24/11/2020
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | Τρίτη 11 Αυγούστου 2020 - 23:02

Πέθανε ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

Ο γνωστός λογοτέχνης και ποιητής είχε συνδέσει το έργο του με τη Θεσσαλονίκη

Σε ηλικία 89 ετών απεβίωσε την Τρίτη (11/8) ο γνωστός λογοτέχνης και ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Ο εκλιπών, που ήταν και μελετητής, μεταφραστής, εκδότης και κριτικός, συνέδεσε άρρηκτα το έργο αλλά και την ίδια του την ύπαρξη με τη Θεσσαλονίκη.

Την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία πραγματοποίησε το 1949, με τη δημοσίευση του ποιήματος «Βιογραφία» στο περιοδικό της Θεσσαλονίκης «Μορφές». Το 1950 κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Εποχή των ισχνών αγελάδων». Το 1958 ίδρυσε και ανέλαβε το περιοδικό «Διαγώνιος», που κυκλοφόρησε ως το 1983, και το 1962 δημιούργησε τον εκδοτικό οίκο «Εκδόσεις της Διαγωνίου», προτείνοντας και εκδίδοντας σημαντικούς λογοτέχνες. (Νίκος - Αλέξης Ασλάνογλου, Γιώργος Ιωάννου, Περικλής Σφυρίδης, Σάκης Παπαδημητρίου κ.ά).

Εκτός από ποιητής και εκδότης, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος υπήρξε διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, ερευνητής, λαογράφος, επιμελητής εκδόσεων, βιβλιοκριτικός, συλλέκτης, μελετητής και ερμηνευτής ρεμπέτικων τραγουδιών. Είχε ασχοληθεί επισταμένα με τον Διονύσιο Σολωμό, το Στρατή Δούκα, τον Κωνσταντίνο Καβάφη, τον Νίκο Καββαδία, τον Βασίλειο Λαούρδα, ενώ είχε εντρυφήσει στο έργο του Βασίλη Τσιτσάνη κι εξέδωσε μελέτες για το ρεμπέτικο τραγούδι.

Το 2011 τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για την προσφορά του στην πνευματική ζωή της Θεσσαλονίκης και γενικότερα στα ελληνικά γράμματα. Ωστόσο, αρνήθηκε να το παραλάβει παραπέμποντας στο κείμενό του «Εναντίον» από το 1979 όπου αναφέρει: «Είμαι εναντίον των βραβείων γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Βραβεύω σημαίνει αναγνωρίζω την αξία κάποιου κατωτέρου μου και κάποτε θα πρέπει να διώξουμε τα αφεντικά από τη ζωή μας».

Τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια διέμενε μόνος του σέ ένα ισόγειο διαμέρισμα των 40 Εκκλησιών κι ενώ η υγεία του είχε επιδεινωθεί.

Μοιραστείτε το: