25/04/2024
Διοικητικά - Δικαστικά | Τρίτη 28 Απριλίου 2015 - 15:42

Ραντεβού της ΟΥΕΦΑ με τους επικεφαλής των κομμάτων…

Στις 11 το πρωί της Τετάρτης η συνάντηση * Ξεκάθαρη η τοποθέτηση της ΕΠΟ περί του αυτοδιοίκητου και της παραβίασής του * Προειδοποίησε και για πρόβλημα με τη ΔΟΕ η ΕΟΚ * Θετικό το βόλεϊ στο νομοσχέδιο * Αντίθετος ο ΠΣΑΤ στη λογοκρισία * Κορόνες από Καμάρα * Τι είπε η ΕΕΑ

Σε ενημέρωση προς τους επικεφαλής των κομμάτων ζήτησε να προχωρήσει την Τετάρτη (29/4), μέσω του προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Γκιρτζίκη, ο εκτελεστικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος εκπροσωπεί και τη ΦΙΦΑ στις επαφές με την ελληνική πολιτεία στο ζήτημα του ποδοσφαιρικού αυτοδιοίκητου.

Αυτό γνωστοποίησε ο Γκιρτζίκης κατά τη δεύτερη μέρα της συζήτησης του νέου αθλητικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με την παρουσία όλων των φορέων την Τρίτη (28/4). Τελικά, το ραντεβού με τον Ινφαντίνο κλείστηκε για τις 11 το πρωί της Τετάρτης στη ΓΓΑ με τη συμμετοχή του Κοντονή και των εκπροσώπων των κομμάτων.

«Η ΕΠΟ είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί με το αυτοδιοίκητο με βάση του κανονισμούς της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα ή τη Γαλλία, ισχύει για όλες τις ομοσπονδίες χωρίς καμία εξαίρεση. Επίσης θέλω να μεταφέρω τη θέση του γενικού γραμματέα της ΟΥΕΦΑ Τζιάνι Ινφαντίνο… Θέλει αύριο μεταξύ 10.30-2.00 το μεσημέρι να έχει μια συνάντηση με τους επικεφαλής των κομμάτων για να τους ενημερώσει. Σε δύο ή τέσσερα λεπτά δεν μπορούμε να καταθέσουμε τις θέσεις μας, τις έχουμε δώσει στα κόμματα.

Το άρθρο 15 του νομοσχεδίου που μιλά για το αυτοδιοίκητο, με τον υπό ψήφιση νόμο, προτείνεται η κατάργηση του αυτοδιοίκητου. Το περίφημο αυτοδιοίκητο δεν είναι προνόμιο. Ο νόμος 2725/99 βασίζεται κυρίως στο θέμα των επιχορηγήσεων. Η ΕΠΟ δεν λαμβάνει επιχορήγηση ούτε ένα ευρώ εδώ και χρόνια. Η ίδια χρηματοδοτεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο», είπε αρχικά ο Γκιρτζίκης.

Παράλληλα πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά το ποδοσφαιρικό αυτοδιοίκητο, είναι σαφές ότι σε εσωτερικά ζητήματα, όπως η θέσπιση κανονισμών και η έκδοση αποφάσεων, που διέπουν θέματα σχετικά με τη διοργάνωση πρωταθλημάτων και τη διεξαγωγή αγώνων, αλλά και ο πειθαρχικός έλεγχος και οι αποφάσεις αυτών ανήκουν αποκλειστικά στη δικαιοδοσία της αρμόδιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Και αυτό χωρίς να επιτρέπεται η εξωτερική παρέμβαση του οποιουδήποτε, ακόμη και από την Πολιτεία. Στην αποκλειστική αρμοδιότητα της τελευταίας ανήκουν αντιθέτως η ψήφιση κανόνων προστασίας της δημόσιας τάξης, η πρόβλεψη και τιμωρία ποινικών αδικημάτων, ο έλεγχος νομιμότητας και σύστασης σωματείων, ο φορολογικός έλεγχος.

Η ΦΙΦΑ στο άρθρο 13 προβλέπει τις υποχρεώσεις των μελών της, να συμμορφώνονται πλήρως με τις αποφάσεις της και υπάρχει και η αποβολή ενός μέλους αν υπάρχει σοβαρή καταπάτηση.

Στο άρθρο 17 της ΦΙΦΑ προβλέπεται η ανεξαρτησία πως κάθε μέλος θα διαχειρίζεται ανεξάρτητα και χωρίς καμία επιρροή από τρίτους.

Αυτονομία σημαίνει ότι η ΕΠΟ έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει αυτόνομα οποιαδήποτε ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας του ποδοσφαίρου. Και είναι η μόνη αρμόδια για την κατάρτιση των οργάνων και όλων των κανονισμών του αθλήματος. Οι κανονισμοί αυτοί δεν μπορούν να υπάγονται στην έγκριση του αρμόδιου υφυπουργού.

Για τα διοικητικά μέτρα κατά της βίας στο άρθρο 1 (σ.σ.: του νομοσχεδίου) προβλέπεται άσκηση πειθαρχικής εξουσίας από τον υφυπουργό… Για τα πειθαρχικά παραπτώματα προβλέπονται αναλυτικότατα και τιμωρούνται από τις πειθαρχικές επιτροπές ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκας και Φούτμπολ Λιγκ. Όπως αντίστοιχα στις διεθνείς διοργανώσεις συμβαίνει από ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ.

Επίσης η δυνατότητα του υφυπουργού να επεμβαίνει στις διοργανώσεις, να διακόπτει πρωταθλήματα, να απαγορεύει τέλεση αγώνων και να αποκλείει τις ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη αποτελούν παράβαση κατά των καταστατικών ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ».

Τις αντιρρήσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης εξέφρασε ο Τάκης Τσαγκρώνης για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο σε ζητήματα παρέμβασης σε πειθαρχικά ζητήματα. Ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ τόνισε: «Αν οι διεθνείς ομοσπονδίες αντιληφθούν και διαπιστώσουν τι πάει να συμβεί, θα παρέμβουν αυτόματα. Το ίδιο θα γίνει και με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Θα έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα, εάν φτάσει μέχρι εκεί το όλο θέμα».

Επίσης, υπογράμμισε ότι ΠΑΕ και ΚΑΕ θα μπορούσαν να υπάγονται στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Αντίθετα, «ναι σε όλα, είμαστε δίπλα στον υφυπουργό» είναι η ομοσπονδία βόλεϊ, διά του αντιπροέδρου της Γιάννη Στουραΐτη.

Θετική στα κομμάτια που την αφορούν (ηλεκτρονικό εισιτήριο, ηλεκτρονική εποπτεία των αθλητικών εγκαταστάσεων) εμφανίστηκε και η Αστυνομία.

Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του Ζήση Μπέλλου εκ μέρους της ΔΕΑΒ. «Το φαινόμενο της βίας έχει πάρει μορφή επιδημίας. Είναι σε σωστή κατεύθυνση κατά τη γνώμη μας το νομοσχέδιο», είπε χαρακτηριστικά.

Διπλή εκπροσώπηση είχε το Ινστιτούτο Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου

Αρχικά ο Ανδρέας Μαλάτος σημείωσε αναφερόμενος στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ: «Δεν νοείται αυτονομία κανενός. Αναγκαστικά και βάλαμε εκείνη τη διάταξη το 2006 γιατί είχε απειληθεί η Πολιτεία με αποκλεισμό. Έγινε λόγω πολιτικής ανάγκης. Νομικά το αυτοδιοίκητο καλύπτεται από το άρθρο 27 του νόμου 2715 του 1999. Κάποιες διορθώσεις μπορούν να γίνουν εκεί».

Στη συνέχεια από το ίδιο Ινστιτούτο μίλησε ο Αριστείδης Καμάρας, ο οποίος δεν απέφυγε πάντως τις… κορόνες!

«Ο Μπλάτερ μου είπε ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να ελέγχουμε τη νομιμότητα… Το κάνουμε μόνο κατόπιν οχλήσεως. Εμείς δεν έχουμε κανένα θέμα. Πρέπει να διαλυθεί αυτή η πλάνη ότι αυτόματα παρεμβαίνει η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ. Τα προβλήματα είναι τεράστια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Παραπέμπονται να δικαστούν κορυφαίοι άνθρωποι του ποδοσφαίρου.

Κατά πόσον η ΕΠΟ είναι διατεθειμένη να συμβάλει για να βρεθεί λύση; Πρέπει να αποφύγουμε την προσφυγή στον ξένο παράγοντα. Αυτό γίνεται από το 1992 από την εποχή Τριβέλλα.

Ο κ. Κοντονής αντιμετωπίζει μια χαώδη κατάσταση. Έχουμε ξεπεράσει τα όρια και της ντροπής πια! Ας αφήσουμε τις υπερκείμενες ομοσπονδίες και ας δούμε τα του οίκου μας. Παραπέμπονται μέλη πειθαρχικών επιτροπών. Τι λέει αυτό; Αυτό αποδίδει απόλυτα τη χρεοκοπία του ελληνικού αθλητισμού», είπε ο παλαίμαχος διεθνής άσος και κορυφαίο στέλεχος της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας».

Εκ μέρους της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού μίλησε η Ειρήνη Μαρούπα.

«Αν λειτουργούσε καλά το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, δεν θα ήμασταν εδώ. Δεν δούλεψε καθόλου καλά. Τα συμφέροντα στο ποδόσφαιρο έχουν διαπλοκή κάθετα και οριζόντια. Ο υπουργός βρήκε το θάρρος να ασχοληθεί.

Από τότε που με το νόμο Γερουλάνου η εγγυητική επιστολή δεν είναι απαραίτητη, κανένας δεν την έφερνε στην Επιτροπή. Πολλές ομάδες μάς είπαν ότι από την ΕΠΟ τους ενημέρωναν ότι, αφού δεν είναι απαραίτητη η εγγυητική, μην τη δίνουν. Με το αυτοδιοίκητο τα τελευταία 2-3 χρόνια η ΕΠΟ αδιαφορούσε για τις αποφάσεις της ΕΕΑ.

Έχουμε ανακαλέσει πιστοποιητικά, αλλά η ΕΠΟ αφήνει τις ομάδες να παίζουν», υποστήριξε η Μαρούπα.

Τέλος, για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου μίλησε ο πρόεδρος Σωτήρης Τριανταφύλλου.

«Είμαστε και εμείς θύματα της βίας των γηπέδων ως αθλητικοί συντάκτες, 12 δημοσιογράφοι χτυπήθηκαν πέρσι.Είναι άλλο πράγμα όμως αυτό και άλλο να στηθεί ένα λογοκριτικό σύστημα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου. Είμαστε αντίθετοι, όπως και η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ. Επιβάλλεται περιορισμός της ελευθεροτυπίας. Είμαστε αντίθετοι με το άρθρο 1 παρ. 5 του νομοσχεδίου. Ζητάμε να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη», τόνισε ο Τριανταφύλλου.

Μοιραστείτε το: