29/03/2024
SPECIAL | Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015 - 23:29

Έτσι χάθηκε για τον Παναθηναϊκό ο τίτλος

Το a-sports.gr παραθέτει τους λόγους για τους οποίους οι «πράσινοι» έχασαν το φετινό τίτλο

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, όπως λέει ο λαός μας, και αυτό ισχύει και για τις ομάδες. Το καλοκαίρι είναι πολύ σημαντικό γιατί εκεί χτίζεται ένας σύλλογος και στη συνέχεια οι αλλαγές που μπορούν να γίνουν είναι μικρές.

Ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Την περσινή σεζόν δεν υπήρχαν απαιτήσεις και η ομάδα κέρδισε τις εντυπώσεις κατακτώντας στο τέλος της σεζόν το Κύπελλο και παίρνοντας τη δεύτερη θέση μέσω των πλέι οφ. Έτσι, ήταν δικαιολογημένο να υπάρχουν προσδοκίες.

Οι «πράσινοι» έπρεπε να κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις για να παρουσιαστούν ανταγωνιστικοί και διεκδικητές του τίτλου. Ήταν οφθαλμοφανές πως χρειαζόταν κεντρικός αμυντικός, δεξί μπακ και μέσος, όμως οι επιλογές ήταν κακές και αυτό κόστισε.

Το a-sports.gr ανοίγει το μαύρο κουτί του φετινού Παναθηναϊκού, ο οποίος μπορεί να έτρεξε ένα καλό σερί προς το τέλος του πρωταθλήματος, όμως συνολικά παρουσιάστηκε κατώτερος των προσδοκιών φέτος.

Αποτυχημένες μεταγραφές

Όταν πριν από ένα χρόνο σού έχει βγει σχεδόν κάθε μεταγραφή, τότε είναι λογικό να περιμένει ο κόσμος από σένα να κινηθείς προς τον ίδιο δρόμο. Ήταν, άλλωστε, τόσο εμφανείς οι αδυναμίες του περσινού Παναθηναϊκού που δεν χρειάζονταν πολλά.

Ωστόσο, οι Γιάννης Αναστασίου, Νίκος Νταμπίζας και Δημήτρης Σαραβάκος έκαναν κάκιστες επιλογές. Η μοναδική σωστή ήταν ο Λουκ Στιλ στη θέση του Στέφανου Καπίνο, ο οποίος πωλήθηκε στη Μάιντς. Ο Άγγλος αμφισβητήθηκε στην αρχή, κλήθηκε να κερδίσει τη θέση του στην ενδεκάδα και τα κατάφερε και με το παραπάνω.

Επιλογές για δεξί μπακ υπήρχαν πολλές,  με τον Ροντρίγκο Γκάλο να είναι μία εξ αυτών. Θα μπορούσε με ευκολία να βρεθεί παίκτης τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από αυτή του εξωτερικού. Η απόφαση ήταν να αποκτηθεί ο Χρήστος Μπούρμπος. Μπορεί να είχε κάνει μια πολύ καλή χρονιά με τον ΟΦΗ, όμως από την αρχή φάνηκε πως δεν μπορούσε να σταθεί σε αυτό το επίπεδο.

Όσο για τους άλλους δύο ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι, τα ονόματά τους για πολλούς ίσως να έχουν ήδη ξεχαστεί. Ουασίμ Μπούι και Βάλμιρ Μπερίσα ήταν οι δύο επιλογές που απέτυχαν παταγωδώς. Ο δεύτερος δεν έκανε ούτε μία συμμετοχή στο πρωτάθλημα, ενώ ο πρώτος περνούσε σχεδόν σε κάθε ματς απαρατήρητος, με αποτέλεσμα να σταματήσει να παίρνει ευκαιρίες από τα μέσα της σεζόν.

Τρανή απόδειξη για τις λίγες προσθήκες που χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός αποτελεί η μεταγραφή Ταυλαρίδη. Τον Ιανουάριο το «τριφύλλι» πήγε σε ασφαλείς επιλογές και η απόκτηση του στόπερ του Ατρόμητου ήταν κλειδί για να βελτιωθεί ολόκληρη η αμυντική λειτουργία της ομάδας, η οποία έτρεξε και ένα εντός έδρας σερί επτά παιχνιδιών χωρίς να δεχτεί γκολ.

Άλλο πέρσι, άλλο φέτος

Το αρνητικό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι, πλην των μεταγραφών, δεν πήρε φέτος όσα περίμενε από παίκτες που πέρσι ήταν στον κορμό της ομάδας. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Νάνο, ο οποίος για μεγάλο μέρος της φετινής σεζόν δεν θύμιζε τον περσινό εξαιρετικό αριστερό μπακ.

Ο Γιώργος Κουτρουμπής, ο οποίος στο περσινό δεύτερο μισό είχε ανεβεί αισθητά, απογοήτευσε, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους Μέντες και Ντάνιελ Πράνιτς. Ο πρώτος καρατομήθηκε μετά την αποβολή του στο ματς με την Ξάνθη, η οποία κόστισε έως ένα βαθμό και τον αποκλεισμό από το Κύπελλο, αλλά αυτό ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα. Ο δεύτερος δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα παίζοντας, καθώς δεν έκλεινε χώρους, δεν μάρκαρε και άφηνε εκτεθειμένη πολλές φορές την άμυνα.

Ο πρώτος γύρος και οι εμμονές

Αυτό που προσπάθησε να κάνει ο Παναθηναϊκός τις τελευταίες αγωνιστικές ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο γιατί το πρωτάθλημα επί της ουσίας είχε χαθεί από τον πρώτο γύρο. Στραβοπάτημα με τον Λεβαδειακό στο ΟΑΚΑ, ήττα από Καλλονή στη Μυτιλήνη και εντός έδρας ήττα από τον ΟΦΗ. Αυτά ήταν τα ματς-κλειδιά που χάθηκαν και η ομάδα βρέθηκε να κυνηγά από νωρίς.

Μπήκε στο κόλπο από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός ήταν κακός, αλλά η υπέρβαση δεν έγινε ποτέ. Δεν νίκησε ούτε στην Τρίπολη τον Αστέρα ούτε στα Γιάννενα τον ΠΑΣ, ενώ ηττήθηκε από την Ξάνθη με 4-2. Απόρροια αυτών ήταν να ακολουθεί μονίμως και να μην μπορέσει να πατήσει κορυφή.

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, ο Παναθηναϊκός ανέβηκε στο δεύτερο μισό και αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες εξηγήσεις, όπως τα λάθη που έκανε ο Αναστασίου.

Ο 42χρονος τεχνικός άργησε να καταλάβει πως ο Μέντες δεν μπορούσε, έδωσε ανεξήγητα πολλές ευκαιρίες στον Μπούι και υπήρξαν φορές που πόνταρε μέχρι και στον Μπαϊράμι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κομβικό ματς με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, στο οποίο ο Σουηδός έγινε αλλαγή στο ημίχρονο.

Ακόμη προκάλεσε εντύπωση ο παραγκωνισμός του Νάνο. Ο Ισπανός, όπως προαναφέρθηκε, δεν κάνει ανάλογη σεζόν με την περσινή, αλλά είναι σαφώς καλύτερος από τον Διαμαντή Χουχούμη. Σε αυτά προστίθεται και η αδυναμία του να καλύψει κάπως το δεξί άκρο της άμυνας. Ο Μπούρμπος είχε πολλά προβλήματα κάθε φορά που αγωνίστηκε αλλά και ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος δεν έδειξε κάτι άλλο. Τόσο το ματς με τον Ατρόμητο όσο και αυτό με τη Βέροια χάθηκαν κυρίως λόγω της απόδοσής του, αφού οι φάσεις έβγαιναν από την πλευρά του. Το τρικ με τον Ζέκα ήταν παροδικό, αφού δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χάνεται ο Πορτογάλος από το κέντρο, δεδομένων των εναλλακτικών λύσεων.

Μια και αναφερόμαστε σε τρικ, υπάρχε ένα ακόμη που έκανε ο Αναστασίου στα τελευταία παιχνίδια. Ο λόγος για τον Μλάντεν Πέτριτς σε ρόλο 10αριού. Ο Κροάτης έχει ποιότητα, πατάει περιοχή, γίνεται τρίτος επιθετικός και αυτό βοήθησε σε κάποια ματς στη Λεωφόρο, κυρίως με κατώτερου δυναμικού αντιπάλους. Ωστόσο, στα εκτός έδρας ο Παναθηναϊκός είχε πρόβλημα με το συγκεκριμένο σχηματισμό, αφού δεν έβγαιναν τα μαρκαρίσματα, δεν έκλεβε μπάλες και έχανε σε σκληράδα.

Χωρίς βάθος πάγκου

Υπάρχει και κάτι ακόμη που πρέπει να προβληματίσει. Στο πρώτο μισό της σεζόν ο Παναθηναϊκός έδινε δύο παιχνίδια, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, καθώς είχε και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Οι «πράσινοι» έτσι έχασαν βαθμούς στο πρωτάθλημα, αλλά ακόμη περισσότερο παρουσιάστηκαν κάκιστοι στην Ευρώπη. Φάνηκε ότι το συγκεκριμένο ρόστερ δεν μπορεί να ακολουθήσει.

Παρεμπιπτόντως, δεν μπορεί κανείς να μη σταθεί στην απουσία του Μάρκους Μπεργκ. Σαφώς και κάθε ομάδα έχει έναν παίκτη που είναι αναντικατάστατος. Ακόμη και ο Ολυμπιακός, ο οποίος θεωρητικά έχει περισσότερες λύσεις από κάθε άλλη ομάδα, θα δυσκολευόταν πολύ χωρίς τον Τσόρι Ντομίνγκεζ. Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός ήταν τελείως διαφορετικός χωρίς τον Μπεργκ. Ο Νίκος Καρέλης τράβηξε το κουπί όσο μπορούσε, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό.

Έπαθε, έμαθε;

Η φετινή σεζόν θα κλείσει με τον Παναθηναϊκό να παλεύει για ένα στόχο, την κατάληψη της δεύτερης θέσης μέσω των πλέι οφ, η οποία οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, τα προβλήματα φωνάζουν από μακριά. Είναι εύκολο να γίνουν οι διορθώσεις. Η κίνηση του Νίκου Καλτσά από τη Βέροια ήταν μια έξυπνη κίνηση, αλλά σίγουρα θα χρειαστούν και άλλες για μια ομάδα που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα του άμεσου αντιπάλου της Ολυμπιακού. Λάθη έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται, αλλά το κλειδί είναι να μπορείς να μάθεις από αυτά.

Μοιραστείτε το: