26/07/2021
ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ | Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020 - 18:21

Η ιστορία της Νίκης Βόλου μέσα στην κοινωνία

Παρουσιάστηκε το αθλητικο-πολιτικό βιβλίο του Θανάση Βογιατζή, που αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της δράσης των «κυανόλευκων» της Μαγνησίας εκτός των τεσσάρων γραμμών των γηπέδων.

Το αθλητικό-πολιτικό βιβλίο του δημοσιογράφου Θανάση Βογιατζή, με τίτλο «Η Νίκη μας και πάλι πρωτάθλημα θα πάρει», περιγράφει την ιστορική διαδρομή της Νίκης Βόλου μέσα στην κοινωνία.

Η εν λόγω έκδοση φωτίζει άγνωστες πτυχές για το Θεσσαλικό ποδόσφαιρο με πρωταγωνιστές τους «κυανόλευκους» της Μαγνησίας σε δράσεις εκτός των τεσσάρων γραμμών των γηπέδων.

Η παρουσίαση έγινε στο Μεταξουργείο της Νέας Ιωνίας Βόλου και προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων της ιστορικής ομάδας.

Το δελτίο Τύπου από την εκδήλωση αναφέρει τα ακόλουθα:

«Ένα βιβλίο διαφορετικό από τα άλλα έγραψε ο Θανάσης Βογιατζής

Ο Θεσσαλός δημοσιογράφος Θανάσης Βογιατζής είναι ο πρώτος που αποφάσισε να ασχοληθεί μέσα από ένα βιβλίο που έγραψε για τη Νίκη Βόλου (από την ίδρυσή της μέχρι το 1966) με το Θεσσαλικό ποδόσφαιρο σε συνδυασμό με την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση.

Σε αντίθεση με τις αποστεωμένες καταγραφές της ιστορίας των ομάδων, όπου οι περιγραφές μετράνε τα κύπελλα και τα πρωταθλήματα, ή τις προσωπικότητες προέδρων – επιχειρηματιών με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ο συγγραφέας εξετάζει τη δράση των πολλών, τη δράση τμημάτων της κοινωνίας και τα σημεία που όλα αυτά έχουν και αθλητική αποτύπωση.

Στο ιστορικό αυτό αθλητικό-πολιτικό βιβλίο κάνει πολλές φορές αναφορές σε άγνωστες πτυχές του Θεσσαλικού ποδοσφαίρου και ιδιαίτερα του Βόλου μέσα από μια ερευνητική δουλειά.

Ανακαλύπτει το πρώτο δημοσίευμα για το ποδόσφαιρο στη Θεσσαλία που έκανε την εμφάνισή του το 1905 ενώ το 1908 έγιναν οι πρώτοι πανθεσσαλικοί αγώνες. Εξάλλου το 1909 δείχνει ως έτος γέννησης του γυναικείου ποδοσφαίρου στη Θεσσαλία.


Ο Μάνος Κατράκης ποδοσφαιριστής του Ομίλου Εκδρομέων Βόλου, Νίκη Βόλου και Ολυμπιακός Βόλου ενώνουν τις δυνάμεις τους το 1944 με φιλικό αγώνα για ενίσχυση των φυλακισμένων αγωνιστών ενώ η Νίκη Βόλου διοργανώνει τη πρώτη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη.
Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα υπάρχουν στο βιβλίο “Η Νίκη μας και πάλι πρωτάθλημα θα πάρει”, που αναφέρεται στην ιστορία της Νίκης Βόλου που ίδρυσαν Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Νέα Ιωνία του Βόλου.

Η παρουσίαση έγινε στο Μεταξουργείο (παλιό εργοστάσιο και σήμερα βιομηχανικό μουσείο) στη Νέα Ιωνία Βόλου σε μια εκδήλωση όπου παρευρέθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι από Βόλο και Λάρισα(από το 1925 μέχρι το 1960 υπήρχε η ΕΠΣ Θεσσαλίας και στη συνέχεια έγινε η ΕΠΣ Λάρισας), μέλη διοικητικών συμβουλίων παλαιμάχων και ο πρόεδρος της Νίκης Βόλου Στέργιος Φάτσης.

Στην εκδήλωση – παρουσίαση μίλησαν οι Νάσος Μπράτσος, δημοσιογράφος και συγγραφέας από τη Νέα Ιωνία Αττικής, Θόδωρας Τσαλούχας, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Νίκης Βόλου και δημοτικός σύμβουλος Βόλου και ο Γιάννης Κολτσιδόπουλος, µέλος της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ. Κείμενα διάβασε η Μαρία Καζανίδου και ο συντονισμός έγινε από τον δημοσιογράφο Σωτήρη Κέλλα.»
Μοιραστείτε το: