19/04/2024
Η συνέντευξη | Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016 - 17:38

Γκιρτζίκης: «Δεν έχουμε δικτατορία στο ποδόσφαιρο»

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ μιλά για τις επικείμενες εκλογές στην Ομοσπονδία, τον Μαρινάκη, την… παραίτηση, τη διαιτησία, τον Κοντονή, τις λιγότερες ομάδες στη Σούπερ Λίγκα και την αλλαγή στη Β’ Εθνική

Για όλους και για όλα μίλησε ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης σε μεγάλη συνέντευξη, που παραχώρησε στον Δημήτρη Δημητρίου για λογαριασμό της εφημερίδας «Φως των σπορ» και φιλοξενείται στο φύλλο της Πέμπτης 23 Ιουνίου.

Το a-sports.gr την αναδημοσιεύει ολόκληρη και σας την προσφέρει και διαδικτυακά:

Γιώργος Γκιρτζίκης: «Στη διαιτησία κάποιοι θέλουν να φορτώσουν τις δικές τους αδυναμίες»

Ως καταμέτρηση δυνάμεων εν όψει των εκλογών του προσεχούς Οκτωβρίου λογίζεται η αυριανή (24/6) τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ… Και τους τελευταίους μήνες στο μάτι του κυκλώνα τόσο από την ποδοσφαιρική τρόικα (αν και δεν είναι πια και τόσο… ενωμένη) όσο και από το υφυπουργείο Αθλητισμού βρίσκεται ο ηγέτης της Ομοσπονδίας.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης δεν δέχεται απλώς πυρά, αλλά… χειροβομβίδες, με στόχο να «αδειάσει» τη γωνιά σε όσους η παρουσία του τους ενοχλεί. Ο Ξανθιώτης παράγοντας, ωστόσο, δεν είναι χθεσινός στα ποδοσφαιρικά πεπραγμένα. Ο ισχυρός άνδρας της Ομοσπονδίας είναι αυτό που λέμε «παλιά καραβάνα» και σε συνδυασμό με την εκτός μπάλας επαγγελματική δράση γνωρίζει τις δυσκολίες του διοικείν.

Με απίστευτες αντοχές και επιμονή, ο Γιώργος Γκιρτζίκης ξέρει να αγωνίζεται για τις απόψεις του, να διεκδικεί, να διέπεται από μεθοδικότητα μέχρι να φτάσει στο στόχο και να συγκρατεί τον εκνευρισμό του! Κάτι που θα πρέπει να το αναγνωρίσει ακόμα και κάποιος που δεν συμφωνεί μαζί του.

Ρωτήσαμε τον Γκιρτζίκη σχεδόν τα πάντα και με ικανοποίηση δεν κρύφτηκε λέγοντας «αυτό δεν το απαντώ». Τα υπόλοιπα θα τα δείτε στις απαντήσεις, οι οποίες εμπεριέχουν πολλές ειδήσεις για όλο το φάσμα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Όσο για το τι θα κάνει ο ίδιος; Φυσικά… δεν παραιτείται και θα είναι κανονικά υποψήφιος με ορίζοντα τετραετίας, αλλά ταυτόχρονα παραδέχεται πως από τον Ιανουάριο του 2015 που ανέλαβε την προεδρία ασφαλώς και έκανε και σφάλματα.

Αλλά καλύτερα από τον πρόλογο ας πάμε στην ουσία για τον πολύπειρο παράγοντα που πέρασε από όλες σχεδόν τις θέσεις (και την Επιτροπή Διαιτησίας, ως είθισται) μέχρι να φτάσει στην κορυφή της ΕΠΟ.

scan0061-Πρόεδρε, ξεκινώντας να ενημερώσουμε τους αναγνώστες ότι σας έχω επισκεφθεί στο γραφείο σας στην ΕΠΟ και ότι βρίσκεστε στη θέση σας κανονικά… Και το λέω αυτό γιατί πραγματικά το τελευταίο διάστημα και ειδικά από τον Απρίλιο σας έχουν «παραιτήσει» ουκ ολίγες φορές… Άρα καλό είναι να είμαστε συγκεκριμένοι…

«Θα το ήθελαν (χαμογελά). Σύμφωνα με κάποιες ιστοσελίδες, παραιτούμαι κάθε μέρα τους τελευταίους μήνες. Δεν τους έκανα, όμως, τη χάρη και ούτε πρόκειται να τους την κάνω… Αφήστε που μετά δεν θα έχουν τι να γράψουν».

-Χαίρομαι που ο πρόεδρος της ΕΠΟ αντιλαμβάνεται το χιούμορ και δεν το παρεξηγεί, αλλά για να μπούμε κατευθείαν στην ουσία… Με το χέρι στην καρδιά, ο Γιώργος Γκιρτζίκης περίμενε όλα αυτά που ακολούθησαν την εκλογή του και ειδικά όταν τον Ιανουάριο του 2015 αναλάμβανε με 51 θετικές ψήφους σε σύνολο 55 ΕΠΣ, ποσοστό-ρεκόρ, και ας μην υπήρχε άλλος υποψήφιος, το θώκο;

«Ήμουν προετοιμασμένος ότι παρά το ποσοστό-ρεκόρ οι επιλογές μου θα προκαλούσαν συγκρούσεις. Είναι οι συγκρούσεις που ζούμε αυτή τη στιγμή απέναντι σε αυτούς που στην πραγματικότητα δεν αγαπούν το ποδόσφαιρο. Όλους αυτούς που χρησιμοποιούν το άθλημα ως όχημα για τις προσωπικές φιλοδοξίες τους ή για τις επαγγελματικές επιδιώξεις τους. Το είχα πει από τις πρώτες μου δηλώσεις.

Συμμετέχω στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας από το 1997 και δεν ζω από το ποδόσφαιρο. Το υπηρετώ, χωρίς να κερδίζω το παραμικρό. Και η δύναμή μου αντλείται μέσα από την αποδοχή των Ενώσεων. Γι’ αυτό συνεχίζω».

-Πρέπει να ομολογήσω, ωστόσο, επειδή πρωτοξεκίνησα να ασχολούμαι με το ρεπορτάζ της ΕΠΟ το 1998 ότι τέτοια σφοδρή και ολομέτωπη επίθεση δεν είχε κανένας προκάτοχός σας… Αυτό μπορείτε, πρόεδρε, να το εξηγήσετε;

«Η σύγκρουση των συμφερόντων είναι πολύ ισχυρότερη απ’ ό,τι πριν από 15 και 20 χρόνια. Έχει τη βάση της εκτός ποδοσφαίρου, αλλά το ποδόσφαιρο αποτελεί παραδοσιακά τον καλύτερο χώρο για να εκδηλώνονται τέτοιες συγκρούσεις. Επίσης, σήμερα είναι πολύ διαφορετικό το περιβάλλον των ΜΜΕ, ιδιαίτερα στις ιστοσελίδες. Αν σε αυτά προσθέσετε και τον τυφλό οπαδισμό, έχετε όλο τον καμβά της σύγκρουσης».

-Πρόεδρε, οι αντίπαλοί σας σας παρουσιάζουν ως τη μοναδική πηγή του κακού. Όλα τα κακώς κείμενα, τα δεινά και τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου τα φορτώνουν στον Γκιρτζίκη. Γιατί;

«Με παρουσιάζουν ως τον υπαίτιο για όλα τα κακώς κείμενα από καταβολής του κόσμου, πιθανότατα γιατί αντιτίθεμαι στα σχέδια που υπάρχουν για τον έλεγχο του αθλήματος από πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Εδώ υποστηρίζουν με πάθος έναν αντίπαλό μου υποψήφιο, χωρίς να υπάρχει ακόμη (γέλια). Δεν ξέρω, όμως, ποιον πείθουν με αυτή την πρακτική».

-Ο Γιώργος Γκιρτζίκης έδωσε δικαιώματα σε αυτό το διάστημα της θητείας του; Θέλω να πω, λάθη έγιναν και, αν ναι, πείτε μας κάποια ενδεικτικά.

«Φυσικά κάνω λάθη. Μόνο ένας άπραγος δεν κάνει λάθη. Ένα λάθος, για παράδειγμα, που έχω κάνει είναι ότι δεν αντιμετώπισα ταχύτερα τις επιδιώξεις κάποιων παραγόντων να επιβάλουν το δικό τους νόμο, πέραν του καταστατικού και των κανονισμών της Ομοσπονδίας. Αυτό θα τελειώσει μέχρι το τέλος του μήνα».

-Υπάρχει, πάντως, ένα εντυπωσιακό παράδοξο… Παρά τη σφοδρότητα των επιθέσεων και την ανοιχτή συμμαχία εναντίον σας από τη λεγόμενη ποδοσφαιρική τρόικα ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκού, η «αντιπολίτευση» ακόμα… ψάχνει τον αρχηγό της. Πρόεδρε, πώς το εξηγείτε αυτό;

«Η αλήθεια είναι, κύριε Δημητρίου, ότι κι εγώ από τον Δεκέμβριο που ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου περιμένω από μήνα σε μήνα το όνομα του συνυποψηφίου μου για την προεδρία. Τελειώνει και ο Ιούνιος και ακόμη δεν κατέληξαν. Αντιθέτως, πληροφορούμαι ότι κάποιοι σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν την Τακτική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας ως προκριματικές εκλογές αυτού του ετερόκλητου μορφώματος που έχουν δημιουργήσει».

-Σας κατηγορούν ανοιχτά ότι είστε άνθρωπος του Βαγγέλη Μαρινάκη και «τοποθετηθήκατε» στη θέση του προέδρου της ΕΠΟ για να εξυπηρετείτε τα συμφέροντα του Ολυμπιακού. Ο Γιώργος Γκιρτζικης τι απαντά;

«Απαντώ ότι είμαι άνθρωπος του ποδοσφαίρου, όπως και οι πρόεδροι των Ενώσεων που με ψήφισαν. Γιατί, αν είμαι άνθρωπος του Βαγγέλη Μαρινάκη και για αυτό τοποθετήθηκα στη θέση του προέδρου, πάει να πει ότι και οι 51 πρόεδροι που με ψήφισαν είναι άνθρωποι του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ανάμεσα σε αυτούς και εκείνοι που τότε με ψήφισαν και σήμερα με αντιπολιτεύονται.

Αυτά είναι αστειότητες. Προκαλώ όποιον με κατηγορεί να μου πει μια απόφασή μου που να οδηγεί σε αυτή την εκτίμηση».

gkirtzikis-synenteyxi-foto5-Μήπως το γεγονός ότι ως φίλαθλος συμπαθείτε τον Ολυμπιακό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα τελικά;

«Ως φίλαθλος συμπαθώ την Ξάνθη, τον ΑΟΞ, όπως λεγόταν παλιά. Ήμουν, άλλωστε, πρόεδρος της ΠΑΕ επί μία πενταετία. Αλλά αυτή η νοοτροπία του οπαδισμού, όπως τον περιγράφετε, είναι ξένη για όσους από μας έχουμε υπηρετήσει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, όπου το άθλημα είναι πάνω από την ομάδα.

Η μήτρα όλων είναι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Οι Ενώσεις και οι ποδοσφαιρόφιλοι που χάνουν το χρόνο τους και πολλές φορές βάζουν και από το υστέρημά τους για να κρατούν ζωντανά τα τοπικά πρωταθλήματα. Αυτή είναι η βάση του ποδοσφαίρου. Αυτοί οι άνθρωποι που κάποιοι έχουν το θράσος να τους αποκαλούν βλαχοπροέδρους! Εμένα, λοιπόν, οι Ενώσεις με εκλέγουν, σε αυτές απευθύνομαι και σε αυτές λογοδοτώ…».

-Πραγματικά, ποια μέχρι τώρα ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της θητείας σας;

«Η ήττα της Εθνικής Ανδρών στα Νησιά Φερόε. Αυτή η ήττα με ώθησε να προχωρήσω σε επώδυνες, αλλά απαραίτητες κινήσεις, προκειμένου η Εθνική να πάψει να διασύρεται και πιστεύω ότι πλέον επιστρέφουμε πρώτα στην κανονικότητα και από εκεί και πέρα στις επιτυχίες».

-Πέρασε από το μυαλό σας, έστω στιγμιαία, να τα παρατήσετε υπό την ασφυκτική πίεση που σας ασκήθηκε, η οποία είναι βέβαιο ότι θα ενταθεί στο επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου;

«Ποτέ. Ούτε μια στιγμή. Και ούτε πρόκειται να τα παρατήσω, πριν επαναφέρω μαζί με τους συνεργάτες μου την κανονικότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως ορίζεται από τους κανονισμούς και το καταστατικό της ΕΠΟ. Η αγάπη μου για το άθλημα και η αίσθηση του καθήκοντος που έχω αναλάβει είναι πολύ ισχυρότερες από οποιαδήποτε πίεση».

-Από τη στιγμή που αναλάβατε, πήρατε πάνω σας πολλά κομμάτια και, ξέχωρα από τις αντίθετες φωνές, είναι γεγονός ότι περιορίσατε πολλά έξοδα της Ομοσπονδίας μέσα σε ένα ζοφερό οικονομικό περιβάλλον. Σε αυτό πόσο σας βοήθησε η πείρα σας στο διοικείν, αφού υπήρξατε διευθυντής για 40 χρόνια σε μια από τις πιο μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα, τη ΔΕΛΤΑ;

«Η πείρα μου από τον ιδιωτικό τομέα είναι πολύτιμη στη διοίκηση της ΕΠΟ. Η Ομοσπονδία έχει εξορθολογίσει την οικονομική τους λειτουργία και θα την εξορθολογίσουμε ακόμη περισσότερο. Μην ξεχνάτε ότι στηριζόμαστε αποκλειστικά σε ίδια έσοδα. Και ο στόχος είναι να φτάσουμε να λειτουργούμε όπως μια Ανώνυμη Εταιρεία, που καλύπτει τον προϋπολογισμό της μόνο από τα έσοδά μας. Δηλαδή από τα έσοδα που παράγει το ίδιο το άθλημα».

-Ο Γιώργος Γκιρτζίκης βρίσκεται στην προεδρία της ΕΠΟ σε μια περίεργη συγκυρία. Έχετε ως θεσμικό συνομιλητή σας στο ρόλο του υφυπουργού Αθλητισμού τον Σταύρο Κοντονή. Έναν πολιτικό που αποδεδειγμένα δεν γνώριζε και πολλά πράγματα από το ποδόσφαιρο πριν αναλάβει. Πόσο δυσκόλεψε την κατάσταση αυτό;

«Το πρόβλημα είναι ότι συνεχίζει να μη γνωρίζει και συνεχίζει να επηρεάζεται από αντιποδοσφαιρικά περιβάλλοντα. Αυτό δυσκολεύει την κατάσταση. Η Ομοσπονδία δεν επιλέγει τον υφυπουργό, είναι υποχρεωμένη να συνδιαλέγεται με όποιον ορίζει η κυβέρνηση. Εγώ έχω την ατυχία η θητεία μου να είναι ταυτόχρονη με αυτή του κ. Κοντονή».

-Αν και αρχικά φαινόταν ότι υπήρχε πεδίο συνεννόησης με τον υφυπουργό, στη συνέχεια τα πράγματα χειροτέρεψαν, με αποκορύφωμα το παραλίγο ποδοσφαιρικό Grexit, με βασική αφορμή την προσπάθεια… εξαφάνισης του Κυπέλλου Ελλάδας από πλευράς του Σταύρου Κοντονή. Τι εξήγηση μπορείτε να δώσετε για όλα αυτά;

«Ο κ. Κοντονής έχει μια στρεβλή εικόνα για την Ομοσπονδία και για το ποδόσφαιρο, που είναι προϊόν επικοινωνιακών κατασκευασμάτων. Επίσης, έχει καταλάβει λάθος το ρόλο του και τη διεθνή ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Οι 211 χώρες στον κόσμο, που είναι μέλη της FIFA, όποιο πολίτευμα και να έχουν είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν τους κανονισμούς της Συνομοσπονδίας. Φαίνεται ότι ο κ. Κοντονής δεν μπορεί να το καταλάβει αυτό. Η FIFA μας έδωσε μια ευκαιρία, ελπίζω να μην επιμένει ο κ. υφυπουργός στη στάση του, γιατί θα έχουμε άσχημες εξελίξεις».  

-Αυτή τη στιγμή οι σχέσεις της ΕΠΟ με τον υφυπουργό βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους. Ο Σταύρος Κοντονής υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι η ΕΠΟ είναι  «απολύτως διεφθαρμένη» και μετά η Ομοσπονδία «απάντησε» ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον του. Αλήθεια, πιστεύετε ότι ο Κοντονής αυτά που λέει τα πιστεύει, του τα μεταφέρουν λάθος και εκμεταλλεύονται την άγνοια και ίσως τον ρομαντισμό που μπορεί να έχει ή είναι κάτι άλλο; Θέλω να πω ότι τον «χρησιμοποιούν» ως μοχλό πίεσης αυτοί που θέλουν να ρίξουν την ΕΠΟ;

«Νομίζω ότι η στάση του υπουργού είναι συνισταμένη όλων των παραπάνω. Με όσα είπε, πάντως, δεν μας άφησε άλλη επιλογή από το να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη».

-Πόσα χρόνια έχει να πάρει η ίδια η ΕΠΟ κρατική επιχορήγηση και τι ποσό μοιράστηκαν τελευταία φορά οι ΕΠΣ για την ανάπτυξη του αθλήματος;

«Η τελευταία χρονιά που η ΕΠΟ πήρε κρατική επιχορήγηση ήταν το 2006. Έκτοτε δεν έχουμε πάρει ούτε σεντς. Αλλά και η κρατική επιχορήγηση προς τις Ενώσεις είναι τόσο ασήμαντη, που μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να βασιζόμαστε στο κράτος, αλλά μόνο στις δικές μας δυνάμεις».

-Άρα, από τη στιγμή που η ΕΠΟ δεν είναι κρατικοδίαιτη, για ποιο λόγο πιστεύετε ότι ο Σταύρος Κοντονής αναφέρεται διαρκώς στις υψηλές απολαβές κάποιων στελεχών της Ομοσπονδίας;

«Μάλλον δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι υπάρχει οργανισμός σε αυτή τη χώρα που δεν συντηρείται από τον κρατικό κορβανά και δεν μπορεί να κατανοήσει ότι η ΕΠΟ είναι ΝΠΙΔ που λειτουργεί με όρους ιδιωτικής οικονομίας».

kontonis6-Ένα άλλο θέμα που ο υφυπουργός Αθλητισμού επικαλείται για να «χτυπήσει» την ΕΠΟ είναι ότι πολλά μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι ποινικά διωκόμενα. Τι πραγματικά συμβαίνει;

«Η Δικαιοσύνη κάνει το χρέος της. Αυτό που με θλίβει είναι ότι ένας λειτουργός της Δικαιοσύνης, ως δικηγόρος και ταυτόχρονα υπουργός, κάνει τέτοιες αναφορές».

-Επί τη ευκαιρία, διευκρινίστε μας ποια ακριβώς είναι η διαφωνία σε σχέση με τις υποθέσεις με τις οποίες μπορεί να ασχοληθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας.

«Οι υποθέσεις περιγράφονται στο σχετικό κανονισμό και στον πειθαρχικό κώδικα. Το πρόβλημα της Επιτροπής δεν είναι αυτό, αλλά η μέχρι τώρα λειτουργία της. Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι τα μέλη της είναι νέα στο χώρο και δεν έχουν προσαρμοστεί ακόμη στις ανάγκες».

-Πάντως, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο γνωστός ποινικολόγος και μεγαλομέτοχος της Λάρισας Αλέξης Κούγιας, που άπειρες φορές έχει καταφερθεί εναντίον της ΕΠΟ, με παρρησία δήλωσε ότι κακώς είχε κατηγορήσει το γενικό διευθυντή της Ομοσπονδίας Χρήστο Υφαντή αλλά και τον εκτελεστικό γραμματέα Παυσανία Παπανικολάου και πως δεν στοιχειοθετείται εναντίον τους καμία ποινική δίωξη, στη φερόμενη υπόθεση της «εγκληματικής» οργάνωσης στο ποδόσφαιρο… Αυτό δείχνει τελικά ότι η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας από το θόρυβο που έχει προκληθεί;

«Αυτό ακριβώς δείχνει: την απόσταση ανάμεσα στα επικοινωνιακά κατασκευάσματα και στην πραγματικότητα. Είναι προς τιμήν του κ. Κούγια η στάση που τήρησε, η οποία δείχνει υπευθυνότητα. Μακάρι και άλλοι να τηρούσαν την ίδια στάση».

-Και μια και πιάσαμε τα δικαστικά. Λύστε μας μια απορία. Είστε τελικά κατηγορούμενος και δεν το ξέρετε; Πείτε μας τι ισχύει πραγματικά…  

«Υπάρχει μια δικαστική έρευνα εν εξελίξει, που αφορά σε 40 άτομα περίπου για την υπόθεση της Κάρτας Υγείας. Πολύ σύντομα θα αποδειχθεί ότι τίποτα μεμπτό δεν υπάρχει».

-Θα σας γυρίσω λίγο στο κλίμα των επικείμενων εκλογών της ΕΠΟ τον Οκτώβριο. Θεωρείτε ότι θα έπρεπε να έχει επέμβει εισαγγελέας για τις προσφορές, τις παραινέσεις και τις χορηγίες που ήδη κυκλοφορούν προεκλογικά από τους αντιπάλους σας;

«Κατ’ αναλογία με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν θα μπορούσε να έχει επέμβει εισαγγελέας. Εγώ δεν θέλω να υπάρχουν σκιές στο ποδόσφαιρο, ούτε καν για τους φερόμενους ως αντιπάλους μου».

-Να σας… μεταφέρω στο σήμερα και στη Γενική Συνέλευση της Παρασκευής, την οποία πολλοί θεωρούν ως την καλύτερη σφυγμομέτρηση για το προς τα πού κινούνται οι Ενώσεις. Το ασπάζεστε αυτό και τι περιμένετε;

«Η Γενική Συνέλευση έχει συγκεκριμένη θεματολογία και σημασία. Για τις εκλογές έχουμε καιρό ακόμη και, πλην της δικής μου υποψηφιότητας, σας υπενθυμίζω ότι δεν έχει ανακοινωθεί άλλη».

- Θέλετε να μας κάνετε ένα μικρό και σύντονο απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησής σας, που θα τεθεί και σε ψηφοφορία;

«Ας ξεκινήσουμε από το σημαντικότερο, το οποίο ανέφερα και προηγουμένως. Είναι η επιστροφή της Εθνικής μας στην κανονικότητα, με την έγκαιρη πρόσληψη του κ. Σκίμπε και την προετοιμασία, ώστε να είμαστε έτοιμοι για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

Από εκεί και πέρα, επιτύχαμε τον εξορθολογισμό των δαπανών της Ομοσπονδίας και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της, η οποία επιβεβαιώνεται και από την απόκτηση πιστοποίησης από ανεξάρτητη εταιρεία ελέγχου. Το επόμενο βήμα είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας στις Ενώσεις μας, σε θέματα marketing και λειτουργίας, προκειμένου το ελληνικό ποδόσφαιρο να μην έχει ανάγκη κανέναν.

Μέσα στον τελευταίο χρόνο επιβεβαιώθηκε η προτεραιότητα του καταστατικού μας έναντι όποιας άλλης μορφής εξουσίας, όπως επίσης επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις με την UEFA, με επιστέγασμα την πραγματοποίηση του Συνεδρίου της στην Αθήνα τον Σεπτέμβρη. Το ίδιο ισχύει και με τη FIFA, όπου μάλιστα είχαμε την εκλογή του Θοδωρή Ζαγοράκη σε Επιτροπή.

Αυτά σε επίπεδο κορυφής. Αλλά και σε επίπεδο βάσης έγιναν βήματα με την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής, στην οποία θα προβιβάζονται όλες οι πρωταθλήτριες των Ενώσεων, με τα πρωταθλήματα υποδομής, το πρόγραμμα ανέλιξης νέων διαιτητών, τις σχολές προπονητών, όπου γίνεται πρωτοποριακή δουλειά.

Επίσης, επιβεβαιώνεται η καλή θέση της ΕΠΟ στην αγορά, με τη βελτιωμένη συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου και με την ανανέωση των συμβάσεων με τους χορηγούς μας.

Και πολλά άλλα που θα συζητήσουμε στη Γενική Συνέλευση την Παρασκευή».

-Κάτι ακόμα… Πώς δικαιολογείτε το γεγονός ότι, αν και κάποια μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, όπως οι κύριοι Παναγιώτης Δημητρίου της ΕΠΣ Αθηνών και Γιώργος Βούρβαχης, έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ανάγκης αλλαγής διοίκησης και έχουν προσχωρήσει στην αντιπολίτευση, στις συνεδριάσεις συμφωνούν με όσα εσείς προτείνετε, με συνέπεια οι αποφάσεις να είναι ομόφωνες;

«Συμφωνούν με τα πάντα και υπερψηφίζουν τα πάντα. Από εκεί και πέρα, δικαίωμά τους να κάνουν τις επιλογές τους αναλαμβάνοντας και το ανάλογο κόστος. Όλοι κρινόμαστε από τους συναδέλφους μας».

gkirtzikis-synenteyxi-foto4-Πρόεδρε, θα ήταν παράλειψη να μη σας ρωτήσω και πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι η «αντιπολίτευση», που σας κατηγορεί για κατευθυνόμενη διοίκηση, εκείνη διοργανώνει συγκεντρώσεις, όπως αυτή στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες συμμετέχουν ανοιχτά παράγοντες όπως ο Ιβάν Σαββίδης και ο Δημήτρης Μελισσανίδης; Δικαιούνται να μιλούν έτσι για ανεξαρτησία;  

«Κι όχι μόνο. Από αυτά που πληροφορούμαι συμμετείχαν κι άλλοι. Δεν μπορώ να καταλάβω πως μια συνάντηση που έγινε στο παρελθόν σε ξενοδοχείο των Αθηνών θεωρήθηκε απόπειρα επηρεασμού Ενώσεων, ενώ μια αντίστοιχη σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης θεωρείται, ας πούμε, φιλολογικό τσάι.

Προσωπικά δεν ήμουν σε καμία εκ των δύο και δεν μπορώ να ξέρω τι ειπώθηκε. Εγώ κάνω προεκλογικό αγώνα για τον εαυτό μου, δεν κάνουν άλλοι για μένα. Στην περίπτωση της λεγόμενης αντιπολίτευσης, κάποιοι κάνουν προεκλογικό αγώνα χωρίς να υπάρχει υποψήφιος. Η μόνη ανεξαρτησία που βλέπω είναι μια συμμαχία, ‘‘ανεξαρτήτως υποψηφίου’’».

-Αλλάζουμε κεφάλαιο. Η διαιτησία, που κατά πολλούς όλο το παιχνίδι εξουσίας παίζεται εκεί, είναι καλύτερη ή χειρότερη σε σχέση με την εποχή που αρχίσατε να πρωτοασχολείστε με το ποδόσφαιρο διοικητικά;   

«Είναι πολύ καλύτερη σήμερα, παρότι κάποιοι θέλουν να της φορτώνουν τις δικές τους αδυναμίες. Και πιστεύω ότι στο μέλλον θα γίνει ακόμη καλύτερη, καθώς ο Κύρος Βασσάρας και οι συνεργάτες του κάνουν πολύ καλή δουλειά με τους νέους διαιτητές».

-Υπάρχουν πράγματα που σας ενοχλούν στη διαιτησία και που θα πρέπει να αλλάξουν;

«Φυσικά, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Αλλά οι Έλληνες διαιτητές είναι καλοί. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η ελληνική διαιτησία από τις ομάδες και τα Μέσα. Δεν πιστεύω ότι γίνονται περισσότερα διαιτητικά λάθη στην Ελλάδα. Αλλού δεν αναδεικνύονται αυτά τα λάθη από τα ΜΜΕ, όσο στην Ελλάδα.

Θα σας πω το εξής: Μετά τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο Μιλάνο, συνάντησα κάποιους Έλληνες φιλάθλους στο αεροδρόμιο. Συζητούσαμε για τη διαιτησία. Τους ρώτησα: είδατε το γκολ; Ήταν οφσάιντ, μου είπαν. Είδατε να διαμαρτυρηθεί κανένας;

Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι λαθών. Λάθη κάνουν και οι προπονητές, λάθη κάνουν οι παίκτες, λάθη κάνουν και οι διαιτητές. Εγώ ως πρόεδρος της ΕΠΟ δεν ορίζω διαιτητές, δεν έχουμε δικτατορία στο ποδόσφαιρο. Εμείς ως διοίκηση ορίζουμε τα πρόσωπα που απαρτίζουν την ΚΕΔ. Και εκεί γίνονται αλλαγές αναζητώντας το καλύτερο».

-Ομάδες της Σούπερ Λίγκας απειλούν ότι δεν θα κατέβουν στο νέο πρωτάθλημα αν δεν υπάρξουν αλλαγές στη διαιτησία, τι απαντάτε και τι προβλέπετε;

«Οι αλλαγές στην οργάνωση της διαιτησίας είναι θέμα των Διεθνών Συνομοσπονδιών και όχι της ΕΠΟ. Το να συνδέει, πάντως, κάποιος τη συμμετοχή του σε μια ποδοσφαιρική διοργάνωση με την ετσιθελική αποδοχή των απόψεών του αποδεικνύει βαρύτατη άγνοια της διεθνούς ποδοσφαιρικής πραγματικότητας και η άγνοια είναι πάντα κακός σύμβουλος. Εμείς συνεχίζουμε να συζητάμε με καλή διάθεση, αλλά δεν πρόκειται να οδηγήσουμε το ποδόσφαιρό μας σε Grexit. Κινούμαστε εντός του πλαισίου».

-Ένα άλλο «καυτό» ζήτημα είναι η παγκόσμια μάστιγα του παράνομου στοιχηματισμού. Η ΕΠΟ μετά τη Sportradar τι άλλο σκέφτεται να κάνει;

«Είναι τεράστιο πρόβλημα. Θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση των κανονισμών για την αντιμετώπισή του. Όπου βρίσκουμε κάτι καλό το ενσωματώνουμε. Χωρίς, όμως, τη συνδρομή του κράτους, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

-Στη Β’ Εθνική το πρόβλημα των φερόμενων ως «ύποπτων» φαίνεται να είναι εντονότερο. Έχετε κάτι στο μυαλό σας;

«Χρειάζεται αναδιάρθρωση η κατηγορία, με ανώτατο όριο τις 14 ομάδες, για να γίνει πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Αλλά είναι απαραίτητος ο καλύτερος κρατικός έλεγχος για τους υπαρκτούς ή ανύπαρκτους ιδιοκτήτες ομάδων, ώστε να διασφαλίζεται η υγιής επιχειρηματικότητα».

-Αντέχει το ελληνικό ποδόσφαιρο να έχει δύο επαγγελματικές κατηγορίες; Είχατε πει σε ανύποπτη στιγμή ότι σας προβληματίζει η κατάσταση στη Β’ Εθνική. Τελικά αποφασίσατε; Θα συνεχίσει να υφίσταται η Ένωση Β’ Εθνικής ή το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας θα το πάρει ως διοργάνωση η ΕΠΟ; Και αν ναι, πότε θα συμβεί αυτό;  

«Το ελληνικό ποδόσφαιρο αντέχει μια πρώτη επαγγελματική κατηγορία με 14 ομάδες και μια επόμενη με άλλες 14. Η Β’ Εθνική δεν μπορεί να είναι ερασιτεχνική γιατί είναι κατηγορία προετοιμασίας για τη Σούπερ Λίγκα. Μπορεί όμως είτε να ενοποιηθεί με τη Λίγκα είτε να τη λειτουργεί η Ομοσπονδία, μέσω μιας ειδικής επιτροπής, για οικονομικούς κυρίως λόγους. Όλα αυτά τα εξετάζουμε».

gkirtzikis-skimpe-Και θα κλείσουμε με το κεφάλαιο εθνική ομάδα. Μετά την αποτυχία της μη συμμετοχής μας στο EURO της Γαλλίας, που βλέπουμε μοιραία μόνο ως τηλεθεατές από τους τηλεοπτικούς δέκτες, ο πρόεδρος της ΕΠΟ αναγνωρίζει τα σφάλματα που έγιναν και παράλληλα πιστεύει ότι ξεκινά η ανάκαμψη;

«Τα πολλά σφάλματα που έγιναν μας έφεραν σε ρόλο τηλεθεατή και βλέποντας το Euro καταλαβαίνουμε όλοι τι ευκαιρία χάσαμε. Όπως είπα και προηγουμένως, έχουμε διορθώσει πολλά εξ αυτών και η ανάκαμψη της Εθνικής έχει ήδη ξεκινήσει».

-Μπορεί η Εθνική να γυρίσει στην ελίτ του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου; Και αν ναι, τι χρειάζεται;

«Η δική μας η μέριμνα ως Ομοσπονδία είναι να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό επιτελείο με τον κ. Σκίμπε και τον Καθηγητή Γκοδόλια. Ο στόχος είναι το αναμφισβήτητο ταλέντο που υπάρχει να αξιοποιείται, μέσα από την επιστημονική γνώση, τις σύγχρονες μεθόδους και τη συνεργασία με τις ομάδες. Επίσης εργαζόμαστε για τη δημιουργία σύγχρονου και μόνιμου προπονητικού κέντρου.

Πιστεύω πολύ στην εθνική μας ομάδα και πιστεύω ότι θα γυρίσει σύντομα στην ελίτ και θα παραμείνει εκεί».

-Και κάτι τελευταίο και γενικότερο: Πείτε μας τρεις λόγους που μπορούν να κάνουν τον κόσμο που ασχολείται με το ποδόσφαιρο, είτε επαγγελματικά είτε ως φίλαθλος, να είναι πιο αισιόδοξος για το σπορ από το οποίο ζει και αγαπά…

«Αν κάποιος αγαπά πραγματικά το ποδόσφαιρο, δεν χρειάζεται τρεις λόγους για να είναι αισιόδοξος. Αρκεί ένας: η ιστορία του αθλήματος. Το άθλημα το ίδιο έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι μπορεί να ξεπερνά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κατά καιρούς και να είναι το κορυφαίο στον πλανήτη.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν μας καταπιεί η ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, δεν έχουμε ελπίδα, αντίθετα, αν ακολουθήσουμε τα διεθνή καλά παραδείγματα και είμαστε στο τρένο των ανεπτυγμένων ποδοσφαιρικά χωρών, θα πάμε πολύ καλύτερα. Εγώ επειδή αγαπώ και πιστεύω στο ποδόσφαιρο, είμαι αισιόδοξος».

Μοιραστείτε το: