25/01/2020
Κόσμος | Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 - 20:06

Αβέβαιη η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας στην Ιταλία

Τι απαίτησε ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο και τι σχολίασε ο υπαρχηγός των Δημοκρατικών

Αβέβαιη είναι η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας στην Ιταλία, παρά την προκαταρκτική συμφωνία ανάμεσα στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο απαίτησε την Παρασκευή (30/8) από τους Δημοκρατικούς να αποδεχτούν πρόγραμμα 20 σημείων, σημειώνοντας ότι διαφορετικά είναι διατεθειμένος να οδηγήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σε πρόωρες εκλογές.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο κατέθεσε το τελεσίγραφό του στον εντολοδόχο πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε, ο οποίος προσπαθεί να συγκροτήσει έναν φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό που θα έχει ορίζονται τριετίας και θα διασφαλίσει ότι η ακροδεξιά Λέγκα θα μείνει εκτός εξουσίας.

Επιδεινώνοντας περαιτέρω την ατμόσφαιρα ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων δήλωσε σε δημοσιογράφους πως δεν συναινεί στην απόσυρση των αυστηρών μέτρων για πρόσφυγες και μετανάστες που είχε λάβει ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Η ακύρωση των εν λόγω μέτρων αποτελεί σταθερό αίτημα της κεντροαριστεράς. «Η συνέντευξη Τύπου του Ντι Μάιο ήταν ακατανόητη. Έχει αλλάξει γνώμη. Πρέπει να το πει ξεκάθαρα», ανέφερε στο Twitter ο υπαρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Αντρέα Ορλάντο.

Από την άλλη το κρατικό πρακτορείο ANSA μεταδίδει ότι σε κοινοβουλευτικούς κύκλους υπάρχει ανησυχία ότι ο Κόντε θα επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα λόγω των δυσκολιών.

Η έλλειψη συναίνεσης ανάμεσα στα Πέντε Αστέρια και τους Δημοκρατικούς καταδεικνύει την δυσκολία συνεργασίας ανάμεσα στις δύο παρατάξεις, που ήταν ανταγωνιστές επί χρόνια στην ιταλική πολιτική σκηνή.

Τα Αστέρια προτίθενται επίσης να θέσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με την κεντροαριστερά σε on line ψηφοφορία των μελών τους, όπου το αποτέλεσμα δεν είναι βέβαιο.

Σε περίπτωση που η προκαταρκτική συμφωνία Πέντε Αστέρων και Δημοκρατικού Κόμματος καταρρεύσει και η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες, η Λέγκα του Σαλβίνι παραμένει το φαβορί.

Μοιραστείτε το: