29/03/2024
Ελλάδα | Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 - 00:33

Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης: Θέτει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής ο Μητσοτάκης

Η Ελλάδα προχωράει σε σειρά ενεργειών ούτως ώστε να καταφέρει να την ακυρώσει

Σε εντατικές προσπάθειες για να καταστήσει τη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης άκυρη θα προχωρήσει η κυβέρνηση την εβδομάδα που έρχεται.

Η Ελλάδα θα επιχειρήσει να πετύχει την ακύρωση της συμφωνίας της κυβέρνησης του αλ Σαράζ με την Άγκυρα από το εσωτερικό της Λιβύης, ενώ παράλληλα θα επιδιώξει τη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας και την επίσημη τοποθέτηση μεγάλων διεθνών οργανισμών ότι η επίμαχη συμφωνία είναι άκυρη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Αρχικά, ο Νίκος Δένδιας θα παρευρεθεί τη Δευτέρα (9/12) στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου στην ημερήσια διάταξη αναμένεται να βρεθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και ειδικότερα, η υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.

Την Τετάρτη (11/12) ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουάιντερ, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να συσφίξει τις σχέσεις της Ελλάδας με την παράταξη της ανατολικής Λιβύης, πολιτικός βραχίονας της οποίας είναι η Λιβυκή βουλή των αντιπροσώπων, η λειτουργία της οποίας προβλέπεται από την αποκαλούμενη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία του 2015.

Όπως αναφέρει το άρθρο 8 της Πολιτικής Συμφωνίας προβλέπεται ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον πρωθυπουργό αλ Σαράζ έχει το δικαίωμα να συνάπτει διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες υπό τον όρο ότι έχει λάβει την σύμφωνη γνώμη του λιβυκού κοινοβουλίου.

Με βάση την εν λόγω πρόβλεψη, δημιουργείται μία βάσιμη ελπίδα για ακύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, καθώς σε περίπτωση που η παράταξη του στρατηγού Χαφτάρ επικρατήσει των αντιπάλων της και καταφέρει να ελέγξει το σύνολο της επικράτειας της Λιβύης σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες φυλές, θα έχει τη δυνατότητα να ενταφιάσει πολιτικά την συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία επικαλούμενη το γεγονός ότι το λιβυκό κοινοβούλιο δεν την έχει υπερψηφίσει.

Η πιο καίρια κίνηση της κυβέρνησης σε διεθνές επίπεδο θα είναι η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή (12-13/12) με τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει ανακοινώσει ότι θα θέσει το θέμα στους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Θεμελιώδης στόχος της Ελλάδας είναι να συμπεριληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων μια διατύπωση παρόμοια με αυτή που εξέδωσε ο Ισπανός νέος Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Γιοσέπ Μπορέλ την περασμένη εβδομάδα.

Ο Μπορέλ ανέφερε στη γραπτή του δήλωση ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου.  Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., όπως τονίστηκε επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, και πιο πρόσφατα τον Ιούνιο του 2019», ενώ καταλήγοντας σημείωνε πως «είναι επιτακτική ανάγκη να τηρείται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η αρχή των καλών γειτονικών σχέσεων και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγονται από τα νησιά τους. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Τέλος, την Τετάρτη (11/12) ενδεχομένως να βρεθεί στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.

Η τούρκικη πλευρά δεν έχει ανταποκριθεί σχετικά με το αν θα έχει συμμετοχή ή όχι στο συνέδριο.

Σε περίπτωση που τελικώς έχει, τότε ο Τσαβούσογλου ως εκπρόσωπος της Τουρκίας σε αυτό, θα έρθει στην Αθήνα και πιθανώς να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογο του, Νίκο Δένδια.

Μοιραστείτε το: