25/11/2020
Κόσμος | Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020 - 23:26

Συμπλοκές στη Γαλλία για νόμο που καθιστά εγκληματική πράξη τη φωτογράφιση αστυνομικών

Δακρυγόνα και ρίψη νερού με αύρες σε Παρίσι και άλλες πόλεις

Μεγάλη ένταση επικράτησε το Σάββατο (21/11) στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας (Μασσαλία, Λιλ, Μονπελιέ, Ρεν, Σεντ Ετιέν), καθώς έγιναν διαδηλώσεις πολιτών κατά του νομοσχεδίου που καθιστά εγκληματική πράξη το να κυκλοφορεί κανείς τη φωτογραφία με το πρόσωπο ενός αστυνομικού, με πρόθεση να τον βλάψει.

Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, ο νόμος καταπατά την ελευθερία των δημοσιογράφων να καταγράφουν τα γεγονότα και καθιστά δυσκολότερο το να λογοδοτούν οι αστυνομικοί για καταχρήσεις όπως την υπέρμετρη χρήση βίας.

Έτσι, υπήρξαν συμπλοκές των συγκεντρωμένων με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων κι έριξαν νερό με αύρες.

Πολλοί διαδηλωτές φορούσαν κίτρινα γιλέκα του ομώνυμου κινήματος, που ξεκίνησε σειρά αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων πριν από δύο χρόνια, ενώ ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Θα κατεβάσουμε τα κινητά μας, όταν κατεβάσετε τα όπλα».

Από ην πλευρά τους, Γάλλοι δημοσιογράφοι δημοσίευσαν βίντεο, στα οποία ισχυρίζονται ότι οι αστυνομικοί τους απέτρεψαν από το να τραβούν πλάνα, λέγοντας πως αν δεν σταματήσουν θα συλληφθούν.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο παραβάτης του νόμου θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ.

Μοιραστείτε το: