03/06/2020
Κόσμος | Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019 - 21:02

Κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που αποκάλυψε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel

Την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εξαιτίας των γεωτρήσεων ανοιχτά της Κύπρου, δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό DerSpiegel την Παρασκευή (8/11).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα (11/11) θα εγκρίνει την απόφαση για την επιβολή των οικονομικών κυρώσεων προς την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει στην αποκάλυψη των στόχων των κυρώσεων ή σε κάποιο σχετικό χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πάντως, θα επιβληθούν ήδη εντός του τρέχοντος έτους, καθώς δε διαφαίνεται η πιθανότητα άμεσης υπαναχώρησης της 'Αγκυρας.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούλιο, η Ε.Ε., αντιδρώντας στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις, περιέκοψε κονδύλια που διατίθενται στην Τουρκία, πάγωσε τις διαπραγματεύσεις για τον εναέριο χώρο και τέλος αποφάσισε να μην συνεχίσει τις συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο για την οικονομία και το εμπόριο.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι δυνατό στο εγγύς μέλλον, μεμονωμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να προτείνουν κυρώσεις, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να εγκριθούν σε κεντρικό επίπεδο.

«Διπλωμάτες θεωρούν δεδομένο ότι η κυβέρνηση της Κύπρου, κράτους-μέλους της Ε.Ε., θα υποβάλει γρήγορα σχετικές προτάσεις» αναφέρει το περιοδικό στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Μοιραστείτε το: