30/11/2020
Κόσμος | Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019 - 21:41

Περιβαλλοντική τραγωδία στα Κανάρια Νησιά

Τουλάχιστον 60.000 στρέμματα γης κάηκαν από τις φονικές πυρκαγιές

Στο έλεος της φωτιάς βρίσκεται η περιοχή των Καναρίων Νήσων στην Ισπανία μετά την τρίτη κατά σειρά πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε διάστημα μικρότερο των 10 ημερών.

Η τελευταία μάλιστα βρίσκεται εκτός ελέγχου με τις αρχές να κάνουν λόγο για «περιβαλλοντική τραγωδία» καθώς σε παρανάλωμα του πυρός έχουν γίνει προστατευόμενα φυσικά καταφύγια.

Σύμφωνα πάντα με τις Αρχές η δασική πυρκαγιά που ξεκίνησε το Σάββατο (17/8) στα κεντρικά μέρη των Νήσων έχει ήδη κάψει τουλάχιστον 60.000 στρέμματα γης αναγκάζοντας και χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Μάλιστα οι φλόγες φτάνουν σε πολλές περιοχές σε ύψος 50 μέτρων κάτι που φυσικά δυσχαιρένει και το έργο των πυροσβεστών που επιχειρούν για την κατάσβεσή τους. Παραπάνω από 1.000 πυροσβέστες και άλλα σώματα ασφαλείας συν 14 εναέρια μέσα επιχειρούν για την κατάσβεσή στο δύσκολο αυτό σημείο. Πάντως οι δυνάμεις θα ενισχυθούν με επιπλέον πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Ο Υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας ανέφερε ότι: «η ανάπτυξη δυνάμεων είναι η σημαντικότερη που έχει ποτέ οργανωθεί στα Κανάρια και μία από τις μεγαλύτερες στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια» και επισήμανε ότι: «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση. Η σημερινή και η αυριανή ημέρα θα είναι κρίσιμες, (όμως) αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα σβήσουμε την πυρκαγιά τις επόμενες 48 ώρες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινότητας Άνχελ Βίκτορ Τόρες μίλησε για τις δυσκολίες που υπάρχουν στην κατάσβεση αναφέροντας: «Μεγάλες στήλες καπνού καλύπτουν την περιοχή (…), είναι πιο περίπλοκο να επιχειρήσουμε με εναέρια μέσα και αδύνατο, την παρούσα στιγμή, να εισέλθουμε (στην πληγείσα περιοχή) με επίγεια μέσα». Παράλληλα δήλωσε ότι πρόκειται για μια περιβαλλοντική τραγωδία και υπογράμμισε ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην προστασία των κατοικημένων περιοχών.

Το κύριο μέτωπο βρίσκεται στο φυσικό πάρκο Ταμαντάμπα, ένα δάσος με πεύκα, ένα περιβαλλοντικό κόσμημα όπως υπογράμμισε η ειδικός της WWF, Λουρντ Ερνάντεθ με δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αναλυτικά τα όσα είπε: «Είναι ο βασικός πνεύμονας πρασίνου στη νήσο, (…) το περιβαλλοντικό κόσμημα του Γκραν Κανάρια».

Τέλος σε νέες εκκενώσεις αναγκάστηκαν να προχωρήσουν τη Δευτέρα (19/8) οι Αρχές και περίπου 100 άνθρωποι χρειάστηκε να «αμπαρωθούν» σε ένα κτίριο στην Αρτενάρα, καθώς ήταν πολύ επικίνδυνο να εγκαταλείψουν το χωριό. Συνολικά 9.000 κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν θύματα.

Μοιραστείτε το: