19/04/2024
editorial | Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016 - 06:14

Το βούλευμα που πάσχει και η αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο!

Πάλι κάποιοι… βιάστηκαν να «τελειώσουν» τον Γκιρτζίκη, αλλά η νομοθεσία άλλα λέει * Τι αναφέρει η ποινική δικονομία για την περίπτωση του προέδρου της ΕΠΟ

mits1Toυ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Αν ήταν γάτος, το πολύ πολύ να ήταν… εφτάψυχος! Εδώ, όμως, η κατάσταση έχει ξεφύγει… Τον έχουν στείλει στο σπίτι του καμιά 100αριά φορές με το γνωστό «τελείωσε», εντούτοις είναι στη θέση του και τελικά θα τον μετατρέψουν (άθελά τους, φυσικά) σε υπεράνθρωπο.

Ο λόγος για τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Γκιρτζίκη, που τείνουν να τον κάνουν βιονικό, και τους ορκισμένους εχθρούς του ή αυτοαποκαλούμενους εξυγιαντές.

Σε συγκεκριμένα, λοιπόν, δημοσιογραφικά γραφεία με… γερές -προφανώς- άκρες στο δικαστικό ρεπορτάζ κυκλοφόρησε από το απόγευμα της Πέμπτης (25/8) η «είδηση» ότι εκδόθηκε το βούλευμα από το Συμβούλιο Εφετών για την περίφημη υπόθεση της «Κάρτας Υγείας» της ΕΠΟ. Και ότι έτσι παραπέμπονται σε δίκη όλοι οι εμπλεκόμενοι (ουσιαστικά ένα ολόκληρο Δ.Σ.), με το ενδιαφέρον να εστιάζεται φυσικά στον ηγέτη της Ομοσπονδίας, ο οποίος είναι υποψήφιος πρόεδρος και για τις εκλογές της 1ης Οκτωβρίου.

Δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε τα εν λόγω ρεπορτάζ, μάλιστα τα θεωρούμε απολύτως ελεγχόμενα σωστά, καθώς κατά μία πάγια τακτική μαθαίνουν τις δικαστικές αποφάσεις σχεδόν πριν εκδοθούν. Και για όσους μπερδεύτηκαν είναι το βούλευμα που γράφτηκε ως αποκάλυψη από τους ίδιους και την επομένη του Δεκαπενταύγουστου ως εξής τότε: «Ο πρόεδρος του θερινού τμήματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών Αλέξανδρος Σάββας, δεχόμενος την πρόταση της αντεισαγγελέως Ευγενίας Κυβέλου, παραπέμπει σε δίκη όλους τους εμπλεκόμενους στην περίφημη υπόθεση της “Κάρτας Υγείας”».

Προφανώς, η εξέλιξη είναι ότι το βούλευμα καθαρογράφηκε και θα αποστέλλεται στους εμπλεκόμενους.

Ωστόσο, πάλι κάποιοι βιάστηκαν να κηρύξουν έκπτωτο τον Γκιρτζίκη ώστε να τους αδειάσει τη… γωνιά εν όψει των εκλογών της ΕΠΟ (να μην έχει, δηλαδή, δικαίωμα να είναι υποψήφιος).

Ο Γκιρτζίκης και όλοι οι κατηγορούμενοι θα εξαντλήσουν τα ένδικα μέσα που τους παρέχει η νομοθεσία. Θα προχωρήσουν σε αίτηση αναίρεσης του βουλεύματος στον Άρειο Πάγο, αφού φυσικά το… δουν και εκείνοι.

Και με βάση τα προβλεπόμενα στην ποινική δικονομία, ένας από τους λόγους για την άσκηση της αίτησης αναίρεσης είναι η απόλυτη ακυρότητα, όταν δηλαδή εκδίδεται βούλευμα χωρίς απόφαση δικαστικού συμβουλίου. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και εδώ. Και σας εξηγούμε: Ο δικαστής έχει μεν δικαίωμα να παραπέμψει χωρίς απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, αλλά μόνο σε περιπτώσεις κατεπείγοντος, διαφορετικά πάσχει το βούλευμα από απόλυτη ακυρότητα και προσβάλλεται με αναίρεση στον Άρειο Πάγο.

Και σε αυτή την περίπτωση με την «Κάρτα Υγείας» λόγος κατεπείγοντος δεν στοιχειοθετείται, διότι η υπόθεση είναι αφενός παλαιότερων ετών και αφετέρου η έκδοση βουλεύματος εν μέσω θερινών δικαστικών διακοπών είναι σπάνια. Ας πούμε, όμως, ότι το δεύτερο είναι σχετικό γιατί υπάρχει εγρήγορση εξαιτίας των αλλεπάλληλων δηλώσεων του υφυπουργού Αθλητισμού εναντίον της ΕΠΟ, ο πρώτος λόγος δεν μπορεί να… σβηστεί.

Από εκεί και πέρα, όμως, πρέπει να διευκρινίσουμε και κάτι ακόμα: Δεν είναι ορθό ότι αίτημα αναίρεσης μπορεί να κάνει μόνο ο εισαγγελέας προς τον Άρειο Πάγο. Το ίδιο μπορούν να πράξουν και οι κατηγορούμενοι, καθώς αυτοί διώκονται και έχουν έννομο συμφέρον.

Ενώ ο εισαγγελέας έχει δικαίωμα και σε αθωωτικό και σε παραπεμπτικό βούλευμα, για όσους τυχόν μπορεί να μπερδευτούν…

Έτσι, εφόσον όλα γίνουν φυσιολογικά και ο Άρειος Πάγος δεχθεί την αναίρεση για λόγο απόλυτης ακυρότητας, πρέπει να αναπέμψει για να αποφασίσει εκ νέου το δικαστικό συμβούλιο για το αν πάνε ή όχι σε δίκη οι κατηγορούμενοι.

Και τέλος, το βούλευμα θα πρέπει να είναι αμετάκλητο (άρα να υπάρχει σχετική απόφαση από τον Άρειο Πάγο - αυτό προβλέπει το καταστατικό της ΕΠΟ για να κηρυχτεί κάποιος έκπτωτος αξιώματος) και όχι τελεσίδικο.

Διευκρινίζουμε, δε, για να μην υπάρχει η αίσθηση ότι εξετάζουμε μόνο τη μία πιθανότητα, αμετάκλητο θα γίνει φυσικά το βούλευμα παραπομπής σε δίκη και αν ο Άρειος Πάγος απορρίψει το αίτημα αναίρεσης.

Μοιραστείτε το: