19/04/2024
Ελλάδα | Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019 - 11:26

Αποσύρεται η διάταξη για τη βλασφημία από το νέο Ποινικό Κώδικα

Ο Τσιάρας εξήγησε ότι είχε ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων

Δεν θα υπάρξει τελικά διάταξη που θα τιμωρεί την εξύβριση των θείων στο νέο Ποινικό Κώδικα. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο Κώστας Τσιάρας αποκάλυψε την Τρίτη (12/11) ότι η διάταξη θα αποσυρθεί.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, η διάταξη μπήκε σε μια «προσπάθεια προστασίας των δικαιωμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων», σημειώνοντας στον ΣΚΑΪ ότι βρισκόμαστε «μπροστά σε γεγονότα που εξελίσσονται με αρνητικό τρόπο στην ελληνική κοινωνία και μιλώ για την αντιπαράθεση μεταξύ ομάδων μεταναστών που εγκαθίστανται στην ενδοχώρα και δημιουργούνται εντάσεις».

Και συμπλήρωσε ότι τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν την ίδια διάταξη, η δε Δανία που την είχε καταργήσει, την επανέφερε.

Παρόλα αυτά τόνισε ότι δεν θέλει να χαθεί η ουσία και από την στιγμή που υπάρχουν τόσες αντιδράσεις η συγκεκριμένη διάταξη θα αποσυρθεί.

Από εκεί και πέρα στο νέο Ποινικό Κώδικα:

– Αυστηροποιείται το πλαίσιο τιμωρίας του βιασμού (άρθρο 336 του ΠΚ που αφορά και στο βιασμό ανηλίκων). Προβλεπόταν κάθειρξη 5 έως 15 έτη τιμώρησης και έγινε κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών. Επίσης, εάν ο βιασμός έγινε από 2 ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, αντί για 10, 15 έτη τιμωρίας, η ποινή μεταβλήθηκε σε ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη 10, 15 χρόνια.

– Αυστηροποίηση του πλαισίου τιμωρίας της διακίνησης μεταναστών. Ήδη, ο νόμος προέβλεπε αυστηρή ποινή. Τώρα αυξάνονται τα πρόστιμα και οι ποινές. Η ποινή και τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι για κάθε μεταφερόμενο άτομο.

– Αναφορικά με την κλοπή από δύο ή περισσότερους, απαλείφεται, από το συζητούμενο σχέδιο νόμου, η διάρρηξη και πλέον εάν η κλοπή τελέστηκε από δύο ή περισσότερους που είχαν οργανωθεί για την τέλεση κλοπών, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή.

– Τροποποιείται το άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα, παράγραφος 7, έτσι ώστε στην απόφαση να αναφέρονται ρητά οι λόγοι που δικαιολογούν την κρίση του δικαστηρίου για την επιμέτρηση της ποινής που επέβαλε. «Στο προηγούμενο καθεστώς για την επιμέτρηση της ποινής χρειαζόταν ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, πράγμα που θα οδηγούσε σε σωρεία αναιρέσεων. Δεν χρειάζεται πλέον φλυαρίες στην απόφαση, και όπως όλα τα χρόνια είχε αιτιολογία η απόφαση, έτσι θα έχει και τώρα. Το ζήτησε η Ένωση Εισαγγελέων, το ζήτησαν οι δικαστές», σημείωσε ο υπουργός.

Μοιραστείτε το: