20/10/2020
Η συνέντευξη | Κυριακή 24 Ιουλίου 2016 - 04:19

Σφακιανάκης: «Ποτέ ξανά ξέφραγο αμπέλι η Β’ Εθνική»

Ο νέος πρόεδρος της πρώην ΕΠΑΕ εξηγεί πώς η δεύτερη κατηγορία θα κερδίσει αξιοπιστία και χορηγίες * Θετικός υπό προϋποθέσεις στη μείωση των ομάδων, γιατί είναι έτοιμος να συγκρουστεί με τον Κοντονή και τι είναι η Επιτροπή Άμεσης Δράσης!

Αποκαλυπτικός και γεμάτος ειδήσεις! Τίποτα δεν άφησε αναπάντητο ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Β’ Εθνικής Στέλιος Σφακιανάκης στην πρώτη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στον Δημήτρη Δημητρίου για λογαριασμό της εφημερίδας «Φως των Σπορ» και φιλοξενήθηκε στο φύλλο του Σαββάτου 23 Ιουλίου.

Το a-sports.gr την αναδημοσιεύει ολόκληρη και σας την προσφέρει και διαδικτυακά.

Στέλιος Σφακιανάκης: «Πρωτάθλημα μόνο με απόλυτα νομιμοποιημένες ομάδες στη Β’ Εθνική»

Στα 64 του χρόνια είναι «χορτάτος» και συνειδητοποιημένος σε απόλυτο βαθμό. Ξέρει τι θέλει, πώς θα το διεκδικήσει και κυρίως δεν φοβάται να πάρει το κόστος του ρίσκου και να συγκρουστεί αν χρειαστεί. Και όλα αυτά αφορούν στον Στέλιο Σφακιανάκη!

Το νέο πρόεδρο της Ένωσης Β’ Εθνικής, δηλαδή, ο οποίος επανήλθε δριμύτερος στο χώρο του ποδοσφαίρου μετά από απουσία 2,5 ετών με περίσσια διάθεση, για να επαναφέρει τη δεύτερη επαγγελματική κατηγορία στο προσκήνιο των εξελίξεων ως ισότιμο «συμπαίκτη».

Ο Χανιώτης παράγοντας γύρισε στα γνωστά λημέρια της οδού Θεμιστοκλέους με στόχο να τα αλλάξει όλα, με όπλο τη γνώση του αντικειμένου αλλά και την τέχνη του διοικείν. Και για να είμαστε ακριβείς, ο Σφακιανάκης είναι ίσως ο εμπειρότερος, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, άνθρωπος στο χώρο των σπορ, όχι γιατί διετέλεσε απλά αντιπρόεδρος της πρώην ΕΠΑΕ επί σειρά ετών, αλλά γιατί υπήρξε και δύο φορές γενικός γραμματέας Αθλητισμού, σε μια διαδρομή που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’80!

Ο Στέλιος Σφακιανάκης ξεδιπλώνει στο «ΦΩΣ» το πλάνο του για την αναβάθμιση της Β’ Εθνικής, ώστε να πάψει να είναι ο… φτωχός συγγενής.    

Επειδή όμως αυτά που μας είπε ο διοικητικός ηγέτης της δεύτερης επαγγελματικής κατηγορίας είναι σαφώς σημαντικότερα από οποιονδήποτε πρόλογο, διαβάστε τη γεμάτη και αποκαλυπτική ως προς τις προθέσεις του συνέντευξή του…
fos-sfakianakis-22716

-Σχεδόν αμέσως μετά την ανάδειξή σας σε πρόεδρο της Ένωσης Β’ Εθνικής, σας είδαμε στην κλήρωση της Σούπερ Λίγκας. Ήταν μια συμβολική παρουσία ή απλά αυτή η κίνηση κρίθηκε επιβεβλημένη από το θεσμικό ρόλο που αποκτήσατε;

«Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι ένα ενιαίο σύνολο. Έχει, δηλαδή, μια αδιάρρηκτη ενότητα και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα σύνολο… Είναι μια ολότητα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και πρέπει να το ανατάξουμε όλοι μαζί. Νομίζω ότι σας έχω δώσει και την απάντηση…».

-Δεκτό. Κύριε Σφακιανάκη, γιατί θελήσατε να αναμιχθείτε τώρα με το ποδόσφαιρο; Και σας ρωτώ διότι, κατά τα ψέματα, υπάρχει μέτωπο εναντίον του αθλήματος μέσα και έξω από αυτό…

«Η δική μου απόφαση να επιστρέψω στην ενεργό δράση, αν μπορούσα να χρησιμοποιήσω αυτό τον όρο (σ.σ.: χαμογελά), στηρίζεται σε μια αρχή: Ότι η πιο ιερή μορφή της θεωρίας είναι η πράξη! Αυτά, λοιπόν, που πιστεύω και που στοχάζομαι πολλές φορές, αυτά που φαντάζομαι για το ποδόσφαιρο θα έπρεπε να τα κάνω πράξη. Χωρίς όμως ένα θεσμικό ρόλο δεν θα μπορούσα να έχω καλούς ακροατές.

Αποφάσισα να επανέλθω και στο λόγο και κυρίως στην πράξη μετά από 2,5 χρόνια, γιατί θεώρησα ότι ακόμα και αυτή η σιωπή σε αυτό το διάστημα της απουσίας μου δεν έκανε τον απαραίτητο θόρυβο και κρότο».

-Ας μπούμε, λοιπόν, στην ουσία από τα εύκολα… Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, άκουσα στον αέρα ραδιοφωνικού σταθμού της Θεσσαλονίκης να σχολιάζουν με τα καλύτερα λόγια την εκλογή σας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Σφακιανάκης μπορεί να αναδείξει και πάλι τη Β’ Εθνική». Αυτό το παράδειγμα σε συνδυασμό με την ομόφωνη απόφαση των ομάδων στο πρόσωπό σας για την προεδρία καταδεικνύει ότι είστε κυριολεκτικά κοινής αποδοχής… Έτσι ρωτώ ευθέως: Τι εχέγγυα υπάρχουν ώστε να τους δικαιώσετε όλους αυτούς;

«Έχω διατηρήσει μόνο την αξιοπρέπειά μου στο ποδόσφαιρο, παρότι είναι ένας χώρος δύσκολος, που δεν είναι εύκολο να τον κοιτάξει κάποιος άνθρωπος με καθαρό μάτι και δυστυχώς αυτή η κατάσταση συνεχίζεται. Πέτυχα, λοιπόν, τα ελάχιστα: Να έχω την αξιοπιστία μου και την εμπιστοσύνη των παραγόντων του ποδοσφαίρου. Αυτό αποτυπώθηκε και στην εκλογή μου. Σε μένα όμως εναπόκειται να αναλάβω την ευθύνη της δικαίωσης, όπως και εσείς είπατε, κ. Δημητρίου. Και η δικαίωση θα έρθει άμα πραγματώσω τις ιδέες μου και πραγματοποιήσω αυτά που έχω δεσμευτεί να υλοποιήσω. Μόνο έτσι θα αισθανθώ και εγώ ότι επιτέλεσα το έργο που μου ανατέθηκε. Βέβαια, στην αντίληψή μου είναι πάντα ότι η ευθύνη που μου αναλογεί είναι πάρα πολύ μεγάλη και επειδή έχω στη σκέψη μου πάντα ότι ο καθένας πρέπει συνεισφέρει με την προσωπική του ευθύνη προκειμένου το ποδόσφαιρο να αλλάξει μορφή. Τι εννοώ; Ότι στο μέρος που σου αναλογεί θα οφείλεις να λες ότι… ‘‘θα σώσω το ποδόσφαιρο και, αν δεν σωθεί, εγώ θα φταίω’’. Με αυτή την προσωπική ευθύνη θα πορευτώ και πιστεύω ότι θα δικαιωθώ».

img_7851-Να πάμε από τη θεωρία στην πράξη… Η Ένωση Β’ Εθνικής έχει, ειδικά τα τελευταία χρόνια, πολλά προβλήματα, με κυριότερο το οικονομικό. Οι ομάδες στο πρώτο συμβούλιο υπό την προεδρία σας το είπαν ανοιχτά: «Λεφτά, πρόεδρε»! Αυτό ήταν το αίτημα… Τι γίνεται, λοιπόν;

«Για να έρθουν τα λεφτά, οι χορηγοί δηλαδή, γιατί είμαστε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου…».

-Με συγχωρείτε. Καλό είναι να το υπενθυμίζετε αυτό προς πάσα κατεύθυνση, ότι είστε ΝΠΙΔ εννοώ… Παρακαλώ συνεχίστε…

«Ναι, ναι, και τα μέλη μας Ανώνυμες Εταιρείες. Λοιπόν, μόνο με χορηγούς μπορούν να έρθουν τα λεφτά, αλλά και από τηλεοπτικά δικαιώματα. Δεν έχουμε άλλες πηγές. Για να ευδοκιμήσει όμως μια σύμβαση με τα τηλεοπτικά και με τους χορηγούς, θα πρέπει και εμείς οι ίδιοι να αυτοπροσδιοριστούμε σε θετική κατεύθυνση…».

-Τι εννοείτε;

«Εννοώ ότι θα πρέπει να αποβάλουμε και το τελευταίο ψήγμα οπαδισμού όταν είμαστε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ενός θεσμικού οργάνου. Πρέπει να αποστασιοποιούμεθα από το οπαδικό μας πάθος και τη συλλογική μας συνείδηση. Αντίθετα, να αισθανόμαστε ότι ανήκουμε σε ένα όργανο που ηγείται μιας προσπάθειας να αλλάξει το ποδόσφαιρο, να γίνει πιο ελκυστικό μέσα σε ηθικά πλαίσια, γιατί, αν παραμείνει σε αυτή την κατάσταση, ούτε χορηγοί θα έρθουν ούτε τηλεοπτικά δικαιώματα θα έχουμε. Από εκεί και πέρα, χρειάζονται κάποιες επιλογές να γίνουν και πιστεύω ότι θα έχω τη συμπαράσταση του Δ.Σ.».

-Και ποιες είναι η προτεραιότητές σας που πρέπει να υλοποιηθούν;

«Χρειάζεται μια συνολική αναδιάρθρωση στην Ένωση Β’ Εθνικής. Εδώ είχε επικρατήσει αυτό που θα το έλεγα βολική συνήθεια. Και η άποψή μου είναι ότι μια βολική συνήθεια σε κάνει να αργοπεθαίνεις… Ο σκλάβος της συνήθειας, όπως λέει και ο ποιητής. Έτσι, σιγά σιγά έφθινε η Ένωσή μας γιατί είχε επαναπαυθεί στον ΟΠΑΠ και στο τηλεοπτικό συμβόλαιο του ΟΤΕ ΤV. Περιοριζόταν η διαπραγμάτευση εκεί και πέρα από αυτό δεν είχαμε να προσφέρουμε κάτι άλλο. Είχαμε ένα προϊόν που δεν είχε κάτι να προσφέρει, που ως ατμόσφαιρα είχε την καχυποψία…».

-Θέλετε να πείτε ότι η Ένωση Β’ Εθνικής και το πρωτάθλημά της είχαν κάπως αυτο-εγκλωβιστεί;

«Ναι ακριβώς. Είχε αυτοπεριοριστεί. Η διαπραγμάτευση γινόταν με αυτούς τους δύο και με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις άλλων εταιρειών. Εκτός, λοιπόν, από το λειτουργικό κομμάτι της Ένωσης, χρειάζονται και πρωτοβουλίες που θα βγάλουν από το τέλμα τη διοργανώτρια της δεύτερης κατηγορίας και θα την αναδείξουν σε δύναμη του ποδοσφαίρου. Και όχι σε μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι μοιράζουν μόνο μια συγκεκριμένη πίτα. Μιλώ για εξωστρέφεια, προβολή, ανάπτυξη. Για αξιόπιστη προς τα έξω μαρτυρία και μια ηθική συμπεριφορά των μελών του Δ.Σ. και που διαφεντεύουν τις ομάδες. Το ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή έχει υποστεί πάρα πολύ μεγάλη ζημιά σε όλα τα επίπεδα. Όχι μόνο στη Β’ Εθνική και τη Σούπερ Λίγκα, αλλά και στα επίπεδα της ΕΠΟ. Σε όλες τις βαθμίδες του ποδοσφαίρου υπάρχει μια αμφισβήτηση. Αυτό δεν θα αναταχθεί μόνο με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών. Χρειάζεται μια επιθετική εξωστρέφεια, η οποία θα δώσει ένα ερέθισμα στις εταιρείες ώστε να γίνει πιο ελκυστικό το προϊόν. Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια…».

-Καλά όλα αυτά, αλλά πόσο χρόνο μπορεί να πάρει αυτή η διαδικασία; Και το λέω αυτό, καθώς στα τέλη Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής…

«Στο δίμηνο αυτό μπορούμε… Αν κάνουμε λίγες κινήσεις. Θα σας πω δυο-τρία παραδείγματα. Πρώτον θα εφαρμοστεί η οικονομική διαύγεια. Οποιαδήποτε δαπάνη γίνεται εδώ, αυτή θα αναρτάται στην ιστοσελίδα της Ένωσης για να ξέρουν όλες οι ομάδες τι συμβαίνει. Έτσι, στο τέλος θα συγκροτείται και ο απολογισμός μας. Σε αυτό περιλαμβάνω και την υποκειμενική αντιμετώπιση κάποιων ΠΑΕ που μπορεί να έχουν κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα και το οποίο θα εξισορροπείται στο τέλος της περιόδου. Και αυτό θα το γνωρίζουν οι άλλες ΠΑΕ. Θα μπορούσε αυτό να είναι ένα ερέθισμα και για Σούπερ Λίγκα και για ΕΠΟ.

Επίσης, ένα άλλο θέμα, οποιαδήποτε προμήθεια γίνεται ή αγορά εδώ θα γίνεται από μια επιτροπή από μέλη του Δ.Σ., που θα αποφασίζει για όλα, όπως την ασφάλεια των ποδοσφαιριστών, για την αγορά υλικού. Και ένα άλλο σημαντικό είναι ότι ήδη τα Δ.Σ. και οι γενικές συνελεύσεις είναι ανοιχτά στον Τύπο ώστε να μην υπάρχουν μετά αλληλοκατηγορίες, διαψεύσεις και αλληλοσυγκρούσεις».

-Εντάξει, αλλά επιμένω στην προσδοκία των ομάδων… Κύριε πρόεδρε, λεφτά θα φέρετε;

«Λοιπόν, απαντώ… Πιστεύω ότι θα τους δικαιώσω τους προέδρους και στον οικονομικό τομέα. Πέραν των διαβεβαιώσεων και της προεργασίας που έχω κάνει, πιστεύω ότι και με τις προϋποθέσεις που μπαίνουν θα έχουμε θετικά αποτελέσματα στον οικονομικό τομέα. Θα πάμε καλύτερα και από την περσινή και ίσως και την προπέρσινη περίοδο. Πρέπει να βοηθάνε και οι ομάδες, όμως. Να αισθάνονται πρώτα συνέταιροι και όχι ότι έρχονται εδώ για να τσακωθούν».

img_7844-Σκέφτεστε να βάλετε έναν κώδικα συμπεριφοράς… Μπορείτε να ελέγξετε τους παράγοντες για να έχουν σωστή συμπεριφορά;

«Είναι επίπονη η προσπάθεια… Τους ζήτησα να αισθάνονται ευπατρίδες από το πρώτο συμβόλαιο. Θα υπάρξουν και παράλληλες δράσεις, όπως οι κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και προσφορές. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο χώρος αντιπαράθεσης…

Δεν υπάρχει πιο ριζοσπαστική άποψη ότι θα πρέπει να είμαστε πρωτοποριακοί. Όχι μόνο σε σχέση με τη Σούπερ Λίγκα, αλλά να εμπλουτίσουμε με ιδέες ακόμα και την Ομοσπονδία. Να δίνουμε ένα ερέθισμα. Ορισμένες καινοτόμες απόψεις, όπως για την επαγγελματική διαιτησία που έχω πει χρόνια τώρα. Και βέβαια, σεβόμενοι πάντα το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου… Υπάρχουν πάρα πολλές δράσεις που μπορούν να δώσουν κατευθύνσεις. Μπορώ να τα υλοποιήσω αυτά μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος».

-Άρα μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου…

«Ναι και μέχρι την κλήρωση στις 2 Σεπτεμβρίου, δεν ελπίζω, αλλά μετά βεβαιότητας πιστεύω ότι θα ανακοινώσω τα απολύτως θετικά αποτελέσματα των επαφών μου για τις χορηγίες και την τηλεοπτική στέγη της Β’ Εθνικής».

-Θα είναι και σε οργανωτικό επίπεδο το νέο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής διαφορετικό; Θα υπάρχει ένα στάνταρ πρόγραμμα αγώνων για ένα τρίμηνο ή ένα εξάμηνο στα πρότυπα της Σούπερ Λίγκας;

«Η πιο αποτελεσματική διοίκηση σημαίνει ότι θα έχει και ένα σταθερό αγωνιστικό προγραμματισμό. Θα υπάρχει ανά δέκα αγωνιστικές ένα σταθερό πρόγραμμα στο πρωτάθλημα ως προς τις ακριβείς ημερομηνίες. Θα μπορούσα να έβαζα ολόκληρο τον α’ γύρο, αλλά θέλω να δώσω μια ευελιξία στον τηλεοπτικό μας συνεργάτη».

-Ακούγεται έντονα το ενδεχόμενο η Β’ Εθνική να κουμπώσει μαζί με τη Σούπερ Λίγκα στην ίδια τηλεοπτική στέγη, αλλά συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις ο ριγμένος είναι ο μικρότερος. Και το αναφέρω αυτό επειδή μου μιλήσατε αρχικά για ενιαίο ποδόσφαιρο… Τι λέτε;

«Δεν θα είχα καμία αντίρρηση να έχουμε ενιαίο τηλεοπτικό συμβόλαιο με τη Σούπερ Λίγκα. Θα μπορούσα να ενταχθώ σε ένα ενιαίο συμβόλαιο με μία προϋπόθεση, να είναι αρκετά βελτιωμένη με το προηγούμενο καθεστώς και να επανέλθει το θέμα των κλειστών ωρών, το οποίο είχε ξεχαστεί εντελώς. Θα ήθελα να το δούμε αυτό και θα το συζητήσω με το νέο πρόεδρο της Σούπερ Λίγκας, τον κ. Στράτο, με τον οποίο διατηρώ άριστη σχέση. Ένα ακόμα ξεχασμένο είναι η παράγραφος του νόμου που αναφέρει ότι η Σούπερ Λίγκα θα πρέπει να συνδράμει οικονομικά τη Β’ Εθνική. Είναι ένα καθεστώς που ισχύει σε πάρα πολλές χώρες. Τέσσερις ομάδες κάθε χρόνο βρίσκονται ανάμεσα στις δύο κατηγορίες. Με το πέρας κάθε περιόδου τέσσερις ομάδες αλλάζουν καθεστώς ανάμεσα σε Σούπερ Λίγκα και Β’ Εθνική».

-Να σας πάω σε κάτι διαφορετικό… Έχετε επίσης εξαγγείλει ότι θέλετε μετακινήσεις οπαδών. Είναι εφικτό;

«Τα παιχνίδια θα πρέπει να τα παρακολουθούν οι φίλαθλοι των δύο ομάδων. Θα εκθέσω τις απόψεις μου στον υφυπουργό και για την αντιμετώπιση της βίας με βάση τις προτάσεις του πρώην υπουργού και πρώην προέδρου της ΔΕΑΒ, καθηγητή κ. Πανούση.

Ένα σχέδιο χαλιναγώγησης των φιλάθλων. Κατά την άποψηήμου η βία είναι αποτέλεσμα συντονισμού κάποιων ανεγκέφαλων. Το πρόβλημα κάποιου το εξατομικεύει μέσα από τη μάζα. Αν ο ίδιος ήταν μια συνειδητοποιημένη μονάδα, όλα θα ήταν διαφορετικά».  

-Όλα αυτά είναι ωραία, αρκεί να υπάρξει ομαλότητα στο ποδόσφαιρο. Και το λέω αυτό γιατί έχουμε στα σκαριά ένα νέο αθλητικό νομοσχέδιο, στο οποίο παρατηρείται μια σφοδρή παρεμβατικότητα στη ραχοκοκαλιά του αυτοδιοίκητου. Έτσι και τις καλύτερες των προθέσεων να έχει ο Σφακιανάκης, αν μπει λουκέτο, αυτά που λέτε θα είναι στην πράξη κενό γράμμα… Προβλέπεται, λοιπόν, καυτό φθινόπωρο. Με δεδομένο ότι έχετε περάσει δύο φορές από τη θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, η άποψή σας έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία… Πείτε μας;

«Επειδή έχω περάσει από θέση ευθύνης του Αθλητισμού, θέλω να σας βεβαιώσω, κ. Δημητρίου, ότι δυστυχώς η πολιτεία με την έκφραση της πολιτικής δεν αγαπά το ποδόσφαιρο, αν και είναι ένα άριστα εξαγώγιμο προϊόν μας. Αντί να το αγαπήσει, να το συνδράμει, να το περιβάλει με εμπιστοσύνη και να το κινητροδοτεί, το χρησιμοποιεί για μικροπολιτική».

-Θα πάρετε πρωτοβουλίες, αν χρειαστεί;

«Είναι γεγονός ότι θα παλέψουμε και θα συγκρουστούμε με τις συντεταγμένες δυνάμεις του ποδοσφαίρου πάνω στην παρεμβατική αντίληψη που έχει αυτή τη στιγμή το υφυπουργείο. Και περιμένω σε αυτές τις απόψεις να είναι καλός ακροατής ο κ. Κοντονής, γιατί, αν δεν είναι καλός ακροατής, θα είμαστε απέναντί του.

Δεν έχω πρόβλημα να συγκρουστώ, αν χρειαστεί. Για μένα δεν με ενδιαφέρει κάποιο κόστος, δεν με απασχολεί η εξουσία. Έχω περάσει απ’ όλες τις θέσεις και δεν με απασχολεί το εξουσιαστικό μέρος της παραγοντικής μου πορείας. Θέλω να καρπίσει αυτή η προσπάθεια που ξεκινάμε. Για να καρπίσει αυτή η προσπάθεια χρειάζεται και αμφισβήτηση και σύγκρουση και ρήξη».

-Ενώ η Β’ Εθνική είναι ένα πολύ ωραίο πρωτάθλημα και με κόσμο που την παρακολουθεί φανατικά, υπάρχει στην κοινή γνώμη η άποψη ότι είναι βουτηγμένο στη βρωμιά και στο στοίχημα. Πώς θα μπορέσετε να το αναστρέψετε όλο αυτό με στόχο να το κλείσετε;

«Δεν θα πατήσω στο άλλοθι ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Θα το αντιστρέψουμε με μια βούληση και θέληση. Πρώτα και με τη συμπεριφορά των ίδιων των παραγόντων… Θα σταματήσει η Β’ Εθνική να είναι ξέφραγο αμπέλι».

img_7854-Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να συμβεί;

«Ναι, θα θεσμοθετηθούν κανόνες συμπεριφοράς και μέσα στα όργανα. Και επίσης, η παρουσία των ΜΜΕ στα Δ.Σ. θα βοηθήσει. Όπως και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως σας είπα και νωρίτερα. Οι κοινωνικές ενέργειες και οι δράσεις θα βοηθήσουν να ξαναβρούν οι ομάδες και οι παράγοντες το σωστό δρόμο…».

-Με συγχωρείτε που σας διακόπτω… Αλλά δεν νομίζω ότι με πολιτιστικές εκδηλώσεις κάποιος που παίζει παράνομο στοίχημα θα σταματήσει…

«Μη βιάζεστε… Εξαρχής θα υπάρξουν δύο δράσεις. Θα κινητροδοτηθεί οικονομικά και η βαθμολογική θέση των ομάδων, πέρα από αυτές που θα κερδίσουν την άνοδό τους στη Σούπερ Λίγκα, αλλά και από άποψη συμπεριφοράς. Παράλληλα, μελετώ και τη δημιουργία μιας Επιτροπής Άμεσης Δράσης. Αν έχουμε πληροφορία, θα αναβάλουμε ένα παιχνίδι, θα λαμβάνει υπόψη και την έκθεση της SportRadar από πριν... Στην Επιτροπή θα προΐσταται ένας δικαστικός. Θα το ζητήσω από την πολιτεία και φυσικά σε συνεργασία με την ΕΠΟ. Αυτή η Επιτροπή θα ψάχνει τα φυσικά πρόσωπα, δεν θα τιμωρεί ομάδες, για αυτά υπάρχουν οι πειθαρχικές επιτροπές. Και βέβαια, μιλάμε για κάποιες πολύ σοβαρές καταγγελίες και μόνο».

-Τα τελευταία χρόνια στην Ένωση Β’ Εθνικής είχε χαλαρώσει πάρα πολύ η κατάσταση… Όποιος έλεγε ότι είναι εκπρόσωπος ομάδων εμφανιζόταν εδώ.

«Αυτό το καθεστώς τελείωσε. Για αυτό και ζητήσα απ’ όλους ποινικό μητρώο. Εντός 40 ημερών, όποιος δεν το έχει καταθέσει θα αιτείται η αποπομπή του».

-Πρώτος στόχος η οικονομική βελτίωση του πρωταθλήματος και δεύτερος να ξεκινήσει και να τελειώσει η Β’ Εθνική με τον ίδιο αριθμό ομάδων; Και το λέω αυτό γιατί οι αποχωρήσεις ΠΑΕ μεσούσης της περιόδου επί της ουσίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα.

«Σε αυτό που λέτε η άποψή μου είναι ότι με τον πιο δυναμικό τρόπο οφείλω να παρέμβω στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού απ’ ό,τι στο υπουργείο. Από την ΕΕΑ θα ζητήσω κατηγορηματικά οι ομάδες που μετέχουν στο πρωτάθλημα να είναι απόλυτα νομιμοποιημένες. Και δεν μιλώ για το μετοχικό κεφάλαιο. Μιλάω για τα φυσικά πρόσωπα που απαρτίζουν τα διοικητικά συμβούλια. Θα πρέπει να ελεγχθούν. Και αυτό όχι γιατί απλά θα πρέπει τα Δ.Σ. των ΠΑΕ να απαρτίζονται από νόμιμα άτομα, αλλά και από άτομα που έχουν τα εχέγγυα να κρατήσουν τις ομάδες».

Και για φινάλε, κ. Σφακιανάκη… Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης σε συνέντευξή του στο «ΦΩΣ» πρόσφατα είπε ότι βλέπει πως το ελληνικό ποδόσφαιρο αντέχει δύο επαγγελματικές κατηγορίες και τη Β’ Εθνική με 14 ομάδες. Η άποψή σας ποια είναι;

«Εφόσον καταστούν οι προϋποθέσεις, ώστε να υπάρχει η βεβαιότητα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των ομάδων που θα μετέχουν στο πρωτάθλημα, δεν θα ήμουν αντίθετος. Και βέβαια, αυτό είναι σε απόλυτη συνάρτηση με το τι θα γίνει και με το πόσες ομάδες θα έχει και η Σούπερ Λίγκα. Όμως, σας λέω ευθέως ότι ασφαλώς και το συζητώ. Δεν είμαι αρνητικός».

-Καλή δύναμη, κ. πρόεδρε…

«Σας ευχαριστώ και επαναλαμβάνω πως μπορεί η Β’ Εθνική να αλλάξει σε όλα και να αποτελέσει πρότυπο και φάρο για όλο το ποδόσφαιρο. Είναι στο χέρι όλων μας και φυσικά και των ίδιων των ομάδων της κατηγορίας».

Μοιραστείτε το: