19/04/2024
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | Σάββατο 20 Ιουνίου 2020 - 22:02

Ένα μουσείο σε βάση υποβρυχίων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (pics)

Βρίσκεται στο Μπορντό της Γαλλίας και φιλοξενεί καλλιτεχνικές εκθέσεις

Μεταμορφώνεται... Τις πύλες της ως μουσείο και εκθεσιακό κέντρο ανοίγει ξανά η γερμανική βάση υποβρυχίων στο Μπορντό της Γαλλίας.

Μέσα από έργα αποκατάστασης και συντήρησης, οι εγκαταστάσεις του Bassins de Lumières διαμορφώθηκαν κατάλληλα για να φιλοξενούν καλλιτεχνικές εκθέσεις.

Η βάση, που χρονολογείται από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και λειτουργούσε από τον Μάιο του 1943, είχε έναν στολίσκο με 43 υποβρύχια και είναι ένας χώρος από 600.000 τετραγωνικά μέτρα μπετόν αρμέ.

Για την πρώτη έκθεση, επιλέχθηκε ο σπουδαίος Αυστριακός ζωγράφος Γκούσταβ Κλιμτ. Τα έργα του προβάλλονται στους τοίχους και στις δεξαμενές νερού.

«Έχουμε ουσιαστικά μια μάζα από τσιμέντο, γιγάντια και υγρή, και χρησιμοποιούμε τεχνολογία και μικροηλεκτρονική, οπότε οι προκλήσεις είναι πολλές. Και ο Κλιμτ ζωγράφιζε σε επίπεδα. Αν κοιτάξετε ένα πίνακα του Κλιμτ από κοντά, θα δείτε σμάλτο, φύλλα χρυσού και διάφορα άλλα υλικά. Και στους ανέγγιχτους τοίχους της βάσης υποβρυχίων, έχουμε τσιμέντο που θρυμματίζεται και ρωγμές. Βγαίνει αυτό το βαθύ, πολυεπίπεδο αποτέλεσμα, που δουλεύει πολύ καλά», λέει ο Ογκουστίν ντε Κουαντέτ ντε Φιλέν, διευθυντής του Bassins de Lumieres.

Η έκθεση, που θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2021, θα προσφέρει στους επισκέπτες αξέχαστες video και audio εμπειρίες σε ένα μοναδικό σκηνικό.

Η αγορά εισιτηρίων γίνεται μόνο στο διαδίκτυο και η χρήση μάσκας από τους επισκέπτες είναι υποχρεωτική.

Μοιραστείτε το: