12/12/2019
Ελλάδα | Τρίτη 13 Αυγούστου 2019 - 22:31

Δύσκολο το βράδυ στην Εύβοια

Μάχη με τις φλόγες θα δώσουν οι πυροσβέστες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας

Δύσκολη νύχτα περιμένει τους ανθρώπους στις περιοχές της Εύβοιας που ταλαιπωρούνται από τις φλόγες που μαίνονται στη περιοχή από την Τρίτη (13/8).

Η Πυροσβεστική δίνει μάχη με τις φλόγες, ενώ η φωτιά βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το χωριό Μακρυμάλλη και έχει προκαλέσει ζημιές σε κτίρια και αγροικίες, όπως δήλωσε και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Ράζος.

Στην κεντρική Εύβοια επιχειρούν 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της Πυροσβεστικής και του Στρατού, δυνάμεις εθελοντών και το κινητό Επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής «ΟΛΥΜΠΟΣ». Από αέρος επιχειρούν έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα.

Πυροσβεστικά οχήματα και ισχυρές πεζοπόρες δυνάμεις δημιουργούν ζώνη προστασίας γύρω από το χωριό, το οποίο έχει εκκενωθεί, ενώ οι αρχές έχουν απομακρύνει τους κατοίκους από το Κοντοδεσπότι, την Πλατάνα και τον Σταυρό, αλλά και από το μοναστήρι της Παναγίας Θεοτόκου στο Μακρυμάλλη.

Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ μεταφέρουν συνεχώς κατοίκους στα Ψαχνά, ενώ στα περίχωρα θα δημιουργηθεί χώρος προληπτικής προστασίας από χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες του στρατού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της εταιρείας ΛΑΡΚΟ.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι δεν απειλούνται τα Ψαχνά, αλλά προληπτικά διατάχθηκε προστασία σε περίπτωση που ο αέρας αλλάξει φορά.

Εν συνεχεία δήλωσε ότι το μεγάλο πύρινο μέτωπο εξαπλώνεται προς τα μικρά χωριά Κυπαρίσσι και Δροσιά, έχοντας διανύσει απόσταση περίπου 11 χιλιομέτρων από την εκδήλωσή της τα ξημερώματα και σημείωσε ότι το πυκνό δάσος που καίγεται, αλλά και η έντονη φυτοκάλυψη προκαλούν μεγάλη φλόγα, η οποία κυμαίνεται από 20 έως 30 μέτρα σε πολλά σημεία.

Τέλος διευκρίνισε πως το χωριό Σταυρός, το προσεγγίζει πλέον η φωτιά, δεν απειλείται όμως άμεσα, καθώς απέχει 1 έως 1,5 χιλιόμετρα από το μέτωπο, όμως διατάχθηκε εκκένωση διότι η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική λόγω του καπνού.

Μάλιστα η αιθαλομίχλη και η μυρωδιά της φωτιάς έφτασαν μέχρι την Αττική προκαλώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας.

Μία ακόμα μικρή φωτιά ξέσπασε το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Καστανιώτισα, στην Ιστιαία, όμως άμεσα κινητοποιήθηκαν 15 πυροσβέστες με επτά οχήματα, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη τύπου Πεζετέλ, χωρίς να εκφράζονται ανησυχίες.

Θυμίζουμε ότι η χώρα μας έχει ζητήσει συνδρομή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει λάβει ανταπόκριση από την Ιταλία και την Κροατία, που στέλνουν εναέρια μέσα.

Μοιραστείτε το: