28/09/2020
Ελλάδα | Τετάρτη 27 Μαΐου 2020 - 16:48

Η Ελλάδα θα πάρει 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Συνολικό πακέτο 750 δισ. ευρώ από την Κομισιόν * Το σχόλιο Μητσοτάκη στο twitter

Το Ταμείο Ανάκαμψης για την τόνωση των ευρωπαϊκών οικονομιών από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού θα προσφέρει συνολικά 750 δισ. ευρώ στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό έγινε γνωστό την Τετάρτη (27/5) από πλευράς Κομισιόν, με τα 500 δισ. ευρώ να πρόκειται να δοθούν σε μορφή επιχορηγήσεων και τα άλλα 250 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, σύμφωνα με το Βloomberg αντιστοιχεί στην Ελλάδα το ποσό των 32 δισ. ευρώ (22,5 δισ. σε επιχορηγήσεις, 9,4 δισ. σε δάνεια).

«Οι επιχορηγήσεις προς τα κράτη - μέλη αποτελούν μια επένδυση στο κοινό μας μέλλον. Αυτές οι επιχορηγήσεις θα είναι ένα νέο αγαθό που θα ενισχύει την αίσθηση του “ανήκειν” στην ΕΕ. Πρόκειται για μια κοινή επένδυση στο μέλλον μας και δεν έχουν καμία σχέση με τα χρέη του παρελθόντος.

Οι επιχορηγήσεις θα περνούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και θα διοχετεύονται για την ενίσχυση των οικονομιών μας. Άλλωστε ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός ήταν πάντα μια μορφή επιχορήγησης», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Και πρόσθεσε: «Οι ιδρυτές της Ε.Ε. έκτισαν την Ευρώπη της ειρήνης και της ευημερίας και πλέον είναι στιγμή να προσθέσουμε το κεφάλαιο της αειφόρου ανάπτυξης. Αν δεν πράξουμε τίποτε, τότε αύριο θα πληρώσουμε το κόστος της απραξίας. Θέτουμε τις βάσεις για το κοινό μας μέλλον».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter έδειξε ικανοποιημένος για την πρόταση της Κομισιόν, κάνοντας λόγο για μια «τολμηρή» πρόταση και σημειώνοντας ότι «ο πήχης τέθηκε ψηλά, τώρα είναι η σειρά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ανταποκριθεί».

Μοιραστείτε το: