19/04/2024
SPECIAL | Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017 - 11:58

Eκτός τριάδας για πέμπτη φορά Παναθηναϊκός και ΑΕΚ

Το a-sports.gr ανατρέχει στο παρελθόν και θυμάται τις σεζόν που οι «πράσινοι» και η Ένωση βρέθηκαν κάτω από τις τρεις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας στο κλείσιμο του α' γύρου από καταβολής επαγγελματικού πρωταθλήματος

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Λεωφόρο το βράδυ της Κυριακής (15/1), περιορίστηκαν στο 0-0 και το τέλος του πρώτου γύρου στο φετινό μαραθώνιο της Σούπερ Λίγκας βρήκε αμφότερους σε χαμηλές πτήσεις σε ό,τι αφορά τη βαθμολογική τους κατάταξη.

Οι «πράσινοι», λοιπόν, με 26 βαθμούς είναι στην τέταρτη θέση και στο -2 από Πανιώνιο και Ξάνθη, ενώ ένα σκαλί πιο κάτω συναντά κανείς την Ένωση που με 22 μοιράζεται την πέμπτη θέση με τον ΠΑΣ Γιάννινα, την ίδια στιγμή που ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός κοιτά με... κυάλια τους παραδοσιακούς του αντιπάλους.

Aναμφίβολα, οι δύο ομάδες είναι συνηθισμένες να βρίσκονται πολύ πιο κοντά ή και στην κορυφή, βέβαια, στο φινάλε του πρώτου μισού του πρωταθλήματος, με το a-sports.gr να κάνει την αναδρομή του στο παρελθόν.

Και αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι, πέραν της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, μόλις τέσσερις φορές από τη σεζόν 1979-80 και έπειτα, από τότε δηλαδή που το πρωτάθλημα έγινε επαγγελματικό, το «τριφύλλι» και ο «Δικέφαλος» βρέθηκαν ταυτόχρονα εκτός της πρώτης τριάδας πριν την έναρξη του δεύτερου γύρου.

Κακή πορεία στο πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα...

Την περίοδο 1979-80, λοιπόν, το πρωτάθλημα μπήκε σε επαγγελματικές βάσεις, με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό να μην βρίσκονται σε καλό... φεγγάρι με την ολοκλήρωση του πρώτου μισού.

Οι «κιτρινόμαυροι» ήταν στην 5η θέση με 21 βαθμούς, οι «πράσινοι» μία θέση παρακάτω με 20, ενώ πρωτοπόροι ήταν ο ΠΑΟΚ και ο Άρης με 24 βαθμούς, ακολουθούμενοι από Ολυμπιακό (23β.) και Εθνικό (20β.).

Εντέλει, η χρονιά ολοκληρώθηκε με ΠΑΟ και Ένωση να τερματίζουν παρέα τρίτοι με 45 βαθμούς, ενώ πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός μετά από μπαράζ με τον Άρη.

Δύο σερί σεζόν απογοήτευαν...

Έπτά χρόνια αργότερα ήταν ο Ολυμπιακός εκείνος που έπαιρνε τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα και οι ανταγωνιστές του δεν τα πήγαιναν και τόσο καλά.

Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στην 4η θέση στα μισά της σεζόν 1986-87 έχοντας 20 πόντους στο σακούλι του, με την ΑΕΚ να είναι ένα σκαλί πιο κάτω στον πίνακα με 17 και με ΟΦΗ και ΠΑΟΚ να είναι από πάνω τους.

Τελικά, σε μια χρονιά που το πρωτάθλημα έφτασε στο φινάλε εν μέσω απεργιών των ομάδων και ο τίτλος κατέληξε στον Πειραιά, το «τριφύλλι» τερμάτισε δεύτερο με 39 βαθμούς και οι «κιτρινόμαυροι» μόλις έβδομοι με 17.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη αγωνιστική περίοδο, που ήταν βέβαια η χρονιά που ανέδειξε πρωταθλήτρια την ΑΕΛ, το τέλος του πρώτου γύρου έδειχνε την ΑΕΚ στην 4η θέση με 20 βαθμούς και τον Παναθηναϊκό πέμπτο με 17 (ΠΑΟΚ και ΟΦΗ ήταν ξανά ισόβαθμοι στη δεύτερη θέση).

Ο «Δικέφαλος» κατετάγη τελικά δεύτερος στο 9ο επαγγελματικό πρωτάθλημα με 40 πόντους και οι «πράσινοι» ήταν πέμπτοι με 36.

Η χρονιά του υποβιβασμού της ΑΕΚ...

aek1701

Έπρεπε να φτάσουμε στη σεζόν 2012-2013 για να επαναληφθεί η αρνητική πορεία Παναθηναϊκού και ΑΕΚ στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος.

Με τον Ολυμπιακό να έχει ξεφύγει από νωρίς οι «πράσινοι» βρίσκονταν στην πέμπτη θέση με 22 βαθμούς κι ενώ μπροστά τους ήταν ο ΠΑΟΚ, ο Αστέρας Τρίπολης και ο Ατρόμητος.

Για την ΑΕΚ, βέβαια, η χρονιά ήταν σκέτος εφιάλτης, αφού με 12 βαθμούς ήταν προτελευταία, για να ακολουθήσει, ως γνωστόν, ο ταπεινωτικός υποβιβασμός στη Β' Εθνική και με την Ένωση να καταλήγει μια κατηγορία πιο κάτω κατόπιν.

Από την πλευρά του, ο Παναθηναϊκός με 40 βαθμούς κατέλαβε την τρίτη θέση, όντας στο -37 από τους πρωταθλητές «ερυθρόλευκους».

Πίσω από Πανιώνιο και Ξάνθη...

Και φτάνουμε στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο που βρίσκει στο φινάλε του πρώτου γύρου τον Ολυμπιακό να πραγματοποιεί έναν ακόμη υγιεινό περίπατο, την ίδια στιγμή που Πανιώνιος και Ξάνθη εντυπωσιάζουν και αποτελούν τις ευχάριστες εκπλήξεις μέχρι τώρα.

Αντίθετα, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έχουν απογοητεύσει μέχρι στιγμής και μένει να φανεί ποια θα είναι η κατάληξη της φετινής τους παρουσίας στη Σούπερ Λίγκα.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Μοιραστείτε το: