26/04/2024
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014 - 00:37

«Ζωντανεύει» το σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι (photos + video)

Αναπαλαιώθηκε και μεταμορφώθηκε σε ένα πραγματικό στολίδι για την Ξάνθη

Το σπίτι της οδού Βενιζέλου 17 στην Ξάνθη, όπου γεννήθηκε το 1925 και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις, μέχρι το 1932 που κατέβηκε με τη μητέρα του στην Αθήνα, αναστηλώθηκε, αναπαλαιώθηκε και, αφού επιπλωθεί και εμπλουτιστεί με μουσικό εξοπλισμό, θα είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό.

Μετά τις εργασίες αναστήλωσης το σπίτι του μεγάλου μουσικοσυνθέτη έγινε ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη της Ξάνθης, που θα μπορεί να αποτελεί στο μέλλον σημείο αναφοράς όχι μόνο για την αισθητική του αλλά και για μνήμες που κουβαλά από την αύρα του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη.

Η οικογένεια του Μάνου Χατζιδάκι έμενε στο δεύτερο όροφο και μάλιστα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα thrakitoday, υπάρχουν ακόμα και συμβόλαια που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Το κτίριο ανήκε σε έναν Εβραίο καπνέμπορα, αλλά πέρασε στα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου μετά από κατάσχεση λόγω χρεών.

Ο Μάνος Χατζιδάκις έμαθε σε αυτό τις πρώτες του νότες και έκανε τα πρώτα του μαθήματα στο πιάνο με μια δασκάλα από την Αρμενία.

Tο όνειρο του Χατζιδάκι και ο αγώνας της Νομαρχίας Ξάνθης

Όταν επισκέφτηκε μετά από πολλά χρόνια την Ξάνθη, ο μουσικοσυνθέτης έμεινε έκπληκτος από την ομορφιά του αρχοντικού, από το οποίο οι μνήμες που είχε ως παιδί δεν ήταν αρκετές για να του επιτρέπουν να θυμάται τις αισθητικές του λεπτομέρειες, και επισκέφτηκε το νομάρχη της πόλης εκθέτοντάς του τα σχέδιά του για τη σύνδεση του σπιτιού με ετήσιες μουσικές γιορτές. Οι γιορτές υλοποιήθηκαν και εδώ και δύο δεκαετίες διοργανώνονται ως «Γιορτές της παλιάς πόλης», ενώ τα τελευταία χρόνια στο ετήσιο καλεντάρι εντάχθηκε και το Χατζιδάκειο Φεστιβάλ.

Η σύνδεση, όμως, του πολιτιστικού αυτού γεγονότος με το σπίτι του μουσικοσυνθέτη και το όραμα που υπήρχε να λειτουργήσει ως τόπος διατήρησης της μνήμης και της παρακαταθήκης του δεν είχε καταφέρει μέχρι σήμερα να γίνει πραγματικότητα, γιατί η γραφειοκρατία δεν επέτρεπε στη Νομαρχία Ξάνθης να πάρει στη δικαιοδοσία της το αρχοντικό. Από το 2001 που ξεκίνησαν οι προσπάθειες ευοδώθηκαν μόλις το 2005 και τότε όμως τα πράγματα σκόνταψαν στον προϋπολογισμό αναστήλωσης, που ανήλθε στα 5,2 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν βρέθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού και τελικά η Νομαρχία Ξάνθης το αναστήλωσε με ίδιους πόρους, διαθέτοντας το ποσό των 3,2 εκατ. ευρώ. Συντηρήθηκαν τα ξύλινα δάπεδα και τα μάρμαρα στις σκάλες, τα κατώφλια και τα περβάζια, ενώ συντηρητές και ζωγράφοι αποκατέστησαν τις τοιχογραφίες.

Μέσα στα σχέδια της Νομαρχίας Ξάνθης τώρα που το έργο ολοκληρώθηκε, είναι το αρχοντικό όπου γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις να γίνει ένας πολυχώρος τέχνης, σκέψης και ψυχαγωγίας για όλη τη Θράκη, με τη λειτουργία καφέ - ρεστοράν που θα είναι εναρμονισμένο με το χώρο, με μουσείο που θα είναι σημείο πολιτιστικής αναφοράς αλλά και με εργαστήρι εκμάθησης μουσικών οργάνων καθώς και μουσική βιβλιοθήκη.

Μοιραστείτε το: