18/04/2024
Διοικητικά - Δικαστικά | Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 - 02:07

Είχε πολλά… οφσάιντ η εκδίκαση της προσφυγής κατά της Κεντρικής Διαχείρισης στο Διαιτητικό

Για «άγνωστη και μυστηριώδης αλλαγή του καταστατικού της ΕΠΟ…», αλλά και «δόλια τακτική των αντιδίκων», μίλησε ο Ολυμπιακός για να δεχθεί ομαδικά πυρά από τη Σούπερ Λίγκας 1 και τις ΠΑΕ, που έκαναν πρόσθετη παρέμβαση κατά των Πειραιωτών * Και ο Ατρόμητος μαζί με τους «10» * Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός πήγαν και στα πολιτικά δικαστήρια * Τι είπε η ΕΠΟ * Και ο ρόλος του Απόλλωνα Σμύρνης

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Αρκετά αποκαλυπτική ήταν η συζήτηση της προσφυγής της ΠΑΕ Ολυμπιακός στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ το απόγευμα της Πέμπτης (14/10) κατά της πρόσφατης απόφασης της Σούπερ Λίγκας 1 να προχωρήσει σε Κεντρική Διαχείριση των τηλεοπτικών από τη σεζόν 2023-24…

Εκεί οι «ερυθρόλευκοι» ήταν μόνοι τους εναντίον όλων! Συγκεκριμένα απέναντι τους είχαν τη διοργανώτρια του πρωταθλήματος, την Ομοσπονδία και 10 ομάδες, που έκαναν παρέμβαση υπέρ της επίμαχης απόφασης και κατά των Πειραιωτών. Και μάλιστα οι «10» ειπώθηκε ότι είναι «11», καθώς με δήλωση του νομικού εκπροσώπου των ομάδων, που έκαναν την παρέμβαση, Βασίλη Γκαγκάτση και ο Ατρόμητος είναι μαζί τους «συμπαρίσταται, αλλά δεν πρόλαβε…», ήταν οι κουβέντες του. Άρα από τις 12 ΠΑΕ που υπερψήφισαν την Κεντρική Διαχείριση μόνο ο Άρης επέλεξε να μην πάρει θέση σε αυτή τη διαμάχη. 

Από την άλλη, πληροφορηθήκαμε, κατά τη διάρκεια της εκδίκασης, ότι ο Ολυμπιακός, όπως αναμενόταν, έκανε προσφυγή για την ίδια υπόθεση και στο Πρωτοδικείο (στις 11/10/2021), δηλαδή τα πολιτικά δικαστήρια. Κάτι που επέλεξε εξ αρχής και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, που δεν ενεπλάκη καθόλου στα αθλητικά δικαιοδοτικά όργανα (σημειώνουμε ότι μειοψήφησαν κατά της Κεντρικής Διαχείρισης οι «ερυθρόλευκοι» και οι «πράσινοι»).

Στη συζήτηση ακούστηκαν διάφορα επιχειρήματα από τις αντικρουόμενες μεριές, ωστόσο, τα… οφσάιντ ήταν πολλά και θα σας τα παρουσιάσουμε για να κατανοήσετε τι συνέβη προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουμε τους λιγότερο δυνατούς νομικούς όρους, ώστε να είναι κατανοητά όλα σε όλους…

Πρώτα απ’ όλα στο ξεκίνημα της διαδικασίας η πλευρά της Σούπερ Λίγκας 1 επιχείρησε να «εκμεταλλευτεί» την προσφυγή του Ολυμπιακού στα πολιτικά δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο προσδιορίζει ως αρμόδιο το Πρωτοδικείο Αθηνών και άρα με αυτή την κίνηση ουσιαστικά παραιτείται από τη συμφωνία για διαιτησία. Κοινώς, υποστηρίχθηκε από πλευράς διοργανώτριας δια του δικηγόρου, Πέτρου Καϊμακάμη ότι στην πραγματικότητα οι «ερυθρόλευκοι» έτσι δεν έχουν λόγο να προχωρήσουν περαιτέρω την προσφυγή τους στο Διαιτητικό Δικαστήριο.

Αυτή η τοποθέτησε αντικρούστηκε από την πλευρά του Ολυμπιακού, ο οποίος με τη σειρά του δια του δικηγόρου Γιώργου Σωτηρόπουλου υπογράμμισε ότι η προσφυγή και στα πολιτικά δικαστήρια της υπόθεσης δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση παραίτηση από το αθλητικό δικαιοδοτικό όργανο. Και παράλληλα τονίστηκε ότι δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία περί διαιτησίας, ενώ μίλησε για «δόλια τακτική των αντιδίκων», με αφορμή και την αναβολή, που είχε πάρει αρχικά η πλευρά της Σούπερ Λίγκας 1 πριν από μερικές ημέρες… 

Μάλιστα κάποια στιγμή οι τόνοι πήγαν να ανέβουν… Ο Καϊμακάμης πήγε να διακόψει τον Σωτηρόπουλο και χρειάστηκε η παρέμβαση του πρόεδρου του Διαιτητικού Δικαστηρίου, Γιώργου Χριστοδούλου για να μπει μια τάξη στη συζήτηση. «Είμαστε ανώτατο Δικαστήριο, δεν γίνονται ούτε διάλογος ούτε διακοπές», είπε χαρακτηριστικά στους διάδικους. 

Ο δικηγόρος του Ολυμπιακού υποστήριξε αφενός πως έχει έννομο συμφέρον μόνο και μόνο επειδή διαφώνησε – μειοψήφησε και αφετέρου ότι η απόφαση της Σούπερ Λίγκας 1 πάσχει, είναι ελλαττωματική και αντιβαίνει τον αθλητικό νόμο (συγκεκριμένα το άρθρο 84), που αναφέρει ότι μια ΠΑΕ έχει την απόλυτη κυριότητα δικαιωμάτων στα ραδιοτηλεοπτικά και δεν τα μεταβιβάζει, ενώ παράλληλα ως προς την Ολιστική Μελέτη ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ υπογράμμισε ότι υπάρχει απλή αναφορά ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση για την Κεντρική Διαχείριση στη Σούπερ Λίγκα 1 και δεν την επιβάλει. 

Η προσπάθεια σφετερισμού και το brand name 

Εντυπωσιακά όμως ήταν άλλα τρία σημεία της τοποθέτησης Σωτηρόπουλου με κυριότερο αυτό περί της αλλαγής του καταστατικού της ΕΠΟ, όπου πλέον προβλέπει Κεντρική Διαχείριση στα τηλεοπτικά και της μεγάλης κατηγορίας. 

«Ουδείς γνωρίζει τι αποφάσισε η ΕΠΟ στην Γ.Σ. του Αυγούστου με τις τροποποιήσεις του καταστατικού. Είναι άγνωστη, μυστηριώδης, λέγεται στους διαδρόμους και κυοφορείται… Δεν το έχουμε δει, δεν υπάρχει πουθενά το νέο καταστατικό, δεν έχει ανέβει πουθενά έως τώρα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπερισχύει ο νόμος…», είπε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος του Ολυμπιακού, επίσης ειπώθηκε και ότι οι «ερυθρόλευκοι» επενδύουν, ενώ με την Κεντρική Διαχείριση άλλες ομάδες, που δεν κάνουν το ίδιο θέλουν να κερδίσουν εις βάρος τους!

«Προσπαθούν κάποιες ΠΑΕ να σφετεριστούν τα δικά μας έσοδα μέσω της Κεντρικής Διαχείρισης», ήταν η ατάκα του Σωτηρόπουλου, ενώ στη διάρκεια της εκδίκασης ειπώθηκε ότι μέσα στην προσφυγή (στο κομμάτι των γραπτών προτάσεων) του Ολυμπιακού αναφέρεται από τους πρωταθλητές ότι «το brand name τους είναι πολύ μεγάλο για τα ελληνικά δεδομένα» και μοιραία θα χάσουν μπαίνοντας σε Κεντρική Διαχείριση. 

Ακόμα η πλευρά των Πειραιωτών παραδέχθηκε ότι παλιότερα υπήρχε στο ελληνικό πρωτάθλημα Κεντρική Διαχείριση, αλλά αυτό διακόπηκε το 2018 όταν αρχικά αποχώρησαν ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός, «όπως είχαν δικαίωμα», όπως ειπώθηκε. Σε άλλο σημείο, πάντως, ο Σωτηρόπουλος υποστήριξε ότι «πουθενά στο εξωτερικό δεν επιβάλλεται δια νόμου η Κεντρική Διαχείριση» (!), ενώ ο έτερος δικηγόρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Δημήτρης Καρπετόπουλος έβαλε μέσα στο… παιχνίδι και ότι η Κεντρική Διαχείριση εμμέσως θα επηρεάσει και τους αγωνιστικούς συσχετισμούς της Σούπερ Λίγκας 1…      

Το… στρίβειν δια του αρραβώνος και η αλά καρτ χρήση του νόμου

H Σούπερ Λίγκα από την πλευρά της αρχικά με τον Πέτρο Καϊμακάμη επισήμανε ότι ο Ολυμπιακός παραποιεί συνειδητά διατάξεις, κανονισμούς και άρθρα διαβάζοντας επιλεκτικά κομμάτια όπως τον συμφέρει… «Εδώ δεν είναι και δεν γίνεται ανάπτυξη ποινικού δικαστηρίου… Ο Ολυμπιακός έχει τακτική… στρίβειν δια του αρραβώνος όταν οι 12 από τις 14 ΠΑΕ στη γ.σ. της Σούπερ Λίγκας 1 ψήφισαν υπέρ της Κεντρικής Διαχείρισης. Και επίσης γιατί δεν αντέδρασε όταν δια νόμου για τη Σούπερ Λίγκα 2, που συμμετέχει με την ομάδα β’ προβλέπεται η Κεντρική Διαχείριση των τηλεοπτικών; Αλλά και στη γ.σ. της ΕΠΟ σε σχεδόν 70 μέλη, δύο ήταν μόνο τα κατά… Επίσης, γνωρίζει η προσφεύγουσα ότι υπάρχει Κεντρική Διαχείριση στην Ευρώπη… Οι κύριοι χρησιμοποιούν τα δικά μας επιχειρήματα», είπε μεταξύ άλλων.

Ακολούθως, ο έτερος δικηγόρος της διοργανώτριας του πρωταθλήματος, Γιώργος Πιταροκοίλης αναρωτήθηκε πως είναι ανύπαρκτη η καταστατική αλλαγή της ΕΠΟ για την Κεντρική Διαχείριση, αφού ο Ολυμπιακός πήρε μέρος και μειοψήφησε, ενώ κατονόμασε τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κώστα Καραπαπά, που συμμετείχε στην γ.σ. της Σούπερ Λίγκας 1 και στην εκεί απόφαση και τροποποίηση… 

Σημαντική ήταν η παράμετρος όμως και για το τι συμβαίνει στους διεθνείς αγώνες…

«Είναι επωφελής η κεντρική διαχείριση γενικά. Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ο Ολυμπιακός την ακολουθεί εκεί και έτσι έχει μεγαλύτερο οικονομικό όφελος. Έχουμε, λοιπόν, μια αλά καρτ αντιμετώπιση του άρθρου 84 του ν2725. Όπου μας συμφέρει δηλαδή… Να απορριφθεί η προσφυγή».

Στην ΟΥΕΦΑ το καταστατικό πριν πάει στο Ειρηνοδικείο 

Η πλευρά της ΕΠΟ εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο Βασίλη Σαράκη, ο οποίος αφενός υποστήριξε ότι η Ομοσπονδία έχει έννομο συμφέρον να παρέμβει υπέρ της απόφασης της Σούπερ Λίγκας 1 και αφετέρου έδωσε την εξήγηση γιατί εγγράφως δεν υπάρχουν ακόμα κάπου οι καταστατικές αλλαγές της ΕΠΟ, που κάνουν υποχρεωτική την Κεντρική Διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων…

«Όσα ψηφίστηκαν στη γενική συνέλευση εστάλησαν στην ΟΥΕΦΑ για την τελική έγκριση και εν συνεχεία θα κατατεθούν στο Ειρηνοδικείο», είπε χαρακτηριστικά ο νομικός της Ομοσπονδίας.

Παράλληλα ο Σαράκης επισήμανε ότι: «Η Ισπανία, η Αγγλία, η ΟΥΕΦΑ, όλοι έχουν κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά τους δικαιώματα» για να προσθέσει ότι η απόφαση της διοργανώτριας είναι έγκυρη καθώς «η απόφαση στη Σούπερ Λίγκα 1 πάρθηκε με τις προβλεπόμενες από το καταστατικό της πλειοψηφία». 

Το διάβασμα των πρακτικών από τον Γκαγκάτση, η «αλληλεγγύη» και το σχέδιο μοιρασιάς του Απόλλωνα Σμύρνης 

Για τις 10 ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας 1, που έκαναν παρέμβαση υπέρ της διοργανώτριας του πρωταθλήματος και κατά της προσφυγής του Ολυμπιακού αρχικά τοποθετήθηκε ο δικηγόρος, Γιάννης Βοσκόπουλος

«Ο Ολυμπιακός είναι μόνος του, είναι η μοναδική εταιρεία που προσπαθεί να προσβάλει αυτή τη διάταξη. Όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο το ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία, τόσο οι ΠΑΕ όσο και η ΕΠΟ. Και όλη η ελληνική κοινωνία είναι υπέρ της Κεντρικής Διαχείρισης, για να αποφευχθεί το να έχουμε δύο παρόχους όπως γίνεται φέτος με ότι αυτό σημαίνει οικονομικά για τον κόσμο…».

Τελευταίος μίλησε ο Βασίλης Γκαγκάτσης εκπροσωπώντας επίσης της 10 ΠΑΕ, που έκαναν πρόσθετη παρέμβαση… 

Ο νυν νομικός σύμβουλος του Απόλλωνα Σμύρνης και πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ αρχικά εξερράγη με τα περί «μυστικής γενικής συνέλευσης», που ειπώθηκαν από την πλευρά των δικηγόρων του Ολυμπιακού…

«Παρέστη ο Ολυμπιακός στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΠΟ στις 27/8/2021 και συμμετείχε και ψήφισε. Η γενική συνέλευση, που είναι το ανώτατο όργανο της Ομοσπονδίας και υπερψηφίστηκε η καταστατική αλλαγή για την υποχρεωτικότητα της Κεντρικής Διαχείρισης και στη Σούπερ Λίγκα 1 με 67 υπέρ και 2 κατά. Εκεί υπήρχαν…100 κανάλια και… 200 δημοσιογράφοι, ποια μυστική συνέλευση λοιπόν; Και η Σούπερ Λίγκα 1 τι έκανε; Έκανε αυτό που της επιβάλει το καταστατικό της, να εφαρμόσει το καταστατικό της ΕΠΟ ως υπερκείμενη αρχή». 

Εν συνεχεία ο Β. Γκαγκάτσης διάβασε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τα πρακτικά των δύο γενικών συνελεύσεων της Σούπερ Λίγκας 1 στις 2/9/2021 και 9/9/2021 υπογραμμίζοντας ότι η Κεντρική Διαχείριση πέρασε από την 1η και στη 2η υπήρξαν προσθήκες-διορθώσεις για τρεις επιμέρους παραγράφους, 5, 7, 8 του άρθρου 11β. 

Από την ανάγνωση ακούστηκαν τα ονόματα του προέδρου της διοργανώτριας και αντιπροέδρου του Παναθηναϊκού (τουλάχιστον μέχρι τότε), Λεωνίδα Μπουτσικάρη, του μόνιμου νομικού συμβούλου της Γιάννη Οικονομάκη και του αντιπροέδρου του Ολυμπιακού, Κώστα Καραπαπά ως προς την επιβεβαίωση ότι όλα είχαν εγκριθεί για τα τηλεοπτικά της Κεντρικής Διαχείρισης από τις 2/9/2021. «Δεν είχε γνώση ο κ. Καραπαπάς, αλλά καταψήφισε…», είπε πετώντας τα βέλη του στους Πειραιώτες ο εκ των δικηγόρων των «10».

Ακολούθως ο Β. Γκαγκάτσης επισήμανε ότι ξεχωριστή και ατομική κοινοποίηση των αποφάσεων των γ.σ. της Σούπερ Λίγκας 1 από καταβολής της δεν γίνονται, αλλά αυτό συμβαίνει από τις αναρτήσεις στο επίσημο site της διοργανώτριας και δεν μετρά ο χρόνος από την ημέρα που μία ΠΑΕ παίρνει στα χέρια της τα πρακτικά της συνεδρίασης. Επιχειρηματολογία, που έγινε σκοπίμως από τον έμπειρο δικηγόρο για να υποστηριχθεί το εκπρόθεσμο της κατάθεσης της προσφυγής από τους «ερυθρόλευκους» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αλά καρτ επικαλούμαστε τα άρθρα…  Στην αναρμοδιότητα δεν ισχύει και στις ημερομηνίες ισχύει, ε δεν γίνεται αυτό...».

Ο Β. Γκαγκάτσης ακόμα υποστήριξε ότι από το 2010 το ίδιο το ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα η ΟΥΕΦΑ ήρθε και ακύρωσε στην πράξη το άρθρο 84 του αθλητικού νόμου για την απόλυτη κυριότητα των ΠΑΕ στα ραδιοτηλεοπτικά τους δικαιώματα. Έτσι έκανε μια αναδρομή στις αλλαγές που έγιναν τόσο στις Ομοσπονδίες επί των τηλεοπτικών όσο και στο Τσάμπιονς Λιγκ για να παίρνουν χρήματα όλοι και να ωφελούνται οι μικρότεροι, χωρίς να χάνουν και οι μεγάλοι τη μερίδα του λέοντος, αλλά λειτούργησε η ΟΥΕΦΑ με αλληλεγγύη.

«Ήρθε η γενική συνέλευση της Σούπερ Λίγκας και τι διαφορετικό είπε; Μα η αλληλεγγύη είναι όρος του καταστατικού της Λίγκας, πραγματικός όρος του συνεταιρισμού…

Σήμερα όλα τα τηλεοπτικά στην Ελλάδα είναι 68 εκάτ. ευρώ, αλλά μόνο η πρώτη από τις παρεμβάνουσες είπε πως θα μοιραστούν στην Κεντρική Διαχείριση, ως ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης παρουσιάσαμε ολοκληρωμένο σχέδιο, που έγινε δεκτό σχεδόν ομόφωνα, ε τα περισσότερα θα τα έπαιρνε ο Ολυμπιακός ούτως ή άλλως. Ως απάντηση για τις επενδύσεις τώρα, στην Ελλάδα υπάρχουν πέντε ομάδες μεγάλες που κάνουν επενδύσεις, γιατί οι τρεις μεγάλες είναι υπέρ;

Δεν υπάρχει ούτε μία από τις 30 πρώτες χώρες ποδοσφαιρικά που να μην έχει Κεντρική Διαχείριση των τηλεοπτικών, πλην της Ελλάδος, που είμαστε κάπου στην 20η θέση… Στην Ισπανία το κράτος από το 2015 τους υποχρέωσε όλους σε Κεντρική Διαχείριση, για δύο χρόνια είχαν εξαιρεθεί Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, αλλά μετά μπήκαν. Και πάλι παίρνουν τα περισσότερα, αλλά υπάρχει χρήμα για όλους, υπάρχει αλληλεγγύη. Εδώ ήρθε το κράτος και έβαλε υποχρεωτική Κεντρική Διαχείριση στη Σούπερ Λίγκα 2, για ποιο λόγο να υπάρχει ο διαχωρισμός; Είναι ήσσονος σημασίας η SL2… Να έχει αίσθημα αλληλεγγύης η ΠΑΕ Ολυμπιακός, κανείς δεν αμφισβητεί ότι είναι μεγάλη ΠΑΕ, κανείς», κατέληξε ο νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης.

Να σημειωθεί ότι όλες οι πλευρές πήραν προθεσμία για την κατάθεση υπομνημάτων μέχρι τη Δευτέρα (18/10), η δε απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου θα εκδοθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, καθώς στη συνέχεια αλλάζει η σύνθεση του συγκεκριμένου δικαιοδοτικού οργάνου της ΕΠΟ…

Μοιραστείτε το: