06/05/2024
Αρχείο Διεθνή | Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 - 16:33

Γκρίνια, φόβος αλλά και πολύ μεγάλοι στόχοι

Το a-sports.gr περνά από… ακτινογραφία τον πρώτο όμιλο του EURO

Η Γαλλία, η Ελβετία, η Ρουμανία και η Αλβανία θα μονομαχήσουν στους αγώνες του πρώτου ομίλου του EURO 2016. Τα περισσότερα βλέμματα θα στραφούν, φυσικά, στους «τρικλόρ», αλλά ας δούμε μία μία τις ομάδες.

ΓΑΛΛΙΑ

Της ταιριάζουν απόλυτα τα τουρνουά που στεγάζει η ίδια στα εδάφη της. Το 1984 διοργάνωσε το EURO και το κατέκτησε και το 1998 ήταν οικοδέσποινα στο Παγκόσμιο Κύπελλο που πανηγύρισε έντονα. Στο παλμαρέ της φιγουράρουν δύο τρόπαια Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (1984, 2000) και στο φετινό οι στόχοι της φτάνουν μέχρι την κορυφή.

Πάντως, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Η διοργάνωση έχει σοβαρές ιδιομορφίες. Γενικώς είναι σχεδόν παράδοση το κλίμα στους «τρικολόρ» να είναι τεταμένο πριν από την έναρξη μεγάλων θεσμών. Αν τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε βαριά ατμόσφαιρα γύρω από τον προπονητή Ρεϊμόν Ντομενέκ και αργότερα με τις διενέξεις του Φρανκ Ριμπερί, φέτος υπάρχει περίεργο περιβάλλον γύρω από τον Ντιντιέ Ντεσάμπ. Ο πρώην τεχνικός της Γιουβέντους κατηγορήθηκε μέχρι και για ρατσισμό το διάστημα που κατάρτιζε την αποστολή της Εθνικής του. Τη φωτιά άναψε ο Ερίκ Καντονά, θεωρώντας ότι η απόφαση για τον αποκλεισμό του Καρίμ Μπενζεμά και του Χατέμ Μπεν Αρφά ήταν μεταξύ άλλων απόρροια των βορειοαφρικανικών ριζών της καταγωγής των δύο επιθετικών. Ο Μπενζεμά συνηγόρησε στα λόγια του πάλαι ποτέ μεγάλου άσου της Εθνικής και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Όση φασαρία κι αν προέκυψε, πάντως, ο Ντεσάμπ διαχειρίζεται μια αποστολή βασισμένη στα δικά του γούστα στο 100%. Ειδικά στην επίθεση ο Ζιρού με τον Ζινιάκ προσδίδουν εμπειρία και οι Γκριεζμάν, Μαρσιάλ και Κομάν δίνουν τον ενθουσιασμό της νέας γενιάς. Σοβαρό πρόβλημα προέκυψε με την άμυνα, αφού έμειναν εκτός για διάφορους αναγκαστικούς λόγους ο Σακό (ντοπαρισμένος) και ο Βαράν (τραυματισμός) και θα προσπαθήσουν να το λύσουν οι Ουμτιτί, Κοσιελνί, Εβρά, Ραμί και Μανγκαλά κατά κύριο λόγο. Το σύστημα δεν αλλάζει. 4-3-3 με γρήγορο και επιθετικό ποδόσφαιρο. Στα πλην το ότι έχει να δώσει επίσημο παιχνίδι από το Μουντιάλ του 2014.

Επιστρέφουμε στην αναταραχή με τον Μπενζεμά και τον Μπεν Αρφά για να τονίσουμε πως σε αυτό το ζήτημα απεικονίζεται ο φόβος ενός ολόκληρου κράτους για τρομοκρατικά χτυπήματα. Μέσα σε ενάμιση χρόνο η Γαλλία επλήγη δύο φορές από πολύνεκρες επιθέσεις και η ατμόσφαιρα από ανεκτική απέκτησε μεγάλα ψήγματα ξενοφοβίας. Και αυτό αντανακλάται και στα «δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας.
france11

Η αποστολή

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Ουγκό Λορίς (Τότεναμ - αρχηγός)

Στιβ Μανταντά (Μαρσέιγ)

Μπενουά Κοστίλ (Ρεν)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΊ

Κριστόφ Ζαλέ (Λυών)

Πατρίς Εβρά (Γιουβέντους)

Αντίλ Ραμί (Σεβίλλη)

Ελιακίμ Μανγκαλά (Μάντσεστερ Σίτι)

Λουκά Ντιν (Ρόμα)

Μπακαρί Σανιά (Μάντσεστερ Σίτι)

Λοράν Κοσιελνί (Άρσεναλ)

Σαμουέλ Ουμτιτί (Λυών)

ΜΕΣΟΙ

Ενγκολό Καντέ (Λέστερ)

Γιοάν Καμπάιγ (Κρίσταλ Πάλας)

Ντιμιτρί Παγιέτ (Γουέστ Χαμ)

Μοργκάν Σνεϊντερλέν (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

Μπλεζ Ματουιντί (Παρί Σεν Ζερμέν)

Πολ Πογκμπά (Γιουβέντους)

Μουσά Σισοκό (Νιουκάστλ)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Αντουάν Γκριεζμάν (Ατλέτικο Μαδρίτης)

Ολιβιέ Ζιρού (Άρσεναλ)

Αντρέ-Πιέρ Ζινιάκ (Τίγκρες)

Αντονί Μαρσιάλ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

Κίνγκσλεϊ Κομάν (Μπάγερν)

Προπονητής: Ντιντιέ Ντεσάμπ (Γαλλία).

ΕΛΒΕΤΙΑ

Από εμπειρία μια χαρά τα πάει. Από ποιότητα, όμως; Για την Εθνική Ελβετίας ο λόγος. Τη θυμόμαστε παρούσα στις τελευταίες μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Ήταν καθαρά θέμα δουλειάς του Ότμαρ Χίτσφελτ και ποιότητας (κατά κύριο λόγο) του τερματοφύλακα Μπενάλιο και του επιθετικού Ντρμιτς. Μόνο που στα γήπεδα της Γαλλίας δεν θα δούμε κανέναν από αυτούς, τουλάχιστον στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Μπενάλιο αποφάσισε να δώσει τέλος στην παρουσία του στην Εθνική και ο Ντρμιτς τραυματίστηκε. Όσο για τον Χίτσφελτ, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο έδωσε τη θέση του στον Βόσνιο Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς. Αυτός την οδήγησε στο EURO χρησιμοποιώντας σύστημα 4-3-3, βασιζόμενος στον τερματοφύλακα της Γκλάντμπαχ Γιαν Ζόμερ, στο μέχρι πρότινος συμπαίκτη του στα «πουλάρια» Γκρανίτ Τσάκα, στην κινητικότητα του συνήθως φαντεζί Τσακίρι και στην εκτελεστική ικανότητα του Σεφέροβιτς. Βασίστηκε και στον Ντρμιτς και στον «ερυθρόλευκοι» Κασάμι, αλλά πλέον δεν υπολογίζονται αμφότεροι. Στα προκριματικά τερμάτισε δεύτερη σε όμιλο με πρωτοπόρο την Αγγλία και λοιπούς αντιπάλους τις Σλοβενία, Εσθονία, Λιθουανία και Σαν Μαρίνο. 7 νίκες και 3 ήττες είχε σε 10 αγώνες.

Μέτρια συνολικά η απόδοσή της και σοβαρά προβλήματα στην άμυνα και στην επίτευξη του γκολ. Κατά τα άλλα, 4-3-3 είναι το σύστημά της και η μεσαία της γραμμή (Τζεμαϊλί, Τσάκα και Μπεχράμι) αναμένεται να είναι η βάση της. Ετοιμάζεται για την 4η συμμετοχή της σε EURO. Ποτέ δεν έχει ξεπεράσει τη φάση των ομίλων.
euro-16-elbetia

Η αποστολή

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Γιαν Ζόμερ (Γκλάντμπαχ)

Μάρβιν Χιτς (Άουγκσμπουργκ)

Ρόμαν Μπούρκι (Ντόρτμουντ)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

Στέφαν Λιχτστάινερ (Γιουβέντους - αρχηγός)

Φρανσουά Μουμπάντζ (Τουλούζ)

Νίκο Ελβέντι (Γκλάντμπαχ)

Στιβ φον Μπέργκεν (Γιουνγκ Μπόις)

Μίκαελ Λανγκ (Βασιλεία)

Ρικάρντο Ροντρίγκεζ (Βόλφσμπουργκ)

Γιοάν Τζουρού (Αμβούργο)

Φάμπιαν Σερ (Χοφενχάιμ)

ΜΕΣΟΙ

Φάμπιαν Φράι (Μάιντς)

Γκρανίτ Τσάκα (Γκλάντμπαχ – πλέον Άρσεναλ)

Βαλόν Μπεχράμι (Γουότφορντ)

Ντένις Ζακάρια (Γιουνγκ Μπόις)

Μπλέριμ Τζεμαϊλί (Τζένοα)

Ζέλσον Φερνάντεζ (Ρεν)

Σάνι Ταρασάι (Γκρασχόπερς)

Χερντάν Τσακίρι (Στόουκ)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Μπριλ Εμπολό (Βασιλεία)

Χάρις Σεφέροβιτς (Άιντραχτ Φρανκφούρτης)

Αντμίρ Μεχμέντι (Λεβερκούζεν)

Ερέν Ντερντιγιόκ (Κασίμπασα)

Προπονητής: Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς (Βοσνία).

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Άργησε 8 χρόνια να φανεί σε μεγάλη διοργάνωση. Θυμόμαστε το 2008 όταν αγωνίστηκε στο EURO της Αυστρίας και της Ελβετίας και αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων. Το ποδόσφαιρό της παρουσίασε μεγάλη κάμψη και οι εικόνες των Χάτζι, Ραντουτσόγιου, Λάκατους και άλλων είναι πλέον αναμνηστικές ενός ένδοξου παρελθόντος.

Αγωνίζεται στο θεσμό για 5η φορά και μόνο το 2000 κατάφερε να περάσει στη δεύτερη φάση. Έφτασε στη Γαλλία, αφού συμμετείχε στον προκριματικό όμιλο της Ελλάδας και κατέλαβε αήττητη τη δεύτερη θέση (20 βαθμοί με 5 νίκες και 5 ισοπαλίες), πίσω από τη Βόρεια Ιρλανδία και πάνω από τις Ουγγαρία, Φινλανδία, Νησιά Φερόε και Ελλάδα. Μόλις δύο γκολ δέχτηκε σε 10 ματς.

Προπονητής της ο έμπειρος Άνχελ Ιορντανέσκου και από το ρόστερ της απουσιάζει το μεγάλο όνομα. Ο κορυφαίος Ρουμάνος ποδοσφαιριστής των τελευταίων ετών είναι ο φορ Τσίπριαν Μαρικά, όμως κόπηκε από την αποστολή για να δοκιμαστούν οι άσημοι Αντόνε (πιθανότατα αυτός βασικός), Αλίμπετς και Στάνκου. Δεν προτιμήθηκε ούτε ο εξτρέμ Τανάσε. Ανίθετα, ο Λουτσιάν Σανμαρτεάν συμπεριλήφθηκε, παρότι έχει χρόνια να αγωνιστεί σε πρωτάθλημα χώρας της Ευρώπης.

Στερείται ποιότητας και εμπειρίας και το 4-2-3-1 αναμένεται να έχει παθητική στάση στα ματς με τη Γαλλία και την Ελβετία.
euro-16-roumania

Η αποστολή

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Τσιπριάν Ταταρουσάνου (Φιορεντίνα)

Κοστέλ Παντιλίμον (Γουότφορντ)

Σίλβιου Λουνγκ (Άστρα Γκιουργίου)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

Κριστιάν Σαπουνάρου (Παντούρι)

Αλεξάντρου Μάτσελ (Ντιναμό Ζάγκρεμπ)

Βλαντ Κίρικες (Νάπολι - αρχηγός)

Βαλέριτσα Γκαμάν (Άστρα Γκιουργκίου)

Ντράγκος Γκριγκόρε (Αλ Σαϊλίγια)

Κορμίν Μότσι (Λουντογκόρετς)

Ρασβάν Ρατς (Ράγιο Βαγεκάνο)

Στελιάνο Φιλίπ (Ντιναμό Βουκουρεστίου)

ΜΕΣΟΙ

Μιχάι Πίντιλο (Στεάουα Βουκουρεστίου)

Οβίντιου Χομπάν (Χαποέλ Μπερ Σεβά)

Αντρέι Πρεπέλιτσα (Λουντογκόρετς)

Αντριάν Πόπα (Στεάουα Βουκουρεστίου)

Γκαμπριέλ Τόρχε (Οσμάνλισπορ)

Αλεξάντρου Τσίπτσιου (Στεάουα Βουκουρεστίου)

Νικολάε Στάντσιου (Στεάουα Βουκουρεστίου)

Λουτσιάν Σανμαρτεάν (Αλ Ιτιχάντ)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Κλαούντιου Κεσέρου (Λουντογκόρετς)

Μπόγκνταν Στάνκου (Γκεντσλερμπιρλιγκί)

Φλορίν Αντόνε (Κόρδοβα)

Ντένις Αλίμπετς (Άστρα Γκιουργκίου)

Προπονητής: Άνχελ Ιορντανέσκου (Ρουμανία).

ΑΛΒΑΝΙΑ

Πρωτοεμφανιζόμενη σε EURO η Αλβανία και με διπλή «ελληνική» εκπροσώπηση: Τον Κάτσε του ΠΑΟΚ και τον Λίλα του ΠΑΣ Γιάννινα. Αν και είναι αμφίβολο αν θα αγωνιστεί κανείς εξ αυτών βασικός στην 11άδα του Ιταλού Τζιάνι ντε Μπιάζι. Ο 60χρονος προπονητής ανέλαβε το 2011 και αναμόρφωσε την ομάδα, συνηθίζοντας σχήμα αμυντικογενούς 4-1-4-1. Βασίστηκε σε ποδοσφαιριστές που μπορούν να χαρακτηριστούν απλά αλβανόφωνοι και επέλεξαν την Εθνική Αλβανίας, παρότι γεννημένοι στο Μαυροβούνιο, την Ελβετία, το Κόσοβο και αλλού.

Θα βασιστεί στον απίστευτο δυναμισμό και τη σκληρότητα, ενώ ποιότητα μπορούν να προσδώσουν έως ένα βαθμό ο μέσος Τσάκα της Βασιλείας και ο Γκάσι, που από την πρωταθλήτρια Ελβετίας μετακινήθηκε στις ΗΠΑ για λογαριασμό της ομάδας του Κολοράντο. Πολλά ποντάρουν στην εμπειρία και στις ικανότητες του αρχηγού Λορίκ Τσάνα, ο οποίος έχει διαπρέψει σε Ναντ, Λάτσιο και Μαρσέιγ.

Προκρίθηκε τερματίζοντας δεύτερη σε όμιλο με πρωτοπόρο την Πορτογαλία και ακόλουθους τις Δανία, Σερβία και Αρμενία. Βέβαια, η πρόκρισή της ουσιαστικά εξασφαλίστηκε εξαιτίας του μηδενισμού της Εθνικής Σερβίας, λόγω του «ελικοπτερακίου» που πέταξε πάνω από το Βελιγράδι με εθνικιστικό μήνυμα και προκάλεσε …ξύλο και των γονέων στο γήπεδο. Οι Αλβανοί γλίτωσαν τις ευθύνες ως φιλοξενούμενοι και την πλήρωσαν οι Σέρβοι.
euro-16-albania

Η αποστολή

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Ετρίτ Μπερίσα (Λάτσιο)

Άλμπαν Χότζα (Παρτιζάν)

Όργκες Σέχι (Σκεντέρμπεου)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

Ελσέιντ Ισάι (Νάπολι)

Λορίκ Τσάνα (Ναντ - αρχηγός)

Αρλίντ Αζέτι (Φροζινόνε)

Μεργκίμ Μαβράι (Κολωνία)

Νασέρ Αλίγι (Βασιλεία)

Ανσί Αγκόλι (Καραμπάγκ)

Φρεντερίκ Βέσελι (Λουγκάνο)

ΜΕΣΟΙ

Ερμίρ Λενιάνι (Ναντ)

Έργκους Κάτσε (ΠΑΟΚ)

Άντι Λίλα (ΠΑΣ Γιάννινα)

Μίγκιεν Μπάσα (Κόμο)

Λέντιαν Μεμουσάι (Πεσκάρα)

Μπουρίμ Κουκέλι (Ζυρίχη)

Τόλαντ Τσάκα (Βασιλεία)

Αμίρ Αμπράσι (Φράιμπουργκ)

Οντίσε Ρόσι (Ριέκα)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Μπεκίμ Μπαλάι (Ριέκα)

Σκελζέν Γκάσι (Κολοράντο)

Σοκόλ Τσικαλέσι (Μπασακσεχίρ)

Αρμάντο Σαντίκου (Φαντούτς)

Προπονητής: Τζάνι ντε Μπιάζι (Ιταλία).

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΜΟΥΡΤΟΣ

Μοιραστείτε το: