06/07/2020
Κόσμος | Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 - 22:37

Αμερικανικό... χέρι στην Τουρκία: «Τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, σταματήστε τις προκλητικές ενέργειες»

Αλλά στην Άγκυρα το χαβά τους και λένε ότι θα συνεχιστεί η προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων τους στην ανατολική Μεσόγειο

Μήνυμα προς την Τουρκία εστειλαν οι ΗΠΑ την Τρίτη (2/6), με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας Φράνσις Φάνον, να τονίζει ότι θα πρέπει να μπει στοπ σε προκλητικές ενέργειες και να υπογραμμίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή.

«Να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή.

Δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών, αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή.

Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις. Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα και θέλουμε να παραμείνει σε προσανατολισμό προς τη Δύση», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος στη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «O East Med, η τριμερής συνεργασία (Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) και ο ρόλος της στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική συνεργασία την εποχή του COVID-19 και εφεξής», που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

«Ο κ. Ερντογάν πριν λίγους μήνες έκανε μια προκλητική δήλωση, ότι οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ) δεν έχουν δικαίωμα να υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό East Med. Εμείς υπογράψαμε τη συμφωνία επειδή πιστεύουμε ότι αυτός ο αγωγός δεν στρέφεται ενάντια σε καμία χώρα αλλά υπηρετεί το συμφέρον και των τριών χωρών. Είναι έργο συνεργασίας και ειρήνης», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης

«Υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας. Εργαζόμαστε για την αναβάθμιση των σχέσεων με τους γείτονές μας. Ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε την εθνική ακεραιότητα και υπερηφάνεια, καθώς και τα συμφέροντα της χώρας μας», πρόσθεσε ο Κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στα γεγονότα του Έβρου και στην απόπειρα να εισέλθουν στη χώρα χιλιάδες μετανάστες με την ενθάρρυνση της τουρκικής κυβέρνησης.

Το αμερικανικό μήνυμα, πάντως, δεν φαίνεται να πτοεί την Τουρκία, με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας να συνεδριάζει την Τρίτη για 3,5 ώρες και να ανακοινώνει μεταξύ άλλων ότι «έγινε αξιολόγηση της στάσης κάποιων παικτών που συνασπίζονται έχοντας κοινό παρονομαστή την αντιπαλότητά απέναντι στις δίκαιες και νόμιμες ενέργειες της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο.

Θα συνεχιστεί η προάσπιση, χωρίς καμιά υποχώρηση, των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας στην ξηρά, τη θάλασσα και στον αέρα».

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, αναφέροντας ότι «η χώρα μας θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στηρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης για ειρήνη και ευημερία, διατηρώντας την εδαφική ακεραιότητά της».

Μάλιστα, η Άγκυρα καλεί την διεθνή κοινότητα «να επιδείξει μια ηθική στάση απέναντι στις σκοτεινές δυνάμεις που στοχεύουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και τη βούληση του λιβυκού λαού».

Μοιραστείτε το: