26/09/2020
Ελλάδα | Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 - 22:40

Υπουργική απόφαση για τον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων των Πανελλαδικών

Τι θα ισχύσει από τη φετινή σχολική χρονιά

Aλλαγές αποφασίστηκαν από το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τον τρόπο που θα διέπει την εξέταση των μαθημάτων στις Πανελλαδικές από τη φετινή σχολική χρονιά.

Η εν λόγω απόφαση υπεγράφη την Πέμπτη (5/12) από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και, όπως αναφέρεται σχετικά, τα θέματα των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων θα λαμβάνονται από την ύλη που ορίζεται ως εξεταστέα για κάθε μάθημα κατά το έτος που γίνονται οι εξετάσεις και περιλαμβάνουν ποικιλία ερωτήσεων (π.χ. σύντομης απάντησης, ελεύθερης ανάπτυξης).

Παράλληλα, οι ερωτήσεις θα είναι ανάλογες με εκείνες που υπάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια και στις οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), θα διατρέχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης, θα ελέγχουν ευρύ φάσμα διδακτικών στόχων και είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας. Οι υποψήφιοι θα απαντούν υποχρεωτικά σε όλα τα θέματα.

Αυτός ο τρόπος εξέτασης των μαθημάτων θα εφαρμόζεται για τους/τις υποψηφίους/ες πανελλαδικών εξετάσεων ημερήσιων Γενικών Λυκείων καθώς και για τους/τις υποψηφίους/ες εσπερινών Γενικών Λυκείων.

Εφόσον ένα θέμα αναλύεται σε υποερωτήματα, η βαθμολογία που προβλέπεται για αυτό κατανέμεται ισότιμα στα επιμέρους ερωτήματα, εκτός αν κατά την ανακοίνωση των θεμάτων καθορίζεται διαφορετικός βαθμός για κάθε ένα από αυτά.

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της γραπτής εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων, αυτή θα είναι τρίωρη, εκτός αν-σε ειδικές περιπτώσεις-ορίζεται διαφορετικά από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

Δείτε εδώ τον αναλυτικό τρόπος εξέτασης των Αρχαίων Ελληνικών, της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, της Ιστορίας, της Κοινωνιολογίας, των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας, της Οικονομίας και της Πληροφορικής.

Μοιραστείτε το: