τον ποδοσφαιριστή που τίμησε τη φανέλα της όσο κανένας άλλος.

Την ίδια μοίρα αναμένεται να έχουν άλλα τέσσερα σημαίνοντα μέλη της «τσιμ μπομ»: οι πρώην παίκτες Αρίφ Ερντέμ, Ισμαΐλ Ντεμιρίζ, ο Χουσεΐν Αβνί Μουτλού (πρώην κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης) και ο Σαχαμπετίν Χαρπούτ (πρώην κυβερνήτης της Προύσας).

Όπως και να ‘χει, πάντως, αυτό που γίνεται εύκολα κατανοητό είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος βλέπει παντού εχθρούς και φυλακίζει ή συλλαμβάνει ανθρώπους με ταχύτητα που θα ζήλευε και ο… Σουκούρ, όντας ο παίκτης που από τις 29 Ιουνίου 2002 καμαρώνει για το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία του Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου. Την ίδια χρονιά που η παράταξη του Ερντογάν κέρδισε τις πρώτες της εκλογές...

ΜΑΝΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Μοιραστείτε το: