20/04/2024
editorial | Τρίτη 2 Ιουνίου 2015 - 20:53

Η… εξυγίανση δεν συγκρατεί τα γέλια της (video)

Editorial

mits1Toυ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Μεγάλη κουβέντα γίνεται εδώ και αρκετές εβδομάδες για δύο θέματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Από τη μια το περίφημο Ολυμπιακός - Βέροια 3-0 της 6ης Ιανουαρίου 2013, το οποίο διερευνά η ποινική δικαιοσύνη, και από την άλλη η «επιτυχία» του Σταύρου Κοντονή με τον πρόσφατο αθλητικό νόμο, που δεν έδωσε τελικά Grexit…

Κοινή συνισταμένη και στα δύο είναι η πολυπόθητη… εξυγίανση (άλλοι το τιτλοφορούν και κάθαρση) από καθετί βρομερό και τρισάθλιο, που όλως τυχαίως στο βάθος του είναι πάντα ερυθρόλευκου χρωματισμού!

Συμπτώσεις, απλές συμπτώσεις, φίλοι μου…

Όλα τα άλλα, δηλαδή, είναι… πεντακάθαρα, κρυστάλλινα και λάμπουν σαν αστέρια, να σαν αυτά του χρυσοφόρου Τσάμπιονς Λιγκ (τυχαίο παράδειγμα, μην πάει ο νου σας στα λεφτά που δεν έχουν όσοι δεν σηκώνουν το πρωτάθλημα).

Θα ξεκινήσω με αυτό, ξέρετε, το φερόμενο ως «στημένο», σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στον ανακριτή Διαφθοράς ο Δημήτρης Μελισσανίδης στις 10 Μαρτίου 2015, που του τα είπε ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης. Εν συνεχεία, καμιά 15αριά ημέρες μετά, ο προπονητής του Άρη τα είπε στον Γιώργο Ανδρεάδη για εκείνο το ματς της Βέροιας στο «Γ. Καραϊσκάκης», που όμως την ώρα της… διαταγής «καθίστε και φάτε τρία γκολ στο δεύτερο ημίχρονο» ο καταγγέλλων δεν ήταν στα αποδυτήρια, αλλά υποθέτει το τι ειπώθηκε!

Και που αυτό πάνω-κάτω με λίγες διαφορές και… μικροανακρίβειες κατέθεσε και ο Νίκος Γεωργέας. Ο αμυντικός της ΑΕΚ, που ενέπλεξε και τον Παντελή Καφέ, με τον οποίο έπαιζαν μαζί τότε στη Βέροια, αλλά ο τελευταίος δεν επιβεβαίωσε τον πρώτο και τον «άδειασε».

Μύλος και βάλτε και τις ένορκες δηλώσεις που ακολούθησαν από παίκτες, φροντιστή και γυμναστή, που επίσης διαψεύδουν Καλαϊτζίδη - Γεωργέα.

Βέβαια, προπονητής και παίκτης έτυχε και θυμήθηκαν όλα αυτά τα φοβερά και τρομερά με χαρακτηριστική χρονοκαθυστέρηση σχεδόν 2,5 χρόνων, αλλά αυτό μάλλον για κάποιους είναι επίσης τυχαίο και συμπτωματικό.

Όλα αυτά προκάλεσαν και την πειθαρχική δίωξη της Βέροιας και των εμπλεκόμενων φυσικών προσώπων…

Έτσι, μέσα σε αυτόν το… χαμό, η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας απάλλαξε τη Βέροια που κινδύνευε με υποβιβασμό αλλά και τους εμπλεκόμενους παράγοντες (Αρβανιτίδη, Λαναρή).

Βέβαια, όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο, αμέσως όσοι δεν «ήθελαν» μια τέτοια απόφαση βροντοφώναξαν για… σκάνδαλο, αν και λίγα 24ωρα αργότερα ένα απόλυτα τεκμηριωμένο σκεπτικό ξεδιάλυνε όλα τα θολά σημεία αυτής της αθώωσης και ταυτόχρονα συνέτριψε τις αβάσιμες και αίολες κατηγορίες.

Επίσης, σκοπίμως ορισμένοι μπερδεύουν την εν εξελίξει ποινική διαδικασία με την πειθαρχική, δηλαδή τη διερεύνηση της υπόθεσης από τα αρμόδια αθλητικά όργανα… Τους βολεύει να συνδέουν δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Γιατί το να έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι σε Αρβανιτίδη - Λαναρή δεν αποδεικνύει την ενοχή τους και δεν προδικάζει την καταδίκη τους ώστε να πρέπει να υποβιβαστεί η Βέροια για παράνομο στοιχηματισμό και χειραγώγηση αγώνα όταν δεν προκύπτουν αξιόπιστα στοιχεία ή ενδείξεις για κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, η υπόθεση πήρε νέα τροπή όταν ο νυν παίκτης του Άρη και τότε της Βέροιας Αλέξανδρος Καλογέρης βρέθηκε τυχαία με το νομικό σύμβουλο της ΑΕΚ Χάρη Γρηγορίου στην είσοδο των δικαστηρίων της Ευελπίδων (φανταστείτε πως κάποιοι έλεγαν ότι πήγε χωρίς δικηγόρο, όταν υπήρχαν φωτογραφίες, και εν συνεχεία υπογράμμιζαν ότι πρόκειται για φωτομοντάζ) και κατέθεσε αυτοβούλως αν και είχε μετατραπεί σε κατηγορούμενο, καθώς συμμετείχε στο περιβόητο ματς.

Ο Καλογέρης, λοιπόν, επιβεβαίωσε τον τωρινό προπονητή του Καλαϊτζίδη και τον Γεωργέα λέγοντας επί της ουσίας πως το επίμαχο παιχνίδι ήταν «στημένο».

Έτσι, με τα πολλά ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας άσκησε έφεση και η υπόθεση της Βέροιας κρίνεται οριστικά στο πειθαρχικό κομμάτι της από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ.

Υπάρχουν, βέβαια, κάποια ακλόνητα κοινά στοιχεία στην υπόθεση. Κλασικό παράδειγμα: Ο Γεωργέας εμπλέκει ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού λέγοντας πως κάποιοι «ερυθρόλευκοι» του είπαν με νόημα ότι «καταλάβαμε γιατί καθυστερήσατε να βγείτε για το δεύτερο ημίχρονο», αλλά δεν λέει ποιοι είναι αυτοί (μιλά γενικά και αορίστως)! Αντιστοίχως, του Καλογέρη, που αναφέρει ότι συμπαίκτης του στη Βέροια του είπε να μην παίζει καλά για να γίνει το 3-0 υπέρ του Ολυμπιακού, του… διαφεύγει το όνομά του!

Μάλιστα, ο Καλογέρης είπε και on camera στον ΣΚΑΪ (δείτε το video) τα όσα ανέφερε στην κατάθεσή του στον ανακριτή χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα γέλια του για αυτά τα… σοβαρά που έλεγε με το βλέμμα χαμηλωμένο και παράλληλα το όνομα του συμπαίκτη του που του υπέδειξε να κάτσει να χάσει… «Δεν θυμάμαι και δεν μπορώ να πάρω κάποιο παιδί στο λαιμό μου…», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μιλάμε για την αποθέωση του… σου 'πα, μου 'πες και της επιλεκτικής μνήμης, που δεν είδε, δεν άκουσε και δεν θυμάται στα πιο καίρια σημεία.

Επιμένω ότι όλα είναι τυχαία και συμπτωματικά…

Βέβαια, ακόμα και ο πλέον αδαής αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι η Βέροια η βάση του προβλήματος. Ο καημός και η κάψα της… εξυγίανσης είναι άλλος. Είναι ασφαλώς ο Ολυμπιακός, αφού ακόμα και ανοιχτά έχει διατυπωθεί, ουκ ολίγες φορές, το ερώτημα «μα πώς γίνεται να στήνει μόνη της μια ομάδα ένα παιχνίδι».

Εδώ γινόταν συζήτηση για το τι θα συνέβαινε αν ο Ολυμπιακός υποβιβαζόταν ή αν δεν έβγαινε στην Ευρώπη και έχανε τη θέση του λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση με την οποία αργά ή γρήγορα αναμενόταν να ασχοληθεί η ΟΥΕΦΑ.

Και εδώ ακριβώς είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να πάμε και στο άλλο κομμάτι του παζλ της... εξυγίανσης. Στην πλευρά του υφυπουργείου Αθλητισμού. Στη ΓΓΑ, η οποία φέρεται (κατά δικές της διαρροές) στο ραντεβού κορυφής με το γενικό γραμματέα της ΟΥΕΦΑ Τζιάνι Ινφαντίνο να έδωσε τη λίστα με τους εμπλεκόμενους ποδοσφαιράνθρωπους στα σκάνδαλα των φερόμενων ως εγκληματικών οργανώσεων.

Και πλαγίως αλλά σαφώς ο στόχος ήταν να «χτυπηθεί» ξανά ό,τι βρομερό και τρισάθλιο, που όλως τυχαίως στο βάθος του είναι πάντα ερυθρόλευκου χρωματισμού! Αφού σε αυτή τη λίστα υπήρχε και ο διοικητικός ηγέτης του Ολυμπιακού, βεβαίως βεβαίως.

Γιατί είναι κοινά αποδεκτό για την πολιτική ηγεσία των σπορ ότι για το κακό και διαπλεκόμενο ελληνικό ποδόσφαιρο φταίει η ΕΠΟ, η οποία ελέγχεται από μεγαλοπαράγοντες που διώκονται. Και επειδή αυτά τα πράγματα πάνε σαν το ντόμινο, οι κάθε λογής εξυγιαντές καταλήγουν σε αυτόν που ελέγχει το σύστημα, υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι ο Ολυμπιακός.  

Παράλληλα, δεν είναι τυχαίο ότι επεισόδια γίνονται και σε άλλα αθλήματα, όπως στο μπάσκετ, αλλά εκεί δεν υπάρχουν ούτε τελεσίγραφα ούτε αναφορές διαφθοράς ούτε διαπλοκής ούτε αναβολές και τιμωρίες κεκλεισμένων των θυρών με απόφαση υφυπουργού!

Επίσης, είναι τουλάχιστον αστείο να συνδέουν κάποιοι τα κρούσματα οικονομικών σκανδάλων κάποιων στελεχών της ΦΙΦΑ με τα ελληνικά ποδοσφαιρικά δρώμενα, γιατί έτσι τους βολεύει.

Βέβαια, η ΓΓΑ χειρίστηκε επικοινωνιακά ασφαλώς πιο σωστά μια ήττα (για τους αυστηρούς κριτές) ή μια ισοπαλία (για τους μετριοπαθείς) του Σταύρου Κοντονή σε σχέση με το ποδοσφαιρικό αυτοδιοίκητο στον πρόσφατο αθλητικό νόμο.

Ο υφυπουργός έβγαλε το παλιό άρθρο του αυτοδιοίκητου στο νόμο του 2006 και αναγκάστηκε να το επαναφέρει με μια νέα παράγραφο στο καινούργιο νομοθέτημα, που το περιγράφει με άλλα λόγια. Έτσι, χάρη στις φανφάρες και στους υποστηρικτές του, αυτό εμφανίστηκε ως θρίαμβος.

Ωστόσο, δεν είδαμε από τον Κοντονή τις ίδιες υπερευαισθησίες για τις δικογραφίες που γίνονται… πατσαβούρια στα κανάλια και στο διαδίκτυο, δεν είδαμε την ίδια αυταπάρνηση των εισαγγελικών αρχών για τις παράνομες παρακολουθήσεις τύπου Ζωγράφου.

Αυτά δεν προκαλούν βία; Δεν ξυπνούν πάθη και μίση; Δεν παρασύρουν κόσμο;

Αντίθετα, το υφυπουργείο επικαλείται κατά το δοκούν τις «αποκαλύψεις», αναπαράγει και χρησιμοποιεί τα περί διαπλοκής για να περάσει πιο εύκολα τις δικές του επιδιώξεις και κρατιέται χέρι χέρι (συνήθως στα κρυφά) με αυτούς που καταγγέλλουν και αυτούς που κάνουν τους δικαστές πριν από τις δίκες…

Με αφορμή, όμως, την υπόθεση της Βέροιας και τη γενικότερη διαφθορά του ελληνικού ποδοσφαίρου, σας θυμίζουμε χρονικά κάποια τυχαία γεγονότα:

- Στις 26 Μαΐου 2014 ο ανεξάρτητος κομματικά, αλλά «ερυθρόλευκος» Γιάννης Μώραλης με την υποστήριξη του Βαγγέλη Μαρινάκη κερδίζει στις δημοτικές εκλογές τον Δήμο Πειραιά, με βασικό αντίπαλο τον απερχόμενο δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο.

- Στις 14 Νοεμβρίου 2014 ο Βαγγέλης Μαρινάκης καταγγέλλει επώνυμα τον Δημήτρη Μελισσανίδη στα γραφεία της Σούπερ Λίγκας με αφορμή τη δολοφονική επίθεση στο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας Χριστόφορο Ζωγράφο.

- Στις 22 Νοεμβρίου 2014 Μελισσανίδης - Αλαφούζος βλέπουν μαζί σε σουίτα του ΟΑΚΑ το φιλικό ΑΕΚ - Παναθηναϊκός, με τον δεύτερο να αγκαλιάζει με θέρμη τον πρώτο…

- Στις 16 Ιανουαρίου 2015 υπήρξε συνάντηση με πιο επίσημο χαρακτήρα για τις επόμενες κινήσεις τους για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου, τότε έγινε ραντεβού και με τον Ιβάν Σαββίδη.

- Στις 28 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε κοινό γεύμα Αλαφούζου - Μελισσανίδη και με τον Νικόλα Πατέρα.

Μοιραστείτε το: