11/12/2019
Ελλάδα | Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019 - 00:01

Αύξηση των λογαριασμών ρεύματος εξετάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Δεν θα επηρεαστούν από τις επιβαρύνσεις οι καταναλωτές επισημαίνει ο Κωστής Χατζηδάκης

Την αύξηση των λογαριασμών ρεύματος σε συνδυασμό με την έκδοση ομολογιακού δανείου εξετάζουν στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και η νέα διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να αναστρέψουν την αρνητική τροχιά της εταιρείας.

Όπως αποκάλυψε στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, η δημόσια επιχείρηση χρειάζεται ρευστότητα ύψους 750 εκατ. ευρώ και ο αγώνας δρόμου είναι έως τις 24 Σεπτεμβρίου οπότε και ο ορκωτός λογιστής (Ernst & Young) θα δημοσιοποιήσει στα εξαμηνιαία αποτελέσματά της την έκθεσή του.

Σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη τα έσοδα αυτά μπορούν να προσέλθουν από:

1. Αυξήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», η νέα διοίκηση της εταιρείας υπό τον Γιώργο Στάσση (αναλαμβάνει επισήμως από τις 22 Αυγούστου), θα προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Πηγές ανέφεραν μάλιστα ότι το ποσοστό της ανατίμησης της κιλοβατώρας που πληρώνουν οι καταναλωτές – πελάτες της επιχείρησης να είναι διψήφιο με πιο πιθανό σενάριο το 10%.

Τα έσοδά της θα είναι σε ετήσια βάση περί τα 470 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι αυξήσεις θα εφαρμοστούν κατά πάσα πιθανότητα από τον Σεπτέμβριο, οπότε στο ταμείο της εταιρείας δεν θα μπουν και τα 470 εκατ. ευρώ. Με πρόχειρους υπολογισμούς αναμένονται γύρω στα 160 εκατομμύρια ευρώ.

2. Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας

Άλλη μία πηγή εσόδων είναι οι παλιές οφειλές της περιόδου του 2011 προς τη ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που παρείχε ηλεκτροδοτώντας νησιά και λοιπές ευπαθείς ομάδες. Αυτές υπολογίζονται σε 195 εκατ. ευρώ. Ωστόσο για να αποδοθούν στη δημόσια εταιρεία τα χρήματα είτε θα πρέπει να βρεθούν από τις τσέπες των καταναλωτών – και άρα να αυξηθούν οι σχετικές χρεώσεις στους λογαριασμούς – είτε να τα καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Πριν, όμως, ληφθεί αυτή η απόφαση πρωτίστως απαιτείται νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να εξουσιοδοτηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την εξακρίβωση του τελικού ποσού. Δηλαδή να δοθεί το δικαίωμα στη ΡΑΕ να ελέγξει τις ΥΚΩ του 2011. Η σχετική νομοθετική πρόβλεψη εκτιμάται με το άνοιγμα της Βουλής μετά τις διακοπές. Πάντως, πηγές αναφέρουν ότι ήδη στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν τον τρόπο κάλυψης του κονδυλίου από τον προϋπολογισμό, χωρίς να αποκλείεται αυτό να διατεθεί σε δόσεις προκειμένου να μην υπάρξει επιβάρυνση στις δαπάνες.

3. Τιτλοποιήση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Η τρίτη πηγή εσόδων είχε δρομολογηθεί από την απερχόμενη διοίκηση της ΔΕΗ. Πρόκειται για την τιτλοποίηση απλήρωτων λογαριασμών ύψους 1,5 με 1,7 δισ. ευρώ. Για τη διάθεσή τους προς funds, ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές προετοιμασίες και δεν αποκλείεται ο διαγωνισμός για την παροχή των ληξιπρόθεσμων ως εγγύηση στα funds, τα οποία θα διαθέσουν κεφάλαια στην επιχείρηση να γίνει τον Σεπτέμβριο.

Οι προσδοκίες μιλούν για άντληση εσόδων της τάξης των 400 – 500 εκατ. ευρώ από δύο πακέτα τιτλοποιήσεων. Για την υλοποίηση του εγχειρήματος θα συστηθούν δύο εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV) οι οποίες θα ανήκουν εξ ολοκλήρου στη ΔΕΗ. Στη μία θα μεταφερθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές ρεύματος με καθυστέρηση άνω των 60 ημερών και στη δεύτερη με υπερήμερους λογαριασμούς άνω των 90 ημερών.

Οι πηγές θέλουν να είναι διαφορετικοί οι όροι χρηματοδότητησης, με δεδομένο ότι οι οφειλές με καθυστέρηση άνω των 60 ημερών να μπορούν να εισπραχθούν πιο εύκολα. Πάντως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με βάση και τις δεσμεύσεις του υπουργού, έχει να λύσει μία δύσκολη άσκηση σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος.

Αφενός επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση μείωσε τον ΦΠΑ στο 6% και αφετέρου επειδή θα επιδιωχθεί και μείωση της χρέωσης που πληρώνουν οι καταναλωτές για το ΕΤΜΕΑΡ. Μιλάμε για το ειδικό τέλος που συγκεντρώνει έσοδα από τα ποσά που πληρώνουν οι καταναλωτές καθώς και μέρος εσόδων από τις τιμές αέριων ρύπων, προκειμένου, μεταξύ άλλων να χρηματοδοτούνται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτός είναι πλεονασματικός κατά περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ, άρα υπάρχει περιθώριο μείωσης.

Έτσι, ο συνολικός λογαριασμός που θα πληρώσουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις δεν θα μεταβληθεί. Από τα υπόλοιπα μέτρα, τα οποία αναμένεται να εξειδικεύσει η νέα διοίκηση της ΔΕΗ, αναμένεται επίσης εξοικονόμηση δαπανών, ενώ ανάμεσα σε αυτά είναι το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά ή έχουν συμπληρώσει συντάξιμα χρόνια.

ψ
Μοιραστείτε το: