24/04/2024
Κόσμος | Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015 - 10:18

Ψηφίζει για την ανεξαρτησία της η Καταλονία

Υπέρ του διαχωρισμού η πλειοψηφία * Τα προβλήματα που θα προκύψουν

Στις κάλπες θα προσέλθουν την Κυριακή (27/9) περίπου 5,5 εκατομμύρια Καταλανοί προκειμένου να εκλέξουν τη νέα τοπική αυτοδιοίκηση, που μπορεί να προωθήσει και το ζήτημα της ανεξαρτησίας τους.

Ήδη το 2014 είχαν προσπαθήσει να προωθήσουν το ζήτημα μέσω δημοψηφίσματος, ελπίζοντας και στο… παράδειγμα που θα έδινε η Σκοτία σε δικό της δημοψήφισμα, αλλά τελικά τότε οι Σκοτσέζοι ψήφισαν κατά της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας «πάγωσε» το καταλανικό δημοψήφισμα.

Έτσι, οι Καταλανοί αρκέστηκαν σε συμβουλευτικό δημοψήφισμα, το οποίο έδωσε συντριπτική πλειοψηφία στην ανεξαρτησία.

Μέχρι στιγμής, στις δημοσκοπήσεις προηγείται το κοινό μέτωπο των κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας υπό το όνομα «Junts Pel Si (=Μαζί για το ναι)», με το νυν πρόεδρο της Καταλονίας Αρτούρ Μας να δίνει το παρών.

Ο συγκεκριμένος συνδυασμός αναμένεται να πάρει τον έλεγχο της τοπικής Βουλής μαζί με το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς CUP, αλλά μένει να αποδειχθεί αν θα καταφέρουν να συνεννοηθούν πολιτικά.

Τα υπόλοιπα υποψήφια κόμματα αναγνωρίζουν τα αιτήματα της Καταλονίας, ανάμεσα στα οποία και η μείωση των φόρων που πληρώνουν οι πολίτες της στο κεντρικό κράτος καθώς και η παραχώρηση περισσότερων εξουσιών, αλλά επιθυμούν συνεννόηση εντός Ισπανίας.

Αν τελικά επικρατήσει η συμμαχία «Junts Pel Si», τότε θα υπάρξουν τέσσερα στάδια. Αρχικά, θα γίνει μια απλή διακήρυξη της τοπικής Βουλής ότι η διαδικασία ανεξαρτησίας ξεκίνησε, ενώ θα ακολουθήσει και πάλι διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Στο τρίτο στάδιο θα υπάρξει σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία θα προετοιμάσει τους θεσμούς του μελλοντικού κράτους, όπως π.χ. την Κεντρική Τράπεζα, και, τέλος, έπειτα από τουλάχιστον 18 μήνες, θα υπάρξει η διακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Βέβαια, μια τέτοια κίνηση προκαλεί ήδη πολλές αντιδράσεις. Η Μαδρίτη αντιδρά, ενώ και οι Βρυξέλλες ξεκαθαρίζουν ότι, αν η Καταλονία ανεξαρτητοποιηθεί, τότε θα τεθεί αυτόματα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης και θα πρέπει να περιμένει για να καταθέσει νέα υποψηφιότητα.

Οι εξελίξεις θα επηρεάσουν και το ποδόσφαιρο, καθώς τότε η Μπαρτσελόνα θα πρέπει να αποσυρθεί από το ισπανικό πρωτάθλημα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό από εμπορική και οικονομική άποψη…

Μοιραστείτε το: