23/04/2024
Διοικητικά - Δικαστικά | Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020 - 01:21

Επιτροπή Εφέσεων: Μαύρα μεσάνυχτα για τα ίδια και τα ίδια από ΠΑΟΚ, Ξάνθη

Συνεδρίαση μαμούθ 6,5 ωρών (!) για την πολυιδιοκτησία με τις δυο ομάδες να επαναλαμβάνουν την επιχειρηματολογία που τους... τιμώρησε και στον πρώτο βαθμό * Την Τρίτη (17/3) η συνέχεια αναφορικά με τη μετοχική σύνθεση των Θρακιωτών

Ξεκίνησαν στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης (12/3) και ολοκλήρωσαν στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα, με την Παρασκευή (13/3) να μετρά τα πρώτα της λεπτά! Απίστευτο κι όμως αληθινό… Συνέβη στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ στη συζήτηση για την πολυιδιοκτησία ΠΑΟΚ και Ξάνθη, που σε πρώτο βαθμό ο Αθλητικός Δικαστής της Σούπερ Λίγκας 1 έκρινε ένοχες τις εν λόγω ΠΑΕ για τη συγκεκριμένα παρανομία με συνέπεια να τους επιβάλει την πειθαρχική τιμωρία της αφαίρεσης επτά βαθμών από κάθε μια στο τρέχον πρωτάθλημα.

Στην ακροαματική διαδικασία μαμούθ των 6,5 ωρών σοφότερος δεν έγινε κάποιος αφού η υπερασπιστική γραμμή ΠΑΟΚ και Ξάνθης κινήθηκε στα ίδια πλαίσια και μοτίβο ρητορικής.

Κοινώς οι δικηγόροι των δύο κατηγορούμενων ομάδων είπαν τα ίδια και τα ίδια στους τακτικούς Εφέτες του Τριμελούς Δευτεροβάθμιου Δικαιοδοτικού Ποδοσφαιρικού οργάνου. Υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει πολυιδιοκτησία χωρίς να καταφέρουν να αποδείξουν τα λεγόμενα τους τα αντίθετα σε σχέση με το πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, που τους έφερε στην Πειθαρχική Διαδικασία με το σκεπτικό ότι υφίσταται σχέση εξάρτησης – σχέσης ΠΑΟΚ και Ξάνθης με παρένθετο πρόσωπο τον Ιωάννη Καλπαζίδη, ο οποίος ενεργούσε επί της ουσίας για λογαριασμό του Ιβάν Σαββίδη και γενικότερα της οικογένειας του επί της ουσίας μεγαλομετόχου των «ασπρόμαυρων».

Οι δικηγόροι ΠΑΟΚ και Ξάνθη αρχικά θέλησαν να βγάλουν εκτός… παιχνιδιού τον Ολυμπιακό ώστε να μην μπορεί να παρέμβει και να μην κάνει έφεση επί του αυστηρότερου (δηλαδή να ισχύσει η ποινή του υποβιβασμού προ της φωτογραφικής τροπολογίας της κυβέρνησης για να γλιτώσουν οι δύο εμπλεκόμενες ομάδες τα χειρότερα). Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν πέρασε και οι «ερυθρόλευκοι» μέσω του νομικού τους επιτελείου συμμετείχαν στη διαδικασία κανονικά, καθώς ούτως ή άλλως η ΠΑΕ Ολυμπιακός ξεκίνησε την όλη υπόθεση με την καταγγελία της περί πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚ – Ξάνθης.

Από εκεί και πέρα, οι δύο εμπλεκόμενες ομάδες θέλησαν να ακροβατήσουν με πολλά νομικά τρικ για να υποστηρίξουν ότι αφενός δεν έχει καμία αξία το συντριπτικό εναντίον τους πόρισμα της ΕΕΑ και αφετέρου ότι δεν πρέπει να τιμωρηθούν καν επειδή η «φωτογραφική» - ευεργετική διάταξη για αυτούς από την κυβέρνηση δεν έχει εναρμονιστεί στον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ (αλλά δεν αναγνωρίζουν φυσικά ούτε το παλιό νόμο που τους οδηγούσε σε υποβιβασμό)!

Μάλιστα, ΠΑΟΚ – Ξάνθη όπως επιχείρησαν και στον πρώτο βαθμό εκδίκασης (ανεπιτυχώς εκ του αποτελέσματος) ζητούσαν η Επιτροπή Εφέσεων να μπει στην ουσία της υπόθεσης αφενός και αφετέρου να κληθεί ο Ολυμπιακός φέρει αποδείξεις ενοχής τους και όχι εκείνη να δώσουν αποδείξεις αθωότητας επί των καταγγελιών των Πειραιωτών!

Στη συζήτηση της υπόθεσης της πολυιδιοκτησίας παρενέβησαν πέραν του Ολυμπιακού τόσο ο Πανιώνιος όσο και η ΑΕΛ (δια του ιδιοκτήτη της και νομικού Αλέξη Κούγια που κοντραρίστηκε ξανά με τον εκ των δικηγόρων του ΠΑΟΚ Τάκη Μπαλτάκο στην ακροαματική διαδικασία).

Να σημειωθεί τέλος ότι η δεύτερη υπόθεση, που συνεκδικάζεται και αφορά μόνο την Ξάνθη ως προς την παράβαση σε σχέση με τη μετοχική της σύνθεση (πρωτόδικα της στοίχησε άλλους -5 βαθμούς και για αυτό της έχουν αφαιρεθεί στο σύνολο 12 μαζί με την πολυιδιοκτησία) δεν συζητήθηκε. Και αυτό διότι η εκδίκαση διεκόπη λόγω του προχωρημένου της ώρας και η συζήτηση σε αυτό το σκέλος των εφέσεων υπέρ και κατά προσδιορίστηκε για την Τρίτη 17 Μαρτίου 2020 στις 13.00.

Μοιραστείτε το: