26/09/2020
Κόσμος | Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 - 15:06

Κατακραυγή: Νόμος στην Τουρκία... αθωώνει τους βιαστές ανηλίκων αν παντρευτούν το θύμα τους

Θα κατατεθεί στο τέλος του μήνα στη Βουλή

Θύελλα αντιδράσεων και δικαιολογημένα έχει προκαλέσει στην Τουρκία το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στο τέλος του μήνα στη Βουλή και προβλέπει ότι οι βιαστές ανηλίκων μπορούν να γλιτώσουν τις συνέπειες αν παντρευτούν το θύμα τους!

Όπως καταγγέλλουν οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, το νομοσχέδιο που έχουν βαφτίσει «Παντρέψου τον βιαστή σου» ανοίγει τον δρόμο για την παιδική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών και αποποινικοποιεί τους βιασμούς και τους γάμους ανηλίκων.

Το 2016, το νομοσχέδιο που πάλι είχαν καταθέσει βουλευτές του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβλεπε μεταξύ άλλων την απαλλαγή των κατηγορουμένων, εφόσον είχαν κάνει σεξ με ανήλικα άτομα «χωρίς απειλές και άσκηση βίας».

Μετά την παγκόσμια κατακραυγή, αποσύρθηκε.

Η νόμιμη ηλικία γάμου στην Τουρκία είναι τα 18, αλλά σύμφωνα με κρατική έκθεση του 2018 για τον παιδικό γάμο, 482.908 ανήλικα κορίτσια παντρεύτηκαν την τελευταία δεκαετία. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το 38% των γυναικών στην Τουρκία έχουν υποστεί σωματική η σεξουαλική κακοποίηση από σύντροφό τους...

Μοιραστείτε το: