02/06/2020
Ελλάδα | Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 - 16:50

Χρυσοχοΐδης: «Το νομοσχέδιο θα σέβεται στην πράξη τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο»

Όσα είπε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης

Σίγουρος ότι το νέο νομοσχέδιο για το άσυλο θα δώσει λύσεις εμφανίστηκε την Τετάρτη (23/10) o Mιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μιλώντας στη Βουλή και στη συζήτηση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για μια «πολύ σημαντική τομή στο νομοθετικό πλαίσιο για τη διεθνή προστασία, καθώς συστηματοποιείται, ενοποιείται και αναπροσαρμόζεται σε ένα ενιαίο νομοθέτημα το σύνολο των διατάξεων».

Και πρόσθεσε: «Το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα σέβεται στην πράξη τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και όχι μόνο θα διακηρύσσει θεωρητικά τον σεβασμό αυτό. Στόχος είναι να θέσει κανόνες σαφείς και συγκεκριμένους, βάζοντας τέλος στην ασάφεια ως προς το τι πραγματικά ισχύει σε νομοθετικό επίπεδο, ασάφεια που επηρέαζε τη λειτουργία των υπηρεσιών και τους ίδιους τους αιτούντες, οι οποίοι αδυνατούσαν να κατανοήσουν ποια είναι ακριβώς η διαδικασία, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους.

Το προηγούμενο σύστημα ασύλου οδήγησε σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό αιτούντων οι οποίοι στην πράξη δεν προστατεύονται, γιατί ήταν ασαφές, δυσλειτουργικό, με περίπλοκες διαδικασίες και μη αποτελεσματικό, με συνέπεια να εγκλωβίζονται σε μια μετέωρη κατάσταση αβεβαιότητας για πολλά χρόνια. Η προηγούμενη νομοθέτηση οδήγησε σε έναν απροσδιόριστο αριθμό υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι παραμένουν στη χώρα χωρίς νόμιμη αιτία και πάνω από τους μισούς, των οποίων εξετάστηκε η αίτηση, δεν προστατεύονται αλλά αφήνονται σε κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται. Επίσης, δεν εντοπίζονται από τις αρχές, κατά συνέπεια δεν επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την Πέμπτη (24/10) θα ακολουθήσει η ακρόαση φορέων και η συζήτηση επί των άρθρων και την ερχόμενη Τρίτη (29/10) θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου.

Στην Ολομέλεια θα εισαχθεί προς ψήφιση την επόμενη Πέμπτη (31/10).

Μοιραστείτε το: