18/04/2024
Άλλα αθλήματα | Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022 - 21:21

Tεντόγλου, Ντρισμπιώτη και Εθνική πόλο ανδρών οι κορυφαίοι του 2022

Τα βραβεία του ΠΣΑΤ είχαν πολύ στίβο και πόλο

Τους καλύτερους αθλητές του 2022 βράβευσε την Τρίτη (20/12) στην ετήσια εκδήλωσή του ο ΠΣΑΤ.

Όπως αναμενόταν, τα βραβεία είχαν έντονο... άρωμα στίβου, αλλά και πόλο, με τον Μίλτο Τεντόγλου να ψηφίζεται κορυφαίος αθλητής, ενώ η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια.

Ο Τεντόγλου πήρε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Βελιγράδι, όπως και στο Ευρωπαϊκό ανοικτού στο Μόναχο, ενώ ήταν δεύτερος στο Παγκόσμιο ανοικτού στο Όρεγκον και κατέκτησε διαμάντι στη σειρά μίτινγκ Ντάιαμοντ Λιγκ.

Γιάννης Αντετοκούνμπο (μπάσκετ) και Λευτέρης Πετρούνιας (ενόργανη γυμναστική-κρίκοι) ακολούθησαν στη δεύτερη και την τρίτη θέση, αντίστοιχα.

Η Ντρισμπιώτη άφησε πίσω της την Άννα Κορακάκη (σκοποβολή) και την Ελίνα Τζένγκο (στίβος-ακοντισμός), έχοντας κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 20 χλμ και στα 35χλμ βάδην στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου, ενώ στο Παγκόσμιο του Όρεγκον κατέλαβε την 4η θέση.

Όσον αφορά την κορυφαία ομάδα, το βραβείο κατέληξε στην Εθνική πόλο ανδρών, η οποία πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου της Βουδαπέστης, κερδίζοντας στον μικρό τελικό την Κροατία με 9-7, με την τριάδα να συμπληρώνεται από την Εθνική πόλο γυναικών και τη γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού, που μπορεί κανείς να πει ότι αδικήθηκε, έχοντας κατακτήσει την Ευρωλίγκα και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ για δεύτερη σερί χρονιά.

Παράλληλα, κορυφαίος προπονητής ψηφίστηκε ο Γιώργος Πομάσκι, που είναι ο προπονητής του Μίλτου Τεντόγλου.

Από εκεί και πέρα, έγιναν αρκετές ακόμη βραβεύσεις και ο ΠΣΑΤ αναφέρει τα εξής: «Τον τίτλο του Κορυφαίου Αθλητή με Αναπηρία κατέκτησε ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης, ο οποίος είχε αναδειχτεί κορυφαίος και το 2019. Φέτος, στέφθηκε πρωταθλητής κόσμου στα 100μ. ελεύθερο S8 στη διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στην Πορτογαλία, ενώ ήταν δεύτερος στα 100μ. μικτής ατομικής SM8 αλλά και τα 50μ. ελεύθερο S8.

Ο τίτλος της Κορυφαίας Αθλήτριας με Αναπηρία κατέληξε στην κολυμβήτρια Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, μία ακόμη φορά! Η αθλήτρια που σαρώνει τις πρωτιές στη συγκεκριμένη κατηγορία στην ψηφοφορία του ΠΣΑΤ τα τελευταία χρόνια, μέσα στο 2022 στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στα 50μ. ύπτιο κατηγορίας S4.

Η Κορυφαία Ομάδα Αθλητών με Αναπηρία για το 2022 είναι η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΩΦΩΝ: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας, οι αθλήτριες της Αθηνάς Ζέρβα κατέλαβαν την 4η θέση.

Αναλυτικά τα έπαθλα και οι ειδικές βραβεύσεις:

ΕΠΑΘΛΟ ΑθΛΗΤΙΚΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ Γιώργος, παλαίμαχος διεθνής μπασκετμπολίστας

Ολοκλήρωσε το καλοκαίρι του 2022 μια “μαγική” αθλητική καριέρα, αφήνοντας το στίγμα του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ τόσο με τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας, όσο και με τη φανέλα του Ολυμπιακού επί 20 σεζόν ων ο μακροβιότερος μπασκετμπολίστας στην ιστορία της ομάδας του Πειραιά. Ο Γιώργος Πρίντεζης κατέκτησε δύο “back to back” τίτλους Euroleague (2012, 2013) με τον Ολυμπιακό, με το διάσημο «πεταχτάρι» του που χάρισε το τρόπαιο στους “ερυθρόλευκους” στην Κωνσταντινούπολη απέναντι στη ΤΣΣΚΑ να συγκλονίζει το φίλαθλο κοινό. Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε επίσης ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο (2013), τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδας (2012, 2015, 2016, 2022), δύο Κύπελλα Ελλάδας ( 2011, 2022). Διετέλεσε αρχηγός του Ολυμπιακού τη σεζόν 2021-22. Με την Εθνική ανδρών συμμετείχε σε 127 αγώνες, σημείωσε 1.127 πόντους, ενώ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2009.

ΕΠΑΘΛΟ “ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ”

Στον Αργεντινό ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ ΑΡΑΟΥΧΟ Σέρχιο για την κίνηση του να σχηματίσει με τα δάχτυλα του το γράμμα “Α” μετά το γκολ που πέτυχε εναντίον του Άρη στο “Κλεάνθης Βικελίδης” αφιερώνοντάς το στον δολοφονημένο 19χρονο φίλαθλο Άλκη Καμπανό.

ΕΠΑΘΛΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Στις αδελφές ΠΛΕΥΡΙΤΟΥ (Μαργαρίτα, Ελευθερία, Βασιλική), οι οποίες γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, αλλά είναι συμπαίκτριες στην ομάδα υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού. Η Μαργαρίτα διατελεί αρχηγός της Εθνικής ομάδας κι είναι εκπρόσωπος στην Επιτροπή Αθλητών στη FINA, η Ελευθερία αναδείχθηκε φέτος MVP στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Σπλιτ, ενώ και η Βάσω είναι διεθνής.

ΕΠΑΘΛΟ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΤΑΛΕΝΤΩΝ

Στην αθλήτρια της πυγμαχίας, ΚΟΥΖΙΛΟΥ Παναγιώτα η οποία φέτος σε ηλικία 16 ετών κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία των 57 κιλών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κορασίδων. Μετρά θέσεις στο βάθρο σε διεθνείς διοργανώσεις μικρών ηλικιών ενώ αναδείχθηκε και δύο φορές πρωταθλήτρια Ελλάδας κορασίδων στα 57 κιλά.

Στην αθλήτρια του μοντέρνου πεντάθλου, ΝΑΣΚΑΡΗ Αριάδνη, για τις διακρίσεις της μέσα στο 2022. Συγκεκριμένα, κατέλαβε την 2η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Laser Run γυναικών, τη 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Biathle γυναικών, την 4η θέση στο Πανευρωπαϊκό εφήβων/νεανίδων μικτή σκυτάλη τετράθλου (με τον Δημήτρη Δραζίνο) και την 6η θέση στο Παγκόσμιο εφήβων/νεανίδων στην μικτή σκυτάλη τετράθλου (με τον Φίλιππο Σεχίδη).

ΕΠΑΘΛΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Βραβεύεται ο Σύλλογος ΑΘΛΗ.Σ.Υ για την επιτυχημένη διοργάνωση του Ημιμαραθωνίου Κρήτης στο Αρκαλοχώρι. Ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης, με τα πασίγνωστα βίντεο των εκατομμυρίων views, αναδεικνύει την Κρητική φιλοξενία, τον Κρητικό πολιτισμό, την Κρητική γαστρονομία, μέσα από μια άψογη καθ’ όλα διοργάνωση, που στηρίζεται στον ακούραστο εθελοντισμό απλών ανθρώπων. Αδιαμφισβήτητα, αποτελεί ένα από τα πιο προβεβλημένα αθλητικά δρομικά events της χώρας μας, αλλά και μια γιορτή που ήδη μετρά έξι χρόνια ζωής.

Τιμητικές Διακρίσεις:

ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ Βούλα, “χρυσή” Ολυμπιονίκης

Μορφή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992. Βραβεύεται για τη συμπλήρωση 30 ετών από την κατάκτηση του πρώτου χρυσού μεταλλίου σε Ολυμπιακούς Αγώνες από Ελληνίδα αθλήτρια. Συγκεκριμένα, στις 5 Αυγούστου 1992, στη Βαρκελώνη κατέκτησε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στα 100 μέτρα εμπόδια με επίδοση 12.64. Η δήλωση της “για την Ελλάδα, ρε γαμώτο!” έμεινε στην ιστορία. Ήταν μέλος της Ολυμπιακής ομάδας στίβου σε πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες (1988, 1992, 1996, 2000, 2004). Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

ΔΗΜΑΣ Πύρρος, τρις “χρυσός” Ολυμπιονίκης και ένα χάλκινο μετάλλιο

Βραβεύεται για τη συμπλήρωση 30 ετών από την κατάκτηση του πρώτου χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου εκ των τριών χρυσών που κατέκτησε συνολικά σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Βαρκελώνη 1992, Ατλάντα 1996 και Σίδνεϊ 2000). Στις 31 Ιουλίου, ο Πύρρος Δήμας ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στην κατηγορία των 83 κιλών. Είναι ο μοναδικός έως σήμερα Έλληνας αρσιβαρίστας με τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια κι ένα χάλκινο (Αθήνα 2004). Αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών (IWF), Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών (ΕΟΑΒ)

ΤΑ ΛΑΜΠΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Ο ΠΣΑΤ βράβευσε τα καινούρια πρόσωπα του ελληνικού αθλητισμού που έλαμψαν το περασμένο καλοκαίρι στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις και άφησαν ελπίδες για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες, δύο χρόνια πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

ΧΡΗΣΤΟΥ Απόστολος

Μετά από τρία διαδοχικά χάλκινα μετάλλια στα 100μ. ύπτιο, στις 15 Αυγούστου, ο Απόστολος Χρήστου, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 50μ. ύπτιο με 24.36, σε έναν συγκλονιστικό τελικό, που κρίθηκε στην τελευταία χεριά, σημειώνοντας και πανελλήνιο ρεκόρ. Έγινε ο δεύτερος Έλληνας, μετά τον Άρη Γρηγοριάδη (2008 στο Αϊντχόφεν), που κερδίζει τον ευρωπαϊκό τίτλο στα 50μ. ύπτιο. Ο κολυμβητής του Ολυμπιακού, με προπονητή τον Παναγιώτη Βελέντζα, ανέβηκε ξανά στο βάθρο στις 17 Αυγούστου, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στα 100μ. ύπτιο, με 52.24 και έγινε ο πρώτος Έλληνας κολυμβητής με τέσσερα μετάλλια σε ένα αγώνισμα (τα 100μ. ύπτιο), ο πρώτος που ανεβαίνει στο βάθρο σε τέσσερις διαδοχικές διοργανώσεις, ενώ ισοφάρισε και το ρεκόρ συνολικής συγκομιδής μεταλλίων (πέντε) του Γρηγοριάδη.

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Αντώνης

Φοιτητής βιολογίας, ο γεννημένος στην Αθήνα Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Παγκόσμιος Πρωταθλητής κάτω των 23 πέρυσι, στην πρώτη χρονιά του στην ηλικιακή κατηγορία των ανδρών, κατάφερε ν΄ ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας του Μονάχου. Στις 14 Αυγούστου, στον τελικό του σκιφ ελαφρών βαρών, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, με χρόνο 07:21.84. Ο Παπακωνσταντίνου ανήκει στον Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών και προπονήτριά του είναι η 6η Ολυμπιονίκης στην Κίνα (2008), Χρύσα Μπισκιτζή. Η επιτυχία του Αντώνη Παπακωνσταντίνου αποτελεί συνέχεια σε ένα αγώνισμα με παράδοση για τα ελληνικά κουπιά.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Οικογένεια ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ Αλέξανδρου

Ο αείμνηστος δις “ασημένιος” Ολυμπιονίκης του Τάε Κβον Ντο Αλέξανδρος Νικολαϊδης άφησε φτωχότερο τον ελληνικό αθλητισμό στις 14 Οκτωβρίου 2022, λίγες ημέρες πριν συμπληρώσει τα 43 του, μετά από μάχη δύο ετών με μία σπάνια μορφή καρκίνου. Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης χρησιμοποίησε τη φωνή του και την αναγνωρισιμότητα που του χάρισε ο αθλητισμός για να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία σε θέματα αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Η τελευταία επιθυμία του, όπως την εξέφρασε στη συγκλονιστική επιστολή του, ήταν να βγουν σε δημοπρασία τα δύο Ολυμπιακά μετάλλιά του και το ποσό που θα συγκεντρωθεί να δοθεί σε δομές για τα παιδιά. Τη διαδικασία της δημοπρασίας η οποία ολοκληρώνεται σύντομα έχει αναλάβει η πολυαγαπημένη σύζυγος του και μητέρα των δύο παιδιών του, Δώρα Τσαμπάζη.

ΜΟΥΡΟΥΤΣΟΣ Μιχάλης

Ο επιστήθιος φίλος του Αλέξανδρου Νικολαϊδη και «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Τάε Κβον Ντο στο Σίδνεϊ το 2000 βραβεύεται για τη μεγάλη του προσφορά στον αθλητισμό, αλλά και τη συμπαράστασή του προς εκείνον. Συγκίνησε μεταφέροντας τα δύο Ολυμπιακά μετάλλια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη στο ύστατο αντίο υπό την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

ΙΓΝΑΤΙΟΥ Άρτεμις, χορογράφος των τελετών Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας.

Από το 2008 είναι η επίσημη χορογράφος και καλλιτεχνική διευθύντρια των τελετών Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας. Τιμάται για τον άρτιο καλλιτεχνικό σχεδιασμό των τελετών που παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο και μέσα από τις οποίες μεταλαμπαδεύονται οι Ολυμπιακές αξίες και το μήνυμα της ειρήνης. Έχει επίσης αναλάβει την τελετή έναρξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου και πολλών άλλων αθλητικών εκδηλώσεων. Είναι ιδρύτρια του χοροθεάτρου ART με το οποίο σκηνοθέτησε πολλές παραστάσεις χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΈΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ…

ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΣΙΔΗΣ Γιώργος

Σχεδόν… αθόρυβα, αυτή είναι η μοίρα των μη προβεβλημένων αθλημάτων, η χώρα μας κέρδισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών, στην ελευθέρα πάλη. Γιατί μέχρι τώρα, οι επιτυχίες στο άθλημα, ήταν κυρίως από την ελληνορωμαϊκή πάλη. Ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης έγραψε ιστορία! Συγκεκριμένα, στις 28 Μαρτίου 2022, στο Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, στην κατηγορία των 79 κιλών. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στις 11 Μαρτίου 2022, ο 20χρονος παλαιστής αναδείχτηκε “χρυσός” στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U23, στα 79 κιλά, στη Βουλγαρία. Μέσα στο 2022, ο αθλητής του Θέμη Ιακωβίδη αναδείχτηκε επίσης 5ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U23 και 8ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών, πάντα στα 79 κιλά.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο ΠΑΟΚ στο πρόσωπο της ΓΚΟΥΝΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Μαρίας

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χαρούλα

Ο ΠΣΑΤ έστρεψε… τις κάμερες στο ποδόσφαιρο γυναικών, η δημοτικότητα του οποίου στον διεθνή χώρο είναι τεράστια. Στην Ελλάδα γίνονται πλέον σταθερά βήματα ανάπτυξής του. Η ομάδα του ΠΑΟΚ είναι η πολυνίκης στις κατακτήσεις του Πρωταθλήματος Ελλάδας, μετρώντας οκτώ διαδοχικούς τίτλους και 17 στο σύνολο, καθώς και 6 Κύπελλα Ελλάδας. Βραβεύουμε την ομάδα του ΠΑΟΚ στο πρόσωπο της 18χρονης κεντρικής αμυντικού ΓΚΟΥΝΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Μαρίας, η οποία μεταπήδησε από την Ολυμπιάδα Υμηττού στον “Δικέφαλο” το περασμένο καλοκαίρι. Επίσης, ο ΠΣΑΤ βραβεύει την καταξιωμένη διεθνή μέσο του Παναθηναϊκού ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χαρούλα, η οποία δίνει αγώνες για το ποδόσφαιρο γυναικών όχι μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά και ως γενική γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών και Ποδοσφαιριστριών (ΠΣΑΠΠ). Ο ΠΣΑΠΠ ενέταξε τις ποδοσφαιρίστριες στη δύναμή του αλλάζοντας το καταστατικό του στις 31 Μαΐου 2021, ενώ δύο γυναίκες μετέχουν στο Δ.Σ. του από 12 Μαΐου 2022.

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ Ειρήνη και ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ Χριστόφορος, μεταλλιούχοι στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Μεταμοσχευμένων και Αιμοκαθαιρόμενων

Έστειλαν μήνυμα θέλησης και δύναμης με το παράδειγμά τους. Συνδυάζουν τη δύσκολη καθημερινότητά τους με τον πρωταθλητισμό κατακτώντας κορυφές. Η Ειρήνη Μιχαηλίδη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα και το ασημένιο στα 200 μέτρα. Ο πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων “Άτλαντας” Χριστόφορος Πολυδώρου τερμάτισε τρίτος στα 400 μέτρα. Οι ως άνω διακρίσεις σημειώθηκαν στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Μεταμοσχευμένων και Αιμοκαθαιρόμενων στην Οξφόρδη.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Γιάννης

Στο πρόσωπό του τιμήθηκαν όλοι οι “υγιείς” φίλαθλοι, που με την κόσμια συμπεριφορά τους στην κερκίδα αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Ο Γιάννης Αναστασίου, φίλαθλος του Ολυμπιακού και πατέρας τριών παιδιών παραδίδει μαθήματα ήθους και χαίρει εκτίμησης και από τον φίλαθλο κόσμο των αντίπαλων ομάδων».

Μοιραστείτε το: