28/10/2020
Ελλάδα | Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020 - 17:44

Στην Τουρκία και στο πανευρωπαϊκό δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στάθηκε ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι έθεσε θέμα για εμπάργκο όπλων στη γείτονα χώρα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου παρέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή (16/10) μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες …

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας, που έχει φέρει μεγάλη ανησυχία σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στο ζήτημα της Τουρκίας και της προκλητικότητας της. Έτσι υπογράμμισε ότι η αποδοκιμασία προς τη γείτονα χώρα θα συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων της Ε.Ε., ενώ τόνισε ότι έθεσε θέμα για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία!

«Να επισημάνω ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία όλων μας για το δεύτερο κύμα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε πια έναν ευρωπαϊκό χάρτη ανά περιφέρεια, ο οποίος αποτυπώνει το επίπεδο κινδύνου με κοινά κριτήρια. Θεωρώ θετικό ότι η Ελλάδα, όπως φαίνεται, ακόμα είναι μία από τις χώρες που τα καταφέρνει σχετικά καλύτερα σε σχέση με Δυτική και Ανατολική Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, αν δεν είμαστε προσεκτικοί, αν δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα των ειδικών. Έχουμε μια πολύ μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη για το ζήτημα του κορωνοϊού και δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για το πότε θα ξαναβρεθούμε όλοι μαζί. Όλοι ελπίζουμε ότι την άνοιξη θα έχουμε εμβόλιο, αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ταξιδεύουμε με ασφάλεια και κοινά πρωτόκολλα».

Για την κατάσταση με την Τουρκία και την συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν ήταν στην ημερησία διάταξη το θέμα αυτό… Επιμείναμε εγώ και ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Ζητήσαμε ρητή αναφορά που να καταδεικνύει έντονη αποδοκιμασία της Ε.Ε. για τις νέες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας. Συμφώνησαν, τελικά, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε αυτές τις διατυπώσεις. Υπάρχει ρητή αναφορά να σεβαστεί τα ψηφίσματα η Τουρκία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και ανέφερε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις».

Αναφορικά με το πότε θα υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία ο Μητσοτάκης επισήμανε: «Όταν συζητήσαμε εκτενώς το θέμα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής έπρεπε να διανύσουμε δρόμο για να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους. Μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε ακόμα δρόμο. Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα στην παράγραφο 21, λένε ξεκάθαρα, θέτουν ξεκάθαρη χρονική περίοδο που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας τον Δεκέμβριο», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αυτές οι ενέργειες και τα όπλα που έχει η Ευρώπη στη διάθεσή της περιγράφονται με σαφήνεια. Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ».

Ακολούθως αναφερόμενος στο κλίμα που συνάντησε στη Σύνοδο Κορυφής για τις τουρκικές προκλήσεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη Σύνοδο, ο Μητσοτάκης είπε: «Η Ευρώπη δεν παίρνει αποφάσεις από μια στιγμή στην άλλη. Είναι σαν ένα υπερωκεάνιο που αργεί να στρίψει, αλλά όταν στρίψει μένει σταθερά στη νέα κατεύθυνση».

Ο πρωθυπουργός, πάντως, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «χώρες που προσδοκούσαν σε μια πιο θετική εξέλιξη μετά την προηγούμενη Σύνοδο, αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από τη στάση της Τουρκίας και την έξοδο του ‘‘Ορούτς Ρέις’’. Όσο η Τουρκία επιμένει να κλιμακώνει τη στάση της σε αυτή την κατεύθυνση, τόσο χώρες που είναι ακόμη προβληματισμένες θα πείθονται ότι αυτό που δεν μπορεί τελικά να αμφισβητηθεί είναι η ευρωπαϊκή αξιοπιστία. Και αυτή αποτυπώθηκε από τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου, που είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Μη φανταστεί κανείς όμως ότι η Ευρώπη δεν έχει την αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε λήψη μέτρων που θα είναι επώδυνα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ο Δεκέμβριος είναι εύλογο διάστημα για να ληφθεί απόφαση για την Τουρκία, ή μήπως είναι αργά, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα το δούμε αυτό. Το χρονοδιάγραμμα ήταν πολύ σαφές. Το αν θέλαμε κάτι νωρίτερα μπορεί να είναι μια θεωρητική συζήτηση, αλλά για να φτάσουμε σε συμπεράσματα απαιτείται ομοφωνία, ούτε καν πλειοψηφία».

Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειάστηκε μεγάλος διπλωματικός αγώνας

Σε άλλα ζητήματα ο Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής: «Εκφράσαμε την επιθυμία μας να έχουμε λειτουργική, εμπορική σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία. Δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε συμφωνία. Και μία κακή συμφωνία είναι χειρότερη από το να μην έχουμε καθόλου. Θέλω να πιστεύω ότι θα επιτευχθεί έστω και την τελευταία στιγμή πρόοδος».

Σήμερα το πρωί συζητήσαμε και για τη σχέση που πρέπει να έχει η Ε.Ε. συνολικά με την Αφρική. Έχει πληθυσμό 1,3 δισ. και βέβαια το 70% είναι κάτω των 30. Η Ελλάδα γειτονεύει με την Αφρική, θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει αυτή η πολιτική ατζέντα. Επιμείναμε αρκετές χώρες ώστε να προστεθεί στο κείμενο ρητή αναφορά σε πολιτικές επιστροφών και επανεισδοχής».

Μοιραστείτε το: