19/03/2024
Διοικητικά - Δικαστικά | Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020 - 20:28

Ολυμπιακός: Καμία αμφιβολία ότι παραβιάστηκε το άρθρο 35, να επιβληθούν κυρώσεις σε ΠΑΟΚ, Ξάνθη

«Ασπρόμαυροι» και Θρακιώτες είπαν ότι προσέφυγαν στα πολιτικά δικαστήρια όχι για απόφαση αθλητικού οργάνου, αλλά για απόφαση της ΕΕΑ * Η θέση της Λίγκας στην εκδίκαση της προσφυγής των Πειραιωτών

Ραντεβού στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ είχαν την Πέμπτη (4/6) ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη, καθώς εκδικάστηκε η προσφυγή των Πειραιωτών κατά της Σούπερ Λίγκας 1 για την απόφαση του Δ.Σ. να μην αποβληθούν οι «ασπρόμαυροι» και οι Θρακιώτες από το πρωτάθλημα, επειδή προσέφυγαν στα πολιτικά δικαστήρια εναντίον της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για την υπόθεση της πολυιδιοκτησίας.

Από πλευράς «ερυθρόλευκων» ο νομικός τους εκπρόσωπος Δημήτρης Καρπετόπουλος είπε ότι ΠΑΟΚ και Ξάνθη συνομολογούν στο θέμα και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ πήγε ένα βήμα παραπάνω και ανέφερε πως εκτός από την απόφαση της ΕΕΑ δεν έχουμε προσβάλλει καμία άλλη απόφαση. Σας έχουμε παρουσιάσει αίτημα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για διοικητική προστασία από την απόφαση της πειθαρχικής της Λίγκας.

Ήταν ένα αίτημα που απορρίφθηκε για προσβολή αρμόδιου αθλητικού δικαιοδοτικού οργάνου. Ο ΠΑΟΚ έχει ήδη κάνει αίτημα στο διοικητικό εφετείο και έχει απορριφθεί. Άρα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παραβιάστηκε το άρθρο 35 και ως εκ τούτου πρέπει να επιβληθούν οι κυρώσεις».

Θεσσαλονικείς και ακρίτες ισχυρίστηκαν ότι προσέφυγαν στα πολιτικά δικαστήρια όχι για απόφαση αθλητικού οργάνου αλλά για απόφαση της ΕΕΑ, με τον Λάμπρο Μπίρδα από πλευράς ΠΑΟΚ να αναφέρει: «Ουδεμία προσφυγή μας έγινε κατά πράξης, απόφασης, ερμηνείας, απόφασης που να προέκυψε από όργανο του ποδοσφαίρου. Τι μας λέει η καταγγέλουσα; Στα μεν πειθαρχικά όργανα μας έλεγαν ότι οι τακτικοί δικαστές δεσμεύονται από το πόρισμα. Δεν θέλω να πω άλλα, ξέρουμε από ποιους στελεχώθηκε η Επιτροπή. Αμφισβητούμε και τη διαδικασία και το συμπέρασμα της ΕΕΑ. Στο ΣτΕ προσβάλαμε την πρόσληψη ενός μέλους της ΕΕΑ, του κ. Φαραντούρη. Το ΣτΕ κοινοποίησε τη δική μας προσφυγή μόνο σε αυτόν και ήρθε ο Ολυμπιακός και έκανε παρέμβαση.

Ουδεμία διαφορά που ανέκυψε από πειθαρχικά όργανα προσβάλαμε στα πολιτικά δικαστήρια. Δεν προσβάλαμε ποτέ απόφαση από αθλητικό ποδοσφαιρικό όργανο. Να μας πουν αν μπορούμε να προσβάλουμε πουθενά, μία φορά να δικαστεί επί της ουσίας η υπόθεση. Δεν ανέκυψε διαφορά από εδώ, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που ζητάει το 35. Ξέρετε πόσες προσφυγές μπορεί να κάνει ο ΠΑΟΚ αν ακολουθήσει την τακτική του εδώ προσφεύγοντος;».

Ενώ ο έτερος νομικός των «ασπρόμαυρων» Αχιλλέας Μαυρομμάτης είπε: «Ο Ολυμπιακός μας είπε ότι δεν έχουν δικαίωμα να πάμε διοικητικά δικαστήρια, ότι είναι αθλητική διαφορά. Μετά μας είπε ότι είστε υποχρεωμένοι να δεχτείτε αυτό που λέει η Επιτροπή. Ήταν ο μόνος δρόμος που είχε ο ΠΑΟΚ για να αντιμετωπίσει μια απόφαση οργάνων της διοίκησης με πολλές ελλείψεις.

Υπάρχει ένα ζήτημα, μετά την απαλοιφή του άρθρου 30 του ΚΑΠ που προέβλεπε πολυιδιοκτησία, είναι θέμα ερμηνείας. Στον Πειθαρχικό κώδικα γίνεται αναφορά για ανάκληση πιστοποιητικού που δεν έχουμε σε αυτή την περίπτωση. Η απόφαση της ΕΕΑ, που κατά την άποψη μας, δεν θα έπρεπε καν να εξεταστεί από όργανα της ΕΠΟ, δεν γίνεται να μην μπορεί να προσβληθεί σε πολιτικά ή διοικητικά δικαστήρια. Δεν τίθεται θέμα παραβίαση εφαρμογής κανόνων της ΕΠΟ.

Δεν προέκυψε θέμα παρακώλυσης της διαδικασίας στα αθλητικά δικαστήρια. Ορθά έχει γίνει χρήση από ΠΑΕ στο παρελθόν, του δικαιώματος προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια για αποφάσεις της ΕΕΑ, ακόμη και από τον Ολυμπιακό».

Σε ό,τι αφορά την Ξάνθη, ο δικηγόρος Χρήστος Δετσαρίδης ανέφερε: «Η προσέγγιση ζητήματος από Σούπερ Λίγκα και ΠΑΟΚ μας βρίσκει σύμφωνους. Τίθεται ένα ζήτημα απαραδέκτου της διαδικασίας από την πλευρά του Ολυμπιακού, αν έχει έννομο συμφέρον δηλαδή. Τίθεται ένα θέμα για το ποιες είναι οι διαφορές που πρέπει να κριθούν από τα δικαστήρια.

Δεν προσβάλαμε καμία απόφαση αθλητικού οργάνου. Η ΕΕΑ ιδρύθηκε με βάση τον αθλητικό νόμο για να έχει το κράτος εποπτεία στο ποδόσφαιρο. Δεν έχουμε προσβάλει την απόφαση του δικαιοδοτικού οργάνου της Λίγκας αλλά την απόφαση της ΕΕΑ στο πλαίσιο του αθλητικού νόμου. Είναι διοικητική πράξη και μάλιστα εκτελεστή άρα η προσφυγή στη δικαιοσύνη αφορούσε την αναστολή του πιστοποιητικού. Δεν έχουμε προσβολή διατάξεων κανονισμών της ΕΠΟ.

Και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού (σ.σ. εννοώντας τον Βαγγέλη Μαρινάκη) είχε προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια για την προστασία του για την απόφαση απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Η διοικητική πράξη που εκδόθηκε από διοικητικό όργανο αφορά κύρωση από τον αθλητικό νόμο και όχι από το άρθρο 35».

Τέλος, από την πλευρά της Λίγκας ο νομικός σύμβουλος Γιάννης Οικονομάκης είπε: «Πού πήγαμε λοιπόν; Εγώ σαν κράτος θα διαγιγνώσκω τις παραβάσεις αλλά εσύ θα επιβάλλεις την ποινή. Αυτό το προβληματικό πράγμα μας έχει οδηγήσει εδώ. Για το θέμα μας. Ήχθη στο Δ.Σ. της Λίγκας από την ΠΑΕ Ολυμπιακός καταγγελία για την προσφυγή των ΠΑΟΚ και Ξάνθης σε διοικητικά δικαστήρια. Το πρώτο που πρέπει να εξεταστεί είναι η γραμματική ερμηνεία του άρθρου 35. Το 35 λέει πως απαγορεύεται η προσφυγή στα διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια. Να δούμε εάν οι διαφορές οι συγκεκριμένες ανακύπτουν από αθλητικές διαφορές. Το Δ.Σ. το δικό μας έκρινε ότι δεν είναι. Το αδίκημα πρέπει να προβλέπεται εκεί. Εδώ είναι το θέμα της πολυϊδιοκτησίας και το άλλο θέμα οι μετοχές της Ξάνθης χωρίς άδεια της ΕΕΑ. Το αδίκημα προβλέπεται μόνο στον Νόμο. Όχι στους αθλητικούς κανονισμούς. Μέχρι πριν 2 χρόνια προβλεπόταν στους αθλητικούς κανονισμούς. Υπήρχε στον ΚΑΠ άρθρο για πολυϊδιοκτησία. Έφυγε. Εγείρεται αμφιβολία κατά πόσον το αδίκημα προβλέπεται από τους κανονισμούς της ΕΠΟ ή τον Νόμο. Άρα η διαφορά δεν προκύπτει βάσει καταστατικού και διαφορών ΕΠΟ.

Οι δύο ΠΑΕ διώχθηκαν από το πόρισμα της ΕΕΑ, που έβγαλε πόρισμα βάσει αδικημάτων που προβλέπονται από τον Νόμο. Πάμε για τις ποινές. Οι ποινές μέχρι τις 3 Φλεβάρη μέχρι το προηγούμενο καθεστώς πράγματι προβλέπονταν στον κανονισμό της ΕΠΟ. Έρχεται η Πολιτεία με διάταξη Νόμου και λέει ποινές 5 – 10 βαθμοί. Έχουμε και τις ποινές να προβλέπονται από Νόμο και όχι από κανονισμό της ΕΠΟ. Ουσιαστικά τι κάνει η ΕΠΟ; Κάνει την επιμέτρηση του πόσους βαθμούς θα αφαιρέσει. Ο Νόμος προβλέπει το αδίκημα. Το πλαίσιο ποινών επίσης το προβλέπει. Από την άλλη πλευρά είναι τα αθλητικά όργανα για να βάλουν 5 έως 10 βαθμούς. Μιλάμε για αδικήματα εκτός του κατασταστικού και των κανονισμών της ΕΠΟ». 

Σε όλες τις πλευρές δόθηκε προθεσμία έως την προσεχή Τρίτη (9/6), ώστε να καταθέσουν υπομνήματα και αναμένεται η απόφαση.

Μοιραστείτε το: