04/08/2020
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ | Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 - 16:30

Μπήκε στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το ταϊλανδέζικο μασάζ

Αναγνωρίστηκε ως κάτι που πρέπει να διατηρηθεί και για τις ερχόμενες γενιές

Είναι σίγουρα απολαυστικό και θεραπευτικό και αυτό αναγνωρίζεται με κάθε επισημότητα.

Όπως έγινε γνωστό, το παραδοσιακό ταϊλανδέζικο μασάζ προστέθηκε στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της Unesco.

Το «Nuad Thai» αναγνωρίστηκε έτσι ως κάτι που πρέπει να διατηρηθεί και για τις ερχόμενες γενιές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη λίστα είναι διαφορετική από εκείνην με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η οποία απονέμεται σε μνημεία, κτίσματα ή τοποθεσίες, που διακρίνονται παγκοσμίως για την ιστορική, πολιτιστική, καλλιτεχνική ή περιβαλλοντική σημασία τους.

Η απόφαση πάρθηκε κατά τη συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έγινε στη Μπογκοτά της Κολομβίας.

Το συγκεκριμένο είδος μασάζ διαφέρει από το παραδοσιακό, καθώς περιλαμβάνει πολλές κινήσεις και μια σειρά από διαφορετικές θέσεις που πρέπει να πάρει ο ασθενής.

Οι θεραπευτές χρησιμοποιούν όχι μόνο τα χέρια τους, αλλά κάποιες φορές και τους πήχεις των χεριών και τα γόνατά τους για να ασκήσουν πίεση. Επίσης, δεν χρησιμοποιείται λάδι.

Σύμφωνα με την UNESCO, η πρακτική έχει τις «ρίζες της στην αυτοφροντίδα της αγροτικής ταϊλανδικής κοινωνίας, όπου κάθε χωριό είχε τους θεραπευτές της, στους οποίους κατέφευγαν οι αγρότες όταν είχαν μυικούς πόνους από τις εργασίες στα χωράφια».

Μοιραστείτε το: