17/05/2021
Κόσμος | Τρίτη 13 Απριλίου 2021 - 22:08

Ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Πούτιν συνάντηση κορυφής σε ουδέτερο έδαφος...

Τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας

Δεν μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς καλές τις σχέσεις ανάμεσα σε Τζο Μπάιντεν και Βλάντιμιρ Πούτιν, αλλά την Τρίτη (13/4) είχαν τηλεφωνική επικοινωνία οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι δύο πλευρές διέρρευσαν τις δικές τους θέσεις, με τον Λευκό Οίκο να σημειώνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε μια συνάντηση κορυφής με τη Ρωσία σε ουδέτερο έδαφος «τους επόμενους μήνες», ώστε να συζητηθεί το πλήρες φάσμα των ζητημάτων ΗΠΑ-Ρωσίας, ενώ τόνισε «με έμφαση την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ για την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Και προσθέτει ο Λευκός Οίκος: «Ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε σαφές ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση υπέρ των εθνικών συμφερόντων τους ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας, όπως τις κυβερνοεπιθέσεις και την παρέμβαση στις εκλογικές διαδικασίες».

Από τη μεριά του, το Κρεμλίνο αναφέρει ότι η επικοινωνία των δύο ηγετών έγινε με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας ότι ο Τ. Μπάιντεν είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι θέλει την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και τη συνεργασία στον έλεγχο των εξοπλισμών, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το Αφγανιστάν και την κλιματική αλλαγή.

Αναφέρεται επίσης ότι ο Βλ. Πούτιν εξήγησε τις απόψεις του για την ανατολική Ουκρανία, ενώ επιβεβαίωσε την πρόσκληση του προέδρου των ΗΠΑ για συνάντηση κορυφής, δίχως να κάνει την παραμικρή αναφορά στην απάντηση του Ρώσου ηγέτη.

Μοιραστείτε το: