20/04/2024
Κόσμος | Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020 - 17:48

Βερολίνο: «Μονομερή βήματα της Τουρκίας, επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ε.Ε.»

Η γερμανική κυβέρνηση ζητά απευθείας συνομιλίες της χώρας μας με τους γείτονες

Προβληματισμό έφερε στην κυβέρνηση της Γερμανίας η απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με το Βερολίνο να κάνει λόγο για μονομερή βήματα που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των γειτόνων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Λάβαμε γνώση με ανησυχία σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάας επανειλημμένως δήλωσε ότι πρέπει να τηρηθεί το Διεθνές Δίκαιο και ότι χρειαζόμαστε επειγόντως βήματα αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Και υπό αυτή την έννοια, περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα.

Μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση και η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ε.Ε.», δήλωσε τη Δευτέρα (10/8) ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Επίσης, απηύθυνε έκκληση «και προς τις δύο πλευρές να επιλύσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν έναν διμερή διάλογο, όπως προγραμματίστηκε, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ρωτήθηκε αν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προτίθεται να μεσολαβήσει εκ νέου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για να πει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και το γεγονός ότι υπάρχουν εκεί πρόσφατα εκ νέου εντάσεις.

«Αυτό μας ανησυχεί πολύ. Το σημαντικό και το επειγόντως απαραίτητο είναι οι εμπλεκόμενοι, η Ελλάδα και η Τουρκία, να επιδιώξουν την απευθείας συνομιλία μεταξύ τους, να συζητήσουν μεταξύ τους απευθείας - και ελπίζουμε και να λύσουν - τα διαφιλονικούμενα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας.

Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και, όπου μπορεί να φανεί χρήσιμη, θα το κάνει, αλλά το αποφασιστικό είναι η απευθείας συνομιλία», ανέφερε ο Σ. Ζάιμπερτ. 

Μοιραστείτε το: