26/04/2024
SPECIAL | Παρασκευή 6 Μαΐου 2016 - 05:56

Γιατί η ιστορία τα γράφει όλα

Το Κύπελλο Ελλάδας είναι ιστορικός θεσμός, είτε το αντιλαμβάνονται κάποιοι είτε όχι * Διαρκεί ολόκληρες δεκαετίες και γενιές γενεών έχουν να θυμούνται μεγάλους αγώνες, ντέρμπι και φυσικά τελικούς * To a-sports.gr γυρίζει πίσω το χρόνο

Η φετινή διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδας διεξάγεται μετ' εμποδίων εδώ και πολύ καιρό και στο μέλλον όλοι θα τη θυμούνται με πικρία ή αποστροφή ασχέτως αν υποστηρίζουν τον Ολυμπιακό ή την ΑΕΚ, ομάδες που διεκδικούν το τρόπαιο στον τελικό.

Ποιον τελικό, όμως; Αυτόν που ορίστηκε τρέχοντας για την 7η Μαΐου, μετά από λίγο αποφασίστηκε να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, στη συνέχεια αναβλήθηκε και τελικά γίνεται στις 20.30 της 17ης Μαΐου; Πρόκειται για πρωτοφανές παγκόσμιο φαινόμενο στην ιστορία του αθλήματος σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Ο τελικός του Κυπέλλου είναι για όλο τον κόσμο. Όμως, πώς μπορούμε να μιλάμε για την εξέδρα, όταν δύο ημέρες πριν από την αρχική προγραμματισμένη ημερομηνία τέθηκε το ζήτημα της αναβολής του; Τέλος πάντων. Δεν γκρινιάζουμε περισσότερο. Αυτά τα διαβάζετε στα  ρεπορτάζ όλων αυτών των παρεμβάσεων από πλευράς Κοντονή.

Εδώ, στο συγκεκριμένο κείμενο αποφασίσαμε να θυμίσουμε ότι ο θεσμός αυτός έχει ροή και τον διέκοψε μόνο ο πόλεμος και η οικονομική δυσπραγία της δεκαετίας του 1930. Ούτε η χούντα δεν κατάφερε να τον πειράξει. Συνέβησαν φυσικά πολλά ευτράπελα, συνήθως δυσάρεστα και καθόλου αστεία, όμως ποδόσφαιρο παιζόταν. Αναφέρουμε, λοιπόν, όλους τους τελικούς και τους σκόρερ τους, πολλούς πρωταγωνιστές της ιστορίας μέσω των ρεκόρ και των επιτευγμάτων τους και όλες τις ομάδες που διεκδίκησαν τον εν λόγω τίτλο.

Και πάνω απ’ όλα, επειδή ιστορία στο Κύπελλο έγραψαν και ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ και ετοιμάζονται να ξαναγράψουν, υπενθυμίζουμε τις φορές που αναμετρήθηκαν μαζί με φόντο το τρόπαιο. Τυπικά κλήθηκαν να δώσουν την ύστατη μάχη 6 φορές μέχρι πρότινος. Αναμετρήθηκαν, όμως, στις 5. Το 1966 ο Ολυμπιακός είχε αποφασίσει να μη συμμετάσχει στον τελικό και η Ένωση στέφθηκε κυπελλούχος στα χαρτιά και άνευ αγώνος.

Πίσω στο 1953 (Ολυμπιακός - ΑΕΚ 3-2)

Η παρθενική φορά που τους είδαμε να βρίσκονται ένα βήμα από τον τίτλο σημειώθηκε στις 17 Μαΐου 1953. Μέχρι τότε οι «κιτρινόμαυροι» ήταν κατ’ εξοχήν ομάδα Κυπέλλου και οι Πειραιώτες πρωταθλήματος. Ανέτειλε και το άστρο του Θρύλου της δεκαετίας του '50, περίοδο που «κόλλησε» και το συνώνυμο του ονόματος του Ολυμπιακού προσωνύμιο. Οι «ερυθρόλευκοι» κυριάρχησαν στο γήπεδο της Λεωφόρου. Προηγήθηκαν 3-0 στο 79’ χάρη σε γκολ του Κοπανίδη, του Κανσού και του Δαρίβα και οι αντίπαλοί τους έδωσαν στην ήττα τιμητικό χαρακτήρα μειώνοντας σε 3-2 με τον Σεραφείδη και τον Κανάκη στο 88’.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Καραπατής, Ρωσσίδης, Σούλης, Μουράτης, Ξανθόπουλος, Μπέμπης, Κανσός, Κοκκινάκης, Κοπανίδης, Δαρίβας, Δρόσος.

ΑΕΚ: Δελαβίνιας, Παραγυιός, Γούλιος, Δαράκης, Μάνεσης, Παπαθεοδώρου, Εμμανουηλίδης, Κανάκης, Παπαγεωργίου, Σταματιάδης, Χ. Σεραφείδης.

* Αλλαγές δεν υπήρχαν τότε, γι’ αυτό και οι 11άδες έπαιζαν 90 λεπτά αμετάβλητες.

Η «κιτρινόμαυρη»… ρεβάνς το 1956 (ΑΕΚ - Ολυμπιακός 2-1)

aaa-kypello-aek1956Η μοίρα έφερε τους δύο αντιπάλους ξανά στον τελικό στις 24 Ιουνίου 1956. Αυτή τη φορά η ΑΕΚ πήρε τη ρεβάνς και στέφθηκε κυπελλούχος στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Προηγήθηκε στο 21’ με τον Χανιώτη, ισοφαρίστηκε από τον Δαρίβα στο 26’ και στο 67’ ο Κανάκης τής έδωσε τη νίκη και τη δόξα.

ΑΕΚ: Σεραφείδης, Παραγυιός, Καρακατσάνης, Τσαγγάρης, Ζωγράφος, Πούλης, Εμμανουηλίδης, Κανάκης, Χανιώτης, Σταματιάδης, Κουρτίδης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Θεοδωρίδης, Ρωσσίδης, Σούλης, Ξανθόπουλος, Μπέμπης, Κοτρίδης, Μουστακλής, Ιωάννου, Υφαντής, Πολυχρονίου, Δαρίβας.

Ξανά μαζί έπειτα από 56 χρόνια (ΑΕΚ - Ολυμπιακός 2-1)

Αυτός ο τελικός διεξήχθη στο ΟΑΚΑ στις 27 Απριλίου, μέρα που ολοκληρωνόταν μια εβδομάδα απίστευτης δράσης και έντασης ανάμεσα στις δύο ομάδες και το κοινό τους που αγωνιούσε. Λίγες ημέρες πριν είχαν συγκρουστεί στο ίδιο γήπεδο σε αγώνα που θα έκρινε τον πρωταθλητή και οι Πειραιώτες είχαν θριαμβεύσει με 4-3, νίκη που τους οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Όμως, έπρεπε να τα ξαναπούν στο γήπεδο, αυτή τη φορά στον τελικό του Κυπέλλου.

Ο δεύτερος χρονικά αγώνας από πλευράς θεάματος δεν ήταν αντάξιος του προηγούμενου, όμως δεν στερήθηκε τίποτα σε ένταση και αγωνία. Η ΑΕΚ κέρδισε τελικά 2-1. Ο Ντέμης Νικολαΐδης κέρδισε πέναλτι (τον ανέτρεψε ο Γεωργίου), ο Τσιάρτας που το εκτέλεσε σημάδεψε το δοκάρι του Γεωργίου και στην εξέλιξη της φάσης ο Κωνσταντινίδης άνοιξε το σκορ με το στήθος στο 52’. Οι πρωταθλητές ισοφάρισαν στο 70’ με κεφαλιά του Τζιοβάνι ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Στέλιου Γιαννακόπουλου, αλλά στο 79’ έμειναν με δέκα παίκτες, επειδή ο Τζιοβάνι χτύπησε τον Κωνσταντινίδη, και στο 83’ η ΑΕΚ του Φερνάντο Σάντος πήρε τη νίκη με κεφαλιά του Ίλια Ίβιτς, σε νέα στημένη φάση, εκτελεσμένη από τον Βασίλη Τσιάρτα.

ΑΕΚ: Χιώτης, Γεωργέας, Καψής, Γκαμάρα, Κασάπης (28' Ξενίδης), Λάκης, Ζήκος, Ζαγοράκης, Τσάρτας, Κωνσταντινίδης (82' Ίβιτς), Νικολαΐδης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γεωργίου, Πατσατζόγλου, Κωστούλας (86’ Νινιάδης), Αμανατίδης, Βενετίδης, Γιαννακόπουλος, Καρεμπέ (44’ Ζε Ελίας), Ζέτερμπεργκ (86’ Οφορίγκουε), Τζόρτζεβιτς, Αλεξανδρής, Τζιοβάνι.

«Ερυθρόλευκη» απάντηση στο Παγκρήτιο (Ολυμπιακός - ΑΕΚ 3-0)

Και στις 10 Μαΐου 2006 οι δύο φετινοί φιναλίστ συναντήθηκαν στο Παγκρήτιο. Όλη η Κρήτη γέμισε από τα… καραβάνια των χιλιάδων οπαδών των δύο ομάδων και το εν λόγω γήπεδο γέμισε ασφυκτικά ίσως για μοναδική φορά…

Η μάχη της Κρήτης ήταν όμορφη. Ο Ολυμπιακός είχε ελαφρά πρωτοβουλία των κινήσεων στο πρώτο μέρος, διάστημα στο οποίο οι αντίπαλοι είχαν από μία πολύ μεγάλη ευκαιρία. Στο δεύτερο, όμως, το ματς έγειρε υπέρ των «ερυθρόλευκων» του Τροντ Σόλιντ. Το ρολόι έδειχνε 61’ όταν ο Καφές σέντραρε από δεξιά και ο Μιχάλης Κωνσταντίνου άνοιξε το σκορ με προβολή.

Στο 70’ ο Τζόρτζεβιτς εκτέλεσε φάουλ από τα δεξιά, κοντά στο σημαιάκι του κόρνερ. Αποφάσισε να σημαδέψει την εστία, αιφνιδίασε τους πάντες και το 2-0 ήταν γεγονός με αυτογκόλ του Ίβιτς που προσπάθησε να διώξει ανεπιτυχώς. Το κερασάκι στην τούρτα του «ερυθρόλευκου» θριάμβου ήταν το γκολ-ποίημα του Καστίγιο στο 88’. Πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του με εκπληκτική τεχνική και σταθερότατα πατήματα και νίκησε και τον Σορεντίνο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Μαυρογενίδης, Σούρερ, Ανατολάκης, Μπουλούτ, Καφές, Στολτίδης, Τζόρτζεβιτς, Τουρέ (67’ Μάριτς), Οκκάς (76’ Καστίγιο), Κωνσταντίνου (89’ Ντάνι).

ΑΕΚ: Σορεντίνο, Γεωργέας, Δέλλας (71’ Σοάρες), Τσιρίλο, Τζιωρτζόπουλος, Ίβιτς, Κατσουράνης, Λάκης, Έμερσον, Λυμπερόπουλος (84’ Αλεξόπουλος), Ζούλιο Σέζαρ (76’ Καπετάνος).

Το έπος του 2009 (Ολυμπιακός - ΑΕΚ 15-14 στα πέναλτι)

aaa-telikos-2009Στην ιεραρχία των πλέον δραματικών τελικών Κυπέλλου ίσως να λαμβάνει την πρώτη θέση η μαραθώνια σύγκρουση της 2ας Μαΐου 2010. Πλήθος κόσμου στο ΟΑΚΑ και σίγουρα βίωσε αξέχαστες στιγμές.

Αμφότερες οι ομάδες χάρισαν στους ποδοσφαιρόφιλους ένα ανεπανάληπτο παιχνίδι. 8 γκολ σε κανονική διάρκεια και παράταση και άλλα… 29 από τη διαδικασία των πέναλτι!

Η ΑΕΚ ξεκίνησε εκπληκτικά. Στο 4’ ο Τζιμπούρ αναστάτωσε την άμυνα του Ολυμπιακού, σέντραρε στο πρώτο δοκάρι και ο Μπλάνκο άνοιξε το σκορ με κεφαλιά. Στο 8’ ο ίδιος άσος κεραυνοβόλησε τον Νικοπολίδη και οι «κιτρινόμαυροι» πήραν προβάδισμα… ασφαλείας. Φαινομενικά, όμως, γιατί οι Πειραιώτες είχαν διαφορετική άποψη και την εξέφρασαν στο δεύτερο μέρος.

Στην ανάπαυλα ο Βαλβέρδε αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Πατσατζόγλου με τον Ντάρμπισαϊρ, ο οποίος μείωσε με κεφαλιά στην πρώτη του επαφή με την μπάλα, αξιοποιώντας σέντρα του Ντομί στο 47’. Στο 70’ ο Ντουντού ισοφάρισε με πλασέ σε φάση διαρκείας και ο αγώνας πήρε φωτιά. Η «κιτρινόμαυρη» εξέδρα ξεσηκώθηκε στο 89’, καθώς ο Σκόκο με εκπληκτική ενέργεια και πλασέ έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Όλος ο πάγκος όρθιος και οι οπαδοί του συλλόγου που σκόραρε έχουν μπει στο ταρτάν και ανεμίζουν σημαίες. Όμως, στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων η «χρυσή αλλαγή» ονόματι Ντάρμπισαϊρ έγραψε με κεφαλιά το 3-3 (προηγήθηκε γέμισμα Τοροσίδη και κεφαλιά Άντζα) και οι πανηγυρισμοί άλλαξαν πρόσωπα.

Ώρα για παράταση. Ο Λουτσιάνο Γκαλέτι στο 102’ αποφάσισε να αναλάβει δράση. Δέχτηκε ασίστ από τον Τζόρτζεβιτς, νίκησε και τον Σάχα και σημείωσε το 4-3. Όμως, αμέσως αποβλήθηκε από τον Κάκο επειδή ανέμιζε τη φανέλα του… Δύο λεπτά αργότερα αποβλήθηκε και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος για σκληρό μαρκάρισμα και στο 107’ ο Σκόκο ισοφάρισε με περίεργο σουτ εντός περιοχής (όλοι περίμεναν σέντρα, αλλά η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα).

Το 4-4 διατηρήθηκε και ήρθε η ώρα της «ρώσικης ρουλέτας». Εκτελέστηκαν συνολικά 34 πέναλτι! Πολλοί παίκτες σούταραν από δύο φορές. Για τον Ολυμπιακό ευστόχησαν οι Όσκαρ (δύο φορές), Ντουντού (δύο), Ντιόγκο (2), Ντομί (2), Τοροσίδης (2), Μπελούτσι (2, Νικοπολίδης (2) και ο Τζόρτζεβιτς μία φορά. Ο «Τζόλε» είχε αστοχήσει στο τέταρτο πέναλτι (απέκρουσε ο Σάχα), άστοχος ήταν και ο Άντζας στο 9ο «ερυθρόλευκο» χτύπημα.

Για την ΑΕΚ είχαν βρει δίχτυα οι Καφές (2), Μπλάνκο (2), Σκόκο (2), Εντίνιο (2), Ενσαλίβα (2), Σάχα (2), Πελετιέρι και Μαϊστόροβιτς. Ο τελευταίος σημάδεψε δοκάρι στο 5ο πέναλτι της ομάδας του, ενώ είχε αστοχήσει και ο Γεωργέας στο 9ο (απέκρουσε ο Νικοπολίδης). Στο 17ο λάκτισμα της ΑΕΚ ο Νικοπολίδης νίκησε τον Πελετιέρι και αμέσως μετά ο διεθνής τότε τερματοφύλακας σκόραρε για δεύτερη φορά, δίνοντας στον Ολυμπιακό το Κύπελλο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Ντομί, Άντζας, Αβρ. Παπαδόπουλος, Ντουντού, Πατσατζόγλου (46’ Ντάρμπισαϊρ, 97’ Όσκαρ), Γκαλέτι, Λέτο (62’ Τζόρτζεβιτς), Μπελούτσι, Ντιόγκο.

ΑΕΚ: Σάχα, Γεωργέας, Ζεράλδο Άλβες, Κυργιάκος (62’ Αλεξόπουλος), Μαϊστόροβιτς, Ενσαλίβα, Καφές, Μαντούκα (68’ Πελετιέρι), Σκόκο, Τζιμπούρ (77’ Εντίνιο), Μπλάνκο.

Οι κάτοχοι

27 ΤΡΟΠΑΙΑ: Ολυμπιακός

18: Παναθηναϊκός

14: ΑΕΚ

4: ΠΑΟΚ

2: Πανιώνιος, Λάρισα

1: Άρης, Ηρακλής, ΟΦΗ, Εθνικός, Καστοριά.

Φιναλίστ και ηττημένοι

13 φορές: ΠΑΟΚ

12: Ολυμπιακός

11: Παναθηναϊκός

8: Άρης

7: ΑΕΚ

4: Πανιώνιος, Ηρακλής

3: Δόξα Δράμας

2: Ατρόμητος

1: Απόλλων Σμύρνης, ΟΦΗ, Αστέρας Τρίπολης, Ξάνθη, Ιωνικός, Πιερικός, Αθηναϊκός.

Οι πολυνίκεις ποδοσφαιριστές:

9 ΤΡΟΠΑΙΑ: Ηλίας Ρωσσίδης (Ολυμπιακός), Θανάσης Μπέμπης (Ολυμπιακός).

8: Μπάμπης Κοτρίδης (Ολυμπιακός), Κώστας Πολυχρονίου (Ολυμπιακός), Δημήτρης Σαραβάκος (Παναθηναϊκός, Πανιώνιος, ΑΕΚ).

7: Κώστας Αντωνίου (Παναθηναϊκός), Κώστας Μαυρίδης (Παναθηναϊκός), Γιάννης Καλλιτζάκης (Παναθηναϊκός).

6: Βασίλης Ξανθόπουλος (Ολυμπιακός), Σωτήρης Γκαβέζος (Ολυμπιακός), Μίμης Στεφανάκος (Ολυμπιακός), Γιάννης Κυράστας (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός), Λούης Χριστοδούλου (Παναθηναϊκός), Γιώργος Γεωργιάδης του Χαραλάμπους (Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός).

Οι «κανονιέρηδες» των τελικών:

6 ΓΚΟΛ: Γιώργος Σιδέρης (Ολυμπιακός).

5: Γιώργος Δαρίβας (Ολυμπιακός), Κώστας Πολυχρονίου (Ολυμπιακός), Δημήτρης Σαραβάκος (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ).

4: Νίκος Κίτσος (Άρης), Μπάμπης Δρόσος (Ολυμπιακός), Γιώτης Τσαλουχίδης (Ολυμπιακός), Κριστόφ Βαζέχα (Ολυμπιακός).

Οι «κανονιέρηδες» του Κυπέλλου (συνολικά, όχι μόνο στους τελικούς):

73 ΓΚΟΛ: Γιώργος Σιδέρης (Ολυμπιακός και Ατρόμητος Πειραιά).

64: Δημήτρης Σαραβάκος (Παναθηναϊκός, Πανιώνιος, ΑΕΚ).

55: Μίμης Παπαϊωάννου (ΑΕΚ).

54: Θωμάς Μαύρος (ΑΕΚ, Πανιώνιος).

50: Κριστόφ Βαζέχα (Παναθηναϊκός).

aaa-kypello-siderisΌλοι οι τελικοί:

1931 (8 Νοεμβρίου - στη Λεωφόρο): ΑΕΚ - Άρης 5-3: 5’ Ηλιάσκος, 8’ και 65’ Μπαλτάς, 70’ (αυτ.) Οικονόμου, 78’ Νεγρεπόντης – 40’, 43’ και 80’ Κίτσος.

1933 (5 Φεβρουαρίου): Άρης - Εθνικός 2-2 στην παράταση: 25’ Αγγελάκης, 65’ Κίτσος – 30 Τσιριτάκης, 47’ Δεληγεώργης.

* Ακολούθησε επαναληπτικός στις 25 Μαρτίου στη Λεωφόρο (το πρώτο ματς έγινε στο παλιό του Άρη στη Θεσσαλονίκη): Εθνικός - Άρης 2-1: 54’ Τσιριτάκης, 55’ Αλεξόπουλος – 48’ Καλτέκης.

1939 (28 Μαΐου στη Λεωφόρο): ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 2-1: 41’ Χατζησταυρίδης, 73’ Μανέττας – 33’ Καλογιάννης.

1940 (2 Ιουνίου στη Λεωφόρο): Παναθηναϊκός - Άρης 3-1: 9’ Μπαλτάσης, 10’ Τριανταφύλλης, 13’ Μηγιάκης – 61’ Χατζηνικολάου.

1947 (8 Ιουνίου στη Λεωφόρο): Ολυμπιακός - Ηρακλής 5-0: 13’, 31’ και 78’ Βάζος, 17’ Βασιλειάδης, 79’ Χατζησταυρίδης.

1948 (20 Ιουνίου στη Λεωφόρο): Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 2-1: 16’ και 49’ Σίμος – 20’ Μαρόπουλος.

1949 (19 Ιουνίου στη Λεωφόρο): ΑΕΚ - Παναθηναϊκός ΔΙΕΚΟΠΗ λόγω σκότους στην παράταση (0-0).

Επαναληπτικός στις 3 Ιουλίου στη Λεωφόρο: ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 2-1: 10’ και 105’ Πάτακας – 69’ Φυλακτός.

1950 (28 Μαΐου στη Λεωφόρο): ΑΕΚ - Άρης 4-0: 6’ Μαρόπουλος, 45’ Γούλιος, 63’ και 67’ Κουντούρης.

1951 (11 Μαρτίου στη Λεωφόρο): 27’ Μουράτης, 66’ Δαρίβας, 75’ και 80’ Δρόσος.

1952 (1η Ιουνίου στη Λεωφόρο): Ολυμπιακός - Πανιώνιος 2-2: 30’ Κοπανίδης, 90’ Δρόσος – 34’ και 60’ Τσολιάς.

* Ακολούθησε επαναληπτικός στις 15 Ιουνίου στη Λεωφόρο: Ολυμπιακός - Πανιώνιος 2-0: 5’ Δαρίβας, 68’ Κανσός.

1953 (17 Μαΐου στη Λεωφόρο): Ολυμπιακός - ΑΕΚ 3-2: 21’ Κοπανίδης, 37’ Κανσός, 79’ Δαρίβας – 83’ Σεραφείδης, 88’ Κανάκης.

1954 (23 Μαΐου στη Λεωφόρο): Ολυμπιακός - Δόξα Δράμας 2-0: 31’ Δρόσος, 38’ Δαρίβας.

1955 (12 Ιουνίου στη Λεωφόρο): Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 2-0: 24’ Κουρτζίδης, 31’ Πανάκης.

1956 (24 Ιουνίου στη Λεωφόρο): ΑΕΚ - Ολυμπιακός 2-1: 22’ Χανιώτης, 67’ Κανάκης – 26’ Δαρίβας.

1957 (8 Σεπτεμβρίου στο Καραϊσκάκη): Ολυμπιακός - Ηρακλής 2-0: 38’ Κοτρίδης, 73’ Υφαντής.

1958 (30 Ιουλίου στο Καραϊσκάκη): Ολυμπιακός - Δόξα Δράμας 5-1: 22’ Γκαβέζος, 43’ Μπέμπης, 63’ και 67’ Πολυχρονίου, 89’ Υφαντής – 52’ Ναλμπάντης.

1959 (5 Ιουλίου στη Λεωφόρο): Ολυμπιακός - Δόξα Δράμας 2-1: 52’ Υφαντής, 59’ Μπέμπης – 47’ Γεωργιάδης.

1960 (7 Αυγούστου στη Λεωφόρο): Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 1-1: 17’ Παπαεμμανουήλ – 50’ Μπέμπης.

Στις 11 Σεπτεμβρίου ακολούθησε επαναληπτικός στο Καραϊσκάκη: Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 3-0: 25’ και 35’ Πολυχρονίου, 82’ Σιδέρης.

1961 (2 Ιουλίου στη Λεωφόρο): Ολυμπιακός - Πανιώνιος 3-0: 34’ Κ. Παπάζογλου, 69’ και 88’ Σιδέρης.

1962 (27 Ιουνίου στη Νέα Φιλαδέλφεια): Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: ΔΙΕΚΟΠΗ στο 97’, στην παράταση και δεν ακολούθησε επαναληπτικός.

1963 (18 Ιουλίου στη Λεωφόρο): Ολυμπιακός - Πιερικός 3-0: 28’ Πολυχρονίου, 38’ Αριστείδης Παπάζογλου, 65’ Σιδέρης.

1964: Κυπελλούχος η ΑΕΚ στα χαρτιά χωρίς να διεξαχθεί τελικός.

1965 (14 Ιουλίου στο Καραϊσκάκη): Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1-0: 5’ Σιδέρης.

1966: Κυπελλούχος η ΑΕΚ στα χαρτιά πάλι, αφού ο Ολυμπιακός αποφάσισε να μην κατεβεί στον τελικό.

1967 (6 Ιουλίου στη Νέα Φιλαδέλφεια): Παναθηναϊκός - Πανιώνιος 1-0: 56’ Γραμμός.

1968 (21 Ιουλίου στη Λεωφόρο): Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1-0: 75’ Βασιλείου.

1969 (9 Ιουλίου στο Καραϊσκάκη): Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 1-1: 55’ Δομάζος – 49’ Σιδέρης. Κυπελλούχος ο Παναθηναϊκός διά του στριψίματος της δεκάρας (κοινώς κλήρωση).

1970 (28 Ιουνίου στο Καυταντζόγλειο): Άρης - ΠΑΟΚ 1-0: 8’ Κεραμιδάς.

1971 (9 Ιουνίου στο Καραϊσκάκη): Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 3-1: 19’ Αγγελής, 43’ Γιούτσος, 82’ Παμπουλής – 47’ Σαράφης.

1972 (5 Ιουλίου στο Καραϊσκάκη): ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 2-1: 3’ και 89’ Κούδας – 90’ Παπαδημητρίου.

1973 (17 Ιουνίου στο Καραϊσκάκη): Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 1-0: 46’ Αγγελής.

1974 (16 Ιουνίου στη Νέα Φιλαδέλφεια): ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 4-3 στα πέναλτι (κ.δ.:2-2): 50’ Παρίδης, 72’ πέν. Ασλανίδης – 19’ Τριαντάφυλλος, 80’ Κρητικόπουλος.

1975 (18 Ιουνίου στο Καραϊσκάκη): Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1-0: 5’ Δαβουρλής.

1976 (9 Ιουνίου στη Νέα Φιλαδέλφεια): Ηρακλής - Ολυμπιακός 6-5 στα πέναλτι (κ.δ. και παράταση 4-4): 25’ και 102’ Χατζηπαναγής, 72’ Κουσουλάκης, 111’ Γκέσιος – 60’ Σιώκος, 81’ Βιέρα, 115’ Καραβίτης, 119’ Γκλέζος.

1977 (22 Ιουνίου στο Καραϊσκάκη): Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 2-1: 29’ Παπαδημητρίου, 83’ Βακάλης – 43’ Τερζανίδης.

1978 (4 Ιουνίου στο Καραϊσκάκη): ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 2-0: 56’ Μπάγεβιτς, 80’ Μαύρος.

1979 (9 Ιουνίου στο Καραϊσκάκη): Πανιώνιος - ΑΕΚ 3-1: 51’ Αναστόπουλος, 67’ Λίμα, 84’ Παθιακάκης – 3’ Τάσος.

1980 (25 Μαΐου στη Νέα Φιλαδέλφεια): Καστοριά - Ηρακλής 5-2: 40’ (αυτ) Παπαδόπουλος, 49’ Δίντσικος, 69’, 87’ και 92’ Τσιρώνης – 14’ πέν. Καλαμπάκας, 80’ Μαυροδουλάκης.

1981 (21 Ιουνίου στη Νέα Φιλαδέλφεια): Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 3-1: 18’ (αυτ.) Δαμανάκης, 61’ Ορφανός, 92’ Κουσουλάκης – 63’ Δαμανάκης.

1982 (19 Ιουνίου στη Νέα Φιλαδέλφεια): Παναθηναϊκός - Λάρισα 1-0: 49’ Χαραλαμπίδης.

1983 (29 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ): ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 2-0: 27’ Μαύρος, 80’ Βλάχος.

1984 (6 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ): Παναθηναϊκός - Λάρισα 2-0: 18’ Δημόπουλος, 39’ Αντωνίου.

1985 (22 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ): Λάρισα - ΠΑΟΚ 4-1: 39’ και 73’ Ζιώγας, 47’ Κμίετσικ, 75’ Βαλαώρας – 55’ Σκαρτάδος.

1986 (28 Μαΐου στο ΟΑΚΑ): Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 4-0: 24’ Βλάχος, 52’ Χ. Δημόπουλος, 57’ και 72’ Σαραβάκος.

1987 (21 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ): ΟΦΗ - Ηρακλής 3-1 στα πέναλτι, (κ.δ. και παράταση 1-1: 34’ Χαραλαμπίδης – 30’ Κωφίδης.

1988 (8 Μαΐου στο ΟΑΚΑ): Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 4-3 στα πέναλτι (κ.δ.: 1-1, παράταση: 2-2: 31’ πέν. Σαραβάκος, 102’ Χ. Δημόπουλος – 59’ πέν και 98’ πέν. Φούνες).

1989 (11 Μαΐου 1989): Παναθηναϊκός - Πανιώνιος 3-1: 8’ Μαυρίδης, 44’ πέν. Χ. Δημόπουλος, 46’ Σαραβάκος – 35’ Ζάκκας.

1990 (17 Μαΐου στο ΟΑΚΑ): Ολυμπιακός - ΟΦΗ 4-2: 12’ και 69’ Τσαλουχίδης, 29’ πέν. και 90’ Ντέταρι – 48’ Βλαστός, 53’ Τσίμπος.

1991 ΔΙΠΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

ΠΡΩΤΟΣ (15 Μαΐου στη Λεωφόρο): Αθηναϊκός - Παναθηναϊκός 0-3: 70’ Κουρμπανάς, 85’ πέν. Βαζέχα, 89’ Βλάχος.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ (22 Μαΐου στο ΟΑΚΑ): Παναθηναϊκός - Αθηναϊκός 2-1: 71’ Σαραβάκος, 84’ Κουρμπανάς – 45’ πέν. Ζώταλης.

1992 ΔΙΠΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

ΠΡΩΤΟΣ (20 Μαΐου στην Τούμπα): ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 1-1: 52’ Σκαρτάδος – 64’ Τσαλουχίδης.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ (27 Μαΐου στο Καραϊσκάκη): Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 2-0: 21’ Λιτοφτσένκο, 62’ Τσαλουχίδης.

1993 (12 Μαΐου στο ΟΑΚΑ): Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 1-0: 13’ Βαζέχα.

1994 (20 Απριλίου 1994 στο ΟΑΚΑ): Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 4-2 στα πέναλτι (κ.δ. 2-2, παράταση: 3-3: 32’ Βαζέχα, 54’ αυτ. Μανωλάς, 116’ Μάρκος – 72’ και 95’ Αλεξανδρής, 77’ Δημητριάδης).

1995 (19 Απριλίου στο ΟΑΚΑ): Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 1-0 στην παράταση: 118’ πέν. Βαζέχα.

1996 (15 Μαΐου 1996): ΑΕΚ - Απόλλων Σμύρνης 7-1: 11’ και 34’ Μπατίστα, 22’, 48’ πέν. και 76’ Τσιάρτας, 60’ Κετσπάγια, 89’ Κωστής – 78’ Μπάρνιακ.

1997 (16 Απριλίου στο Καραϊσκάκη): ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 5-3 στα πέναλτι (κ.δ. και παράταση: 0-0).

1998 (29 Απριλίου στο Καραϊσκάκη): Πανιώνιος - Παναθηναϊκός 1-0: 53’ Ναλιτζής.

1999 (5 Μαΐου στο ΟΑΚΑ): Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 2-0: 54’ Μαυρογενίδης, 90’ Οφορίγκουε.

2000 (10 Μαΐου στο ΟΑΚΑ): ΑΕΚ - Ιωνικός 3-0: 38’ Νικολαΐδης, 77’ Πέτκοφ, 83’ Μαλαδένης.

2001 (12 Μαΐου στη Νέα Φιλαδέλφεια): ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 4-2: 4’ Εγκωμίτης, 31’ Β. Μπορμπόκης, 46’ Γ.Χ. Γεωργιάδης, 85’ Ναλιτζής – 79’ πέν. Τζόρτζεβιτς, 92’ Χούτος.

2002 (27 Απριλίου στο ΟΑΚΑ): ΑΕΚ - Ολυμπιακός 2-1: 52’ Κωνσταντινίδης, 83’ Ίβιτς – 70’ Τζιοβάνι.

2003 (17 Μαΐου στην Τούμπα): ΠΑΟΚ - Άρης 1-0: 24’ Γ.Χ. Γεωργιάδης.

2004 (8 Μαΐου στη Νέα Σμύρνη): Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 3-1: 3’ Παπαδόπουλος, 68’ και 80’ Κωνσταντίνου – 65’ Τζιοβάνι.

2005 (21 Μαΐου στο Παμπελοποννησιακό): Ολυμπιακός - Άρης 3-0: 56’ και 90’ Τζόρτζεβιτς, 70’ Ριβάλντο.

2006 (10 Μαΐου στο Παγκρήτιο): Ολυμπιακός - ΑΕΚ 3-0: 61’ Κωνσταντίνου, 70’ Ίβιτς (αυτ.), 90’ Καστίγιο.

2007 (5 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό): Λάρισα - Παναθηναϊκός 2-1: 3’ Κόζλεϊ, 82’ Αντσούε – 44’ πεν. Παπαδόπουλος.

2008 (17 Μαΐου στο Καυταντζόγλειο): Ολυμπιακός - Άρης 2-0: 33’ Κοβάσεβιτς, 53’ Ζεβλάκοφ.

2009 (2 Μαΐου στο ΟΑΚΑ): Ολυμπιακός - ΑΕΚ 15-14 στα πέναλτι (κ.δ. 3-3, παράταση 4-4): 47’ και 96’ Ντάρμπισαϊρ, 70’ Ντουντού, 102’ Γκαλέτι – 4’ και 8’ Μπλάνκο, 90’ και 107’ Σκόκο.

2010 (24 Απριλίου στο ΟΑΚΑ): Παναθηναϊκός - Άρης 1-0: 64’ Λέτο.

2011 (30 Απριλίου στο ΟΑΚΑ): ΑΕΚ - Ατρόμητος 3-0: 28’ Λυμπερόπουλος, 78’ Μπάχα, 85’ Καφές.

2012 (28 Απριλίου 2012 στο ΟΑΚΑ): Ατρόμητος - Ολυμπιακός 1-2 στην παράταση: 76’ Ιγκλέσιας – 29’ Τζιμπούρ, 118’ Φουστέρ.

2013 (11 Μαΐου 2013): Ολυμπιακός - Αστέρας Τρίπολης 3-1 στην παράταση (κ.δ. 1-1): 42’ Φουστέρ, 98’ Τζιμπούρ, 119’ πέν. Αμπντούν – 13’ Ράγιος.

2014 (26 Απριλίου στο ΟΑΚΑ): Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 4-1: 15’, 50’ και 88’ Μπεργκ, 54’ Καρέλης – 70’ πεν. Βούκιτς.

2015 (23 Μαΐου στο ΟΑΚΑ): Ολυμπιακός - Ξάνθη 3-1: 45’ Χάρα, 62’ Τσόρι Ντομίνγκεζ, 80’ Φορτούνης – 87’ Καπετάνος.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΜΟΥΡΤΟΣ

Μοιραστείτε το: