28/03/2024
SPECIAL | Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 - 12:44

Η φάση των ομίλων του ΕURO με μια ματιά

Το a-sports.gr συνοψίζει… * Το πρώτο μέρος του Eυρωπαϊκού Πρωταθλήματος μέσα από μια διαφορετική σκοπιά

Μια ιδέα είναι και το EURO. Η αναμονή του κάνει τους ποδοσφαιρόφιλους να σκέφτονται σπουδαίους αγώνες, γκολ και θέαμα, αλλά στη συνέχεια επίκειται προσγείωση στην πραγματικότητα της σκοπιμότητας, των αμυντικογενών τακτικών και της δύναμης.

Η αλήθεια είναι ότι είδαμε πολλά στα 36 ματς της φάσης των ομίλων και περιμένουμε ακόμα περισσότερα στη συνέχεια. Υπάρχουν και πράγματα που δεν είδαμε και θα θέλαμε ή δεν θα θέλαμε να βιώσουμε. Ας τα αναφέρουμε ξεχωριστά.

Τι είδαμε

Κατ’ αρχάς 36 αγώνες, στους οποίους σημειώθηκαν μόλις 69 γκολ. Δηλαδή, ούτε δύο ανά παιχνίδι. Τουλάχιστον σχεδόν το 30% από αυτά σημειώθηκαν στα τελευταία λεπτά, με αποτέλεσμα να υπάρξει δραματικό φινάλε σε αρκετές αναμετρήσεις.

Είδαμε για πρώτη φορά την Αλβανία, την Ισλανδία, τη Βόρεια Ιρλανδία, την Ουαλία και τη Σλοβακία. Μάλιστα, προκρίθηκαν όλες, εκτός των Αλβανών, που έλπιζαν και αγωνιούσαν μέχρι την τελευταία μέρα του πρώτου γύρου.

Είδαμε όλα τα βρετανικά συγκροτήματα (Αγγλία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία και ΕΪΡΕ) να σημειώνουν επιτυχίες και να συνεχίζουν στη φάση των «16».

Είδαμε την Ουαλία να διαπρέπει και να τερματίζει πρώτη στο δεύτερο όμιλο. Καθώς και τον Γκάρεθ Μπέιλ, στο ντεμπούτο του σε EURO, να ξεχωρίζει και να σκοράρει και στους τρεις αγώνες των «δράκων». Μάλιστα, στους δύο πρώτους (με Σλοβακία και Αγγλία) πανηγύρισε με απευθείας εκτέλεση φάουλ και είναι χαρακτηριστικό ότι και στις δύο περιπτώσεις είχαν ευθύνη οι τερματοφύλακες (Κόζακτσικ και Χαρτ αντίστοιχα). Επίσης, έγινε ο πρώτος μετά το μεγάλο Τόμας Χέσλερ που βρήκε δίχτυα με φάουλ σε δύο σερί παιχνίδια (το 1992).

beil-wales-v-slovakia-euro-2016-group-bΞεχώρισε η αναμέτρηση της Αλβανίας με την Ελβετία, καθώς οι μισοί ποδοσφαιριστές της αλβανικής Εθνικής έχουν ελβετική καταγωγή και οι περισσότεροι της ελβετικής έχουν αλβανικές ρίζες!

Ωραίο ήταν και το βρετανικό ντέρμπι ανάμεσα στην Αγγλία και την Ουαλία, με τα «λιοντάρια» να κερδίσουν στις καθυστερήσεις, αλλά τα μέσα ενημέρωσης να τσακώνονται για το ποιος επιθετικός πρέπει να ξεκινά βασικός. Ο Βάρντι, ο Κέιν, ο Στάριτζ, ο Στέρλινγκ; Και ο Χόντσον ακόμα να βγάλει άκρη.

Είδαμε τους Ρώσους παθητικούς και να απογοητεύουν σε κάθε αγώνα, έστω κι αν στην πρεμιέρα ισοφάρισαν στις καθυστερήσεις την Αγγλία.

Είδαμε και τον Μακ να διακρίνεται και στα τρία ματς της Σλοβακίας, κερδίζοντας τις εντυπώσεις έναντι του Χάμσικ και του Βάις.

Η Πολωνία έφτασε στις πρώτες της νίκες σε επίπεδο EURO. Δεν δέχτηκε ούτε ένα γκολ, πέτυχε δύο, αλλά κανένα ο Λεβαντόφσκι.  

Είδαμε τον Γιόακιμ Λεβ με το… κορακί μαλλί να ξύνει επανειλημμένως τα γεννητικά του όργανα και την πίσω του… όψη.

Είδαμε τον αγώνα της Ουκρανίας με τη Βόρεια Ιρλανδία να διακόπτεται (για λίγα λεπτά) επειδή άνοιξαν οι ουρανοί μέσα στο κατακαλόκαιρο και έριχνε χαλάζι.

Είδαμε και τους Βορειοϊρλανδούς να σημειώνουν μόλις δύο τελικές προσπάθειες στον αγώνα με την Πολωνία.

Είδαμε την Κροατία να εντυπωσιάζει με την ομοιογένεια, το πάθος και την τακτική της στις αναμετρήσεις με την Τουρκία και την Ισπανία, την είδαμε και να… αυτοκτονεί στο 2-2 με την Τσεχία (επεισόδια οπαδών και απίστευτο χέρι-πέναλτι από τον Βίντα στο 94’).

Ξαναείδαμε τον Σέρχιο Ράμος να χάνει πέναλτι και να δέχεται κίτρινη κάρτα με το πέρας ενός λεπτού…

Είδαμε πάλι τον Βιθέντε ντελ Μπόσκε περίλυπο και έτοιμο να… σκάσει στον πάγκο του, μετά το 2-1 της Κροατίας.

Επίσης, και το υψωμένο μεσαίο δάχτυλο του Πικέ κατά την ανάκρουση του ισπανικού εθνικού ύμνου.

Είδαμε το νεαρό (18χρονο) Εμρέ Μορ της Τουρκίας να δείχνει ψήγματα του ταλέντου του και να αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον.

Είδαμε για ακόμα μία φορά την Ιταλία να παίζει καλή μπάλα για 10-15 λεπτά συνολικά και να πανηγυρίζει δύο νίκες.

Είδαμε το χαλύβδινο χαρακτήρα και τέρας σκληρότητας Ρόι Κιν να κλαίει μετά τη νίκη της Ιρλανδίας επί της «σκουάντρα ατζούρα».

Για πολλοστή φορά εμφανίστηκε στην οθόνη ο Μπουφόν να… ουρλιάζει στον εθνικό ύμνο της πατρίδας του. Και για πολλοστή φορά κράτησε την εστία του ανέπαφη (το γκολ από τους Ιρλανδούς το δέχτηκε ο Σιρίγκου).

Είδαμε τη φόρμα αλά δεκαετία '80 και τα παραπανίσια του 40χρονου Γκάμπορ Κίραλι, του γηραιότερου ποδοσφαιριστή που έχει αγωνιστεί ποτέ σε EURO.

Είδαμε τον Μπάλας Τζούτζακ να εντυπωσιάζει με τα εκτός περιοχής σουτ-γκολ του κόντρα στην Πορτογαλία και τον 37χρονο Ζόλταν Γκέρα να γίνεται ο δεύτερος γηραιότερος σκόρερ στο θεσμό.

Φυσικά και τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Σε πολλές… βερσιόν. Αρχικά να μη δίνει τη φανέλα του σε ποδοσφαιριστή της Ισλανδίας που τη ζητούσε και να ακολουθεί παγκόσμια κατακραυγή. Ακολούθως πάσχισε και έχασε μεγάλες ευκαιρίες στην αναμέτρηση με την Αυστρία, με αποκορύφωμα το πέναλτι που κατέληξε στο δοκάρι. Στο τέλος, όμως, ξέσπασε πετυχαίνοντας δύο γκολ, το ένα με τακουνάκι, στους Ούγγρους και έγινε ο μοναδικός άσος που έχει χριστεί σκόρερ σε 4 διοργανώσεις από το 2004 μέχρι σήμερα.

Ξαναείδαμε τον Ρονάλντο να γκρινιάζει…

Είδαμε τον Τάσο Σιδηρόπουλο να συναποφασίζει με τον Άγγλο ρέφερι Μαρκ Κλάτενμπεργκ για το αν θα έπρεπε να διακοπεί ή να συνεχιστεί ο αγώνας της Τσεχίας με την Κροατία.

Τους εντυπωσιακούς φιλάθλους της Ισλανδίας να παίρνουν την 11άδα από τον προπονητή μία ημέρα πριν από κάθε αγώνα και να μη διαρρέουν τίποτα πριν ανακοινωθεί επίσημα! Είδαμε τους Βορειοϊρλανδούς να τραγουδούν και μάλλον τραγουδάνε ακόμα…

Είδαμε τη Μασσαλία να γίνεται η πατρίδα των επεισοδίων. Όσοι οπαδοί πέρασαν από εκεί είτε τα έσπασαν ολοκληρωτικά (Άγγλοι και Ρώσοι) είτε περιορίστηκαν σε συμπλοκές… ρουτίνας με την Αστυνομία ή τους… ζωηρούς φίλους της Μαρσέιγ.

Είδαμε επεισόδια εντός αγωνιστικού χώρου (Ρώσοι, Άγγλοι, Ούγγροι, Κροάτες) και εκτός αυτού από το σύνολο των οπαδών (πλην Ισλανδών και Βορειοϊρλανδών).

Είδαμε τους Ρώσους να ανεβάζουν επίπεδο το… χουλιγκανισμό και τους Άγγλους να συμμαχούν με τους Ουαλούς μήπως και τους αντιμετωπίσουν…

Είδαμε τον Φρανσουά Ολάντ να πανηγυρίζει στο «Σταντ ντε Φρανς» γκολ της Εθνικής Γαλλίας, ενώ έξω από το γήπεδο οι απεργοί των σιδηροδρόμων συγκρούονταν με την Αστυνομία.
euro-2016-trophy

Τι δεν είδαμε

Αν εξαιρεθεί η εικόνα της Ισπανίας με την Τουρκία (3-0 ή για πολλαπλάσια – 0), άντε και του Βελγίου απέναντι στην Ιρλανδία (3-0), έλειψαν οι επιδείξεις ισχύος.

Δεν είδαμε καλό ποδόσφαιρο από καμία μεγάλη ομάδα. Η Γαλλία ίδρωσε για να λυγίσει τη Ρουμανία, μάτωσε για να υπερισχύσει της Αλβανίας και έμεινε στο 0-0 με την Ελβετία.

Η Αγγλία απέδωσε ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και στα τρία ματς, αλλά το εύκολο γκολ δεν το έχει παρά την πληθώρα ποιοτικών φορ.

Η Ισπανία προβλημάτισε στην κλειστή άμυνα της Τσεχίας και χαλάρωσε αισθητά απέναντι στην Κροατία, με αποτέλεσμα να αναπολήσουν τον Κασίγιας…

Η Γερμανία συνεχίζει και αγωνίζεται με τέσσερις στόπερ (ναι, δεν υπάρχει καθαρόαιμος ακραίος μπακ στο ρόστερ της) και χωρίς φορ (Γκέτσε…). Απογοήτευσε πλήρως από πλευράς θεάματος με το φλύαρο πάσινγκ γκέιμ και μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο άχρωμη μεγάλη ομάδα του τουρνουά.

Δεν είδαμε νίκη από την Πορτογαλία. Προκρίθηκε με τρεις ισοπαλίες, απέναντι σε αντιπάλους χαμηλότατης -συγκριτικά με τη δική της- δυναμικής.

Δεν είδαμε την πολυδιαφημισμένη Αυστρία να κερδίζει ούτε ένα ματς. Απογοήτευσε πλήρως, μαζί της και ο Αλάμπα, που από μπακ μετατράπηκε σε… δεκάρι.

Δεν είδαμε ούτε ένα γκολ από την επίσης άχρωμη Ουκρανία.

Δεν είδαμε γκολ ούτε από τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς πόσω μάλλον από τον Μάρκους Μπεργκ. Ούτε είδαμε στο βασικό σχήμα της Σουηδίας τον Τζίμι Ντουρμάζ.

Δεν είδαμε απολύτως τίποτα από τους πολυδιαφημισμένους Αρντά Τουράν και Τσαλχάνογλου.

Δεν είδαμε τον Χάρι Κέιν να παραβιάζει αντίπαλη εστία.

Ούτε τον Πετρ Τσεχ να διατηρεί ανέπαφη τη δική του, όπως συνηθίζει στην Πρέμιερ Λιγκ.

Δεν είδαμε τους 30άρηδες plus της Ιταλίας να λυγίζουν στα ματς που χρειαζόταν βαθμούς η «σκουάντρα ατζούρα».

Δεν είδαμε για ακόμα μία φορά τον Τόμας Ροζίτσκι να βγάζει υγιής δύο σερί αγώνες. Πάλι τραυματίστηκε ο άνθρωπος…

Δεν είδαμε τρομοκρατικό χτύπημα που τόσο φοβούνταν οι αρχές πριν από την έναρξη της διοργάνωσης.

Δεν είδαμε να εφαρμόζεται η ποτοαπαγόρευση κι ας τονίστηκε σε συνεντεύξεις Τύπου επισήμων φορέων ακόμα και μεσούσης της διοργάνωσης. Οι μαγαζάτορες, ειδικά οι Μασσαλιώτες, θα πρέπει να αύξησαν 1.000% τα έσοδά τους από τα ποτά, έστω κι αν τα καταστήματά τους αρκετές φορές έγιναν πεδίο μάχης.

Τι δεν θα ξαναδούμε

Δεν θα ξαναδούμε τον Ιμπραΐμοβιτς, τον Ίσακσον και τον Σέλστρεμ στην Εθνική Σουηδίας. Ούτε τον προπονητή τους Έρικ Χάμρεν. Όλοι αποτέλεσαν ήδη παρελθόν.

Δεν θα ξαναδούμε το αλβανικό κατενάτσιο. Ούτε ανθελληνικό πανό.

Δεν θα ξαναδούμε την ατολμία του Άνχελ Ιορντανέσκου αλλά και τον Στάνκου, ό,τι πιο ποιοτικό είχε να επιδείξει η Εθνική Ρουμανίας. Έβαλε και δύο γκολ από την «άσπρη βούλα».

Δεν θα ξαναδούμε τους Ρώσους χούλιγκαν.

Δεν θα ξαναδούμε το συνονθύλευμα της Αυστρίας και τον… πολύ Αρναούτοβιτς.

Δεν θα ξαναδούμε τον Φατίχ Τερίμ να ωρύεται στον πάγκο.

Δεν θα ξαναδούμε τουλάχιστον σε αυτή τη διοργάνωση το περίεργο σύστημα διεξαγωγής της φάσης των ομίλων. Οι ομάδες των τεσσάρων πρώτων έδιναν μάχη μέχρις εσχάτων στην τρίτη αγωνιστική και οι περισσότερες του πέμπτου και του έκτου διάλεγαν αντίπαλο για τους «16» και συμβιβάζονταν με διάφορα αποτελέσματα γνωρίζοντας τα σκορ των προηγούμενων.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΜΟΥΡΤΟΣ

Μοιραστείτε το: