25/09/2020
ΓΓΑ | Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020 - 23:33

ΕΣΚΑΝ: «Καμία ευθύνη για τη μη αναγνώριση του παγκοσμίου ρεκόρ της Τζένγκο...»

Δεν είχαν γίνει έλεγχοι ντόπινγκ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου Κ20 και δεν ισχύει η επίδοση της ακοντίστριας

Άτυχη στάθηκε η νεαρή ακοντίστρια Ελίνα Τζένγκο, η οποία με επίδοση 63,96μ. είχε πετύχει παγκόσμιο ρεκόρ νεανίδων την 1η Αυγούστου στα Ιωάννινα.

Ωστόσο, το ρεκόρ δεν καταγράφεται εντέλει, καθώς δεν έγιναν έλεγχοι ντόπινγκ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ20, με την Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου να ενημερώνει σχετικά τον ΣΕΓΑΣ την Πέμπτη (13/8).

Για το θέμα πήρε θέση το ΕΣΚΑΝ, αναφέροντας ότι δεν είναι δική του ευθύνη το ότι δεν πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμισης του Ντόπινγκ: «Σχετικά με τον έλεγχο ντόπινγκ της αθλήτριας Ελίνα Τζένγκο, κατόπιν του παγκοσμίου ρεκόρ Κ20 που πέτυχε στο οικείο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου, στα Ιωάννινα, το ΕΣΚΑΝ ανακοινώνει τα εξής, για την αποκατάσταση της αλήθειας:

Υποχρέωση ελέγχων από το ΕΣΚΑΝ, βάσει νόμου, υπάρχει μόνο για τα Πανελλήνια πρωταθλήματα της ανώτατης ηλικιακής κατηγορίας κάθε ερασιτεχνικού αθλήματος. Ως εκ τούτου, δεν βρισκόταν συνεργείο δειγματοληπτών στα Ιωάννινα, ούτε είχε ενημερωθεί το ΕΣΚΑΝ, πριν από τους αγώνες, για την αναγκαιότητα της παρουσίας του.

Το βράδυ του Σαββάτου 01/08, το ΕΣΚΑΝ ενημερώθηκε από τον ΣΕΓΑΣ για την επίτευξη της επίδοσης και την ανάγκη διενέργειας ελέγχου ντόπινγκ στην αθλήτρια εντός 24ώρου.

Με δεδομένη τη μη διαθεσιμότητα γυναίκας Υπευθύνου Ελέγχου Ντόπινγκ (Υ.Ε.Ν.) στην περιοχή των Ιωαννίνων, εξετάστηκαν διάφορες εναλλακτικές και προκρίθηκε η μετάβαση την επομένη, Κυριακή 02/08, της αθλήτριας στην Πάτρα, όπου ήταν διαθέσιμη Υ.Ε.Ν. του ΕΣΚΑΝ, η οποία και πραγματοποίησε τον απαραίτητο έλεγχο τηρώντας όλα τα σχετικά πρωτόκολλα.

Κατόπιν αυτών, ουδεμία ευθύνη φέρει το ΕΣΚΑΝ για την μη αναγνώριση του παγκοσμίου ρεκόρ της Ελίνας Τζένγκο. Το ΕΣΚΑΝ εκφράζει τη λύπη του για τη δυσμενή εξέλιξη, καθώς τέτοιες επιδόσεις και εθνικές επιτυχίες μας αφορούν όλους και στο μέτρο της υπευθυνότητας του καθενός, άπαντες οφείλουν να δρουν για το όφελος του ελληνικού αθλητισμού».

Μοιραστείτε το: