11/07/2020
Διοικητικά - Δικαστικά | Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 - 12:47

Αναβολή για Παρασκευή (21/2) για Ξάνθη, Δευτέρα (24/2) για πολυιδιοκτησία με ΠΑΟΚ

Αυτό αποφάσισε η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας 1 για την πολύκροτη υπόθεση βάσει του πορίσματος της ΕΕΑ

Στα… δύο αποφάσισαν να «σπάσουν» οι Αθλητικοί Δικαστές της Σούπερ Λίγκας 1 τις πολύκροτες υποθέσεις Ξάνθης και ΠΑΟΚ με βάση τα καταδικαστικά πορίσματα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Οι δύο ομάδες πήραν ολιγοήμερες αναβολές μετά κόπων και… βασάνων τη Δευτέρα (17/2) και έτσι οι υποθέσεις θα εξετασθούν από το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο της διοργανώτριας ως εξής: Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 στις 12 το μεσημέρι η υπόθεση σχετικά με τη μετοχική σύνθεση της Ξάνθης και τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 στις 12 η υπόθεση της πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚ – Ξάνθης.

Η μικρή αναβολή ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, αλλά για να την πετύχουν οι νομικοί σύμβουλοι τόσο του ΠΑΟΚ όσο και της Ξάνθης… ίδρωσαν, αφού χρειάστηκαν να το παλέψουν για πάνω από δύο ώρες και να περιμένουν για περισσότερο από μια ώρα τη διάσκεψη των προέδρων της Επιτροπής.

Να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λίγκας 1 (τακτική πρωτοδίκης) Μαρία Τσαγκιά θα δικάσει την υπόθεση της πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚ – Ξάνθης, ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος (επίσης τακτικός πρωτοδίκης), Χριστόφορος Μάρκου την υπόθεση της μετοχικής σύνθεσης της Ξάνθης.

Στο δίωρο επί της διαδικασίας και όχι για την ουσία της υπόθεσης, που προηγήθηκε με τα αιτήματα της αναβολής, πέρα από τα νομικά τιμ των δύο «κατηγορούμενων» ΠΑΕ (να υπογραμμίσουμε ότι στους γνωστούς προστέθηκε και ο Τάκης Μπαλτάκος) παραβρέθηκαν δικηγόροι του Ολυμπιακού (λογικό καθώς όλη η διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης ξεκίνησε από την επίσημη καταγγελία των Πειραιωτών στην ΕΕΑ), ο ιδιοκτήτης της ΑΕΛ, Αλέξης Κούγιας επικαλούμενος το έννομο συμφέρον της ομάδας του και η πλευρά του Πανιωνίου ζητώντας να κάνει ένσταση κατά του κύρους της αναμέτρησης με την Ξάνθη!

Η κουβέντα επί της αναβολής και ο Κούγιας που αποστόμωσε τον Μπαλτάκο

Η πλευρά της Ξάνθης αρχικά επικαλέσθηκε διάφορες δικαιολογίες για να πάρει την αναβολή, έθεσε θέμα μη προσβασιμότητας στο φάκελο της ΕΕΑ λόγω προσωπικών δεδομένων και παράλληλα επισήμανε ότι επειδή έχει προσφύγει τα Διοικητικά Δικαστήρια (όπως έχει κάνει και ο ΠΑΟΚ) ο Αθλητικός Δικαστής οφείλει να περιμένει τις αποφάσεις από εκεί… Όταν όμως ρωτήθηκαν από τον Μάρκου πόσο καιρό μπορεί να πάρει αυτό έκαναν ότι δεν… γνώριζαν το χρονοβόρο της διαδικασίας (!) για να τους αποστομώσει ο αναπληρωτής πρόεδρος της Πειθαρχικής Επιτροπής λέγοντας τους «μπορεί πέντε μπορεί και οκτώ μήνες»!

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Κούγιας, ο οποίος υπογράμμισε ότι κρίνονται μία σημαντική υπόθεση για παραβάσεις που δεν αφορούν μονάχα το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και αγγίζουν λόγους δημοσίου συμφέροντος.

«Ακούγαμε ότι δεν είχε εκδοθεί δεσμευτική απόφαση από τους δικηγόρους του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Οι δικηγόροι της Ξάνθης είχαν δυνατότητα να προσφύγουν στο Εφετείο, αλλά περιορίστηκαν να λένε ότι πρόκειται για εισήγηση. Τώρα όμως, στο παρά ένα, κατέθεσαν προσφυγή. Οι προσφυγές στο διοικητικό εφετείο αργούν πάρα πολύ, το 2025 θα εκδικαστούν», είπε ο Κούγιας.

Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΛ υπογράμμισε ότι το πόρισμα της ΕΕΑ για την πολυιδιοκτησία ΠΑΟΚ και Ξάνθης είναι δεσμευτικό για να προσθέσει: «Ζητάμε την πρόσθετη παρέμβαση και για λόγους δημοσίου συμφέροντος… Σε 15 μέρες τελειώνει το πρωτάθλημα και θα έχουμε πλέι οφ και πλέι άουτ. Ο Πανιώνιος δεν έχει καμία ελπίδα για τις θέσεις 1-6. Εμείς όμως, έχουμε την Ξάνθη δύο βαθμούς πιο πάνω και εφόσον υποβιβαστεί, έχουμε έννομο συμφέρον για την έκτη θέση. Θα ξέρουμε σε ποια θέση θα βρεθούμε. Αν αναβληθεί η εκδίκαση, θα πρέπει να ανασταλεί η συνέχεια του πρωταθλήματος».

Από την πλευρά του Ολυμπιακού ο δικηγόρος, Ιωάννης Χατζησαβάογλου αναρωτήθηκε το αυτονόητο: «Αν βάλουμε το πόρισμα στο συρτάρι, δεν ξεκινήσει η διαδικασία και δεν επιβάλλετε τις ποινές, αν δεν το κάνετε, η Ξάνθη μπορεί να συνεχίσει στο πρωτάθλημα;», ενώ πρόσθεσε θέλοντας να αποσυνθέσει την προσφυγή Ξάνθη και ΠΑΟΚ στα Διοικητικά Δικαστήρια πως «δεν θεωρείται εκτελεστή διοικητική πράξη το πόρισμα και δεν προσβάλλεται στο διοικητικό Εφετείο».

Και συνέχισε ο Χατζησαβάογλου: «Η πειθαρχική διαδικασία είναι διακριτή, σαφή και ανεξάρτητη και δεν επηρεάζεται από την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Σας δίνουμε και νομολογία που υποστηρίζει το επιχείρημα μας.

Σύμφωνα με τον ΚΑΠ, άρθρο 20, παράγραφος 3 δεν μπορεί να επικυρωθεί η βαθμολογία. Με τη μη επικύρωση της βαθμολογίας, δεν μπορούμε να περάσει στα πλέι οφ. Έχουμε ένα πρωτάθλημα στον αέρα, με όλες τις οικονομικές συνέπειες».

Ο Δημήτρης Καρπετόπουλος, επίσης εκ των δικηγόρων του Ολυμπιακού είπε με τη σειρά του: «Αν συνεχίζει και αγωνίζεται η Ξάνθη στο πρωτάθλημα και στη συνέχεια υποβιβαστεί, τους βαθμούς που πήρε, δεν μπορούν να τους πάρουν πίσω οι άλλες ομάδες. Εσείς πρέπει να σταθμίσετε τι θα πάθει η Ξάνθη και τι οι υπόλοιποι. Αν αποδειχτεί από τη διαδικασία ότι η Ξάνθη κακώς αγωνίζεται, τότε οι άλλες ομάδες δεν θα μπορούν να πάρουν πίσω τους βαθμούς. Δεν υπάρχει νομολογία που να τους το επιτρέπει. Είμαστε ενώπιον ενός αθλητικού οργάνου. Εσείς πρέπει να επιβάλλετε τις ποινές και αν μετά το πέρας της διαδικασίας η Ξάνθη δικαιωθεί, μπορεί μετά τη δικαίωση της στα διοικητικά δικαστήρια να διεκδικήσει τα δικαιώματα της. Η βλάβη για άλλες 13 ομάδες είναι μεγαλύτερη από της Ξάνθης».

Ο Χατζησαββάογλου επανήλθε για να τονίσει: «Επιλέγουν στην Ξάνθη να καταθέσουν το αίτημα προσωρινής διαταγής την τελευταία στιγμή. Η Ξάνθη γνωρίζει ότι τα συγκεκριμένα μέρη της ΕΕΑ δεν προσβάλλονται. Θέλει να διασαλεύσει τη διαδικασία, μήπως καταφέρει κάτι με αυτόν τον τρόπο. Μπορούσαν να πάνε στον πρόεδρο υπηρεσίας και να είχαν πάρει διάταξη που θα αναφέρει ότι θα αναστέλλεται η διαδικασία ενώπιον του οργάνου σας. Γνωρίζει η Ξάνθη ότι αν πήγαινε, το αίτημα θα απορριπτόταν…

Έχουμε κάτι πρωτοφανές. Επί μίας απόφασης ζητούν να μην επιβάλλεται αυτή η απόφαση. Η ΠΑΕ Ξάνθη έχει προσφύγει για ένα ποδοσφαιρικό ζήτημα στα πολιτικά δικαστήρια. Έχουμε προσφύγει στην Επιτροπή Δεοντολογίας με αυτό που επιβάλλει αυστηρές ποινές…

Αν κάνετε δεκτό το αίτημα της αναβολής, παραβιάζετε το άρθρο 35 του ΚΑΠ.

Εμείς έχουμε καταθέσει απόφαση αναφορικά με το αν είναι εκτελεστή η απόφαση της ΕΕΑ. Αν δεν επιβάλλεται ποινή, δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στη δυνατότητα της Ξάνθης να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα».

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η Λίνα Σουλούκου από την πλευρά του Ολυμπιακού λέγοντας: «Επειδή έχουμε παρακολουθήσει από το ξεκίνημα την υπόθεση με την ΠΑΕ Ξάνθη. Ενώπιον της ΕΕΑ έλεγαν ότι ανέφεραν τηλεφωνικά για την αλλαγή στο μετοχολόγιο και τώρα λένε ότι δεν έχουν στοιχεία, πηγαίνοντας ως εκ του θαύματος την Παρασκευή διοικητικό Εφετείο. Το μόνο που θέλουν, είναι να πάρουν αναβολή που τινάζει στον αέρα το πρωτάθλημα. Πρέπει να σας πούμε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες λόγω και του Euro. Ακόμα και μια αγωνιστική να αναβληθεί το πρωτάθλημα, δεν υπάρχουν καθόλου διαθέσιμες ημερομηνίες».

Στο ξεκίνημα για αναβολή της υπόθεσης της πολυιδιοκτησίας μίλησε ο δικηγόρος του ΠΑΟΚ, Λάμπρος Μπίρδας και ζητάει να προαποφασιστεί αν είναι νόμιμη η πρόσθετη παρέμβαση του Ολυμπιακού και της ΑΕΛ, με τον ίδιο να υποστηρίζει μη νόμιμες και απαράδεκτες...

«Το 2017 άλλαξε ο κανονισμός και λέει πως πρόσθετη παρέμβαση γίνεται μόνο όταν υπάρχει άμεσο βαθμολογικό ενδιαφέρον. Και στις δύο περιπτώσεις είναι εκτός πλαισίου. Δεν υπάρχει πρόσθετη παρέμβαση στην πειθαρχική διαδικασία, είναι μη νόμιμη όσον αφορά το θέμα της τιμώρησης», είπε ο Μπίρδας.

«Έχουμε υποβάλει αίτηση στο διοικητικό εφετείο και σε μια εβδομάδα θα έχουμε την απόφαση», πρόσθεσε τότε ο έτερος δικηγόρων του ΠΑΟΚ, Αχιλλέας Μαυρομάτης και συμπλήρωσε: «Υπάρχει το ζήτημα της προσωρινής διαταγής, θέλω να πιστεύω ότι θα κριθεί τις επόμενες ημέρες. Νομίζω πως θα ήταν προτιμότερο να ακολουθήσει η διαδικασία τον αγώνα της Τούμπας. Ζητάω μια αναβολή για την ερχόμενη Δευτέρα», τόνισε ο κ. Μαυρομάτης.

Στη συνέχεια ακούστηκε το πλέον αστείο επιχείρημα για την αναβολή: «Εγώ ανέλαβα την υπεράσπιση του ΠΑΟΚ την Πέμπτη. Ζητώ μία αναβολή λίγων ημερών για να ενημερωθώ για την υπόθεση, γιατί ακούω με κατάπληξη πράγματα που σε μένα είναι πρωτάκουστα. Έχουμε γίνει Λιβυή», είπε ο Μπαλτάκος, με τον Αλέξη Κούγια να του απαντά αφοπλιστικά: «Έχεις κάνει δηλώσεις για την υπόθεση εδώ και μια εβδομάδα».

«Οι εκλεκτοί συνάδελφοι της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ επιδίδονται σε έναν διαγωνισμό ποιος θα έχει το πιο καλό επιχείρημα για την αναβολή της υπόθεσης. Απ' όσο έχω καταλάβει, το ζητούμενο είναι να μη γίνει η δίκη», τόνισε ακολούθως ο Κούγιας και τότε ο κ. Μπαλτάκος του είπε «Για δυο μέρες...», με τον κ. Κούγια να ανεβάζει την ένταση της φωνής του: «Μην ξαναπαρέμβεις. Μην ξαναπαρέμβεις, σεβάσου τουλάχιστον την Πρόεδρο», για να πει λίγο μετά: «Ομάδα που ασκεί αγωγή, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, τιμωρείται με απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας με προειδοποίηση και μετά με απαγόρευση μεταγραφών. Εάν επιμείνει, αποκλείεται από τους υπόλοιπους αγώνες του πρωταθλήματος». Και να καταλήξει ο ιδιοκτήτης της ΑΕΛ: «Πώς βγαίνει ο κ. Μπαλτάκος στην τηλεόραση, αφού δεν ήξερε την υπόθεση και ήρθε τώρα και ζήτησε αναβολή. Να μην αναβληθεί, το θέμα της πολυιδιοκτησίας δεν αφορά εμένα και σένα αλλά όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Έπειτα μίλησε ξανά ο Αχιλλέας Μαυρομάτης από τον ΠΑΟΚ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο Κούγιας, αν και είναι ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΛ, είναι δικηγόρος των επιχειρήσεων του Μαρινάκη, με τον Κούγια να αντιδρά και να λέει: «Των Παραπολιτικών είμαι. Και του Σαββίδη είμαι και του Βαρδινογιάννη. Τι να κάνω; Να φύγω από το ποδόσφαιρο».
Μοιραστείτε το: